To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Colt Mirage Cyborg-R

stary alfer - 13-08-2011, 08:02

Kleju napisał/a:
To może rozwiń ten wątek

Kleju, tutaj chodziło oto żeby nie smarować śrub do felg smarem miedzianym, bo wchodzi w reakcję z aluminium ;)

A powiedział mi to właściciel zakładu wulkanizacyjnego, który był na szkoleniu organizowanym przez ATE.

:)

robertdg - 13-08-2011, 08:39

Kleju napisał/a:
Chociaż ktoś ostatnio mi mówił że był na szkoleniu bodajże z Brembo i tam Panowie twierdzili że nie powinno się stosować smaru miedzianego jeśli się jeździ na aluminiowych felgach. Podobno "agresywnie" reagują ze sobą. Ile w tym prawdy nie wiem ;)
Ale chopdzi o to, że smar miedziany nie może mieć bezpośredniego styku z częściami aluminiowymi - czysta chemia, ze szkoły podstawowej/średniej można było zapamiętać, że w kontakcie tych materioałów występuje korozja, dlatego smarem miedzianym nie robimy nigdy powierzchni osadzającej felge aluminiową, ani nie używamy do osadzania gwintów/etc na zwrotnicach aluminiowych.
Kleju - 13-08-2011, 20:22

Oki przyjąłem, dzięki za wyjaśnienia 8)

Byłem dzisiaj na zloce JDM we Wrocławiu na rakietowej. Pogoda straszna... przyjechaliśmy to ciepło i słoneczko, później deszcz, później znowu słońce a później wielka ulewa :/ Tor mieliśmy do 17 ale już około 15 się zmyłem, bo później w kałużach srednio mi się widziało jeździć...

Tyle spinów (bączków) ile zaliczyłem na torze, to nigdy w całym życiu nie zrobiłem :lol:
Najpierw miałem za bardzo utwardzony tył i na niemal każdym zakręcie tył uciekał. Jak już było mokro to nie muszę pisać co się działo :D
Na suchym już było ok, jak opony dogrzane, zawias dobrze ustawiony to już czasy bardzo dobre. Najlepszy czas przejazdu coś około 1:05s (wyniki później podadzą na innym forum to wkleje).

Trochę fot:

Później wkleje jakieś filmiki

kochajj miałeś podjechać :P

EDIT:

Kilka filmów wleciało ;)
http://www.youtube.com/watch?v=e4qVwXS0hbk
http://www.youtube.com/watch?v=d2NoQyISjAM
http://www.youtube.com/watch?v=6A4VH9ptxdI
I ulubione bączki :D
http://www.youtube.com/watch?v=pG25oU42W_w

kochajj - 14-08-2011, 00:41

byłem po 16...
Kleju - 14-08-2011, 01:32

kochajj napisał/a:
byłem po 16...

Śmigali jeszcze? Bo jak wyjeżdżałem to ulewa konkretna była...

kochajj - 14-08-2011, 08:58

Kleju napisał/a:
kochajj napisał/a:
byłem po 16...

Śmigali jeszcze? Bo jak wyjeżdżałem to ulewa konkretna była...

od 16 była już super pogoda... nie padało i słonko swieciło... dzisiaj jesteś?

Kleju - 14-08-2011, 10:56

kochajj napisał/a:
dzisiaj jesteś?

Nie :| Ale dzisiaj już nie ma toru, wszyscy jadą na niskie łąki...

Kleju - 27-08-2011, 21:42

Mały up, żeby temat się zbytnio nie zakurzył. Postanowiłem odświeżyć swoje aluminiowe elementy i filtr stożkowy.
Pierwszy poszedł filtr, wyglądał tak:

Niby nie najgorzej, ale błotko leciało pod prysznicem :D
Teraz wygląda tak:

Później zabrałem się za OCT, trochę stracił blasku ;)

Ale lekka polerka i:

Rozpórka:

Ale ją wystarczyło lekko potraktować ;)

I ma dylemat, szukam opon i waham się między:
Yokohama Advan AD08

Które już mam na przodzie i spisują się wyśmienicie, ale jak to mówią dobre wrogiem lepszego :D Więc może skuszę się na przetestowanie
Federal 595 Rs-R

Ale raczej na 75% będą federale na testy :D

Trochę fot z dzisiaj :D I widać nawet logo coltmanii :lol:

Wystąpiłem też w wojnie północ-południe, ale wyniki są dopiero jutro, ale ogólnie noty były w miare ;) Mają chłopaki się odezwać do mnie jak coś będzie ;)

A Impreza to tuningkingz.pl Niestety nie zostałem na dwa dni (takie były plany), ale cóż poradzić...

Saqu - 27-08-2011, 22:47

ale masz fajne panie towarzyszące :D
kartomaniak gti - 28-08-2011, 11:52

nie lepiej r888?
Kleju - 28-08-2011, 12:04

kartomaniak gti napisał/a:
nie lepiej r888?

Raczej nie ;) Te opony się zmienia tak często jak olej w silniku :) Ścierają się w mgnieniu oka. A poza tym już kiedyś miałem T1R i powiedziałem sobie, że już nie chce opon firmy Toyo...

Anonymous - 28-08-2011, 12:23

A co myślisz o Parada spec 2?Chce na wiosne kupić do swojego,a że są w takiej samej cenie co C.drive to myśle ,że warto.
Kleju - 28-08-2011, 12:38

Saqu napisał/a:
ale masz fajne panie towarzyszące

Wypalcowały mi auto, ocierały się i musiałem później lakier wycierać ściereczką :mrgreen:

Cytat:
A co myślisz o Parada spec 2?

Wszystko zależy jak i do czego używasz samochodu :) Dla mnie parada odpada, bo mają miękkie ścianki. Advany i Federale mają stalowe wzmocnienie ścianki bocznej, więc opona się nie "kładzie" na zakrętach. Tylko że ja patrzę przez pryzmat jeżdżenia po torze :)
Kumpel ma na swoim 4-ro łapie parady, ale na torze wygląda to tak:

Jakby zaraz opona miała się zsunąć z felgi ;)

rosomak1983 - 28-08-2011, 12:45

Kleju napisał/a:
T1R i powiedziałem sobie, że już nie chce opon firmy Toyo...

r888 to raczej zupełnie inna guma, wiec nie ma co porównywac z tr1...
Po drugie naprawde dobra opona torowa musi sie zuzywac szybko, jesli tak nie jest to po prostu jest gorsza od r888

Anonymous - 28-08-2011, 12:47

Tak wygląda każda opona przy takim obciążeniu,ale fakt Parady są miękkie,ale czytałem ,że jak złapią to juz nie puszczą :D
Ja będę jeździł normalnie ze sporadycznymi odpałami na jakims rondzie :D
Chodzi mi raczej o wygląd opony,a skoro moge mieć cos lepszego w takiej samej cenie...
Nie wiem tylko czy one sie szybko scieraja i jak sie zachowują na mokrym?