[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Twój pierwszy problem z nowym lancerem.
Navynov - 20-10-2009, 22:42 Temat postu: drugi bieg
nie wiem czy moze jestem przewrazliwiony, ale irytuje mnie wrzucanie drugiego biegu - jest jakies dziwne - tak jakbym wciskal go w krecace sie zebatki. Nie ma zgrzytow tylko jakis lekki opor wymagajacy - jak napisalem wciskania 2 -ki. Takie wciskanie z "potwierdzeniem" Inne biegi OK. Może ktoś ma podobne doświadczenia?
roobku - 21-10-2009, 08:24 Temat postu: Re: drugi bieg
Navynov napisał/a: | :arrow: nie wiem czy moze jestem przewrazliwiony, ale irytuje mnie wrzucanie drugiego biegu - jest jakies dziwne - tak jakbym wciskal go w krecace sie zebatki. Nie ma zgrzytow tylko jakis lekki opor wymagajacy - jak napisalem wciskania 2 -ki. Takie wciskanie z "potwierdzeniem" Inne biegi OK. Może ktoś ma podobne doświadczenia? |
o kłopotach z wrzucaniem dwójki był już dość obszerny wątek, pozwoliłem sobie nawet napisac w tej sprawie do MMC Polska, stwierdzili że wszystko jest ok, poprostu ten typ tak ma, podobno (tak ktoś wyczytał na forach zagranicznych) wystarczy zmienic olej na inny (był podawany typ oleju) i kłopoty z dwójką powinny zniknąć
też mam podobny problem co Ty, bede niedługo na wymianie oleju to zgłosze im ten problem, niech próbuja cos z tym zrobić
Navynov - 21-10-2009, 10:10 Temat postu: Re: drugi bieg
roobku napisał/a: | Navynov napisał/a: | :arrow: nie wiem czy moze jestem przewrazliwiony, ale irytuje mnie wrzucanie drugiego biegu - jest jakies dziwne - tak jakbym wciskal go w krecace sie zebatki. Nie ma zgrzytow tylko jakis lekki opor wymagajacy - jak napisalem wciskania 2 -ki. Takie wciskanie z "potwierdzeniem" Inne biegi OK. Może ktoś ma podobne doświadczenia? |
o kłopotach z wrzucaniem dwójki był już dość obszerny wątek, pozwoliłem sobie nawet napisac w tej sprawie do MMC Polska, stwierdzili że wszystko jest ok, poprostu ten typ tak ma, podobno (tak ktoś wyczytał na forach zagranicznych) wystarczy zmienic olej na inny (był podawany typ oleju) i kłopoty z dwójką powinny zniknąć
też mam podobny problem co Ty, bede niedługo na wymianie oleju to zgłosze im ten problem, niech próbuja cos z tym zrobić |
Dzięki za info. Jeśli znasz ten typ oleju to proszę podaj, a może masz link do opisu tego problemu na naszym forum.
pozdrawiam
roobku - 21-10-2009, 10:41
Navynov napisał/a: | Dzięki za info. Jeśli znasz ten typ oleju to proszę podaj, a może masz link do opisu tego problemu na naszym forum. |
olej to BG SynchroShift II do dostania podobno tylko w USA
a temat o skrzyni jest teraz na poczatku forum
Tenzo - 21-10-2009, 14:57
Panowie mam takie pytanko, czy w Waszych lancerkach występuje dziwne stukanie w momencie rozruch silnika. Mam takie wrażenie, że jak przekręcam kluczyk i silnik zapala to coś uderza o podłogę albo w komorze silnika. Oczywiście zaraz jak silnik zapali jest cacy. chodzi o moment pierwszego zerwania do działania.
Lestat - 21-10-2009, 14:57
Rudy_G napisał/a: | ulrik napisał/a: | Czolem, przeczytalem caly watek (sporo tego bylo) ) |
Ech, wersja do wydruku zajmuje 223 strony w Wordzie. Ulrik gratuluje zacięcia. Ja jestem na 20 stronie |
No 3 dni to czytalem oczywiscie nie ciagiem...
A tak apropo wycieraczki tylnej...zawsze sie zastanawialem jaki jest powod nie montowania wycieraczki w sedanach? No przeciez nie fakt ze bagaznik otwiera sie bez szyby, raczej nie problem z pociagnieciem wiazki czy w ogole mechanizmem wycieraczki tylnej...serio niech mnie ktos owieci bo na prawde nie mam pojecia...
el_diablo - 21-10-2009, 14:57
A jak u was sprawdzają się uszczelki zgarniające bocznych szyb? W większości moich poprzednich samochodów na zaroszoną szybę wystarczyło otwarcie i zamknięcie - większość kropli zostawała na uszczelce. A tutaj niespodzianka - szyba wyjeżdża w górę prawie taka sama jak zjechała na dół. Niestety muszę szmatą lub zgarniaczką przetrzeć, żeby coś na boki widzieć.
Lestat - 21-10-2009, 14:59
Tenzo napisał/a: | Panowie mam takie pytanko, czy w Waszych lancerkach występuje dziwne stukanie w momencie rozruch silnika. Mam takie wrażenie, że jak przekręcam kluczyk i silnik zapala to coś uderza o podłogę albo w komorze silnika. Oczywiście zaraz jak silnik zapali jest cacy. chodzi o moment pierwszego zerwania do działania. |
Bylo to juz chyba pruszane w tym watku...zapraszam do 3-dniowej lektury
[ Dodano: 21-10-2009, 15:01 ]
A jak to wyglada po podciagnieciu szyby? Rozmazane?? Pewnie boroczki zastosowali gorsza mieszanke gumowa
roobku - 21-10-2009, 15:02
Tenzo napisał/a: | Panowie mam takie pytanko, czy w Waszych lancerkach występuje dziwne stukanie w momencie rozruch silnika. Mam takie wrażenie, że jak przekręcam kluczyk i silnik zapala to coś uderza o podłogę albo w komorze silnika. Oczywiście zaraz jak silnik zapali jest cacy. chodzi o moment pierwszego zerwania do działania. |
u mnie to bardziej wygląda na szarpniecie niz stuknięcie i jest tylko na zimnym silniku, gorący zapala bardzo płynnie
Lestat - 21-10-2009, 15:06
Aha jeszcze chcialem napisac o jednym fakcie niezaprzeczalnym jaki przez wiele osob jest pomijany a z racji tego ze sie tym zajmuje to po prostu to wiem...w kazdej fabryce samochodow jest cos takiego co w skrocie mozna okreslic zarzadzaniem zmianami. W ciagu roku dokonywanych jest setki zmian w technologii produkcji, w montowanych detalach czy nawet wersjach samochodow. Dlatego tez niektorzy z nas beda mieli jakies problemy (przyklad nieszczesnej skrzyni biegow od Mazina) a inni nie bo prawdopodobnie skrzynia zostala poprawiona i od jakiegos numeru nadwozia montowana jest ta poprawiona i tak mozna przytaczac wiele zmian. Osoby ktore beda mialy samochody wyprodukowane w bardzo zblizonych okresach beda raczej miec podobne problemy...
roobku - 21-10-2009, 15:07
el_diablo napisał/a: | A jak u was sprawdzają się uszczelki zgarniające bocznych szyb? W większości moich poprzednich samochodów na zaroszoną szybę wystarczyło otwarcie i zamknięcie - większość kropli zostawała na uszczelce. A tutaj niespodzianka - szyba wyjeżdża w górę prawie taka sama jak zjechała na dół. Niestety muszę szmatą lub zgarniaczką przetrzeć, żeby coś na boki widzieć. |
no też mi nie zgarnia w Citroenie jak opuściłem szyby i podniosłem to ładnie je "czyściło" ale tam na uszczelce (od wewnątrz od strony szyby) był taki meszek a w Lancerze jest sama guma
Luk - 21-10-2009, 15:14
roobku, el_diablo, to jest celowe działanie. Zobaczcie, jaki ruch wykonuje szyba podczas opuszczania: najpierw odsuwa się od uszczelki. Chodzi o to, żeby uszczelka nie szurała po szybie. W poprzednim aucie miałem uszczelkę z "meszkiem" a i tak cała szyba była w pionowych rysach po 10 latach Meszek, nie meszek, zawsze się kurzy i potem rysuje szybę.
Lestat - 21-10-2009, 15:15
No i tu jest prawdopodobnie pies pogrzebany....nie wiem jak jest w wiekszosci modeli ale tak jak kolega roobku napisal z reguly stosowany jest w tych uszczelkach taki material - uszczelniacz o ktory szyba po prostu sie ociera...
Tenzo - 21-10-2009, 15:17
roobku napisał/a: | u mnie to bardziej wygląda na szarpniecie niz stuknięcie i jest tylko na zimnym silniku, gorący zapala bardzo płynnie |
No właśnie zapomniałem dodać, że zwraca to moją uwagę głównie rano jak wsiadam do samochodu.
filippoz - 21-10-2009, 15:21
ulrik napisał/a: | A tak apropo wycieraczki tylnej...zawsze sie zastanawialem jaki jest powod nie montowania wycieraczki w sedanach? No przeciez nie fakt ze bagaznik otwiera sie bez szyby, raczej nie problem z pociagnieciem wiazki czy w ogole mechanizmem wycieraczki tylnej...serio niech mnie ktos owieci bo na prawde nie mam pojecia... |
bo zza tylnej szyby wystaje Tobie jeszcze kufer, i klapa z logiem mitsu zgarnia cały bród, jest to spowodowane opływem powietrza i zawirowaniami jakie powstają poprzez powietrze opływające karosierię, zwróć uwage, ze jak jedziesz w deszczu bez zatrzymywania się to tylna szyba nie zawsze jest zalewana woda tak jak w SB.
Zwróć takżę uwagę na nadwozia typu liftback - np ford mondeo 5d albo mazda 6 5d, tam też jest wycieraczka po ta chmura kropelek wody po przejechaniu aut pod wpływem zawirowań spada na szybę tylną (bo klapa jest za krótka)
serio nie wiem jak mam to wytłumaczyć po ludzku hehe
|
|
|