Komputery, RTV, AGD, Komorki - a jakich komóreczek używacie??
krzychu - 29-12-2012, 20:55
gzesiolek - no E52 nie ma AF.... Dlatego to by wypadało poprawić, ale następcy się nie spodziewam... a szkoda.
KowaliK - 30-12-2012, 00:35
Krzychu, dla mnie również cena 820 jest kosmiczna... i gdyby przyszło mi dziś kupić telefon poza abonamentem to nie wydałbym więcej niż 500 PLN. Jak się dobrze postaram, to wymienię iPhone'a na Nokie bez dokładania ani złotówki.
elektryk - 30-12-2012, 14:21
KowaliK napisał/a: | Osobiście bawiłem się chwilkę Lumią 820 na stoisku firmowym Nokii i nie znalazłem nic, co byłoby w stanie odrzucić mnie od tego telefonu. | Diabeł tkwi w szczegółach, a nawet w bzdurnej polityce Microsoft. Nadal używam swojego WP7 i jako telefon się sprawdza, ale jest dużo elementów które z nieznanej przyczyny są wycięte. Tak na szybko, na podstawie mojego WP7:
1. Przesyłanie plików po bluetooth, jest to bzdurą że muszę wysyłać pliki w chmurę albo na meila żeby przesłać je do laptopa albo innej komórki.
2. Mapy Bing, jak przełączę telefon na język angielski to mają szukanie i nawigowanie (bez głosu). Co więcej jak się do kontaktu na liście dopisze adres, uaktywnia się opcja "Idź do" i można od razu wyznaczać trasę do "znajomego" z listy. Po przełączeniu na język polski powyższych opcji brak, mimo że w angielskim na terenie polski działają powyższe funkcje. Nie mam nic do języka angielskiego, ale nawigacja pokazująca odległości w milach niestety traci funkcjonalność w krajach gdzie na drodze nie ma przydrożnych oznaczeń w milach, za dużo czasu traci się nad zastanawianiem ile to będzie 300ft w realu.
3. Rozpoznawanie głosu, opcja wydawała się całkiem przydatna, rozumiem że nie zna języka polskiego, ale ja znam język angielski. Niestety po włączeniu języka polskiego, nie można uaktywnić rozpoznawania głosu.
To nie są opcje których rozwijanie było kosztowne, kwestia polityki firmy.
A tak mi się jeszcze przypomniało, na androida bardzo dużo gier jest darmowych z reklamami, na WP7 nie ma wersji darmowych, trzeba płacić. Przykładem jest np uznawane za kultowe Angry Birds. Nowe serie na Androida można było pobrać za darmo (z reklamami) kilka miesięcy wcześniej, a na WP7 trzeba zapłacić chyba 3,50. Kilka złotych to nie problem, ale trzeba płacić kartą kredytową, jest to problem dla osób posiadających wyłącznie karty VISA electron. Pomijając fakt jak ktoś nie lubi żeby jego karta była na stałe "przywiązana" do konta.
koszmarek - 08-02-2013, 13:24
Motorola Motoluxe poszła w odstawkę z wielkim hukiem. Niestety mimo opinii kierownika salonu, który rekomendował ten telefon, motorola nie potrafi zrobić dobrego telefonu (chociaż, kiedyś taka z czarno-białym wyświetlaczem była nie do zdarcia). Dźwigała kilka aplikacji (dosłownie kilka) i ledwo ledwo. Do tego również przeglądarka, którą mi poleciliście działała jakby chciała a nie mogła (powoooooli), rozłączała rozmowy w połowie, często ktoś odbierał i nie było nic słychać (też z innych sieci)... często też gubiła zasięg i dopiero po drugim resecie znajdywała zasięg...
Zamiana na Samsunga galaxy s3 po obmacaniu u kilku osób i zobaczymy co z tego będzie... (3 osoby z tych co mają te S3 obala te tezy, że padają po pół roku )
krzychu - 09-02-2013, 16:19
KowaliK napisał/a: |
Przesiadłem się na Lumie 820. |
Jak wrażenia?
KowaliK - 10-02-2013, 14:37
krzychu napisał/a: | KowaliK napisał/a: |
Przesiadłem się na Lumie 820. |
Jak wrażenia? |
Jak najbardziej pozytywne. System operacyjny działa bardzo szybko i sprawnie, nic się nie tnie ani nie zawiesza. Płynność przejść między katalogami robi wrażenie. Jeśli chodzi o dostęp do dodatkowych aplikacji - osobiście nie przeszkadza mi liczbowa przepaść jeśli porównamy WP z Androidem czy iOS, ponieważ wszystko to, czego potrzebuję znalazłem w Marketplace za darmo. Fakt, jeśli ktoś jest zapalonym graczem może czuć się rozczarowany. Dobrych gier jest mało, a jeśli już coś znajdziemy, to jest płatne. Z gier korzystam stosunkowo rzadko, więc mi to nie przeszkadza. Proste aplikacje do zabijania czasu zawsze się znajdą. Jedyna rzecz, która może irytować to wielozadaniowość. Nie można jednym kliknięciem zamknąć danej aplikacji, trzeba się naklikać strzałką pod wyświetlaczem... Sam wyświetlacz mógłby mieć większą rozdzielczość. W codziennym użytkowaniu to nie przeszkadza, nie ma "pikselozy", ale np. podczas oglądania zdjęć zgranych z komputera na telefon i po powiększeniu czuje się niedosyt. Zdjęcia wydają się nieostre - jak dla mnie. Wątpię żeby to była wina zdjęć, bo były w dosyć wysokiej rozdzielczości... nie miałem czasu mocniej zagłębić się w tą sprawę, ale jak będzie chwila to się jeszcze pobawię. Bateria po pierwszych kilku dniach to było nieporozumienie. Wstawałem, odłączałem telefon i wieczorem z powrotem ładowałem. Obecnie sytuacja się uspokoiła i wróciłem do poziomu iPhone - czyli ok. 48 godzin, nawet 60. Co do wykonania Lumii - mam nieco mieszane uczucia. Nic nie trzeszczy, nie lata, itp., ale mój egzemplarz po tygodniu użytkowania ma już dwa pęknięcia na rogach. Są to dwa malutkie pajączki. Co prawda tragedii nie ma, ale liczy się sam fakt. Zwłaszcza, że telefon nie upadł... Z tego co wyczytałem w internecie to przypadłość tylko mojego egzemplarza. To chyba tyle, więcej grzechów nie pamiętam.
krzychu - 10-02-2013, 14:46
karolgt - obrzucali się mięsem nawzajem
KowaliK - no to fajnie, ale ten czas na baterii mnie przeraża... E52 po przełączeniu na GPRS (z 3G) trzyma mi 10-15 dni...
jaca71 - 10-02-2013, 17:44
krzychu napisał/a: | E52 po przełączeniu na GPRS (z 3G) trzyma mi 10-15 dni... |
na pewno? A używasz go czy tylko leży na półce? Tyle to 6310i nie trzymała...
Owczar - 10-02-2013, 17:58
jaca71 napisał/a: | Tyle to 6310i nie trzymała... |
Nie trzymała, ale E52 10 dni spokojnie daje radę. Nawet intensywnie używana.
Swoją drogą, jakby ktoś szukał zamiennika dla oryginalnej baterii to z czystym sercem polecam Andidę. Kolega kupił 2 lata temu do desire HD. Trzymała dłużej niż oryginalna bateria-monitorowana, analizowana itd. Po 2 latach trzyma tyle co nowy oryginał. Więc dałem się przekonać i kupiłem do mojej wysłużonej nokii E61. No i co się okazuje. Także trzyma dłużej niż oryginał gdy była nowa. Warunki użytkowania w ciągu tych 3 lat bez zmian. Oryginalna bateria spuchła tak, że klapka się nie domykała...
mjsystem - 10-02-2013, 18:01
jaca71 napisał/a: |
krzychu napisał/a:
E52 po przełączeniu na GPRS (z 3G) trzyma mi 10-15 dni...
na pewno? A używasz go czy tylko leży na półce? Tyle to 6310i nie trzymała... |
A jaka to różnica??? Ja mogę codziennie telefon ładować. Nie mam z tym problemu. Takie kryterium to chyba nie na dziś dzień???
krzychu - 10-02-2013, 18:13
jaca71 - Na pewno. Ostatnio ładowałem w czwartek po 11 dniach bo więcej używałem. Wcześniej 4 razy ładowałem w niedzielę co 2 tygodnie i jeszcze się nie "darła"... Po przełączeniu na GPRS czas zwiększył się o 40%... No i mam najnowszy soft 9 coś tam.
A czy leży? Głownie tak kilka krótkich rozmów, kilka SMS-ów, czasem nawigacja ale zazwyczaj na chwilę jak dojeżdżam do celu. Budzi mnie codziennie 2-3 razy (1-2 drzemki).
Moja narzeczona też ma E52 i jej trzyma 4-5 dni, ale ona dużo dzwoni.
[ Dodano: 10-02-2013, 18:14 ]
mjsystem napisał/a: | Ja mogę codziennie telefon ładować. Nie mam z tym problemu. Takie kryterium to chyba nie na dziś dzień??? |
No jakieś tam kryterium jest. Prawdziwego smartfona kupię jak będzie trzymał co najmniej tydzień i nie będzie z Andkiem.
karolgt - 10-02-2013, 18:41
Juiceman napisał/a: | Mnie w Orange jedno wkurza, aktualizacje telefonów/nowy softa. W Plusie i Tmobile znacznie szybciej ukazują się aktualizacje. |
wystarczy wejść na stronę producenta telefonu, ściągnąć jakiś oficjalny program do łączenia się z telefonem i zaktualizować sobie soft do najnowszej wersji i to bez brandowania. Wszystko w pełni automatyczne nie tracąc gwarancji i bardzo prosto Nawet jeśli soft nie będzie nowszy niż ten co masz obecnie to i tak warto pozbyć się tych śmieci od operatora, no chyba że Ci odpowiadają bo nieraz coś dorzucą fajnego.
krzychu napisał/a: | E52 po przełączeniu na GPRS (z 3G) trzyma mi 10-15 dni... |
Uwielbiam ten zachwyt nad starą Nokią która oferuje tylko dzwonienie - ok, może ktoś tego potrzebuje, ale nie porównujcie tego do nowego telefonu na którym można zrobić 10 razy więcej rzeczy!
Kiedyś 6210 była naj naj, potem 6310i a teraz E51 i E52
To ja sobie Nokie 3310 podepnę pod akumulator 12V i będę go na stałe do telefonu i będę nosił w plecaku, więc wytrzyma mi więcej niż 11 dni Twojej super E52, czy to znaczy że będę miał lepszy telefon zgodnie z Twoim kryterium?
i żeby nie było, przez ponad 1,5 roku miałem E52 jako drugi służbowy telefon. Raz jak zapomniałem z domu swojego to próbowałem z tej Nokii sprawdzić maila - masakra ile to czasu zajęło, przeklikanie tym małym kursorem na małym ekraniku po czymkolwiek. Potem chciałem coś wyszukać w necie - również tragedia, w końcu odpuściłem. Aparat - niby ma 3mpix a zdjęcia jak 0,3
Jak dla kogoś jest kryterium super trzymająca bateria to wg.mnie lepiej mieć fajny telefon i dokupić sobie z 2 a nawet 3 zapasowe i gdzieś tam mieć je schowane. Zresztą niektóre telefony mają specjalne wersje z rozbudowaną bateria (specjalna klapka itp), o małych zapasowych akumulatorkach nie wspominając.
Ja jak w jakimkolwiek telefonie z Androidem wyłączałem na noc synchronizację poczty, 2G/3G i Wifi to przez noc nie spadł nawet 1% z baterii - więc pewnie by z 1 tydzień wytrzymał...tylko po co komu taki tel
Zresztą - przykładowy BlackBerry Curve 8520 i tak bije na głowę taką E52 jeśli chodzi o funkcje i trzymanie baterii - 10 dni przy intensywnym użytkowaniu to norma.
krzychu - 10-02-2013, 18:57
karolgt napisał/a: |
Uwielbiam ten zachwyt nad starą Nokią która oferuje tylko dzwonienie - ok, może ktoś tego potrzebuje, ale nie porównujcie tego do nowego telefonu na którym można zrobić 10 razy więcej rzeczy!
Kiedyś 6210 była naj naj, potem 6310i a teraz E51 i E52 |
A czy ja się zachwycam? Po prostu spełnia moje oczekiwania... Chodź nie wszystkie.
karolgt napisał/a: | To ja sobie Nokie 3310 podepnę pod akumulator 12V i będę go na stałe do telefonu i będę nosił w plecaku, więc wytrzyma mi więcej niż 11 dni Twojej super E52, czy to znaczy że będę miał lepszy telefon zgodnie z Twoim kryterium? |
Trochę nie na miejscu. Ja Ci nie wciskam że E52 jest dla Ciebie lepsze... Ty nie wciskaj mi, że 10 razy bardziej funkcjonalny telefon o wielkości cegły, w którym bateria trzyma 2 dni jest dla mnie lepszy ok?
karolgt napisał/a: | i żeby nie było, przez ponad 1,5 roku miałem E52 jako drugi służbowy telefon. Raz jak zapomniałem z domu swojego to próbowałem z tej Nokii sprawdzić maila - masakra ile to czasu zajęło, przeklikanie tym małym kursorem na małym ekraniku po czymkolwiek. Potem chciałem coś wyszukać w necie - również tragedia, w końcu odpuściłem. Aparat - niby ma 3mpix a zdjęcia jak 0,3 |
Pocztę odbieram klientem wbudowany. Na stronę też można się zalogować jak robię to 2 razy na miesiąc pomęczę się i wolę się pomęczyć niż ładować co drugi dzień i być uwiązany od kabla... Aparat jest do kitu to fakt...
karolgt napisał/a: | Jak dla kogoś jest kryterium super trzymająca bateria to wg.mnie lepiej mieć fajny telefon i dokupić sobie z 2 a nawet 3 zapasowe i gdzieś tam mieć je schowane. Zresztą niektóre telefony mają specjalne wersje z rozbudowaną bateria (specjalna klapka itp), o małych zapasowych akumulatorkach nie wspominając. |
2-3 zapasowe co? Telefony? A dodatkowy akumulator to mnie rozwaliłeś... To już wolę ładować co drugi dzień.
karolgt napisał/a: | Ja jak w jakimkolwiek telefonie z Androidem wyłączałem na noc synchronizację poczty, 2G/3G i Wifi to przez noc nie spadł nawet 1% z baterii - więc pewnie by z 1 tydzień wytrzymał...tylko po co komu taki tel |
No widzisz są tacy. Ale jakoś nie pałam uwielbieniem do andka. Więc jak będzie coś w windowsem 8 i będzie trzymać tydzień to będę polował. Na razie Nokia 820 i 920 tyle nie potrafi wytrzymać.
karolgt napisał/a: | Zresztą - przykładowy BlackBerry Curve 8520 i tak bije na głowę taką E52 jeśli chodzi o funkcje i trzymanie baterii - 10 dni przy intensywnym użytkowaniu to norma. |
Nie wiem, zerknę co to... Ma GPS, można zainstalować Garmina? Ma OviMaps? Zmieści mi się do kieszeni? A co do 10 dni to według danych producenta E52 trzyma o 38% dłużej i pozwala na 80% więcej rozmów...
karolgt - 10-02-2013, 19:25
krzychu napisał/a: | A czy ja się zachwycam? Po prostu spełnia moje oczekiwania... Chodź nie wszystkie. |
więc skoro E52 spełnia Twoje oczekiwania, to biorąc pod uwagę że ten telefon nie oferuje praktycznie nic to Twoim jedynym kryterium jest długa żywotność baterii
krzychu napisał/a: |
Ja Ci nie wciskam że E52 jest dla Ciebie lepsze... Ty nie wciskaj mi, że 10 razy bardziej funkcjonalny telefon o wielkości cegły, w którym bateria trzyma 2 dni jest dla mnie lepszy ok?
|
używałeś?
bo z tego co piszesz to rękami i nogami bronisz się przed każdym nowym telefonem, więc zwyczajnie może nie ma co się wypowiadać na temat telefonów których nie używałeś dłużej niż 1 miesiąc? bo mniej więcej tyle potrzeba żeby wystawić jakąś obiektywną ocenę.
Po prostu wydaje mi się że gdybyś przez 1 miesiąc poużywał takiego telefonu, wykorzystując jego różne "biznesowe" funkcje jak bardzo wygodna poczta, www, nawigacja, możliwości konfiguracji to byś wreszcie przymknął oko na "trzyma tylko 2 dni"....nie wiem, w dżungli mieszkasz że nie masz dostępu do prądu żeby ładować co 2 dni?
Na każdy dłuższy wyjazd wystarczy albo zabrać ze sobą dodatkową baterię albo po prostu wyłączyć funkcję (których i tak w E52 nie masz) i wytrzymałość baterii wzrasta do 3-4 dni spokojnie.
Jeszcze nigdy nie zdażyło mi się żeby mi telefon z Androidem rozładował się wtedy kiedy tego potrzebowałem.
Nawet podczas 12 godz jazdy z Runkeeperem na rowerze i kilku telefonach i pełnej synchronizacji z Gmail i nawet kilku wysłanych zdjęciach (8Mpix a nie 3) było ok, pod koniec dnia było jeszcze z 30% - potrzebujesz więcej? pewnie nie, więc nie ma co się czepiać.
Pocztę odbieram klientem wbudowany. Na stronę też można się zalogować jak robię to 2 razy na miesiąc pomęczę się i wolę się pomęczyć niż ładować co drugi dzień i być uwiązany od kabla... Aparat jest do kitu to fakt...
|
Szybciej naładujesz telefon na maxa niż pomęczysz się (Twoja słowa) sprawdzając coś na www.
Ok - pocztę odbierzesz - ale odpisać nie tak prosto prawda? nie to co pełno-wymiarowa qwerty albo swype na androidzie dzięki któremu odpiszesz 10 razy szybciej i wygodniej.
2-3 zapasowe co? Telefony? A dodatkowy akumulator to mnie rozwaliłeś... To już wolę ładować co drugi dzień.
|
zapasowe baterie, niektórzy producenci dokładają nawet coś takiego w zestawach i jest to bardzo wygodna sprawa.
Więc jak będzie coś w windowsem 8 i będzie trzymać tydzień to będę polował.
|
Od conajmniej 4-5 lat są już fajne smartfony/iphony i jest ok i jakoś nie zanosi się na wydłużenie czasu baterii, bo lepsze baterie idą w parze z 5-krotnie lepszymi prockami i lepszymi/większymi wyświetlaczami które po prostu na obecną technologię muszą pobierać prąd.
no chyba że baterie jądrowe wejdą do codziennego użytku
karolgt napisał/a: | Zresztą - przykładowy BlackBerry Curve 8520 i tak bije na głowę taką E52 jeśli chodzi o funkcje i trzymanie baterii - 10 dni przy intensywnym użytkowaniu to norma. |
Nie wiem, zerknę co to... Ma GPS, można zainstalować Garmina? Ma OviMaps? Zmieści mi się do kieszeni? A co do 10 dni to według danych producenta E52 trzyma o 38% dłużej i pozwala na 80% więcej rozmów... |
- nie wiem czy można zainstalować Garmina
- nie wiem czy ma OviMaps
- tak,zmieści się do kieszeni: Nokia:116,00 x 49,00 x 9,90
BB: 109,00 x 60,00 x 13,90 mm
(nie wiele większy a ma pełne qwerty)
- nie wiem co na temat baterii pisze producent, ale wiem że mój tata bardzo dużo dzwoni z tego BB i ładuje go naprawę rzadko, a cały czas ma włączone do tego 2G/3G
Rafal_Szczecin - 10-02-2013, 19:36
ja wlasnie przesiadlem sie do Lumii800, narazie nie moge nic o niej powiedziec, poniewaz mam ja dopiero 4h. wczesniej zarznalem E52, po ktorej byla kolejna E52. jezeli chodzi o baterie to bardzo ok, natomiast jezeli mowimy o wytrzymalosci na uzytkowanie, to niestety miernota. urywajace sie przyciski, padajace glosniczki, telefon przed zmiana softu dosyc czesto sie zawieszal lub gubil zasieg, a po walnieciu o kafelki odszedl do nieba
|
|
|