Outlander III Ogólne - Pierwsze wrażenia
tatahani - 20-03-2014, 15:59
Nie będę tu zachwalał, ale jak ktoś jeszcze szuka i jest niezdecydowany niech jedzie zobaczy, porówna ofertę na tle konkurencji.
grzes - 20-03-2014, 16:38
Cytat: | Ja tak chodziłem za tym OIII, chodziłem aż pojechałem jeszcze zobaczyć tak zachwalaną CX5 i przypadkiem natknąłem sie mazdę 6. Kombi 2,0 benzyna, 165km, w manualu, najwyższa wersja skypassion w cudownym kolorze soul red z czarną skórą będzie moja. |
To dokładnie odwrotnie niż ja..., przymierzałem się do nowej 6 z pół roku, a w końcu kupiłem OIII.
Prezencja i frajda z jazdy rewelacja, jednak zadecydowały aspekty praktyczne: pojemność i cena. Chyba się starzeję...
Old JDM - 20-03-2014, 18:16
tatahani napisał/a: | Nie będę tu zachwalał, ale jak ktoś jeszcze szuka i jest niezdecydowany niech jedzie zobaczy, porówna ofertę na tle konkurencji. |
Bylem, porownalem Nawet sie przejechalem. Nie kombi a sedanem w wysokiej wersji wyposazenia. Podobnie CX5, jak i CRV. Wygral SUV OIII. Mazda owszem piekna - w salonie, wyblyszczona. Na drodze jak jest juz "ubrudzona" - troche traci na prezencji. A szkoda.
Moje zdanie jest takie - jak sie pojezdzi SUV-em (lub wyzej), to juz niezbyt podchodza czlowiekowi "niskie" samochody i tyle. Ale rzecz gustu.
Ps. No i co kolego tatahani mowilem ze odnosnie OIII przekombinowujesz. Jojczyles w tym temacie, jojczyles a i tak wyszlo na moje (zainteresowani moga sie cofnac kilkanascie stron w tyl). Przy wyborze Madzki masz za to jeden plus - bardzo dobre forum MSpeed (od wielu lat mam Madzki w rodzinie).
Old JDM - 20-03-2014, 19:46
Sie Wie, Doktorku
tatahani - 20-03-2014, 22:18
Mi ten wannolot nadal sie podoba ale obawiam że niedługo Japończyki się zreflektują że coś nie tak i będą robić nową budę albo porządny lift. Jak im sie to uda to wtedy to co mamy teraz za kilka lat będzie niewiele warte. To chyba już jeden niewielu modeli który można jeszcze kupić w roczniku 2013r. A cena na diesla Intense+ MT to już tylko 114k i dalej nikt nie chce, a 2014 już wchodzą na salony.
Dla porównania Mazdy 6 2013r. poszły na pniu, i już spokojnie sprzedają 2014.
Old JDM - 21-03-2014, 01:21
Chlopcze - skoncz pisac te brednie. Na czym oparles te swoje wywody hmm ? Na tym co ci Pan w salonie powiedzial ? Nie bede juz pisal - ze ilosc sprzedazy czesto zalezy tez od kontyngentu ilosciowego dostaw, bo przy tej skali wypowiedzi i tak bys tego nie zrozumial. (dla pozostalych - latwiej sprzedac 100szt ze stocku niz 1000 - ale jak ktos jest tepy z matematyki - to juz ciezko cos wyjasnic).
Troche faktow. (a dokladniej za Carmarket.com.pl - wskazniki sprzedazy, ujecie miesieczne za ostatni kwartal).
MAZDA 6
12/2013 - 150szt
01/2014 - 177szt
02/2014 - 114szt
MITSUBISHI OUTLANDER
12/2013 - 138szt
01/2014 - 120szt
02/2014 - 142szt
Zwazywszy ze samochody typu klasa srednia/wyzsza zawsze osiagaja wieksza sprzedaz niz sektor SUV, przewaga tegoz powinna byc widoczna, a jaka jest ? W grudniu pieknej 6-tki sprzedalo sie raptem o 12 szt wiecej niz kontrowersyjnego Outlandera. W styczniu 57szt wiecej, za to juz w Lutym - Outlander sprzedal sie w ilosci 28szt wiecej ! No wiec jak to jest z ta twoja teoria ?
Piszesz czlowieku bzdety, odkad sie tu pojawiles. Sledzilem to przez jakis czas, czytalem - ale co chwile, to wieksze bzdety, a dzisiejszym postem - to juz calkiem przelales czare glupoty na pokaz.
Piszesz cos o kierunku stylistycznym Japonczykow ? A ile samochodow japonskich posiadales hmm ? Bo ja sie powoli zblizam do 20-tki, z roznych okresow. Zreszta w tej chwili u mnie na placu wlasnie sobie stoja 4 Japonczyki - rowniez z 4 roznych okresow. Wiec - cos na temat stylistyki Mitsubishi, Mazdy i Nissana jestem w stanie powiedziec. Zmierza w dobrym kierunku.
Nikt nie chce jak to pisales Outlandera ? Znamiennie dziwne, zwazajac ze w stosunku do poprzednich miesiecy - wykazuje dosc spory i dynamiczny wzrost sprzedazy, co widac nie tylko w statystykach ale i na ulicach.
Ps. Uff - dobrze ze wziales Madzke. Dobry i ladny samochod, a przynajmniej nie bede musial wyczytywac tych "histerycznych" madrosci.
jero66 - 21-03-2014, 01:37
tatahani napisał/a: |
Dla porównania Mazdy 6 2013r. poszły na pniu, i już spokojnie sprzedają 2014. |
Propaganda sprzedawcy... wejdż do netu i spokojnie idzie znależć rocznik 2013 u dealerów. Wszyscy ściemniają Autko ładne (wolałym je np. od Passata) ale za stary jestem, żeby się czołgać wsiadając do niskiego auta... Outek to Outek!
tatahani - 21-03-2014, 08:28
jero66 napisał/a: | tatahani napisał/a: |
Dla porównania Mazdy 6 2013r. poszły na pniu, i już spokojnie sprzedają 2014. |
Propaganda sprzedawcy... wejdż do netu i spokojnie idzie znależć rocznik 2013 u dealerów. Wszyscy ściemniają Autko ładne (wolałym je np. od Passata) ale za stary jestem, żeby się czołgać wsiadając do niskiego auta... Outek to Outek! |
2013 już nie mają, zostały tylko ogłoszenia. Dzwonisz to mówią że już nie ma i proponują 2014r. Była niedawno jedna w kolorze blue w Katowicach bo klient musiał zrezygnować. Natomiast to że Outek III nie sprzedaję się za dobrze wiem od miejscowego dilera. Uciąłem sobie z nim krótka pogadankę jak już go poinformowałem że jednak wybrałem coś innego. Cene jak powiedział maja już dumpingową, a klienta nie ma. Może chodzi o kolor bo większość jakie jeszcze mają to miedziane (dla mnie super). Może tak jest tylko w moim regionie.
Z tym wsiadaniem to racja, też w sumie chciałem wyższe auto, ale nie można w mieć wszystkiego. OIII wydaj mi sie bardzo fajnym autem ale dla mnie lepsza jednak będzie M6. I nie chodzi o wygląd zewnętrzny ale o to co mamy w środku Jakby nie oferta M6 na bank wziąłbym OIII. Powtarzam "dla mnie", żeby ktoś sie znowu nie przyczepił bo ten powyżej to już sie pewnie pieni choć i tak nie widzę co pisze bo mam go już dawno w ignorach.
Kończe dyskusje, bo to nie wątek o tym. Niech Wam OIII służą niezawodnie i szerokości!
nasa1 - 21-03-2014, 18:55
Pozwolę sobie wtrącić trzy grosze...
Jeździłem tą M6 przez dwa tygodnie, teraz żona nią śmiga. Nie porównujmy tych samochodów, bo to nie ma najmniejszego sensu. To SUV, a to limuzyna.
Jak wsiadam do limuzyny to zawsze się walnę w głowę
Limuzyna wygodniejsza na szosie, chociaż OIII zrobił ogromny postęp do OII pod względem komfortu jazdy i wyciszenia.
SUV praktyczniejszy, nie patrzy człowiek na jakieś wystające krawężniki przy parkowaniu, czy na jakieś dziury, a w limuzynie wiadomo jak jest.
SUV - wygodniejszy w mieście - lepiej wszystko widać, patrzysz nad dachami limuzyn.
SUV - wygodniejszy na bezdrożach, bo niczego nie urwiesz no i przejedziesz.
SUV - bezpieczniejszy w razie czołówki z limuzyną.
Sam jestem zwolennikiem SUV-a, a żona wygodniejszej limuzyny, choć kocha auta 4x4
Porównujcie koledzy auta tego samego segmentu, bo inaczej rozmowa na "pokoju" Outlander traci sens.
PS.
Teraz jeżdżę zastępczym Lancerem (trzeci dzień). W tym, to już w ogóle i za każdym razem walę skronią w blachę nad drzwiami przy wsiadaniu Matko, jakie to małe
Kiedyś się jeździło Astrą i było gitara. Pierwsze moje auto, kiedy miałem 17 lat to był duży Fiat i też było super
krzychu - 21-03-2014, 19:21
Japoniec wsiada do Outlandera i myśli hmmm większy niż moje mieszkanie
Old JDM - 21-03-2014, 20:33
Kolega nasa zwrocil uwage na bardzo istotny fakt. Caly pokoj Outlandera 3, powinien Outlandera 3 dotyczyc. Nie powinien dotyczyc Mazdy 6, Audi A5 - od tego ci uzytkownicy maja swoje fora tematyczne, jak i te marki (a nawet i wlasne fora maja modele). Dlatego calkowicie nie rozumiem idiotycznych porownan.
Sadzilem, ze watek mial sluzyc wymianie doswiadczen pomiedzy uzytkownikami i ewentualna pomoc od tych uzytkownikow dla tych, ktorzy takowy zakup rozwazaja.
Zrobil sie jeden wielki kociol.
1. Zwolennicy O2 piszcza jak oszalali ze im sie O3 nie podoba (w wiekszosci). Tylko co z tego ?
2. Ludzie, ktorzy kiedys mieli Mitsu a obecnie sa w posiadaniu innych marek - wylewaja tutaj swoje zale, zabierajac innym czas.
Tylko co to komu wnosi do dyskusji. Moze na samym poczatku - mozna bylo deliberowac na temat wygladu, ale na milosc Boska - mamy juz prawie 60 strone topicu - wiec chyba oczywiste, ze kwestia wyglada juz dawno zostala omowiona (w ten czy inny sposob) i skupiamy sie w tej chwili na uzytkowaniu.
A poki co - widze, ze najwiecej do powiedzenia maja ludzie ktorzy nie dosc ze nie posiadaja Outlandera 3, to jeszcze w dodatku jezdza czyms innym niz Mitsubishi. Sam sie dziwie, ze ta samopas tyle trwa - bo na kazdym innym forum wiekszosc ludzi juz by siedziala na drzewie z bananem.
Niemniej - osobiscie zglosze ten problem do administracji. A wydaje mi sie, ze jak ktos chce sie rozczulac lub wielce krytykowac - NIE POSIADAJAC tego samochodu - to niech sobie idzie do dzialu OFFTOPIC. Temu sluza takie dzialy na forach.
Mam nadzieje, ze naprawde zainteresowani zakupem, tudziez uzytkownicy - nie beda mieli mi za zle, tego co wlasnie tu opisalem.
nasa1 - 21-03-2014, 20:36
Old JDM napisał/a: |
Zrobil sie jeden wielki kociol.
1. Zwolennicy O2 piszcza jak oszalali ze im sie O3 nie podoba (w wiekszosci). Tylko co z tego ?
2. Ludzie, ktorzy kiedys mieli Mitsu a obecnie sa w posiadaniu innych marek - wylewaja tutaj swoje zale, zabierajac innym czas.
Tylko co to komu wnosi do dyskusji. Moze na samym poczatku - mozna bylo deliberowac na temat wygladu, ale na milosc Boska - mamy juz prawie 60 strone topicu - wiec chyba oczywiste, ze kwestia wyglada juz dawno zostala omowiona (w ten czy inny sposob) i skupiamy sie w tej chwili na uzytkowaniu.
A poki co - widze, ze najwiecej do powiedzenia maja ludzie ktorzy nie dosc ze nie posiadaja Outlandera 3, to jeszcze w dodatku jezdza czyms innym niz Mitsubishi. Sam sie dziwie, ze ta samopas tyle trwa - bo na kazdym innym forum wiekszosc ludzi juz by siedziala na drzewie z bananem.
|
kwintesencja tego, o czym myślałem
Jackie - 22-03-2014, 09:38
tatahani, porównanie oski do 4X4 jest karkołomne i bezsensowne. Po prostu. Podoba mi się Mazda 6 ale jeżdżąc ośką (dowolną, wliczam w to np. 911) mam nieodparte wrażenie, że któryś z napędów mi się zepsuł - albo przedni albo tylny Sorry za długo siedzę w czterołapach żebym się na ośki złapał i sądzę, że znaczna część piszących w tym wątku ma to samo podejście i dlatego w większości nie rozpatrują samochodów innych niż 4X4. Rozumiem Twój wybór choć ja bym takiego nie dokonał.
sla napisał/a: | Wannolot za to zawsze piękny. czy to w salonie wybłyszczony, czy na drodze ubrudzony |
Ekhm... na miejscu posiadacza A5 temat stylistyki taktycznie bym omijał (abstrahuję od jakości samochodu, która nie budzi moich zastrzeżeń )
nasa1 napisał/a: | Nie porównujmy tych samochodów, bo to nie ma najmniejszego sensu. To SUV, a to limuzyna. |
Otóż to.
jero66 napisał/a: | Propaganda sprzedawcy... wejdż do netu i spokojnie idzie znależć rocznik 2013 u dealerów. |
Niekoniecznie, większość producentów japońskich nałożyło na Europę limity produkcyjne (renesans tych marek na rynku USA) więc faktycznie mogą nie mieć (ja Foresterów nie mam od miesiąca...)
tatahani napisał/a: | Natomiast to że Outek III nie sprzedaję się za dobrze wiem od miejscowego dilera. |
To zależy co weźmiesz jako punkt odniesienia. Jeżeli sprzedaż poprzedniego modelu - obecnie jest słabo (ale idąc tym tropem to CRV też się nie sprzedaje ) jeżeli jednak weźmiesz pod uwagę fakt, że 3/4 naszych zamówień zostało sprzedanych na przysłowiowym pniu to nie jest źle (podobnie jak z Forkiem wyprzedaży rocznika nie mam już dawno a w salonie stał jeden samotny Fisher dzięki uprzejmości klienta, któremu się nie spieszyło ). Tak czy inaczej - ja patrzę dość optymistycznie na przyszłość tego auta. Rozumiem, że nie każdemu się podoba (ja też nie jestem fanem jego stylistyki) niemniej w kategorii jakość/wyposażenie/cena nie jest łatwo mu coś przeciwstawić a jak dołożymy porządny napęd na buty - oferta jest niemal promocyjna.
Old JDM napisał/a: | Zrobil sie jeden wielki kociol.
|
I tu pełna zgoda, dlatego uczulam moderatorów na OT i proszę o reagowanie (na razie wypada to słabo).
Pozdrawiam
krzychu - 22-03-2014, 11:00
Jackie napisał/a: |
I tu pełna zgoda, dlatego uczulam moderatorów na OT i proszę o reagowanie (na razie wypada to słabo).
|
A jest tu jakiś? Czy mówisz o zapracowanych jadminach? Sam mógłbyś jak czytasz wywalić to czy tamto....
bzyczek - 22-03-2014, 13:38
Kolega kupił bodajże w lutym 2013 Mazde 6 sedan i był zachwycony. Kilka razy się z nim przejechałem i komfort jazdy mi bardzo pasował w porównaniu z moim O2 była kolosalna róznica. Jednak kiedy dał mi ją poprowadzić chwilkę od razu mi brakowało tego napędu na cztery koła mimo, że autem się jechało znacznie wygodniej i ciszej to dla mnie po przygodzie z Outlanderem już odpadają samochody z napędem na jedna oś. Traf chciał, że ten kolega jako służbowe auto dostał Dacie Duster również z napędem na 4 koła i sam teraz przyznaje ze różnica w jeździe jest i prawdopodobnie po wakacjach będzie szukał jakiegoś SUVa…
Ja po przygodzie z Outlanderem II jestem na dobrej drodze do sfinalizowania kupna jego młodszego brata (2.2 DID AT - Intense plus). Pozostaje jeszcze kwestia przekonania żonki do koloru miedzianego co jest MEGA trudnym zadaniem. Jeżeli mi się ta sztuka nie uda to trzeba będzie kupić czarnucha. Mam jeszcze takie pytanie czy ktoś z posiadaczy O3 dokupił sobie skórzaną tapicerkę? W obecnym moim Outlanderze tapicerka nie wygląda już najlepiej a wydaje mi się ze O3 ma jeszcze cieńszy materiał…. Dlatego chciałem się dowiedzieć jak to wygląda ze skórą czy fotele są wysyłane przez dealera do jakiegoś zaprzyjaźnionego tapicera czy obszywane są wszystkie w jednym miejscu?
|
|
|