[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tarcze hamulcowe, klocki hamulcowe - Lancer CYxA
Robert_N - 05-04-2016, 14:11
Na moje oko też wygląda, że za grubo, ale z daleka dobrze wygląda.
.swat. - 05-04-2016, 16:43
Spoko
Bardzo często zdjęcia nie oddają stanu rzeczywistego.
fllix - 06-04-2016, 16:32 Temat postu: tarcze tył panowie pomocy. jak zdjąć tarczo bęben z tyłu??
Bizi78 - 06-04-2016, 16:51
Przeważnie należy zdjąć: koło, zacisk i wkręcić śrubkę w otwór w tarczy .
http://mmc-manuals.ru/man...0145AE00ENG.pdf
http://mmc-manuals.ru/man...6597AC00ENG.pdf
fllix - 06-04-2016, 16:57
zdjąłem koło i zacisk ale nie wiem co dalej... jaką śrubkę masz na myśli?
tyku - 06-04-2016, 18:05
fllix napisał/a: | jaką śrubkę masz na myśli? | Śruba jest pod gumową osłoną (na rysunku to nr. 6).
http://mmc-manuals.ru/man...0145AE00ENG.pdf
Bizi78 - 06-04-2016, 19:06
fllix napisał/a: | jaką śrubkę masz na myśli? |
Jakąkolwiek aby gwint i rozmiar były kompatybilne z otworem .
fllix - 10-04-2016, 10:22
panowie mój problem polega ciągle na tym samym... gorące prawe tylne koło. myślałem że to zapieczony tłoczek w zacisku lub prowadnice. rozebrałem i okazało się że tłoczki w obu zaciskach pracują tak samo a uszczelniacze tłoczków praktycznie jak nowe. wyczyściłem jarzma ze starego smaru i te blaszki po których poruszają się klocki też nasmarowałem na nowo i wszystko śmiga jak trzeba bez zacięć i oporów. złożyłem wszystko do kupy. jazda testowa i znów to samo... koło gorące. pomyślalem sobie że to wina ręcznego- miałem ustawiony na 3 ząbki. zdjąłem tarcze, wszystko przeczyściłem i przesmarowałem delikatnie. porównałem pracę ręcznego w obu tylnych kołach i wyglądało tak samo. ustawiłem ręczny na 5 ząbków. znów wszystko złożyłem i znów jazda testowa i znów to samo eh... dopiero dzisiaj rozebrałem jeszcze raz i zobaczyłem ze klocki po prawej stronie są 2 razy bardziej zużyte niż po lewej (robiłem wcześniej najpierw jedną stronę potem drugą i może dlatego wcześniej nie zwróciłem na to uwagi) zmieniłem klocki na nowe brembo. jazda testowa i znów to samo... brak mi już sił... czy to możliwe że tarcza po tej prawej stronie jest krzywa i jest przyczyną tego problemu?
tyku - 10-04-2016, 11:30
fllix napisał/a: | czy to możliwe że tarcza po tej prawej stronie jest krzywa i jest przyczyną tego problemu? | Oczywiście, że jest to możliwe.
Kod: | Dokonaj pomiaru "bicia" piast na ich obwodzie. Maksymalne odchylenie nie może przekraczać 0,02 mm. Po zamontowaniu tarcz dokonaj pomiarów bicia tarcz w obwodowych ich częściach. Wartość bicia po wykonaniu pełnego obrotu tarczy nie powinna przekraczać 0,05 mm. Jeśli wartość ta jest większa, należy spróbować obrócić tarczę względem otworów i ponownie zamontować. Pomiar jest najważniejszą czynnością podczas wymiany tarcz. |
Narzędzia: Statyw magnetyczny + czujnik zegarowy.
grzesiopol - 11-04-2016, 16:19
fllix a tarcze masz starą czy tez wymieniałeś?
Przyczyną może też być przewód hamulcowy, pęcznieje i nie pozwala na powrót płynu hamulcowego, sprawdź najpierw jak hamulec chodzi na zimno bez jazdy, zwróć uwagę na przewód hamulcowy, potem przejedź się i sprawdź tak samo. Jak hamulec nie będzie puszczał to przewód do wymiany.
Nie napisałeś ale wnioskuję, że nie wymieniłeś gumek na hamulcu przed składaniem To że ładnie wygladała nie oznacza, że dobrze działają, może pęcznieć też i gumka. Jak masz możliwość to zakup zestaw naprawczy do zacisków i wymień,nie zapomnij nasmarować tłoczka przed włożeniem do zacisku. Być może to jest przyczyną.
tutoslaw - 26-04-2016, 09:48
A pamiętacie jak miałem problem z bijacymi tarczami? Nie? to Wam przypomnę, bo mam go znowu :/
Kilka miesiecy temu bicie bylo bardzo duze i wrecz nei do wytrzymania. Okazało sie, że jedna z tarcz była krzywa od nowosci (bicie było od razu po zamontowaniu).
Teraz po ok 3-4 miesiacach (juz nie pamietam dokladnie) znowu zaczęło bic, co prawda słabiej i da sie przezyc, ale np. przy lekkim hamowaniu, pryz małej predkosci czuć, że łapie raz lepiej raz gorzej, przy szybszej jeżdzie nawet Żona ostatnio pytała co to za turbulencje...zależy od prędkości raz taki efekt jest, a raz nie.
Cóż znowu jade na pomiar czujnikiem zegarowym i zobaczymy...jak to mowia do 3 razy sztuka..te tarcze były sprawdzane przy zakładaniu i było ok.
PS. nie wiem czy wjechałem w kałużę, te spektakularne staram sie omijać, ale bez przesady czasami to jest niemozliwe..
tyku - 26-04-2016, 12:45
tutoslaw napisał/a: | A pamiętacie jak miałem problem z bijacymi tarczami? Nie? to Wam przypomnę, bo mam go znowu | Coś tam pamiętam. Jakie to tarcze i klocki wtedy założyłeś
tutoslaw - 26-04-2016, 13:30
Wtedy były Zimmermanny, cieszace sie dobra opinia, wiec chyba mialem pecha..
dr2ke - 26-04-2016, 13:52
tutoslaw, może coś jest na rzeczy.
W marcu 2015 założyłem:
Zimmeramnn 380.2170.20 - tarcze
EBC Green Stuff EDP21614 - klocki
Od tego czasu przejechane jakieś 26 tyś. (w tej chwili nie podam dokładnie)
Na początku było wzorowo, jednak od około 2 miesięcy pojawiają się bicia przy hamowaniu. Jest to niestety nieregularne i raczej przy dużych prędkościach. Mam też dziwne wrażenie, że jak kierownica jest prosto i hamuję to wszystko ok, natomiast jeśli hamowanie zdarzy się na zakręcie to zaczyna bić. (generalnie przy lekkim skręcie kierownicą bicie jest odczuwalne) - Czy to możliwe ? Czyżby Zimmermann zszedł na psy ?
Nie uśmiecha mi się po roku i przebiegu <30 tyś. km wymieniać tarcze.
Bizi78 - 26-04-2016, 19:48
A sprawdzaliście piasty i tarcze czujnikiem zegarowym po założeniu
|
|
|