[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
mar111cin - 10-07-2011, 01:11
a według mnie mnożnik powinien wynosić tyle, ile jest wydajność reduktora i przepustowość wtryskiwaczy xD a nie żadne że "powinno być".... Każde auto inaczej pracuje i nawet dwa takie same modele będą miały inne ustawienia. Chociaż oczywiście sam bym dążył żeby mnożnik był jak nabliżej jedynki, tylko że w pełnym zakresie obrotów... PS u mnie jak ustawię poprawnie, to żadna odchyłka się nie zmienia z 0% na 10%
Boohal, co Ci dużo mówić, producent podaje 12l Pb w mieście to raz, dwa ta instalacja wygląda na mocno budżetową, to rewelacji nie ma co się spodziewać... Jak to mówią, na gazie należy oszczędzać po jego założeniu, a nie przed.
brodzky - 10-07-2011, 02:08
mar111cin napisał/a: | a według mnie mnożnik powinien wynosić tyle, ile jest wydajność reduktora i przepustowość wtryskiwaczy xD a nie żadne że "powinno być".... |
powinno być zgodnie ze sztuką (aby nie było różnicy Pb/LPG) a nie że powinno być w każdym aucie
mar111cin napisał/a: | Każde auto inaczej pracuje i nawet dwa takie same modele będą miały inne ustawienia. Chociaż oczywiście sam bym dążył żeby mnożnik był jak nabliżej jedynki, tylko że w pełnym zakresie obrotów... PS u mnie jak ustawię poprawnie, to żadna odchyłka się nie zmienia z 0% na 10% |
No to albo ja mam coś nie tak z komputerem albo Ty. Jak mi się co chwilę zmienia wykres jeden i drugi w czasie jednostajnej w miarę jazdy to tak samo musi się zmieniać odchyłka. No chyba, że Twoja instalacja reguluje się non stop równolegle z ECU przez OBD po STFT i FTFT czy jak się tam te współczynniki nazywają.
mar111cin - 10-07-2011, 09:32
no właśnie dokładnie tak się reguluje xD ale z tego co kojarzę to tak działają wszystkie sekwencje (nie ftft tylko LTFT) jak ustawisz źle sekwencje to ECU samo wprowadzi tak korekty aby było w miarę dobrze.
brodzky - 10-07-2011, 11:35
Moja sekwencja jest głupia i nic sama nie robi. Ma ustawiony mnożnik i jedyne co robi to mnoży czasy wtrysków. Od wczoraj mam jakąć funkcję ISA2 ale wciąż nie reaguje ona na STFT i LTFT. Aby tak było musiałbym mieć STAGA Premium (mam Plusa jednego z pierwszych) a i tak z tego co słyszałem nie da się go pożenić z ECU i odczytywać te wartości w moim galancie więc nic bym na wymianie nie zyskał.
Tak się zastanawiam - skoro po zainstalowaniu gazu miałem większe mnożniki i coraz bardziej je zmniejszam (a ECU skraca czasy wtrysku na gazie) to w jednostce czasu dostaje się więcej paliwa niż kiedyś. Zwiększyło się ciśnienie, rozkalibrowały się dysze a może wtryskiwacze zmieniły charakterystykę? Zapchane filtry raczej zmniejszyłyby przepływ więc teraz nie wiem czy je wymieniać...
mar111cin - 10-07-2011, 11:49
może źle się wyraziłem, ECU reguluje instalacje gazową , o to mi chodziło. w praktyce w galancie wychodzi tak, że jak jest instalacja lpg źle ustawiona (mnożniki) to LTFT ustawia się na 12,5% potem STFT ustawia się gdzieś w okolicach 16,5% i wyskakuje check o awarii układu zasilania.
Natomiast jak instalacja będzie źle ustawiona i powiedzmy że na Pb LTFT ustawia się na +8%, a na lpg ustawia się na -5% to teoretycznie wszystko bedzie chodzić, działać to będzie, błąd pewnie żaden też nie wyskoczy, ale podczas przechodzenia lpg/pb/lpg/pb będzie czuć szarpnięcie silnika
yyy i coś źle napisałeś, zmniejszasz mnożniki a wtedy ECU Ci wydłuża czasy wtrysku?
brodzky - 10-07-2011, 12:14
Oo a jak się można do tych wskaźników dobrać? EvoScanem czy jakoś taniej też się da? CE nigdy mi nie wyskoczył a na zlocie w Żywcu jak była diagnostyka to pan się zdziwił, że mam gaz bo nic mu tam źle nie wyskoczyło (a poprzednikom owszem).
Napisałem, że zmniejszam sukcesywnie mnożniki. Nie zaglądam częściej jak raz na dwa miesiące do tego (nie pamiętam od kiedy mam kabel ale jakieś pól roku chyba wczoraj podłączałem 3 czy 4 raz) ale widzę, że na jałowym delikatnie wczoraj znów opuściłem mnożnik bo jak poprzednio czasy były ok to teraz na LPG się czas skracał na wolnych z 2,7ms do 2,5ms. Tak więc zmniejszam mnożnik, ECU wydłuża czas wtrysku i się pokrywa na Pb i LPG po 2,7ms.
Wgrałem wczoraj aktualizację i wszystko mi też wyczyściło (wykresy i odchyłki) więc dzisiaj się przejadę zobaczyć jak będzie i co to jest ta ISA2.
mar111cin - 10-07-2011, 12:49
jak tak robi to może faktycznie coś z rozkalibrowanymi wtryskiwaczami. A powiedz mi, obydwie strony silnika równo Ci pracują ? (ja mam z tym delikatny problem na gazie i dlatego pytam )
Ponieważ masz rocznik 97, to raczej tylko evoscan wchodzi w grę do odczytu LTFT i STFT. Ja u siebie to odczytuje przez ELM327, ale sprawdzałem kiedyś na starszym galancie i nie działało.
co do wyskakiwania błędów jak sie ma gaz - nie mają prawa wyskakiwać, jak wyskakują i gazownik mówi że tak musi być, bo jest gaz - to zmień gazownika i więcej do tego nie zaglądaj
Owczar - 10-07-2011, 14:36
Jeśli parametry ustawień gazu, czyli ciśnienie reduktora i stan wtrysków się nie zmieniają, a podczas ustawiania czas wtrysku w danych warunkach na pb i lpg jest taki sam, to mimo wszystko mapy mogą się rozjeżdżać. Natomiast gdy zbierzesz mapy w identycznych warunkach na pb i lpg, to wtedy powinny się pokryć.
brodzky - 12-07-2011, 10:12
mar111cin napisał/a: | jak tak robi to może faktycznie coś z rozkalibrowanymi wtryskiwaczami. A powiedz mi, obydwie strony silnika równo Ci pracują ? (ja mam z tym delikatny problem na gazie i dlatego pytam ) |
A jak to stweirdzić? Nie czuję żeby mi coś źle pracowało. Na beznynie i gazie tak samo równo pracuje.
mar111cin napisał/a: |
Ponieważ masz rocznik 97, to raczej tylko evoscan wchodzi w grę do odczytu LTFT i STFT. Ja u siebie to odczytuje przez ELM327, ale sprawdzałem kiedyś na starszym galancie i nie działało.
|
To już widzę, że posprawdzałem bo nie mam od kogo pożyczyć a na razie mnie nie stać na EvoScan... może na zlocie ktoś będzie miał?
mar111cin napisał/a: |
co do wyskakiwania błędów jak sie ma gaz - nie mają prawa wyskakiwać, jak wyskakują i gazownik mówi że tak musi być, bo jest gaz - to zmień gazownika i więcej do tego nie zaglądaj |
Oczywista oczywistość. CE widzę tylko po przekręceniu kluczyka
mar111cin - 12-07-2011, 14:01
najlepiej sprawdzić czy strony silnika obydwie pracują tak samo, właśnie za pomocą tych korekt - żeby były identyczne na gazie i na benzynie, po obydwu stronach.
wilukce - 12-07-2011, 16:06
http://wilukce.fm.interii.pl/1.jpg
http://wilukce.fm.interii.pl/2.jpg
http://wilukce.fm.interii.pl/3.jpg
http://wilukce.fm.interii.pl/4.jpg
Co o tym sądzicie ?
Dodam, że (narazie) jestem totatlnym laikiem w tym temacie. Dziś mi przyszedł kabelek i rozpocząłem zabawę z gazem
brodzky - 12-07-2011, 16:12
Odnoszę wrażenie, że sugerujecie iż mam coś nie tak. Nie żebym pozjadał wszystkie rozumy ale wydaje mi się, że mam ok Czas wtrysku na każdym cylindrze mam zbliżony, silnik pracuje równo więc nie mam chyba problemu o który pytacie czy równo pracuje bo mi nie (marc111cin)
Cytat: | Jeśli parametry ustawień gazu, czyli ciśnienie reduktora i stan wtrysków się nie zmieniają, a podczas ustawiania czas wtrysku w danych warunkach na pb i lpg jest taki sam, to mimo wszystko mapy mogą się rozjeżdżać. Natomiast gdy zbierzesz mapy w identycznych warunkach na pb i lpg, to wtedy powinny się pokryć. |
No toż o tym właśnie mówiłem, że ustawiłem sobie mnożniki na trasie ok 60km (co było dość niebezpieczne przyznam i lepiej robić to we dwie osoby) w dolnej części dośc dokładnie i w czasie tej jazdy generalnie wszystko się pokrywało (do 5krpm) przez 2 minuty potem znów się rozjeżdża delikatnie bo warunki się co chwilę zmieniają i ECU non stop koryguje. Wykres gdy jedziemy non stop na gazie czy też non stop na benzynie cały czas się zmienia więc nie da się zrobić ich identycznych. Co więcej, do wykresu branych jest ostatnich x punktów więc jeśli jechałem na benzynie na trasie i wtedy dopasowałem gazowy wykres to po paru dniach gdy na benzynie tylko odpalam (niska temperatura silnika, bogata mieszanka itd) to normalne jest że mi się mapa gazu (zbierana tylko na rozgrzanym silniku) rozjeżdża z benzynową (zbieraną na zimnym silniku) czyli wcale nie powinny się te dwa wykresy pokryć za każdym razem. Powinny się pokryć wg mnie po powiedzmy 10 minutach podobnego obciążenia na LPG i Pb.
Owczar - 12-07-2011, 16:41
brodzky napisał/a: | No toż o tym właśnie mówiłem, że ustawiłem sobie mnożniki na trasie ok 60km |
A ja napisałem właśnie, że nie ma się co przejmować rozjechanymi mapami
mar111cin - 12-07-2011, 18:05
chwila chwila, zacznijmy od tego że stwierdziłem że : "to nic dziwnego że na gazie nie wyskakuje check, tak powinno być"
brodzky - 12-07-2011, 18:05
Jakiś dziwny masz ten programik. Ja mam wersję 7.coś i mam zdaje się oprócz czasów benz. także gazowe. Na mapach masz dużo punkcików i ładnie się to pokrywa ale ciekawe dlaczego nie ma aproksymacji do funkcji.
Błędów coś wiele poza tym ale to chyba sam widzisz Co to za sterownik?
mar111cin napisał/a: | chwila chwila, zacznijmy od tego że stwierdziłem że : "to nic dziwnego że na gazie nie wyskakuje check, tak powinno być" |
A ja nie napisalem, że mi świeci Generalnie wydaje mi się, że wszystko mam cacy ale lepiej sprawdzić i dlatego tylko się tu wynaturzam. Z drugiej strony 11s 0-100 to trochę przymulawo (tak o sekundę; rozgrzany silnik, nowy konwerter) ale zobaczę jak zmienię hamulce (i zrobię pomiar wg UKP bo jutra m dojść ) bo wydaje mi się, że przód lekko trzyma.
|
|
|