To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - MMCS - Mitsubishi Multi Communication System

xhdpit - 17-02-2021, 21:08

tyku napisał/a:
xhdpit napisał/a:
nowe mapki i grzebanie w zawartości HDD kuszą..
Jakie nowe mapy (data, oznaczenie) :?:

Nowe dla mnie czyli wersja 2017, bo aktualnie mam 2007..
Przepraszam za rozbudzenie nadziei :D

[ Dodano: 17-02-2021, 22:11 ]
Venom86 napisał/a:
...
Tak przegladajac na szybko chyba nie pchal bym sie w zmiane jezyka na Rosyjski:

Tlumaczac:

Co w końcu otrzymamy:
zaktualizowane mapy w języku rosyjskim (z rusyfikacją, z anglifikacją - rosyjskie litery na -mapie będą krakozyabrami).....

Zgadza się, na blogu jest sporo o rusyfikacji i wersji "uniwersalnej", ale chodziło mi konkretnie o dwa interesujące wątki:

1. Odblokownie dysku bez wyjmowania
Tu zakładam, że chodzi wyłącznie o odblokowanie dysku dla danej wersji.
Jeżeli ktoś może to bezpiecznie przetestować to wersja E-03 / E-06 jest do pobrania tu>
Nawet jeżeli jest to wersja z rusyfikacją, to można podesłać gościowi oryginalny (lub spolszczony) plik E-0X a on chętnie wprowadzi modyfikację (stały unlock) - tak pisał.. więc warto spróbować.

2. Program do transferu muzyki bezpośrednio na Music server
W działaniu pokazane tu>

grzesiopol - 18-02-2021, 10:47

xhdpit
1. Nie da się permanentnie usunąć hasła z dysku, nie da się permanentnie odblokować dysku HDD. Za każdym razem musisz odblokować dysk. W tym temacie możesz mi zaufać bo testowałem wiele modyfikacji łącznie z usuwaniem hasła, fizycznie na nawigacji. Tzn da się ale nawigacja się nie uruchamia lub działa nieprawidłowo a co najgorsze jak pójdzie coś nie tak to masz cegłe z dysku (a to już sprawdzona informacja) co przy założeniu że nie dostaniesz nigdzie ori dysku powoduje odstawienie głupich pomysłów.
BTW i tak musisz wyjąć dysk aby cokolwiek do niego dograć więc jak odblokujesz go przez kompa nie ma dla ciebie znaczenia i jest bezpieczniejsze.

2. Testowałem i nawet działa. Chociaż wcześniej wrzuciłem sobie mase muzyki inną metodą a tu tylko dorzucałem utwory. Minus tej metody, że za każdym razem musisz zgrywać cały serwer muzyczny co przy mojej ilości utworów coś około 550 plików łącznie z muzyką, troszke schodzi nie mówię o czasie wgrywania z powrotem na dysk.
Dlatego wole swoją poprzednią metodę opisaną w poradniku. Bo jest chyba bezpieczniejsza, przy kopiowaniu tak dużej ilości plików jak wyżej pisałem może pójść coś nie tak a wtedy serwer może nie pracować poprawnie. Trzeba tu pamiętać, że dyski w nawigacji mają swoją żywotność.

xhdpit widze, że zadałeś sobie trudu z poszukiwaniami ale chyba przeoczyłeś, że wszystkie opracowania to lata do 2018 czyli jak sam widzisz nic nowego nie odkryto a śledze temat nadal w nadzei, że ktoś zrobi androida. :D

Jeszcze jakieś pytania?

P.s. Przestudiowałem prawie wszystkie pojedyncze pliki w mmcs i uwierzcie mi na dzień dzisiejszy nasze nawi osiągnęły szczyt możliwości. Chyba, że znajdzie się chętny cudotwórca na zrobienie Androida pod renesasa. :D

xhdpit - 18-02-2021, 19:20

grzesiopol dzięki za info od weterana tematu MMCS :)
Chyba dam sobie trochę czasu na testy tego co dostałem w oryginale w E-03 i wtedy pomyślę co zmieniać, uaktualniać itd.
Może wystarczą mapki z 2017 i mp3 z płyty..

konrad75pol - 19-03-2021, 20:20

Witam wszystkich serdecznie
Jestem nowym użytkownikiem mam pytanie szczególnie do grzesiopol .....proszę o pomoc przy mmcs n01 i e05 chciałbym wgrać nowe mapy do tych dwóch urządzeń czy mógłby mi ktoś napisać krok po kroku jak to zrobić super było by też wgrać spolszczenie ale liczę się z tym ze to mnie przerasta
jedno mmcs e05 to mitsubishi asx 1.8 did 2010
drugi mmcs n01 to mitsubishi lancer radio dołożone

tyku - 23-03-2021, 11:07

konrad75pol, Pierwszy post, poradnik autorski kolegi grzesiopol,
grzesiopol - 25-03-2021, 12:19

konrad75pol napisał/a:
proszę o pomoc przy mmcs n01 i e05 chciałbym wgrać nowe mapy
jak napisał wyżej kolega masz mój poradnik co i jak się robi.
konrad75pol napisał/a:
super było by też wgrać spolszczenie ale liczę się z tym ze to mnie przerasta
co do spolszczenia to da rade i to zrobić ale po szczegóły napisz na PM (priw.)
konrad75pol napisał/a:
jedno mmcs e05 to mitsubishi asx 1.8 did 2010
drugi mmcs n01 to mitsubishi lancer radio dołożone
nie ma problemu, jedynie nie ma możliwości zmiany częstotliwości w N-01 bo jest to ograniczenie sprzętowe a nie programowe.
Krzychhhh - 22-06-2021, 19:31
Temat postu: MMCS USA ustawianie godziny
Witajcie, od jakiegoś czasu mam MMCS niestety wersje USA. Ogólnie jestem zadowolony wszystko w nim działa. Ale mam jeden problem, nie umiem nastawić godziny. Przeszukałem już sporo informacji, instrukcje i nic nie znalazłem. W ustawieniach jest tylko wybieranie strefy czasowej, nie ma opcji manualnego wprowadzenia.

Czy ktoś może z Was wie jak to zrobić ?

Bizi78 - 22-06-2021, 19:36

Zapodaj jaki masz model mmcs.
Ewentualnie skontaktuj się z userem Tokyo.

Krzychhhh - 22-06-2021, 20:18

PewnyPL - 26-06-2021, 18:44

Sprawdzając wejścia w MMCSie, zauważyłem że w gnieździe P703 są piny od zestawu BT. Głównie się zastanawiam nad pinami 3 (Tel Mute), 11 (HF GND), 12 (HF R) i 28 (HF L). Z ich nazw brzmi jakby piny 11, 12 i 28 pozwalały na podpięcie analogowego audio, a pin 3 był odpowiedzialny za wyciszenie radia dla nadchodzącego połączenia? Czy byłoby możliwe ich wykorzystanie żeby podpiąć do MMCSa zewnętrzny moduł BT? (np taki zwykły 'zapalniczkowy' moduł z wyjściem audio podpiętym pod pony 11, 12 i 28, a pod tel mute... Nie wiem jaki sygnał by tam dostawał, 12V? 5V? Czy niestety jakiś cyfrowy i byłoby to niemożliwe i tak?)
EDIT: No, dobra, sprawdzając instrukcję serwisową MMCS widzę że linia Tel Mute wewnątrz ma pull-up do 5V, więc sygnał jaki to dostaje to albo sygnał cyfrowy, albo po prostu GND, natomiast linie 11, 12 i 28 są faktycznie wpięte w wejścia audio. Czy to faktycznie mogłoby zadziałać?

grzesiopol - 01-07-2021, 13:52

Krzychhhh napisał/a:
Czy ktoś może z Was wie jak to zrobić ?
trzeba zmienić oprogramowanie ale na internecie raczej nie znajdziesz softu. Napisz do mnie na priv jaką masz stacje czy z HDD czy na karte SD to cie pokieruje.

PewnyPL napisał/a:
Czy to faktycznie mogłoby zadziałać?
jak nie spróbujesz nie będziesz wiedział. Te wejścia dedykowane są pod moduł fabryczny i trzeba by było wiedzieć dokładnie jak to działa w module i twoim urządzeniu.. Mute daje pewnie sygnał do procesora radia o konieczności odłączenia innych źródeł reszta to sygnał audio.
jdunaj - 31-07-2021, 07:16

Hej. Jakie wersji mmcs powinienem szukać sb 2010 ?

[ Dodano: 01-08-2021, 22:10 ]
grzesiopol, grzesiopol, Hej . Powiedz mi czy mmcs w15 Mitsubishi nr-242wm-17fat1 3ap527ba będzie współpracował z moim sb z 2010 ? A może powiedz mi czego powinienem szukać . Nie mam Rockforda. Pozdrawiam

grzesiopol - 03-08-2021, 12:29

Plug&play każda nawigacja z Lancera, ASX i Outlandera. W-15 powinna podejść, nie pamiętam czy nie trzeba tylko jakiegoś jednego przewodu zmieniać. Ewentualnie coś dedykowanego do Lancera. Jak masz zwykłe radio bez ekranu to dodatkowo musisz szukać ramki do radia oryginalnej do oryginalnych nawigacji.
zeshky - 18-10-2021, 12:48

hej, odkopię trochę temat,
mam MMCS w P4 BLD-NR-261EM 1.09 (application 00.60.05)
Kilka pytań:
1. co muszę zrobić żeby mieć DVD in motion
2. idzie wyłączyć tą gadającą babę przy wybieraniu numeru i zamiast tego jakoś z ekranu to obsługiwać?
3. są gdzieś nowe mapy? i czy warto w to się bawić?
4. są nowsze wersje softu? coś poprawiają?

z góry dziękuję!

grzesiopol - 23-10-2021, 17:20

Ad.1 wgrać soft z odblokowanym DVD.
Ad.2 ta gadająca "baba" nie jest w radiu tylko w module HMF, z pozycji radia nie wyłaczysz.
Ad.3 mapy to 2017 i nowszych nie ma, koniec wsparcia dla MMCS, jak masz np z 2012 to raczej warto.
Ad.4 ostatnia wersja softu to 94. Czy coś zmienia oprócz tekstów w radiu tego chyba nie wie nikt. Być może coś tam zmienia.