[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tarcze hamulcowe, klocki hamulcowe - Lancer CYxA
dr2ke - 26-04-2016, 20:19
Bizi78, nie. Ale skoro po założeniu nowych tarcz było dobrze przez prawie rok to chyba wszystko jest ok z piastami ?
A co do pomiarów czujnikiem zegarowym - to się zawsze wykonuje przy każdym aucie ? Do tej pory żyłem w przekonaniu, że zakłada się nowe tarcze i już dodatkowo oczywiście czyszczenie.
Bizi78 - 26-04-2016, 20:27
dr2ke napisał/a: | Ale skoro po założeniu nowych tarcz było dobrze przez prawie rok to chyba wszystko jest ok z piastami ? |
Bicie nie musi pojawić się od razu, tylko z czasem zużycia elementów.
Po każdej wymianie powinno się sprawdzić .
Niestety w warsztatach liczy się czas, klient po prostu szybciej odwiedzi warsztat ponownie i wmówi mu się, że pewnie agresywnie jeździł i hamował w kałużach .
dr2ke - 26-04-2016, 21:07
Bizi78 napisał/a: | Bicie nie musi pojawić się od razu, tylko z czasem zużycia elementów. |
Po kolei aż do marca 2015 mój Lancer jeździł na oryginalnych tarczach. Było mocne bicie przy hamowaniu. W marcu 2015 założyłem nowe tarcze Zimmerman i bicie ustąpiło. Było wzorowo. Mamy kwiecień 2016 i znowu czasem bije. Zakładam, że gdybym teraz znowu założył nowe tarcze to byłoby ok. Ale przecież nie będę co roku tarcz zmieniał.
Nie bardzo rozumiem co by mi dał pomiar czujnikiem zegarowym w marcu 2015 gdy wymieniałem tarcze. Mogę się tylko domyślać, że pomiar wyszedłby ok, gdyż po założeniu nowych tarcz bicia nie było.
tutoslaw - 27-04-2016, 13:18
Do +- połowy 2015 jeżdziłem na fabrycznych tarczach, diagnosta twierdził, ze sa tak zużyte, że az sie pokrzywiły...ale hamowly dobrze i nie było problemow, problemy pojawiły sie po wymianie.
Zimmermany były od poczatku złe - nie mierzone i slabo wyczyszczone przy monatrzu w pewnym sieciowym serwisie / sklepie motoryzacyjnym. Pomierzylismy czujnikiem u innego mechanika i wyszłoż ze piasty ok, a jedna jedna tarcza krzywa. Założyłem Textary i problem pojawil sie po kilku miesiacach. Były super wyczyszczone (piasty i felgi) i zmierzone przy montażu.
Myśle, że mam podobnie, że przy hamowaniu na skreconej kierownicy jest nieco gorzej.
chiński plastik - 20-05-2016, 21:54 Temat postu: Przednie tarcze hamulcowe Lancer 2015r 1.6 Witam
Mam mocne bicie na przedniej osi podczas hamowania.
Auto ma 13 tys przebiegu.
Za kilka dni mam podjechać do aso, w celu stwierdzenia przyczyny (moim zdaniem tarcze jak się nagrzeją). Mitsubishi Polska w takiej sytuacji oferuje przetoczenie tarcz , jeżeli da się je wytoczyć do żądanego rozmiaru, no chyba że się nie da, to wymienią na nowe
Zasadnicze pytanie:
Czy ktoś w tym roczniku albo zbliżonym też tak miał?
Bo, na argument w rozmowie telefonicznej, że ta usterka jest typowa dla tego modelu, udzielono mi odpowiedzi, że zostało to poprawione.
Moim zdaniem jeżeli ta przypadłość nadal dręczy ten model, to powinno zostać to rozwiązane, a nie łaskawie przetoczenie, jeżeli to faktycznie krzywe tarcze.
robertdg - 21-05-2016, 06:49
Typowe i to jak:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=72348
reneyvan - 29-05-2016, 17:18
Mam okazję jeździć Nissanem Juke z 2012 roku.
W porównaniu do Lancera hamulce są dużo bardziej czułe i szybciej reagują.
Zamierzam zmienić tarcze i klocki.
Zastanawiam się nad ATE. W moim poprzednim wozie kiedy zmieniłem tarce i klocki na ATE różnica w hamowaniu była kolosalna.
Pytanie, czy jest sens się w to bawić?
Tarcze nie są zwichrowane. Wydaje mi się jedynie, że hamulce, jakby były zapowietrzone, ale to sprawdzę u mechanika.
Pytam, bo cena kompletu tarcz i klocków ATE to ponad 1000 PLN (ceny ze strony iparts.pl.).
Może lepiej wybrać inną firmę, względnie kupić komplet do Lancera Evo - na Allegro jest po 1320 PLN - ale nie wiem, czy będzie pasować.
Z kolei klocki Brembo wyglądają bardzo efektownie.
Proszę o radę.
.swat. - 30-05-2016, 20:04
Jeśli mogę coś doradzić. Kolega tyku jak i też ja zamontowaliśmy u siebie na przód:
Przód tarcze : SP Performance Drilled Slotted F53-037 ( SF53-037)
Przód klocki: Hawk Performance HPS HB435F.622
Jeżeli jesteś zdecydowany wydać na przód około 1500 zlotych to lepszego zestawu nie znajdziesz.
Ja wyjeździłem na nim już ponad 2000km, i uważam, że jest to świetny zestaw, im dalej tym lepiej. Gdy hamujesz wiesz, że samochód to robi. Jest trochę głośniej przy wytracaniu prędkości z ok. 100km/h, ale zapewniam, że po drugim hamowaniu będziesz go pragnął i pragnął Do ok. 70-80 km/h zachowuje się bardzo cicho. Jest tylko jeden warunek, do kilku kilometrów trzeba je trochę rozgrzać, bądź co bądź są to lekko sportowe elementy, potrzebują ciepła.
No i wyglądają rasowo
Montowanie od Evo nie ma sensu ponieważ same klocki i tarcze nie pasują, musiałbyś zmieniać jeszcze inne elementy, a to są duże koszta, no i nie wiem jak inni, ale ja zdecydowanie jestem przeciwnikiem montowania używanych zestawów. Hamulce to bezpieczeństwo. Muszą być pewne na 100%.
coni940 - 05-06-2016, 23:05
a jak jest z tarczami na tylna os? z tego co wiem, to Lancer ma reczny na szczekach, wiec z tylu powinny byc tarczobebny. ale jak przegladam oferty w sklepach internetowych i przefiltruje po modelu naszego Miśka, to nigdzie nie ma ani wzmianki, ze sa to tarczobebny. przyklad:
http://topbrakes.pl/159821-2007-2012
grzesiopol - 06-06-2016, 00:44
reneyvan Może troche póżno ale ci podpowiem, a rozważałeś zmianę swojego systemu hamulcowego na ten z Outlandera/Ralliarta, w sumie wyniesie cię troche mniej niż zestaw Performance a zyskasz to co chciałeś czyli reneyvan napisał/a: | hamulce są dużo bardziej czułe i szybciej reagują. | ja założyłem w trakcie takiej zmiany zwykłe tarcze i klocki Brembo i uzyskałem lepszy efekt niż założyłbym do zwykłych hamulców tarcze i klocki lepszej firmy. Tutaj masz mój temat http://forum.mitsumaniaki...1396994#1396994
reneyvan napisał/a: | Może lepiej wybrać inną firmę, względnie kupić komplet do Lancera Evo - na Allegro jest po 1320 PLN - ale nie wiem, czy będzie pasować. | co masz na myśli Cały zestaw hamulcowy z EVO? Podobno pasują Bramobo z EVO 7/8/9 ale musisz minimum założyć felgi minimum 18 cali i ET 35 co raczej w Lancerze odpada bo musiałbyś błotniki poszerzać
coni940 Być może w nazewnictwie jest ustalone, że nazywany jest główny system hamowania a w tym przypadku głównym systemem hamowaniu jest hamulec tarczowy. I co chcesz się dowiedzieć o tylnych tarczach, ogólnie tył słabiej hamuje i czasem tarcze rdzewieją, po prostu nie spełniają swojej roli jeżeli się o nie dobrze nie zadba. Chodzi o to, że każdy zapomina o tyle bo z reguły tył rzadziej się wymienia niż przód a wystarczy troche przeczyścić i nasmarować i mamy w pełni sprawny tył.
coni940 - 06-06-2016, 21:23
grzesiopol napisał/a: | Być może w nazewnictwie jest ustalone, że nazywany jest główny system hamowania a w tym przypadku głównym systemem hamowaniu jest hamulec tarczowy. |
chyba faktycznie tak jest, w kazdym badz razie napisalem do tego sklepu i dostalem potwierdzenie, ze te tarcze to tak na prawde tarczobebny
Lucas123w - 07-06-2016, 16:51
coni940, zmieniłem rok temu na tarcze EBC i klocki EBC Greenstuff, po 20 tyś km nie mają oznak zużycia, hamują o niebo lepiej od fabrycznych i nie pylą.
W tym roku dałem do wyczyszczenia przód i tył i dalej jest bajka.
Polecam taki zestaw.
coni940 - 07-06-2016, 22:06
Lucas123w a jakie wybrałes tarcze, EBC standard czy juz jakies lepsze nacinane/nawiercane?
ja jeszcze nie podjalem ostatecznej decyzji, ale najbardziej prawdopodobne opcje to: tarcze na przod DBA Street T2, tarcze na tył EBC standard (mysle jeszcze nad nawiercanymi i nacinanymi EBC turbo groove, ale nie wiem czy jest sens zakladac na tyl cos lepszego niz standard). a w kwestii klockow to wlasnie albo EBC green stuff albo Galfer sport fdt
Lucas123w - 08-06-2016, 20:26
Zwykłe EBC standard, wg. mnie nie ma co przesadzać to zwykłe auto. Po torze nie jeżdżę więc nie potrzebuję sportu w aucie
coni940 - 08-06-2016, 22:22
ok, dzieki za info na tyl wezme na 99% te ebc standard, a nad klockami jeszcze sie zastanawiam. jak jest z temperatura klocka w green stuff? hamuja w miare podobnie na zimnych i goracych, czy trzeba je troche rozgrzac zeby hamowały optymalnie?
|
|
|