To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja/Wydajność/Konserwacja

Krzyzak - 02-08-2016, 13:31

mi się klima wyłączała jak miałem za mało czynnika - użyłem oringów uniwersalnych, z pudełka; po wymianie na oryginały problem ucieczki czynnika znikł
DanielBogusz - 10-08-2016, 22:57

Witam. W Galancie od 5 lat klimy nie miałem, bo przy kupnie nie działała, a że mi nie przeszkadzało to nie zrobiłem :/ Jednak w auto dużo włożone i sprzedawać nie zamierzam, więc postanowiłem, że klimę zrobię.
Na jakie koszty i części muszę być przygotowany, że raczej coś będzie do wymiany?
Póki co "w okolicach klimy" wymieniłem paski i łożyska napędzające, bo było już dosyć głośno - jedno z głowy. Mam też komplet rurek od klimy, bo wiem, że w moich są jakieś dziurki, więc temat też teoretycznie z głowy. Osuszacz będzie kupiony nowy na pewno to wiem. Co jeszcze może się przytrafić? Oczywiście liczę się z częściami nowymi, jak i używanymi :) Proszę o pomoc, bo zanim pojadę do specjalisty od tematu to wolę to przeanalizować. Może teraz na koniec lata jest gdzieś trochę taniej z nabiciem i czyszczeniem syfu, oraz z doprowadzeniem tego do kultury? Aha, dzisiaj wymieniłem też filtr kabinowy :)

bronowice90 - 26-08-2016, 20:12
Temat postu: Problem z Klimatyzacją Galant 99r. 2.5v6
Witam zaczne od samego początku odkąd zakupiłem Galanta swojego. Klimatyzacja chłodziła tylko na wyższych obrotach mianowicie leciało wtedy chłodne przyjemne powietrze. Na wolnych obrotach waliło powietrzem o temp. Zewnetrznej. Mechanik stwierdzil ze malo czynnika klima została dobita i odgrzybiona oraz wymieniony filtr kabinowy . Po wymianie wydawało mi sie ze jest lepiej dopuki nie przyszły upały bo wtedy znowu tylko na wyższych obrotach w aucie bylo przyjemnie. Dzisiaj moj spec stwierdzil ze jest kompresor d9 wymiany bo slabe ciśnienie daje. Kupilem drugiego galanta jakiś czas temu jako dawce części do swojego Galusia. U dawcy klima chodziła po odpaleniu jakies 10sec i juz bylo przyjemne zimne powietrze mechanik powiedzial dzisiaj że kompresor przełoży sie z tamtego do mojego wymieni osuszacz i będzie śmigać. Tak tez dzisiaj zrobiłm czynniki z dwoch aut spuszczone bylo koło 1300g z tego co wiem katalogowo wchodzi 800g. Tak wiec tez sprawdzona szczelność u mnie i układ byl szczelny nabita została również.

ALE TO NIC NIE POMOGLO .... PROSZE O POMOC ... OBSTAWIA MECHANIK ZE TO WINA ZAWORU ROZPR.
CZY MOZE JAKIS CZUJNIK ?

POZDRAWIAM

nietoperek - 27-08-2016, 22:36

Panowie czy rurka wysokiego ciśnienia jest taka sama w lhd i rhd?
Hugo - 28-08-2016, 08:52

nietoperek, opisz która to dokładniej to Ci napiszę.
artufcb - 28-08-2016, 11:59

Długa jest inna, krótka chyba taka sama

Inna ponieważ chłodniczka pod deską jest z drugiej strony

nietoperek - 28-08-2016, 14:33

Hugo już wiem że inna chodzi o tą co idzie od osuszacza do nagrzewnicy i jest z jednego kawałka, cienka i strasznie długa.
Ale mam sprzeczne info na necie znalazłem numer mr216202, a w aso podali mi mr315564 (nie wiem czy dobrze mnie koleś zrozumiał) i koszt 285£ plus vat :/ (za prawie tyle to drugiego gala mogę kupić)
Vin jak coś JMASREA5A1Z000219
artufcb, ale gruba wchodzi w nagrzewnice przy cienkie więc też powinna być dłuższa

tresorex - 28-08-2016, 22:25

Od połączenia na kielichu się różnią:
LHD

RHD

Ewcia80 - 14-02-2017, 23:44

Hejka.Za radą forum dowiedzialam sie ze nawet w zimie trzeba wlaczać klimę co jakis czas zeby sie sprezarka nie zatarla.a wiec dzisiaj wlaczylam klimę i dziala bo sie sprezarka wlaczyła,wlaczylam ja na ten tryb nie eco tylko ten silniejszy.w osuszaczczu jest takie okienko i widzialam ze czynnik sie przemieszczal ale tez byly bąbelki/piana.Dodatkowo nie jestem pewna ale czy na tym trybie mocniejszym po wlaczeniu sprezarki powinny sie ruszyć wiatraki i chodzić non stop czy od czasu do czasu?Czy jesli wiatraki powinny chodzić non stop a u mnie chodzily od czasu do czasu i dodatkowo widać pianę/bąbelki to oznacza ze jest za malo czynnika i mi wylacza klimę?
Krzyzak - 15-02-2017, 08:13

Ewcia80, jak chcesz włączyć klimę w zimie to ustaw tryb odparowania przedniej szyby - jeden guziczek na panelu, ten nad ogrzewaniem szyby tylnej i lusterek
nie martw się o czynnik - jak będzie za mało to czujnik ciśnienia nie pozwoli klimy włączyć
a wiosną zrób serwis klimy i będziesz wiedzieć czy jest OK

bogor - 26-02-2017, 00:46

Szanowni forumowicze, czy boczną prawą kratkę nawiewu w Galancie (rocznik 2000) demontuje się po prostu je podważając?
Hugo - 26-02-2017, 09:46

bogor, tak. Podważając po bokach i ciągnąc do siebie. Ciężko idzie.
Ewcia80 - 20-05-2017, 23:59

Hejka.Przyszly upaly wiec czas jeździć z klimą.Mam 2 pytania:czy ten czynnik ktory sie uzupelnia to jest czynnosc okresowa czy tylko wtedy kiedy powietrze nie jest zbyt zimne przy wlaczonej klimie?Drugie pytanie:czy jadąc spokojnie okolo 70-80 km/h z klimą w trybie eco macie też tak że od czasu do czasu czujecie lekkie chwilowe przymulenie silnika?
Krzyzak - 22-05-2017, 13:13

Ewcia80 napisał/a:
czy jadąc spokojnie okolo 70-80 km/h z klimą w trybie eco macie też tak że od czasu do czasu czujecie lekkie chwilowe przymulenie silnika?
nie

Ewcia80 napisał/a:
czy ten czynnik ktory sie uzupelnia to jest czynnosc okresowa
ja sprawdzam co 2 lata czy jest odpowiednia ilość i ew. uzupełniam; maszyna robi wszystko sama :)
zarow - 24-06-2017, 18:58

Wiek toś może jakie wymiary ma org osuszacz długość? ( chodzi o ilość płynu w układzie przy zamienniku) nie wiedzę żadnych napisów a zastanawiam się jaki mam wsadzony..;/ klima zaczęła chodzić lepiej ale co ok minutę na chwilę się wyłącza .( w trybie nie eco)