[92-96]Galant E5xA - Luźne rozmowy o naszych galantach 7 generacji
Wszyc - 11-01-2015, 13:13
tpodsiadlo napisał/a: | No ja na zywotnosc philipsow nie moge zlego slowa powiedziec.ja mam h4 i h1
Ja mam poltora roku, |
Oh god to granatowy galant od 14 lat minimum ma te same i zrobiły z nim 80tys km bo jak wiadomo dużo nie jeździł ostatni czasy ale teraz reflektory siedzą w bordowym i dalej świecą
Undercover - 13-01-2015, 21:00
tpodsiadło - Tomku : wspominałeś coś, że jeden z galantów pójdzie na szrot lub części ... A ja bym chętnie odkupił uszczelkę z drzwi kierowcy jeżeli jest cała. Moja ma wyrwane z 5 cm w samym górnym rogu i świszczy to niesamowicie
rsx - 29-01-2015, 18:31
Panowie.. jak zdemontowac ten glowny panel z konsoli srodkowej, aby dobrac sie do oswietlenia pokretel nawiewu i klimy? glowie sie nad tym dluzszy czas i mysle, ze problem tkwi w radiu, ktorego rowniez nie moge wyjac, bo nie posiadam takowych drucikow, a spinaczem nie idzie
kaczka81s - 29-01-2015, 19:28
Odkręć najpierw gałkę od biegów, ten plastik do którego doczepiony jest mieszek skórzany jest na klikach, tylko nie pamiętam czy z przodu czy z tyłu, spróbuj go delikatnie podważyć może pójdzie, jak ten plastik zejdzie oczom Twym ukażą się dwie śrubki od całego panelu konsoli środkowej, reszta jest na klikach i trzeba delikatnie czymś podważyć.
Koledzy poprawcie mnie jak coś źle napisałem, bo dawno tam nie grzebałem.
rsx - 29-01-2015, 20:24
dzieki wielkie! sprobuje jutro z samego rana i pochwale sie oczywiscie jezeli zaprowadzi mnie to tylko do nastepnej wskazowki to bede zły
[ Dodano: 29-01-2015, 22:12 ]
i lipa nie dostane sie tam poki nie wyjme radia, do ktorego oczywiscie nie mam drucikow, a wiec taki moral dla przyszlych pokolen!
Hugo - 30-01-2015, 07:38
rsx napisał/a: | nie wyjme radia, do ktorego oczywiscie nie mam drucikow | Dopasuj sobie zwykłe gwoździe do desek. Włóż we wszystkie 4 otwory i próbując rozpychać je na zewnątrz, a jak nie pójdzie to ściskać do wewnątrz, wyjąć radio.
Sunderland86 - 30-01-2015, 09:30
Hugo napisał/a: | rsx napisał/a: | nie wyjme radia, do ktorego oczywiscie nie mam drucikow | Dopasuj sobie zwykłe gwoździe do desek. Włóż we wszystkie 4 otwory i próbując rozpychać je na zewnątrz, a jak nie pójdzie to ściskać do wewnątrz, wyjąć radio. |
Jak miałem Opla to to wyjąłem radio pomagając sobie odpowiednio wygiętymi szprychami.
Hugo - 30-01-2015, 12:21
Sunderland86 napisał/a: | odpowiednio wygiętymi szprychami | Jak najbardziej się nadadzą.
kaczka81s - 30-01-2015, 19:34
Hugo napisał/a: | Dopasuj sobie zwykłe gwoździe do desek. Włóż we wszystkie 4 otwory |
Nie wszystkie radia mają takie same mocowanie, mój Clarion ma dwie specjalne blaszki z łapkami i z oryginalnej kieszeni tylko nimi da rady wyjąć, próbowałem raz bo nie mogłem ich znaleźć i skończyło się wielkim szukaniem łapek do radia. Większość nowych grajdołów juz ma skomplikowane mocowania, po to właśnie żeby ich gwoździem nie wyhaczyć.
rsx,na Alledrogo są komplety do demontażu radia, jeśli nie masz oryginalnych kluczy, może to Cię poratuje.
Wszyc - 30-01-2015, 21:16
A jak zdejmie sie oba boki konsoli ( przy nogach ) to nie można odkręcić całej ramy trzymającej radio? wydaje się to prostsze niż szukanie/kupowanie kluczy? musze zlukać w wolnej chwili bo już nie pamiętam czy tak wyjdzie
kaczka81s - 01-02-2015, 00:00
Wszyc, coś mi się kojarzy że nie bardzo, radio jest chyba wyżej. Poza tym jeśli rsx nie może ściągnąć panelu bez wyjęcia radia to nawet jeśli twój pomysł wypali i tak będzie problem. Ja miałem radio przykręcone od środka bez kieszeni, a dostać się można było do niego po ściągnięciu panela. rsx, zrób zdjęcie jak to u Ciebie wygląda, nie masz czasem ramki koło radia przez którą nie możesz go zdjąć. Wg mnie panel powinien zejść bez wyciągania radia.
tpodsiadlo - 01-02-2015, 21:28
Wszyc ma racje, jak zdejmiesz plastik ten duzy tocwykrecasz 4sruby i radio wyjdzie razem z ta polka.
a teraz elektryczna zagwozdka...
czy to normalne, ze jak wyjme bezpiecznik od radia to:
1.nie dziala radio
2.nie dziala zegarek
3.nie dziala oswietlenie kabiny
4. ? ustawienia klimy resetuja po kazdym wylaczeniu zaplonu
5. ???(uwaga najlepsze) predkosciomierz pokazuje na przemian ok 10-15kmh i aktualna predkosc co ok 0,5 sekundy. jadac powoli jest spoko, ale wyobrazcie sobie jak to wyglada jak sie jedzie 140 a wskazowka co pol sekundy zapitala z jednej w druga strone...
kaczka81s - 21-02-2015, 00:08
1 2 3 być może, trzeba by zerknąć na schemat elektryki czy idzie to wszystko z jednego "korka"
4 nie powinny, u mnie się tak nie działo
5 albo poruszaj wtyczkami przy prędkościomierzu, może gdzieś coś nie styka, albo przy czujniku prędkości, albo on sam już odmówił posłuszeństwa ewentualnie w nim coś urwane i głupoty pokazuje
tpodsiadlo - 21-02-2015, 06:42
Kaczka no w manualu tak nie bylo, ale to jest automat, moze ma inaczej.
W kazdym razie po zalozeniu bezpiecznika z powrotem wszystko dziala jak powinno...
Mam kolejny problem. Zalozylem instalacje LPG. tzn zalozyl mi gazownik, ale komp od gazu, emulator i wlcznik dalem mu swoj. reszte czyli zbiornik i przewody nowe. i teraz jest tak, ze mi wskazuje odwrotnie, czyli jak jest pelna butla to pokazuje rezerwe, a jak pusta to pokazuje stan full. Co mi mogli zrobic zle ze tak jest?
kaczka81s - 24-02-2015, 21:27
Są różne czujniki rezerwy gazu czy jakoś tak się to nazywa, zakłada się go na wielozawór przy butli, pływak w butli jest podpięty pod jakiś tam magnes, i w zależności jak on się wychyli ten czujnik ma wtedy jakieś napięcie, jedne czujniki mają wzrastające, drugie malejące. Poza tym w programie sterującym ustawia się rodzaj czujnika jaki jest, właśnie po to żeby na odwrót nie pokazywało. Podejrzewam że tu mógł się gość pomylić i odhaczył nie ten czujnik. Ja swój tak próbowałem ustawić i bawiłem się z nim dość długo, przełączałem tak i siak w programie, kombinowałem przy butli, aż w końcu urwał mi się z zaczepów i muszę kupić nowy. A dowiedziałem się i sam też do tego wniosku doszedłem, że trzeba patrzyć na km i kasować licznik przy każdym tankowaniu i wtedy wiesz mniej więcej ile robisz km na zbiorniku, bo czujnik raz tak pokazuje raz inaczej i bieda się z niego dokładnie wyznać
Jaką instalke założyłeś tak z ciekawości?
A odnośnie bezpiecznika, być może gdzieś to wszystko jest powiązane i prąd w tym wypadku idzie nie tam gdzie ma iść, ale do tego trzeba by prześledzić całą instalację elektryczną.
Miałem kiedyś ją drukować i śledzić to wszystko, ale w moim przypadku już mi to nie potrzebne.
|
|
|