Nasze Miśki - Reaktywacja Galanta - Wszyc
Saqu - 19-02-2011, 22:53
a nie myślałeś żeby wynająć garaż??
znajomy znalazł sobie garaż za 160zł miesięcznie, z kanałem prądem itp itd. świeżo odnowiony... murowany a nie jakiś blaszak
może to by była jakaś opcja
robertdg - 19-02-2011, 23:15
| swinks_UK napisał/a: | | W drugim przypadku odepnij wahacze, drążek i wyciągnij półosie ze zwrotnicami. Potem możesz spędzić 24h na moczeniu i nasączaniu ich by puściły z piast, a potem przez kawał mosiądzu wybić dobrym młotem (metoda na kolanku). | To nie drewno, nie nasiąknie
fj_mike - 20-02-2011, 03:14
| robertdg napisał/a: | | To nie drewno, nie nasiąknie |
Tiaaa, ale ma spenetrować (wybacz słowo )
Wszyc - 20-02-2011, 05:31
Marku no co górą jest 10 razy gorzej tylko przestrzegam mi długo zeszło nim się udało go włożyć od góry
swinks_UK chodzi o felgę przyrosła do piast a lepiej będzie mi zdjąć koło do roboty jeżeli nie mam kanału i nie mogę podnieść auta na wyżej niż 20cm... Na felgę to już testowałem środki penetrujące, walenie młotem wcale nie gumowym jazdę na popuszczonych śrubach jak jeszcze misiek chodził, pomysły się skończyły w zakresie moich możliwości
Saqu no właśnie coś nie ciekawie z ofertami ostatnio może to przez zimę
Tam nie wyobrażajcie sobie o mnie za wiele jeszcze nie dawno to miałem 4 klucze, jeden strupiały podnośnik, i jeden śrubokręt płaski który był wielki jak dłuto młotka nawet obecnie nie mam już wbijam gwoździe kolektorem wydechowym z diesla dopiero niedawno dorobiłem się pierwszych kluczy nasadowych
Wszystko co robię przy miśku to jest na czas bo dzień się kończy i trzeba się zwijać z pod bloku. Jak robiłem swapa miałem na to koło 10h bo następnego dnia warsztat miał być gotowy na przyjęcie innego auta a z 2h to sprzątania było po moim zarzyganym dieslu do tego robiłem swapa pierwszy raz 1,5 roku temu jedyne co wiedziałem o moim Galancie to gdzie się olej nalewa Wszystko co przy nim robię robię pierwszy raz jak reaktywowałem przednie hamulce to myślicie że wiedziałem chociaż jak działają one? zakładałem że nie różni się to wiele od tych w rowerze I zasada: Będzie działać? hmm nie wiem zobaczymy
Maretzky85 - 20-02-2011, 09:36
| Wszyc napisał/a: | Marku no co górą jest 10 razy gorzej tylko przestrzegam mi długo zeszło nim się udało go włożyć od góry |
Ciapa jesteś Możemy to zrobić na czas, ja górą a Ty dołem
Wszyc - 20-02-2011, 10:17
dobra ale tak jak ja robiłem nie odkręcasz belki silnika i skrzyni od silnika ( po ukręceniu jeden śrubki od belki nie próbowałem z resztą bo nie maiłem czasu by się potem bawić w rozwiercanie bo jak mówiłem walczyłem z czasem )
bieniak - 20-02-2011, 12:24
widzisz chłopaku zebys mieszkał bliżej to miejsce by sie znalazło:)ciepłe zamknięte i na głowę nie leci:)
Maretzky85 - 21-02-2011, 00:11
Wszyc, bo wystarczy od poduch odkręcić i w górę wio
Wszyc - 21-02-2011, 04:51
chyba u Ciebie z jedną poduchą na skrzyni Tak się martwię o kwestie czy wszystko mam tak patrze cholera dużo podciśnień na przepustnice idzie i żadne nie wiem po co
Krzyzak - 21-02-2011, 07:09
osobiście też uważam, że silnik w Galu (i nie tylko) wyciąga się do góry
Wszyc - 21-02-2011, 07:42
Jak odkręcisz belkę silnika to nie ma sprawy ale czasem nie chce dać się odkręcić bez zerwania śrub w innym wypadku skrzynia zapiera się między belkę za jej górną łapę przy nadkolu silnik ładnie idzie do góry a skrzynie trzeba łomem wypychać jeżeli nie zdejmie się belki
Maretzky85 - 21-02-2011, 08:48
Nie wiem jak w E5, ale w E3 mocowanie łapy skrzyni na ścianie grodziowej jest odkręcane I silnik ze skrzynią wychodzi w zasadzie poziomo cały czas
swinks_UK - 21-02-2011, 10:52
A mi się zdarzyło uczestniczyć 2 razy w wyjmowaniu silnika z vr-ai za każdym razem dołem
To wszystko zależy od sprzętu jakim dysponujemy.
W moim przypadku była to najazdówka o wysokości 1m i taki podnośnik typu żaba, ale większy, coś jak do palet z towarem. Wyciągnięcie całości zabrało 40 minut.
W ten sam sposób robiliśmy konwersję na manuala, skrzynia poszła dołem bez wyciągania silnika.
Wszyc - 01-03-2011, 11:38
Zakupiłem dziś graty do miśka
świece zapłonowe NGK
kable NGK
pasek rozrządu i balansowy Mitsuboshi czy jak to się tam zwało
rolki GMB
popa wody GMB
termostat 82stopnie
olej silnikowy Valvoline Maxlife 10W40
olej do skrzyni Castrola 75W85
filtry wszystkie
docisk sprzęgła: Hyundai