To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Nowa stacja Multimedialna DVD/TV/GPS

13zbyszek13 - 16-04-2010, 10:59

mitsu00 napisał/a:
Weź się zarejestruj porządnie i będzie GIT

dobra robię to poraz czwarty

Anonymous - 16-04-2010, 11:04

mitsu00 napisał/a:
A odnośnie anteny za 12 zeta, to bylo tak ze jakis oszolom ukradł nam w Corolli końcówke bata i w Toyocie krzyknęli 200 zł. Pojechałem i kupiłem w Norrauto za 12 zł i działa tak samo :D Po co wiec przepłacac skoro można osiągnąć to samo za 15 razy mniej?

A widzisz - w przypadku FM często wystarczy sam drut, żeby radio grało...
Transmisja TV zajmuje natomiast dużo szersze pasmo w kanale radiowym - dlatego tu istotny staje się zysk zarówno pasywnej części anteny (czyli jej elementów jeszcze przed wzmacniaczem) jak i jakości samego wzmacniacza (chodzi o to, żeby sam wzmacniacz nie generował szumów).
Te tanie anteny "drutowe" z Allegro za 39 zł mają wielkimi literami napisane "zysk 24dBi"... Nikt natomiast nie wspomina, że poziom szumów własnych takiej aktywnej anteny jest kilkukrotnie wyższy niż dobrych anten...

A prawda jest taka, że dopóki nie przejdziemy na odbiór DVB-T to wszystko powyższe jest jedynie półśrodkiem, pozwalającym z większym lub mniejszym wyrzeczeniem zaakceptować jakość analogowego sygnału TV (który nigdy nie był projektowany dla zastosowań mobilnych)...

13zbyszek13 - jak znajdziesz chwilę, to zmierz proszę tą średnicę.

13zbyszek13 - 16-04-2010, 11:35

Ok :?

[ Dodano: 16-04-2010, 21:42 ]

tak wygląda ta antenka ori

Anonymous - 17-04-2010, 10:11

13zbyszek13 - dzięki!

Dopytuję jeszcze w międzyczasie "moją Chinkę" :wink: (która zwie się Yilia) o tuner MPEG-4.
Na razie wiadomo tyle:

"(...)
yes,we try plan to produceTV DVB-T tuner in MPEG-4 standard ,but it is need a long process for the technical worker.
for all the supplier here ,here no the MPEG-4 standard for car dvd player.because many country not support the MPEG-4.
most of clients inquiry the MPEG-2,or not.
(...)"

Dociekam jeszcze, czy projektują ten tuner tak, aby można go było obsługiwać za pomocą panelu dotykowego, podobnie jak tuner analogowy. Bez konieczności używania dodatkowego pilota, itp. No i kiedy mniej więcej można się go spodziewać...

mitsu00 - 17-04-2010, 10:59

Pe.te napisał/a:

Dociekam jeszcze, czy projektują ten tuner tak, aby można go było obsługiwać za pomocą panelu dotykowego, podobnie jak tuner analogowy. Bez konieczności używania dodatkowego pilota, itp. No i kiedy mniej więcej można się go spodziewać...

Przeczytaj dokładnie instrukcje obsługi Chińczyka i zobaczysz że będzie mozna. Opisują to dość łopatologicznie wraz z obrazkami.... :wink:

13zbyszek13 - 17-04-2010, 20:26

z tego co mi napisała Mery to trwają pracy nad tym tunerem żeby włożyć go w miejsce analogowego
mitsu00 - 17-04-2010, 21:03

Są już najnowsze mapy Europy TeleAtlas do IGO z marca 2010r. Właśnie się zasysają... :D
13zbyszek13 - 18-04-2010, 08:31

Super !!! .
Poproszę o nie jak będziesz miał.
Już czekam .

mitsu00 - 18-04-2010, 10:54

13zbyszek13 napisał/a:
Super !!! .
Poproszę o nie jak będziesz miał.
Już czekam .

Mam..... :D

apikus - 18-04-2010, 11:03

mitsu00 napisał/a:
Mam.....

A jakie źródło? Podasz?

mitsu00 - 18-04-2010, 11:05

apikus napisał/a:
A jakie źródło? Podasz?

www.peb.pl Giełda/nawigacja/IGO8
Tylko nie ciągnij map NAVTECH-a (te same co do AM) bo nie zawierają asystenta pasa ruchu ani tablic drogowych....

Grzesq - 18-04-2010, 13:42

Wczoraj zmienił mi się język na chiński w stacji, po zmianie na angileski - nie widzi anteny GPS :( , włączałem reset GPS, ale bez zmian. W ustawieniach GPS, nie ma źadnych danych, wszystkie zakładki są puste... mieliście coś takiego ??

Może antena padła, nie chce mi się wszystkiego wyciągać i sprawdzać na fabrycznej, bo mam BIGa

mitsu00 - 18-04-2010, 14:43

Grzesq napisał/a:
Wczoraj zmienił mi się język na chiński w stacji, po zmianie na angileski - nie widzi anteny GPS :( , włączałem reset GPS, ale bez zmian. W ustawieniach GPS, nie ma źadnych danych, wszystkie zakładki są puste... mieliście coś takiego ??

Może antena padła, nie chce mi się wszystkiego wyciągać i sprawdzać na fabrycznej, bo mam BIGa

Nic ci nie padło. IGO nie ma funkcji autodetekcji portu GPS. Musisz odpalić IGO/Ustawienia/GPS i klknij na Automatyczne Wykrywanie Anteny GPS.

Anonymous - 18-04-2010, 14:48

mitsu00 napisał/a:
Są już najnowsze mapy Europy TeleAtlas do IGO z marca 2010r.

Chyba nie z marca tylko grudzień 2009r.! :cry:

mitsu00 - 18-04-2010, 14:52

Dziaders napisał/a:
Chyba nie z marca tylko grudzień 2009r.!

Marzec 2010r. jak poczytasz dalej datę wypuszczenia to będzie wszystko jasne :D Pokrycie w PL jest teraz 100%.