To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Regeneracja zawieszenia

Hugo - 21-08-2013, 21:07

OBERST napisał/a:
Czy zna ktoś może numer/numery katalogowe oryginału i zamienników tulei do wahacza
W oryginale sama tuleja nie występuje. Mitsubishi przewidziało w takim przypadku wymianę całej zwrotnicy na nową. W praktyce pasuje tuleja od Carismy lub Volvo S/V40 po stoczeniu 0,5 mm ze średnicy zewnętrznej.
OBERST - 21-08-2013, 21:08

wyczytałem że do gala 2,5 można zastosować tuleje od volvo, czy do mojego 2.0 kombi będzie ta tuleja pasować ?
Ted-Gum:
TED 00743876
Poduszka drążka reakcyjnego
tuleja drążka tylnego górnego
VOLVO, S40, ALL, B41 / F8Q / D41/ B42,

Hugo - 21-08-2013, 21:43

OBERST napisał/a:
czy do mojego 2.0 kombi będzie ta tuleja pasować ?
Tak.
OBERST - 21-08-2013, 21:45

Wielkie dzięki Hugo .
Hugo - 21-08-2013, 21:51

Będzie pasować po stoczeniu ok. 0,5 mm ze średnicy zewnętrznej, tak jak pisałem wyżej.
Łysy88 - 22-08-2013, 10:17

U mnie w prawym przednim kole wystepuje dziwne stukniecie. Tylko przy ruszaniu albo podjazdach pod progi zwalniające.pojedyńcze stukniecie jakby coś przeskakiwalo.
abdul - 22-08-2013, 20:06

w tym wahaczu można wymienić sam sworzeń czy trzeba cały wahacz wymieniać? :roll:

OBERST - 22-08-2013, 20:31

abdul napisał/a:
w tym wahaczu można wymienić sam sworzeń czy trzeba cały wahacz wymieniać? :roll:
[url=http://img842.images...eok.jpg]Obrazek[/URL]

W temacie jest wszystko opisane , musisz zacząć od pierwszej strony a wszystkiego się dowiesz , gdzie i za ile można wymienić ten sworzeń bo zwykły warsztat tego ci nie zrobi.

marcinzam - 22-08-2013, 20:38

Hugo napisał/a:
OBERST napisał/a:
Czy zna ktoś może numer/numery katalogowe oryginału i zamienników tulei do wahacza
W oryginale sama tuleja nie występuje. Mitsubishi przewidziało w takim przypadku wymianę całej zwrotnicy na nową. W praktyce pasuje tuleja od Carismy lub Volvo S/V40 po stoczeniu 0,5 mm ze średnicy zewnętrznej.

Występuje :) mr223673 lub Hyundai 5521538000

OBERST - 22-08-2013, 21:21

Ted-Gum już założony , dzięki marcinzam za numery na pewno się jeszcze przydadzą , jak nie mi to innemu Mitsumaniakowi :)
Krzyzak - 23-08-2013, 08:22

wczoraj widziałem rozcięty od spodu wahacz - Marcino sobie w ramach pracy domowej zrobił :)
rzeczywiście budowa nie jest trudna - od dołu metalowa podkładka, potem teflonowe gniazdo potem kula sworznia i nad nią to co się właśnie najszybciej psuje - teflonowa wkładka na górę w postaci walca zakończonego lejkiem

chyba też kiedyś taki wahacz rozmontuję i pojadę z wkładką, żeby mi tokarz z mosiądzu dorobił
potem się pospawa i gitara

stary alfer - 23-08-2013, 08:30

Łysy88 napisał/a:
U mnie w prawym przednim kole wystepuje dziwne stukniecie. Tylko przy ruszaniu albo podjazdach pod progi zwalniające.pojedyńcze stukniecie jakby coś przeskakiwalo.

Sprawdź wahacz prosty.

Marcino - 23-08-2013, 09:30

Krzyzak napisał/a:
wczoraj widziałem rozcięty od spodu wahacz - Marcino sobie w ramach pracy domowej zrobił :)
rzeczywiście budowa nie jest trudna - od dołu metalowa podkładka, potem teflonowe gniazdo potem kula sworznia i nad nią to co się właśnie najszybciej psuje - teflonowa wkładka na górę w postaci walca zakończonego lejkiem

chyba też kiedyś taki wahacz rozmontuję i pojadę z wkładką, żeby mi tokarz z mosiądzu dorobił
potem się pospawa i gitara

Wszytko się zgadza, prosta bydowa, nie ma żadnych cudów, ja narazie organizuje materiał mosądz lub braż jak będe miał to mi to kolega zrobi. Dodatkowo dał bym sobie od dołu w smarowniczkę, wtedy wahacz miał by dożywocie:)

[ Dodano: 23-08-2013, 09:37 ]
abdul napisał/a:
[url=http://img842.images...eok.jpg]Obrazek[/URL]

Abdul, sworzeń możesz regenerowac, a drugą stronę cukierek można wymienić na prasie.
Pozdrawiam

abdul - 23-08-2013, 18:01

Marcino napisał/a:
Abdul, sworzeń możesz regenerowac, a drugą stronę cukierek można wymienić na prasie.
Pozdrawiam

podziekowal :wink:

Łysy88 - 24-08-2013, 17:26

stary alfer napisał/a:
Łysy88 napisał/a:

Sprawdź wahacz prosty.

Właśnie tak obstawiam. Podniosłem auto i zdjąłem kolo. Tuleja środkowa (gdzie przykręcany jest amortyzator) wygląda jakby miała zerwaną gumę - jest popękana. Wsadziłem rurę metalową między banana a stabilizator i ruszałem góra-dół i zero stuków...

[ Dodano: 25-08-2013, 20:37 ]
Kilka newsów i przemyśleń odnośnie mojego zawieszenia. Po rozmowie z Hugo postanowiłem sprawdzić banana na tyle ile mogłem. Złapałem za sworzeń a ojciec szarpał autem przód-tył i zero niepokojących zachowań. Natomiast przy mocniejszym przyhamowaniu od razu charakterystyczne stuknięcie. Bardzo głośne i wyraźne - nadal pojedyncze. Stukania z przodu takie w jeździe miejskiej bardzo podobne do tego z tyłu (tu Hugo nakierował mnie na łączniki stabilizatora które we wtorek wymienie). Teraz pytanie do Was... Czy łącznik stabilizatora może wydawać takie dźwięki przy ruszaniu czy hamowaniu? W ostateczności rozbiorę cały przód jutro i każdą część w łapce sprawdze...