Komputery, RTV, AGD, Komorki - a jakich komóreczek używacie??
krzychu - 10-02-2013, 19:37
karolgt napisał/a: | używałeś? |
Ta nawet sprzedawałem
karolgt napisał/a: | bo z tego co piszesz to rękami i nogami bronisz się przed każdym nowym telefonem, więc zwyczajnie może nie ma co się wypowiadać na temat telefonów których nie używałeś dłużej niż 1 miesiąc? bo mniej więcej tyle potrzeba żeby wystawić jakąś obiektywną ocenę. |
Ha to ciekawostka. A gdzie ja się wypowiadam o telefonach, którego nie używałem?
karolgt napisał/a: | Po prostu wydaje mi się że gdybyś przez 1 miesiąc poużywał takiego telefonu, wykorzystując jego różne "biznesowe" funkcje jak bardzo wygodna poczta, www, nawigacja, możliwości konfiguracji to byś wreszcie przymknął oko na "trzyma tylko 2 dni"....nie wiem, w dżungli mieszkasz że nie masz dostępu do prądu żeby ładować co 2 dni? |
To źle Ci się wydaje. Może po prostu nie potrzebuję tego wszystkiego? Dobieram telefon do swoich potrzeb i wymagań. Ty zachowujesz się jakbyś wiedział lepiej...
karolgt napisał/a: | Na każdy dłuższy wyjazd wystarczy albo zabrać ze sobą dodatkową baterię albo po prostu wyłączyć funkcję (których i tak w E52 nie masz) i wytrzymałość baterii wzrasta do 3-4 dni spokojnie. |
Ale po co mi dodatkowy akumulator? Po to żeby musiał je jeszcze wymieniać przy ładowaniu? Toż to jeszcze gorsze...
karolgt napisał/a: |
Szybciej naładujesz telefon na maxa niż pomęczysz się (Twoja słowa) sprawdzając coś na www.
Ok - pocztę odbierzesz - ale odpisać nie tak prosto prawda? nie to co pełno-wymiarowa qwerty albo swype na androidzie dzięki któremu odpiszesz 10 razy szybciej i wygodniej. |
Przemęczę się bo nie ma dotykowego ekraniu i jest mały coś za coś. Jestem tego całkowicie świadomy.
karolgt napisał/a: | zapasowe baterie, niektórzy producenci dokładają nawet coś takiego w zestawach i jest to bardzo wygodna sprawa. |
Tak chyba samsung ma coś takiego. Ale andrut mi nie leży.
karolgt napisał/a: | Od conajmniej 4-5 lat są już fajne smartfony/iphony i jest ok i jakoś nie zanosi się na wydłużenie czasu baterii, bo lepsze baterie idą w parze z 5-krotnie lepszymi prockami i lepszymi/większymi wyświetlaczami które po prostu na obecną technologię muszą pobierać prąd. |
To znaczy jeśli mam do wyboru telefon, który spełnia większość moich wymagań mam wybrać inny, który spełni mniej bo Ty tak uważasz i nic nie zapowiada się na zmianę? Widzisz technika idzie do przodu procesory biorą tyle samo lub mniej niż kiedyś, a moc wzrasta... Wyświetlacz to inna bajka, ale myślę, że ogólnie dostrzegają problem...
- nie wiem czy można zainstalować Garmina
- nie wiem czy ma OviMaps
- tak,zmieści się do kieszeni: Nokia:116,00 x 49,00 x 9,90
BB: 109,00 x 60,00 x 13,90 mm
(nie wiele większy a ma pełne qwerty)
- nie wiem co na temat baterii pisze producent, ale wiem że mój tata bardzo dużo dzwoni z tego BB i ładuje go naprawę rzadko, a cały czas ma włączone do tego 2G/3G |
Podpowiem Ci:
- nie można, z Garmina korzystam na dłuższych trasach lub w górach (mapa TOPO)
- nie ma, a to świetna mapa często mi się przydaje w spacerkach po mieście szczególny jakimś nieznanym, dużo POI.
- to jednak jest 22% szerszy i 40% grubszy, a nie można na nim odpalić nawigacji
Dalej twierdzisz, że popełniłem wielki błąd wybierając E52? Nokia też miała z pełnym qwery E72? I ma GPS... Wole E52 po prostu jest mniejszy. Qwery nie jest mi potrzebne.
Widzisz Ty mi wciskasz coś jakbyś wiedział lepiej czego potrzebuję, ja wybrałem taki telefon jaki spełnia najwięcej moich wymagań... Nie wiem o co tyle halo...
fj_mike - 10-02-2013, 19:49
krzychu napisał/a: | Nie wiem o co tyle halo... |
Chodzi o to, że odniosłeś się do czasu działania fona KowaliKa do swojej E52.
Takie porównanie jest nie na miejscu.
krzychu napisał/a: | KowaliK - no to fajnie, ale ten czas na baterii mnie przeraża... E52 po przełączeniu na GPRS (z 3G) trzyma mi 10-15 dni... |
karolgt - 10-02-2013, 19:57
krzychu napisał/a: | Ha to ciekawostka. A gdzie ja się wypowiadam o telefonach, którego nie używałem? |
Chodzi mi o to, że strasznie Ci przeszkadza ładowanie telefonu co 2 dni. I może gdybyś go poużywał trochę wiecej i zauważył ile ma zalet to byś przymknął oko na to "strasznie-częste ładowanie"
krzychu napisał/a: | To źle Ci się wydaje. Może po prostu nie potrzebuję tego wszystkiego? Dobieram telefon do swoich potrzeb i wymagań. Ty zachowujesz się jakbyś wiedział lepiej... |
krzychu napisał/a: | Widzisz technika idzie do przodu |
Tak, technika idzie do przodu, doskonale o tym wiem, dlatego po prostu nie ogarniam jak można zatrzymać się na poziomie Nokii E52 rezygnując z innych funkcji i tracić czas na zrobienie na E52 czegoś co w nowym (każdym Smarfonie) robi się w ułamek sekundy jednym dotknięciem ekranu w imię nie podłączania telefonu co 2 dni do ładowania tylko co np 7
krzychu napisał/a: |
Dalej twierdzisz, że popełniłem wielki błąd wybierając E52? Nokia też miała z pełnym qwery E72? I ma GPS... Wole E52 po prostu jest mniejszy. Qwery nie jest mi potrzebne.
|
Tak, bo E52 to beznadziejny telefon. 1 miesiąc trzymania w plecaku i tylna klapka zdarta jak wyciągnięta ze śmietnika.
Noszenie w futerale a i tak mimo tego że w ogóle tel nie używałem ekran zrysowany na maxa, a znajomi którzy naprawdę "używali" tych telefonów to po 1 roku zamawiali kolejny (w pracy E52 była standardowym telefonem)
Poza tym, aż taka mała to ta Nokia nie jest, ale to fakt, dobrze leży w dłoni.
Nie wiem o co tyle halo... |
O bezsensowne porównanie E52 z telefonem 10-krotnie bardziej rozbudowanym ale za to wytrzymującym mniej na baterii.
a tak btw: wyjaśnij proszę: w czym jest taki problem że telefon który się podłącza do ładowania co 2 dni jest tak nie do zaakceptowania w stosunku do tego który się ładuje co 7 dni?
Taki problem wtyknąć ten kabelek w telefon?
biorąc pod uwagę że można tel ładować zarówno w samochodzie jak i bezpośrednio z komputera, nawet gniazdka elektrycznego nie trzeba mieć
krzychu - 10-02-2013, 20:09
fj_mike napisał/a: | Chodzi o to, że odniosłeś się do czasu działania fona KowaliKa do swojej E52.
Takie porównanie jest nie na miejscu. |
Chyba faktycznie jestem zagubiony. Z Nokii 820 da się dzwonić i wysłać SMS?
karolgt napisał/a: | Chodzi mi o to, że strasznie Ci przeszkadza ładowanie telefonu co 2 dni. |
Nie może?
karolgt napisał/a: | rezygnując z innych funkcji i tracić czas na zrobienie na E52 czegoś co w nowym (każdym Smarfonie) robi się w ułamek sekundy |
No widziałem te ułamki sekund nie raz... Szczególnie wybranie numeru telefonu z książki adresowej w rękawiczkach... Znaczy Nokia 820/920 i tak jest już lepiej bo w cienkich da się obsługiwać a i płynność menu podobno nie ma zastrzeżeń.
karolgt napisał/a: | Tak, bo E52 to beznadziejny telefon. |
No to Twoja opinia. Nie zamierzam Cie przekonywać.
karolgt napisał/a: | 1 miesiąc trzymania w plecaku i tylna klapka zdarta jak wyciągnięta ze śmietnika.
Noszenie w futerale a i tak mimo tego że w ogóle tel nie używałem ekran zrysowany na maxa, a znajomi którzy naprawdę "używali" tych telefonów to po 1 roku zamawiali kolejny (w pracy E52 była standardowym telefonem) |
Zrobić Ci zdjęcie mojej albo e52 mojej narzeczonej... Ja to jeszcze jakoś tam uważam, moja w ogóle... Obie działają i wyglądają bardzo dobrze. Ale owszem słyszałem o awaryjności, łamliwości i rozpadaniu się...
karolgt napisał/a: | Poza tym, aż taka mała to ta Nokia nie jest, ale to fakt, dobrze leży w dłoni. |
A mi źle leży, a klawisze menu itd mnie dobijają czasem. Ogólnie mam zastrzeżenia do ergonomii klawiatury i samego menu.
a tak btw: wyjaśnij proszę: w czym jest taki problem że telefon który się podłącza do ładowania co 2 dni jest tak nie do zaakceptowania w stosunku do tego który się ładuje co 7 dni? |
W tym, że mogę mieć taki co ładuje co 7 zamiast takiego co ładuję co 2 dzień i jestem przekonany, że zdarzy się, że będę musiał naładować a akurat nie będę miał czasu lub ładowarki. Poza tym gdziekolwiek jadę nie zabieram ładowarki.
vendetta - 10-02-2013, 20:35
Też jestem za telefonem który ma dobrą baterię. Telefon służy mi do rozmowy i sms. Pracuję przy kompie 8h dziennie w pracy, potem mam komp w domu. Maile, net używam na kompie, nie potrzebny mi do tego telefon. Jak bardzo muszę np na wyjeździe to mam tablet. Za to mój mąż ma telefon na androidzie i doprowadza mnie do pasji kiedy dzwonię a on jak zwykle rozładowany. Codziennie podłączony do ładowarki (dużo o rozmawia). Muszę dzwonić na firmowy, który długo trzyma i zawsze jest aktywny. Ja przed zlotem miałam telefon na androidzie i zmieniłam na nokię bo nie dało rady - przy tej ilości telefonów jakie odbierałam i dzwoniłam. Teraz może już tak dużo nie gadam i może się skuszę na jakiś smartfon, ale nie mam przekonania. Nie lubię telefonów dotykowych.
Student - 10-02-2013, 21:04
Mam E52 od 4 lat i nic , żadnego zawieszania żadnej awarii, za 3 miechy kolejna wymiana służbowego i znowu wezmę złoma z Androidem, oddam żonie a E52 zostanie, zmieniam tylko futerały do paska (w wersji Prestige).
Dwa razy nadepnąłem, klapka tylna się trochę wykrzywiła ale że to aluminium to palcami wyprostowałem i jest ok.
Trzyma do 14 dni, normalnie w pracy ok. 7.
Co więcej trzeba.
karolgt - 10-02-2013, 21:19
krzychu napisał/a: | fj_mike napisał/a: | Chodzi o to, że odniosłeś się do czasu działania fona KowaliKa do swojej E52.
Takie porównanie jest nie na miejscu. |
Chyba faktycznie jestem zagubiony. Z Nokii 820 da się dzwonić i wysłać SMS?
|
a ja mam beznadziejnego laptopa...dzwonie z niego przez VoIP a on tylko 4 godz trzyma, beznadziejny ten mój telefon-laptop prawda?
może już zrozumiesz porównanie
karolgt - 10-02-2013, 22:01
cns80 napisał/a: | karolgt napisał/a: | no ok, ale z tego co piszesz to wina Orange a nie Play. | A po czym to wywnioskowałeś ? Chyba jak Ci obiecują przenieść numer i załatwić za Ciebie formalności to robi to Play nie Orange. |
napisał przecież że to Orange blokowało przejście.
[ Dodano: 10-02-2013, 22:02 ]
Student - mnie się wydaje, że oni nam delikatnie sugerują, że nie powinniśmy wyciągać tego telefonu publicznie z kieszeni. O metce jaką nam doczepili nie wspomnę
jaca71 - też powinieneś się "uszczęśliwić" jakimś andrutem bo to teraz trendy. Chodź w Twoim wieku łatwiej będzie Ci wytłumaczyć dlaczego nie. |
jakie Ty masz mądre teorie to po prostu ręce opadają
Tłumaczymy Ci że porównanie wytrzymałości baterii w starej nic-nie mającej Nokii E52 z jakimś nowym smarftonem z dwu corowym 1,5 Ghz prockiem jest BEZSENSU!
Nikt nigdzie nie napisał że E52 to obciach czy nie wolno używać.
krzychu - 10-02-2013, 22:04
jakie Ty masz mądre teorie to po prostu ręce opadają |
Staram się
karolgt napisał/a: | Tłumaczymy Ci że porównanie wytrzymałości baterii w starej nic-nie mającej Nokii E52 z jakimś nowym smarftonem z dwu corowym 1,5 Ghz prockiem jest BEZSENSU! |
A ja Ci tłumaczę, że dla mnie telefon powinien trzymać długo na baterii. Rozumiem, że E52 to substytut smartfona, a nokia 920 i 820 to substytut telefonu... Nikogo (w przeciwieństwie do Ciebie) nie przekonuję, żeby sobie poużywał E52 żeby zobaczył jak to fajnie nie ładować przez 2 tygodnie telefonu... Oczywiście telefon ma też inne zalety (dla mnie) w porównaniu z popularnymi smartfonami.
karolgt napisał/a: | Nikt nigdzie nie napisał że E52 to obciach czy nie wolno używać. |
Wtedy byłoby sugerowanie nie delikatne i nie sugerowanie
karolgt - 10-02-2013, 22:09
krzychu napisał/a: | A ja Ci tłumaczę, że dla mnie telefon powinien trzymać długo na baterii. |
no i bardzo dobrze że masz takie wymagania, nikt ich nie kwestionuje
Jakbym pracował jako TOPR albo nie wiem to bym sobie kupił Ericssona R310S.
Ale porównuj baterie telefonu z telefonem a nie telefonu ze smartfonem, bo to tak jakbyś porównywał spalanie Twojego Lancera z TIR'em.
krzychu - 10-02-2013, 22:13
karolgt napisał/a: | no i bardzo dobrze że masz takie wymagania, nikt ich nie kwestionuje |
Zarzucić Twoimi cytatami czy sam odnajdziesz te fragmenty?
karolgt napisał/a: | Jakbym pracował jako TOPR albo nie wiem to bym sobie kupił Ericssona R310S |
Myślę, że komuś w TOPR może się przydać GPS, więc taka E52 w obudowie Boxit mogła by być jednak bardziej użyteczna:
To zdjęcie sam zrobiłem. Fajnie się sprawdza w akcji z mapami TOPO. No i można dość długo nawigować....
Czas czuwanie 120h... E52 ma ponad 500h, a jak jest zimno to każdy akumulator zmniejsza pojemność...
karolgt napisał/a: | Ale porównuj baterie telefonu z telefonem a nie telefonu ze smartfonem, bo to tak jakbyś porównywał spalanie Twojego Lancera z TIR'em. |
A gdzie ja porównałem? Napisałem jedynie, że czas czuwania mi nie odpowiada w 820... Bo obecny telefon trzyma mi 7 razy dłużej.
londolut - 10-02-2013, 22:16
Karol, Krzychu, skończcie tą jałową gadaninę i przystopujcie z tym odburkiwaniem bo się zaczerwieni.
karolgt - 10-02-2013, 22:35
tak porównałeś baterie, czytaj uważnie, nawet Cie ktoś jeszcze zacytował:
fj_mike napisał/a: | krzychu napisał/a: | Nie wiem o co tyle halo... |
Chodzi o to, że odniosłeś się do czasu działania fona KowaliKa do swojej E52.
Takie porównanie jest nie na miejscu.
krzychu napisał/a: | KowaliK - no to fajnie, ale ten czas na baterii mnie przeraża... E52 po przełączeniu na GPRS (z 3G) trzyma mi 10-15 dni... |
|
i tyle z tej dyskusji którą z czasu czuwania zmieniłeś w rozmowie o tym co kto potrzebuje, faktycznie trzeba to było skończyć trochę wcześniej
Tomek - spoko, ja już skończyłem dyskusję z krzychem
jaca71 - 11-02-2013, 12:49
krzychu napisał/a: | jaca71 - też powinieneś się "uszczęśliwić" jakimś andrutem bo to teraz trendy. Chodź w Twoim wieku łatwiej będzie Ci wytłumaczyć dlaczego nie. |
W tym rzecz, że prezes mnie jakiś czas temu uszczęśliwił parszywym Galaxy ACE i... po pół roku nie dałbym rady dalej walczyć z E52 Jak znajdę czas to trochę więcej się rozpiszę np. w porównaniu z I-Phonem którego męczy córa
Marcin-Krak - 11-02-2013, 14:52
jaca71 napisał/a: | W tym rzecz, że prezes mnie jakiś czas temu uszczęśliwił parszywym Galaxy ACE i... po pół roku nie dałbym rady dalej walczyć z E52 Jak znajdę czas to trochę więcej się rozpiszę np. w porównaniu z I-Phonem którego męczy córa |
Znajdź czas, bom ciekaw co napiszesz o mym telefonie
A i kiedy w nowych telefonach zwanych smartfonami baterie będą takie, że nie będę się musiał martwić czy będę miał dostęp do prundu czy nie
|
|
|