To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Reaktywacja Galanta - Wszyc

Saqu - 19-02-2011, 22:53

a nie myślałeś żeby wynająć garaż??
znajomy znalazł sobie garaż za 160zł miesięcznie, z kanałem prądem itp itd. świeżo odnowiony... murowany a nie jakiś blaszak ;)

może to by była jakaś opcja ;)

robertdg - 19-02-2011, 23:15

swinks_UK napisał/a:
W drugim przypadku odepnij wahacze, drążek i wyciągnij półosie ze zwrotnicami. Potem możesz spędzić 24h na moczeniu i nasączaniu ich by puściły z piast, a potem przez kawał mosiądzu wybić dobrym młotem (metoda na kolanku).
To nie drewno, nie nasiąknie :P :D
fj_mike - 20-02-2011, 03:14

robertdg napisał/a:
To nie drewno, nie nasiąknie

Tiaaa, ale ma spenetrować (wybacz słowo :D )

Wszyc - 20-02-2011, 05:31

Marku no co :P górą jest 10 razy gorzej tylko przestrzegam :P mi długo zeszło nim się udało go włożyć od góry :P

swinks_UK chodzi o felgę przyrosła do piast a lepiej będzie mi zdjąć koło do roboty jeżeli nie mam kanału i nie mogę podnieść auta na wyżej niż 20cm... Na felgę to już testowałem środki penetrujące, walenie młotem wcale nie gumowym :P jazdę na popuszczonych śrubach jak jeszcze misiek chodził, pomysły się skończyły w zakresie moich możliwości :P

Saqu no właśnie coś nie ciekawie z ofertami ostatnio może to przez zimę :?

Tam nie wyobrażajcie sobie o mnie za wiele jeszcze nie dawno to miałem 4 klucze, jeden strupiały podnośnik, i jeden śrubokręt płaski który był wielki jak dłuto :P młotka nawet obecnie nie mam już wbijam gwoździe kolektorem wydechowym z diesla :D dopiero niedawno dorobiłem się pierwszych kluczy nasadowych :D
Wszystko co robię przy miśku to jest na czas bo dzień się kończy i trzeba się zwijać z pod bloku. Jak robiłem swapa miałem na to koło 10h bo następnego dnia warsztat miał być gotowy na przyjęcie innego auta a z 2h to sprzątania było po moim zarzyganym dieslu do tego robiłem swapa pierwszy raz :P 1,5 roku temu jedyne co wiedziałem o moim Galancie to gdzie się olej nalewa :D Wszystko co przy nim robię robię pierwszy raz :P jak reaktywowałem przednie hamulce to myślicie że wiedziałem chociaż jak działają one? :D zakładałem że nie różni się to wiele od tych w rowerze :D I zasada: Będzie działać? hmm nie wiem zobaczymy :P

Maretzky85 - 20-02-2011, 09:36

Wszyc napisał/a:
Marku no co :P górą jest 10 razy gorzej tylko przestrzegam :P mi długo zeszło nim się udało go włożyć od góry :P

Ciapa jesteś :P Możemy to zrobić na czas, ja górą a Ty dołem :P

Wszyc - 20-02-2011, 10:17

dobra ale tak jak ja robiłem nie odkręcasz belki silnika i skrzyni od silnika :D ( po ukręceniu jeden śrubki od belki nie próbowałem z resztą bo nie maiłem czasu by się potem bawić w rozwiercanie bo jak mówiłem walczyłem z czasem :P )
bieniak - 20-02-2011, 12:24

widzisz chłopaku zebys mieszkał bliżej to miejsce by sie znalazło:)ciepłe zamknięte i na głowę nie leci:)
Maretzky85 - 21-02-2011, 00:11

Wszyc, bo wystarczy od poduch odkręcić i w górę wio :P
Wszyc - 21-02-2011, 04:51

chyba u Ciebie z jedną poduchą na skrzyni :) Tak się martwię o kwestie czy wszystko mam tak patrze cholera dużo podciśnień na przepustnice idzie :P i żadne nie wiem po co :P
Krzyzak - 21-02-2011, 07:09

osobiście też uważam, że silnik w Galu (i nie tylko) wyciąga się do góry :)
Wszyc - 21-02-2011, 07:42

Jak odkręcisz belkę silnika to nie ma sprawy :) ale czasem nie chce dać się odkręcić bez zerwania śrub :P w innym wypadku skrzynia zapiera się między belkę za jej górną łapę przy nadkolu :P silnik ładnie idzie do góry a skrzynie trzeba łomem wypychać jeżeli nie zdejmie się belki :P
Maretzky85 - 21-02-2011, 08:48

Nie wiem jak w E5, ale w E3 mocowanie łapy skrzyni na ścianie grodziowej jest odkręcane :) I silnik ze skrzynią wychodzi w zasadzie poziomo cały czas :D
swinks_UK - 21-02-2011, 10:52

A mi się zdarzyło uczestniczyć 2 razy w wyjmowaniu silnika z vr-ai za każdym razem dołem :D
To wszystko zależy od sprzętu jakim dysponujemy.
W moim przypadku była to najazdówka o wysokości 1m i taki podnośnik typu żaba, ale większy, coś jak do palet z towarem. Wyciągnięcie całości zabrało 40 minut.
W ten sam sposób robiliśmy konwersję na manuala, skrzynia poszła dołem bez wyciągania silnika.

Wszyc - 01-03-2011, 11:38

Zakupiłem dziś graty do miśka :P

świece zapłonowe NGK
kable NGK
pasek rozrządu i balansowy Mitsuboshi czy jak to się tam zwało :P
rolki GMB
popa wody GMB
termostat 82stopnie
olej silnikowy Valvoline Maxlife 10W40
olej do skrzyni Castrola 75W85
filtry wszystkie
docisk sprzęgła: Hyundai