To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej

motke - 23-06-2011, 00:03

rikso napisał/a:
Hmmm.... jakby nie patrzeć, to Castrol to od pewnego czasu obok Elfa najgorszy olej na rynku....

kolego bzdury piszesz. Castrol faktycznie sie zepsuł, ale Elf jest dobrym olejem, ludzie leją i nie nazekaja, sam mam taki zalany i zlego slowa powiedziec nie moge. Jak bys przeczytal forum i sam wyprobowal te oleje zapewne inaczej bys sie wypowiadal.

Sory za brak polskiej czcionki. Pisze z telefonu

kassyx - 23-06-2011, 12:43

a co sadzicie o Mobil 1 10W60? Ktos zalewal tym silnik??(nie mam polskiej czcionki prosze sie nie czepiac :P )
Krzyzak - 23-06-2011, 14:33

PIOTR_FOTO napisał/a:
do silnika z dużym przebiegiem

nie przebieg jest wyznacznikiem tylko stan silnika

PIOTR_FOTO - 23-06-2011, 17:40

Cytat:
a co sadzicie o Mobil 1 10W60

Z tego co wiem Mobil nie ma oleju 10W60.

kassyx - 23-06-2011, 18:29

PIOTR_FOTO napisał/a:
Cytat:
a co sadzicie o Mobil 1 10W60

Z tego co wiem Mobil nie ma oleju 10W60.

jest takowy a dokladniej - Mobil 1 10W-60 Motorsport Formula

mitka - 23-06-2011, 21:53

Croom napisał/a:
sampler napisał/a:
Na koniec mu zadałem pytanie czy nie wyklucza tego iż ktoś w Polsce ma dostęp do butelek i nakrętek po olejach LM i robi takie szopki?

Nie ma numeru serii, faktura powinna w sposób bezceremonialny wykazać skąd pochodzi towar.
Korek był zakręcony fabrycznie ?

Wątpie aby ktos z tej firmy która Ci to sprzedała robił tak idiotyczny "wałek" wlewając jakiś towot :-)
Jak widać firma niezbyt poważna skoro podchodzi w ten sposób do klienta.
Ja badam olej przepracowany swoim klientom za darmo a tu takie jaja...

Czekamy na wieści z frontu :-)

Powodzenia

Są inni dystrybutorzy :) Nieautoryzowani ale sprawdzeni przez klientów.

rikso - 24-06-2011, 11:18

motke napisał/a:
rikso napisał/a:
Hmmm.... jakby nie patrzeć, to Castrol to od pewnego czasu obok Elfa najgorszy olej na rynku....

kolego bzdury piszesz. Castrol faktycznie sie zepsuł, ale Elf jest dobrym olejem, ludzie leją i nie nazekaja, sam mam taki zalany i zlego slowa powiedziec nie moge. Jak bys przeczytal forum i sam wyprobowal te oleje zapewne inaczej bys sie wypowiadal.

Jasne, zwłaszcza ELF z napisem Elf Synthetic Technology :) co w tłumaczeniu na polski oznacza olej mineralny, pozostawiający mnóstwo osadów. To, że ktoś spróbował i nie narzeka, nie oznacza, że olej jest dobry - wszystkie oleje odpowiednio dobrane są OK, ale są lepsze i gorsze.

sampler - 24-06-2011, 12:13

Tak szczerze to czytajac ulotki o olejach to trzeba szukac takich zwrotow jak " w pełni syntetyczny olej". Inne formy sa dla mnie podejrzliwe. A sprawdzanie karty charakterystyki produktu daje odpowiedz. I tak wiekszosc olejow w karcie ma zapis "hydro" lub podobnie a na butelce full synthetic :) .

Ostatnio sprawdzalem karty charakterystyki czolowych olejow i full syntetykow na rynku zostalo juz bardzo malo.

rikso - 24-06-2011, 13:51

I właśnie z tego samego powodu wybrałem ten olej, którego używam. No ale cóż - jest nieznany a wiele osób się czegoś, czego nie zna....
Krzyzak - 24-06-2011, 14:19

kassyx napisał/a:
co sadzicie o Mobil 1 10W60?

pewnie jakbym miał lancera evo czy bmw m5 (albo jeszcze lepiej z serii Z) to bym z niego korzystał
ale do wolnossącego Galanta to przerost formy nad treścią

rikso - 24-06-2011, 16:48

Krzyzak napisał/a:
kassyx napisał/a:

pewnie jakbym miał lancera evo czy bmw m5 (albo jeszcze lepiej z serii Z) to bym z niego korzystał

dokładnie - olej typu 10w60 nie jest w tym przypadku najlepszym wyborem. Zalety: dobra ochrona silnika w najwyższych temperaturach, Wady: zabiera dużo mocy, negatywnie wpływa na zużycie paliwa, w porównaniu do olejów typu 5w - gorsze parametry przy rozruchu.

motke - 24-06-2011, 17:33

rikso napisał/a:
motke napisał/a:
rikso napisał/a:

Jasne, zwłaszcza ELF z napisem Elf Synthetic Technology :) co w tłumaczeniu na polski oznacza olej mineralny, pozostawiający mnóstwo osadów. To, że ktoś spróbował i nie narzeka, nie oznacza, że olej jest dobry - wszystkie oleje odpowiednio dobrane są OK, ale są lepsze i gorsze.

przesadzasz. Brnac dalej w twoim rozumowaniu mozna wywnioskowac ze wszystkie oleje ktore producent opisal jako Full synthetic sa mineralne. Czyli polsyntetyczne i mineralne czym sa? Zgodze sie jednak ze sa oleje lepsze i gorsze. Ale widze ze dla ciebie wszystkie oleje sa kiepskie procz tego co ty wybrales. Nie twierdze ze twoj jest slaby bo o nim nie slyszalem.

Pisze z telefonu wiec sie nie czepiac ze nie po naszemu napisane

kassyx - 24-06-2011, 17:37

rikso napisał/a:
Krzyzak napisał/a:
kassyx napisał/a:

dokładnie - olej typu 10w60 nie jest w tym przypadku najlepszym wyborem. Zalety: dobra ochrona silnika w najwyższych temperaturach, Wady: zabiera dużo mocy, negatywnie wpływa na zużycie paliwa, w porównaniu do olejów typu 5w - gorsze parametry przy rozruchu.

Nic innego akurat nie było... a cena porównywalna do reszty. Co do mocy to nie zauważyłem żeby cokolwiek mu ubyło... U mnie temperatura w zimie to max -3 także chyba też nie zaszkodzi

Krzyzak - 24-06-2011, 19:02

motke napisał/a:
Brnac dalej w twoim rozumowaniu mozna wywnioskowac ze wszystkie oleje ktore producent opisal jako Full synthetic sa mineralne.

hmmm - ja odczytałem intencje kolegi całkowicie odwrotnie
oleje mineralne są mineralne, półsyntetyczne są mieszanką mineralnych i w ok. 30% syntetyków (tu nie zawsze są to pełne syntetyki - czasem HC i nie chodzi o węglowodór)
już pisałem - pełen syntetyk robi się tak, że wiązania są rozbijane i formowane całkowicie od nowa - może trafne tu będzie porównanie szkła i kryształu - niby oba są przeźroczyste, ale pod mikroskopem wychodzą różnice

malina_drizzt - 24-06-2011, 20:51

Prawdziwych pełnych syntetyków jest bardzo mało i to jest fakt.
10w60 to bardziej do wysilonych jednostek, nasze v6 to jednostki mało wysilone o wydajnym układzie chłodzenia, do tego wykonane precyzyjnie.
Więcej plusów ma stosowanie oleju 5w30/5w40 który łatwiej przeciska się przez wąskie kanaliki niż 10w60, na co dzień nie jest potrzebna, aż tak wysoka ochrona silnika w wysokich temperaturach chyba, że ktoś jeździ długie trasy na obrotach 4tys. i wyżej.

Przechodząc z oleju powiedzmy 10w40 na 5w40 nie powinno być problemu to wiem, ale teraz pytanie do znawców czy bezpieczna jest cykliczna zmiana zima 5w30 na 5w40 lato i w drugą stronę?