To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy

xor - 20-08-2011, 14:53

Od dawna chodzi mi po głowie zrobienie automatycznej zmiany jasności zegarów wg wskazań czujnika naświetlenia (jest w desce pod szybą) - wjeżdżamy w tunel i po chwili same się przyciemnią, wyjedziemy na słońce - rozjaśnią. Płynnie w zależności od średniej pomiarów czujnika z ostatnich np. kilkunastu sekund.
Nie wiem czy już było, 60 stron to trochę dużo do przeszukania.
Jako, że komputerek jest mocno zaawansowany, to nie powinno sprawić kłopotu dorzucenie i tego :)

mar111cin - 20-08-2011, 17:33

przy aktualnych wyświetlaczach nie ma to najmniejszego sensu ; )
tws - 20-08-2011, 18:58

poza tym, nie wiem czy stosowaliście taką funkcje w praktyce (w telefonie, nawigacji itd) - więcej irytuje niż z niej pożytku
xor - 20-08-2011, 18:59

chyba się nie rozumiemy - nie chodzi mi o zmianę jasności wyświetlacza komputera, tylko zegarów samochodu (wespół z panelem klimy, zegarkiem, itp).
EDIT:
Jeśli zmiana dyktowana byłaby średnią pomiaru z pewnego czasu + aplikowana dopiero po przekroczeniu pewnej zadanego marginesu od aktualnego poziomu podświetlenia (co wyeliminowało by jego falowanie), myślę, że byłoby fajne.

Plus w przyszłości dane z czujnika oświetlenia mogłyby być wykorzystane do szerszych celów - np. po długim czasie nasłonecznienia wyskakiwałyby zimne drinki ze schowka ;)

tws - 20-08-2011, 19:06

to ja Ci powiem jak to działa w praktyce (na regulatorze PID + algorytm uśredniania z kilkunastu sekund). Pełne słońce jedziesz w trasie, zegary i wyświetlacz świecą na maxa. Wjeżdżasz w krótki tunel, zegary i wyświetlacz świecą na maxa. Wyjeżdżasz z tunelu, zegary i wyświetlacz się ściemniają, za chwilę się powoli znów rozjaśniają - ale akurat wjeżdżasz w alejkę z drzewami - znów dają po oczach.. gadżet nie warty zachodu. Nad algorytmem możesz spędzić sporo czasu, kiedy zrobisz tak że w jednych warunkach zadziała super to w innych już nie. Osobiście wole sam zadecydować kiedy sobie zegary/lcd ściemnić a kiedy rozjaśnić...

z tego co wiem to Zhan się ostatnio z tym bawi, może niech napisze do czego doszedł ;)

xor - 20-08-2011, 19:27

Tak, wiem że czasami by to tak działało, dlatego w ramach kompromisu mógłbyś wrzucić 2 tryby - zmienny (kilkanaście sekund) i stały (5 minut) - drugi tryb wykrywał by w sumie dzień/noc i warunki pogodowe. Dla mnie bomba :)
m6riano - 21-08-2011, 06:03

xor napisał/a:
po długim czasie nasłonecznienia wyskakiwałyby zimne drinki ze schowka ;)

to jest dla mnie bomba...;-)
tylko powstaje problem..kto by je napełniał...;-)

tws - 21-08-2011, 10:51

Owczar i Spiderek - jak się spisuje nowy soft? jakieś nowe błędy wykryte?
Owczar - 21-08-2011, 11:18

kaczart, u mnie wszystko ok, ale jeszcze nie miałem czasu skorzystać z nowych dodatków. Dzisiaj sie przejdę z notebookiem i ustawię wszystko. Przy okazji ustawię spersonalizowany ekran :)
tws - 21-08-2011, 15:11

inni testerzy też nie zgłaszają kolejnych błędów, w sumie były 2 małe błędy i to w aplikacji na PC. Nowy soft możecie pobrać już ze strony.

Jak coś wyjdzie nowego to proszę informować.

jkrzysztof80 - 21-08-2011, 15:50

kaczart, małe pytanko jest tam opcja 1/4 mili?
tws - 21-08-2011, 16:05

jkrzysztof80 napisał/a:
kaczart, małe pytanko jest tam opcja 1/4 mili?

jeszcze nie ma, ale w którejś z kolei wersji na pewno się pojawi

SPIDER-ek - 21-08-2011, 23:03

kaczart, jeżeli chodzi o mnie, to oprocz tego jednego który powoduje że cały czas przeskakuje mi ekran na temperaturę, to nic się nie dzieje.
tws - 21-08-2011, 23:25

ściągnij ten soft http://www.telwis.pl/down.../ukp_v2-0-0.rar będzie już ok.
SPIDER-ek - 22-08-2011, 10:06

kaczart, będziemy sprawdzać