[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Regeneracja zawieszenia
Hugo - 21-08-2013, 21:07
OBERST napisał/a: | Czy zna ktoś może numer/numery katalogowe oryginału i zamienników tulei do wahacza | W oryginale sama tuleja nie występuje. Mitsubishi przewidziało w takim przypadku wymianę całej zwrotnicy na nową. W praktyce pasuje tuleja od Carismy lub Volvo S/V40 po stoczeniu 0,5 mm ze średnicy zewnętrznej.
OBERST - 21-08-2013, 21:08
wyczytałem że do gala 2,5 można zastosować tuleje od volvo, czy do mojego 2.0 kombi będzie ta tuleja pasować ?
Ted-Gum:
TED 00743876
Poduszka drążka reakcyjnego
tuleja drążka tylnego górnego
VOLVO, S40, ALL, B41 / F8Q / D41/ B42,
Hugo - 21-08-2013, 21:43
OBERST napisał/a: | czy do mojego 2.0 kombi będzie ta tuleja pasować ? | Tak.
OBERST - 21-08-2013, 21:45
Wielkie dzięki Hugo .
Hugo - 21-08-2013, 21:51
Będzie pasować po stoczeniu ok. 0,5 mm ze średnicy zewnętrznej, tak jak pisałem wyżej.
Łysy88 - 22-08-2013, 10:17
U mnie w prawym przednim kole wystepuje dziwne stukniecie. Tylko przy ruszaniu albo podjazdach pod progi zwalniające.pojedyńcze stukniecie jakby coś przeskakiwalo.
abdul - 22-08-2013, 20:06
w tym wahaczu można wymienić sam sworzeń czy trzeba cały wahacz wymieniać?
OBERST - 22-08-2013, 20:31
W temacie jest wszystko opisane , musisz zacząć od pierwszej strony a wszystkiego się dowiesz , gdzie i za ile można wymienić ten sworzeń bo zwykły warsztat tego ci nie zrobi.
marcinzam - 22-08-2013, 20:38
Hugo napisał/a: | OBERST napisał/a: | Czy zna ktoś może numer/numery katalogowe oryginału i zamienników tulei do wahacza | W oryginale sama tuleja nie występuje. Mitsubishi przewidziało w takim przypadku wymianę całej zwrotnicy na nową. W praktyce pasuje tuleja od Carismy lub Volvo S/V40 po stoczeniu 0,5 mm ze średnicy zewnętrznej. |
Występuje mr223673 lub Hyundai 5521538000
OBERST - 22-08-2013, 21:21
Ted-Gum już założony , dzięki marcinzam za numery na pewno się jeszcze przydadzą , jak nie mi to innemu Mitsumaniakowi
Krzyzak - 23-08-2013, 08:22
wczoraj widziałem rozcięty od spodu wahacz - Marcino sobie w ramach pracy domowej zrobił
rzeczywiście budowa nie jest trudna - od dołu metalowa podkładka, potem teflonowe gniazdo potem kula sworznia i nad nią to co się właśnie najszybciej psuje - teflonowa wkładka na górę w postaci walca zakończonego lejkiem
chyba też kiedyś taki wahacz rozmontuję i pojadę z wkładką, żeby mi tokarz z mosiądzu dorobił
potem się pospawa i gitara
stary alfer - 23-08-2013, 08:30
Łysy88 napisał/a: | U mnie w prawym przednim kole wystepuje dziwne stukniecie. Tylko przy ruszaniu albo podjazdach pod progi zwalniające.pojedyńcze stukniecie jakby coś przeskakiwalo. |
Sprawdź wahacz prosty.
Marcino - 23-08-2013, 09:30
Krzyzak napisał/a: | wczoraj widziałem rozcięty od spodu wahacz - Marcino sobie w ramach pracy domowej zrobił
rzeczywiście budowa nie jest trudna - od dołu metalowa podkładka, potem teflonowe gniazdo potem kula sworznia i nad nią to co się właśnie najszybciej psuje - teflonowa wkładka na górę w postaci walca zakończonego lejkiem
chyba też kiedyś taki wahacz rozmontuję i pojadę z wkładką, żeby mi tokarz z mosiądzu dorobił
potem się pospawa i gitara |
Wszytko się zgadza, prosta bydowa, nie ma żadnych cudów, ja narazie organizuje materiał mosądz lub braż jak będe miał to mi to kolega zrobi. Dodatkowo dał bym sobie od dołu w smarowniczkę, wtedy wahacz miał by dożywocie:)
[ Dodano: 23-08-2013, 09:37 ]
Abdul, sworzeń możesz regenerowac, a drugą stronę cukierek można wymienić na prasie.
Pozdrawiam
abdul - 23-08-2013, 18:01
Marcino napisał/a: | Abdul, sworzeń możesz regenerowac, a drugą stronę cukierek można wymienić na prasie.
Pozdrawiam |
podziekowal
Łysy88 - 24-08-2013, 17:26
stary alfer napisał/a: | Łysy88 napisał/a: | U mnie w prawym przednim kole wystepuje dziwne stukniecie. Tylko przy ruszaniu albo podjazdach pod progi zwalniające.pojedyńcze stukniecie jakby coś przeskakiwalo. |
Sprawdź wahacz prosty. |
Właśnie tak obstawiam. Podniosłem auto i zdjąłem kolo. Tuleja środkowa (gdzie przykręcany jest amortyzator) wygląda jakby miała zerwaną gumę - jest popękana. Wsadziłem rurę metalową między banana a stabilizator i ruszałem góra-dół i zero stuków...
[ Dodano: 25-08-2013, 20:37 ]
Kilka newsów i przemyśleń odnośnie mojego zawieszenia. Po rozmowie z Hugo postanowiłem sprawdzić banana na tyle ile mogłem. Złapałem za sworzeń a ojciec szarpał autem przód-tył i zero niepokojących zachowań. Natomiast przy mocniejszym przyhamowaniu od razu charakterystyczne stuknięcie. Bardzo głośne i wyraźne - nadal pojedyncze. Stukania z przodu takie w jeździe miejskiej bardzo podobne do tego z tyłu (tu Hugo nakierował mnie na łączniki stabilizatora które we wtorek wymienie). Teraz pytanie do Was... Czy łącznik stabilizatora może wydawać takie dźwięki przy ruszaniu czy hamowaniu? W ostateczności rozbiorę cały przód jutro i każdą część w łapce sprawdze...
|
|
|