To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III Ogólne - Outlander PHEV

Rander - 05-10-2023, 16:32

Michauek22 napisał/a:
pablo eldiablo napisał/a:
brałbym Outlandera ;-)

problemu z częściami do hybrydy nie ma?
pytam bo mało tego jeździ więc nie jest to tak powszechne jak np. w przypadku Toyoty że jest ich pełno i części też jest pełno

Ale jakie części?
Tarcze i klocki - są.
Płyny i oleje - takie same. Tutaj uwaga: olej do klimy inny!!!

Brak skrzyni biegów - więc nie potrzeba części, bo nie ma się co zepsuć.
Jest sprzęgło wielotarczowe mokre, którego nie ma w wersji spalinowej, ale się nie psuje, bo wielotarczowe i mokre.

Dochodzi filtr do płynu chłodzącego, ale jest dostępny.
Nie wiem, co jeszcze - bodajże wahacze są mocniejsze niż w spalinówce, więc być może inne sworznie czy jakieś-tam końcówki.
Ja mam nakręcone ok. 310 kkm i na razie wymienioną łapę trzymającą tylny silnik - też są na stanie.

Ale zaznaczam - nie wiem, jak się to ma do PHEV lub HEV innych producentów.

waran73 - 05-10-2023, 18:12

Witam..przedwczoraj siedziałem w taksówce-outek PHEV. Z przebiegiem 200 000 mil..Czyli 320 tysiecy kilometrów..auto w ciągłej trasie po lotniskach dookoła Londynu.. Własciciel zadowolony..
mohinder - 05-10-2023, 20:31

Ta łapa trzymającą tylny silnik to chyba standard. Jak kupiłem swojego to nawet nie wiedziałem że jest zerwana. Tylko czasami było lekkie puknięcie przy gwałtownym ruszaniu. Wykryli to podczas serwisu (albo wiedzieli, że będzie urwana). Została wymieniona i jeżdzę zadowolony cały czas. Bardzo przyjemnie się jeździ.
Odnośnie części to jak zaczniesz szukać to się zorientujesz, że jednak jest tych samochodów trochę i wcale nie tak mało jak myslisz :)

[ Dodano: 05-10-2023, 20:54 ]
Pojawił się Android 14. Czy ktoś z Was już aktualizował telefon i czy po aktualizacji działa aplikacja do PHEV'a?

[ Dodano: 06-10-2023, 22:34 ]
No dobra, to ja odpowiem. Zrobiłem aktualizację do Androida 14 i działa aplikacja Mitsubishi i PhevWatchdog też. Można aktualizować :)

Michauek22 - 08-10-2023, 12:52

Rander napisał/a:
nie wiem, jak się to ma do PHEV lub HEV innych producentów.

Pewnie tak, że po zamontowaniu LPG u innych NIE trzeba się bawić w regulację zaworów czy czego tam... co jakiś czas ?

waran73 - 08-10-2023, 12:59

No różnie z tym bywa..Producenci odeszli od hydraulicznej kompensacji luzu w stronę dajacą zyski w serwisie..jak nie szklanki to srubki..itp..
bobi1973 - 11-10-2023, 11:43

Wczoraj wyjechałem na autstradę i pocisnąłem mojego pheva na pustych bateriach któreg mam od niedawna(2 miesiaaące),w pewnym momencie zaczał mi się wyświetlać tryb żółwia.niedawno założyłem lpg, wcześniej nie miałem takiego komunikatu, czy to normalne czy może przy lpg z chłodzeniem coś żle zrobili.Miał ktoś taki problem czy to norma.
nemmooo - 11-10-2023, 11:58

Żółw się nie powinien wyświetlać. Czujesz że moc jest odcięta? PHEV nie ma wskaźnika temp silnika, sprawdź czy monter dolał płyn chłodniczy. A jak nie to OBD i szukaj błędów.
Michauek22 - 28-10-2023, 19:00

Podobno nie ma miejsca na zbiornik LPG więc ludzie kombinują i ładują zamiast tłumika, który idzie w odstawke :mrgreen:
waran73 - 29-10-2023, 11:10

... jak się popieści to i butla się zmieści..a bez tłumika nie ma jazdy..
Trapp - 29-10-2023, 17:55

i tak..
dzisiaj zrobiłem DBCAM ale bez resetowania BMU.

przed pomiarem baterii miałem SOH 87,9% czyli 33,4Ah z pierwotnych 38Ah
po pomiarze ( buczał i huczał 6 godzin :-) ) SOH wynosi 89,2% czyli 33,9 Ah z 38Ah
Zwiększyło się o 0,5 Ah czyli niewiele...
ale,ale - pozycja BMU cycle deterioration wynosi 9% - i nie uległa zmianie - więc chyba trzeba skasować ten teoretyczną wartość spadku pojemności baterii BMU i dopiero zrobić DBCAM...

mohinder - 01-11-2023, 09:06

Witam
Tak dla informacji. Wczoraj pojawiły się aktualizacje prgoramu PHEV Wachtdog i Remote Ctrl. Obie działają poprawnie na najnowszym Androidzie 14. Sprawdziłem :)
Szczerze mówiąc nie liczyłem juz na aktualizacje tych programów.

Trapp - 02-11-2023, 09:08

BMU zresetowany - po resecie i pomiarze DBCAM zmierzył praktycznie tak samo czyli 33,8AH, czyli wygląda na to że jest to faktyczna pojemność baterii
maysee - 07-11-2023, 12:40

Drodzy, takie pytanie: zjeździłem przez 2 lata 50k km, widzę, że poziom płynu chłodniczego silnika elektrycznego (?) - w zbiorniku wskazanym strzałką - trochę się obniżył (to jedyny "problem" po tym przebiegu). Jakiego dolać, żeby było bezpieczne, żeby nie było przypału? Szukam tej informacji i szukam i nic nie mogę znaleźć. Poważnie, nic.

https://zapodaj.net/plik-OQKOCivaRc

mohinder - 07-11-2023, 14:23

Wysokiej jakości płyn chłodzący na bazie glikolu etylenowego, nie zawierający krzemianów, amin, azotanów i boranów, z hybrydowym kwasem organicznym w technologii długiej żywotności.

Tak jest napisane w instrukcji

Tak Mitsubishi nazywa ten płyn: MITSUBISHI MOTORS GENUINE SUPER LONG LIFE COOLANT PREMIUM

maysee - 07-11-2023, 15:45

Ślicznie dziękuję.