[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jaki najlepszy olej do Lancera i dlaczego?
Anonymous - 24-04-2019, 20:38
Mój Lancer 1,8 dostaje olej Shell Helix Ultra 5W40, wymiana co 20 tys. km, przejechane 160 tys. km, zero ubytków oleju, zero awarii i problemów . Moim zdaniem nie warto się spinać do zwykłego użytkowania na drogie oleje i plukanki.
chesski - 28-04-2019, 22:36
Cześć. Na wstępie chciałem pozdrowić wszystkich Mitsumaniaków . Ale do rzeczy - mój Misiek serwisowany jest na razie w Aso, w tym roku coś mnie tknęło i postanowiłem podjechać do innego niż zazwyczaj punktu we Wrocku, ogólnie serwis przebiegł miło jednak po powrocie do domu i przeanalizowaniu faktury , zauważyłem, że zalali mi Miśka olejem Shell Helix HX7 5W-40, a wcześniejsze ASO lało olej Mitsubishi 0W-20. Ten Shell to nawet pełen syntetyk nie jest i trochę mam do niego mieszane odczucia... niby wszystkie normy spełnia, ale jakoś tak mnie dręczy. Spać ( i jeździć spokojnie) czy też wymieniać na coś innego? Samochód ma 63kkm przebiegu, rocznie robię około 15 kkm i po takim przebiegu wymieniam olej. Zwyczajowa trasa to około 14 km do pracy - wyjazd za miasto plus dodatkowo czasami zapuszczę się gdzieś w drogę.
mkm - 29-04-2019, 23:22
Janq napisał/a: | No chyba że to jest oryginał niemiecki, to wtedy co innego. | a dlaczego akurat niemiecki?
Angielski, amerykański, japoński, indyjski, chiński (chyba więcej fabryk nie ma) jest gorszy?
Najważniejsze, żeby to była fabryka Castrola, a nie stodoła na jakiejś wiosce
W chwili obecnej nie ma "bezpiecznego" oleju - dramat się ostatnio zrobił z Eneosem (bardzo popularny olej na wschodzie).
U nas obecnie jest zalew podróbek... nie zgadniecie - najtańszego oleju GM.
Możecie sobie pogooglować ile nielegalnych rozlewni likwiduje się co miesiąc... u nas i na świecie...
https://www.youtube.com/w...1&v=Tn46erdD__M
Uwex - 30-04-2019, 12:11
mkm napisał/a: | Możecie sobie pogooglować ile nielegalnych rozlewni likwiduje się co miesiąc... u nas i na świecie...
|
i dlatego kupuję oleje tylko w IC. No chyba że ...
tyku - 30-04-2019, 18:09
Cytat: | i dlatego kupuję oleje tylko w IC. |
Jakbyś kupił od tych z filmiku, miałbyś taniej , przecież IC nalicza jeszcze marżę
Uwex - 01-05-2019, 08:09
tyku napisał/a: | przecież IC nalicza jeszcze marżę |
a ja mam tam rabat
krzychu - 02-05-2019, 10:04
chesski napisał/a: | a wcześniejsze ASO lało olej Mitsubishi 0W-20. |
Ehhh przesada. Nie sądziłem że będą lali wodę też do starszych silników...
Do tego silnika miał być lany 5W30 i nie dajmy się zwariować eko terrorystą. 5W40 też będzie dobry, a Shell nie ma złych opinii.
uki.banialuki - 09-05-2019, 21:52
mkm napisał/a: | dramat się ostatnio zrobił z Eneosem (bardzo popularny olej na wschodzie). |
Czy możesz wyjaśnić szerzej o co chodzi?...
DrizztDoUrden - 12-05-2019, 10:47 Temat postu: Jazda ze zbyt małą ilością oleju Witam, mam następującą sytuację. Nie mierzyłem poziomu oleju po ostatnim serwisie, przez co spadł on do naprawdę minimalnych wartości (sporo poniżej minimum, ale widoczny na bagnecie). , teraz czekam na wizytę u mechanika aby wymienić olej + filtry. Zauważyłem to niestety dopiero w momencie, gdy wchodząc znacznie ostrzej w zakręt pojawiła się kontrolka "Check Oil", po wyjściu z zakrętu zniknęła i od tamtej pory się nie pojawiła. Po tej sytuacji na szybko dolałem litr pół syntetyka. Auto chodzi normalnie, nie ma żadnego ubytku mocy, żadnych niepokojących odgłosów z silnika, na obrotach stoi równo. Pytanie czy silnik mógł mimo to dostać po dupie? Nieco dowiem się kiedy mechanik spuści stary olej i zmierzy mi kompresję na cylidrach, aczkolwiek tak czysto teoretycznie zastanawiam się nad potencjalna skalą uszkodzeń. Silnik 1.8 benzyna 140KM.
krzychu - 12-05-2019, 11:13
Nie powinno się nic stać.
Fular - 16-05-2019, 12:00
Witam Serdecznie Wszystkich Mitsumaniaków!
Jeżdżę Lancerem 1,8 Sportback przebieg 130 kkm z 2010r w benzynie na oleju castro edge 5W30. Na dniach będę zmieniał olej i z tego co przeczytałem w tym temacie polecany olej (jeżeli chodzi o stosunek jakości do ceny) to Eneos Premium Hyper S 5W30. Po zapoznaniu się z waszymi opiniami zdecyduje się na zmianę na Eneosa. Chciałbym zapytać czy ktoś kupował olej ze strony mitsustyle.pl (chodzi mi o jakość produktów z tej strony)? Drugie pytanie dotyczy filtrów, czy macie jakieś sprawdzone marki które możecie polecić?
tyku - 16-05-2019, 13:51
Fular napisał/a: | Chciałbym zapytać czy ktoś kupował olej ze strony mitsustyle.pl (chodzi mi o jakość produktów z tej strony)? | Sklep sprawdzony, ale czy mają olej od producenta
Cytat: | Drugie pytanie dotyczy filtrów, czy macie jakieś sprawdzone marki które możecie polecić? |
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=55355&postdays=0&postorder=asc&start=45
uki.banialuki - 16-05-2019, 21:15
Fular napisał/a: | Chciałbym zapytać czy ktoś kupował olej ze strony mitsustyle.pl (chodzi mi o jakość produktów z tej strony)? |
Zakupiłem tam wymieniony przez Ciebie olej i filtr MMC. Zamówienie zrealizowane szybko. Olej raczej oryginalny - póki nie wyślesz do analizy to ciężko stwierdzić czy podrabiany. Mój chodzi dobrze, nie narzekam.
lukaslukas64 - 30-05-2019, 18:04
Cześć,
Czy olej motul 8100 X-clean+ 5W-30 będzie dobry do 1.8 143 PB? Mam takiego 5l, a muszę zmienić, bo nie wiem jaki jest obecnie i kiedy był zmieniany.
michok - 25-08-2019, 13:55
Za 2 miesiące zmieniam olej i pomyślałem sobie, że przeczytam ten wątek jeszcze raz. I powiem Wam, że ogólnie to masakra. Kilkanaście stron wychwalania ENEOS-a (Premium Hyper S), potem jeden post, że Eneos w ogóle nie jest dobrym wyborem i nagle ludzie zastanawiają się, czy robią dobrze wlewając go do silnika.
A ciul niech mi w AUTO-KRAK wleją Castrola.
obecnie jeżdżę od 10 miesięcy na na Eneos Premium Hyper S. Nalatane 8 tys km i nie mam zastrzeżeń do pracy silnika. Czasami jak stoję w korku, to mam wrażenie że silnik jest wyłączony.
Zastanawiam się czy dalej iść w premium Hyper S, czy może wlać Suntinę. Suntina posiada certyfikat ILSAC, natomiast ACEA C3, czyli niby niezgodna ze specyfikacją.
Hyper S spełnia ACEA, ale nie ma certyfikatu ILSAC
|
|
|