To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Lancer CB4A mój drugi japończyk

idas - 30-11-2011, 10:25

Ok, poprzednie pytanie bez echa widzę :P
W trakcie weekendu zabrałem się wreszcie za renowację kół zimowych. Z początku wydawało się to bardzo głupim pomysłem bo wilgotność powietrza w garażu była bardzo duża i rozpuszczalnik cienko odparowywał z podkładu. Jednak odrobina pomocy suszarki do włosów i wszystko wyszło cacy. Mniej więcej tak:

Zdjęcia na aucie po weekendzie bo dopiero wtedy będę montował.
Jak zmieniałem opony zimowe i wyważałem felgi to mechanik zapytał czy felgi były piaskowane bo tak dobrze mi to lakierowanie wyszło :-)
Na felgi założyłem prawie nowe firestony winterhawki, mają prawie 8mm bieżnika. A cena? 1/3 nowych ;-)
Dodatkowo wymieniono środkową rurę na tą z ferroza i odcinek od plecionki do tłumika środkowego z plecionką włącznie.
Z mniej ciekawych informacji to prawdopodobnie pada elektromagnes w rozruszniku bo zdarzy się (choć nie zawsze) cisza po przekręceniu kluczyka na zapłon i dopiero po 1-2 sekundach rozrusznik startuje. Prawdopodobnie wymienię na używkę.

rosomak1983 - 30-11-2011, 14:00

Cytat:
Ok, poprzednie pytanie bez echa widzę :P

no wiesz musisz pytac swojego blacharza. :wink: Ja bym nie dał wiecej nie 200zł za samo wstawienie. A przypuszczam ze moj by mi taniej zrobił jakbym mu przygotował tj sciagnał wszytko itp.

Felgi rzeczywiscie ładnie wyszły. Ciekaw jestem jak na aucie bedzie.
Miałem takie opony na panterze i dobrze sie na nich jezdziło, teraz nie pozostaje Ci wyszukac mega okazji na jakies alufelgi :P :wink:

Z tym rozrusznikiem to kicha ze wzgledu na to ze moze nagle nie odpalic wogóle :P U mnie bendix nie odbija od razu od jakiegos czasu ciekawe ile pozyje :P

idas - 30-11-2011, 14:25

rosomak1983 napisał/a:
teraz nie pozostaje Ci wyszukac mega okazji na jakies alufelgi :P :wink:

Gdybym wiedział, że nim jeszcze ze 2-3 lata pojeżdżę to na pewno bym już kupował ;-) A tak to ciągły dylemat... i ostatnie miejsce na liście życzeń.
Z rozrusznikiem to jest dziwna sytuacja bo dzieje się to głownie w mrozy, dzisiaj np odpalił od razu nie było żadnego laga.
rosomak1983 napisał/a:
A przypuszczam ze moj by mi taniej zrobił jakbym mu przygotował tj sciagnał wszytko itp.

No właśnie... ja bym też chętnie przygotował ale nie wiem co mam zrobić z tą jedną ukręconą śrubą trzymającą zderzak w podłużnicy... obawiam się, że to może być nie lada problem :/
Acha taka ciekawostka :D jedno koło po założeniu nowej opony i ściągnięciu wszystkich odważników pokazało 0.0 gramów po obu stronach :-) chyba nie często się zdarza :D

Zielu - 30-11-2011, 15:53

idas napisał/a:
Jednak odrobina pomocy suszarki do włosów i wszystko wyszło cacy

Dokładnie tak :D
Faktycznie ładnie wyszły te felgi, prawie jak po proszku.
Co do wymiany pasa przedniego, może to być 200zł, może być i 500zł, jeśli decydujesz się na blacharza...W Wawce by krzyknęli z 1000zł :lol:
W sumie nie jest to trudna robota, trzeba dokładnie rozwiercić zgrzewy trzymające stary pas, zabezpieczyć podkładem/lakierem gdy jest taka konieczność i dobrze przypasować nowy. Następnie spawasz ładne kropy migomatem w miejscu starych zgrzewów :wink:
Urwaną śrubę niestety trzeba mozolnie rozwiercać, tak żeby najlepiej nie uszkodzić gwintu..Bywa to problematyczne.

rosomak1983 - 30-11-2011, 18:03

idas napisał/a:
Gdybym wiedział, że nim jeszcze ze 2-3 lata pojeżdżę to na pewno bym już kupował ;-) A tak to ciągły dylemat... i ostatnie miejsce na liście życzeń.

ale słuchaj no czyz lancer nie jest najlepszym autem na ziemi :P :P :P
Nie jest za mały ,nie jest za duzy,4 drzwi,piekny wyglad i fajny styl, jest lekki, ekonomiczny a zarazem zrywny, bezawaryjny tani w ekploatacji wystarczajaco wygodny przy dobrym prowadzeniu na codzień. Wada jest japonska blacha ale to wiekszos aut je ma, a wcale nie jest tez zle. W zasadzie przydałby sie jedynie bagaznik hatchback jaki miałem w lancerze C68 :P
Po drugie stracisz na sprzedazy bo nikt Ci nie doceni ze jest zadbany. Kolejne stracisz kupijac inne auto, znowu rozrzady przerejestrowania i tak naprawde nie wiadomo co jeszcze...
Ja mam pełna klarownosc co do mojego lancera i serce i rozum mówi jedno razem ile sie da :D Mi nieco mocy brakowało ale juz sprawa załatwiona dalsze mody tez nie stanowia problemu w tym silniku :wink:

idas - 06-12-2011, 14:26

rosomak1983 napisał/a:
Po drugie stracisz na sprzedazy bo nikt Ci nie doceni ze jest zadbany.

Wiem... i to boli najbardziej :(
rosomak1983 napisał/a:
Mi nieco mocy brakowało
Jak dla mnie wystarczy :D niejednego na drodze nadal zadziwia ;-) Choć nie powiem pewnie jak bym się przejechał jakąś mocniejszą wersją to bym zmienił zdanie i zaraził się chorobą 8)
Kilka fotek z "nowymi" felgami na aucie (brudne bo ciągle pada i nie ma sensu na myjnie jechać :P ):

Co do rozrusznika to go dzisiaj oglądałem i wygląda na to że kabel masowy jest mocno zaśniedziały (miedź jest cała niebieska), oczyszczę i zobaczę co się będzie działo.
Zielu175 napisał/a:
Urwaną śrubę niestety trzeba mozolnie rozwiercać, tak żeby najlepiej nie uszkodzić gwintu..Bywa to problematyczne.

Szczególnie, że dostęp do tej śruby jest... co najmniej skomplikowany :D
Acha po reperacji wydechu auto ogólnie chodzi ciszej, ale przy około 3 tysiącach obrotów słychać jakby głośniejsze buczenie... Nieszczelności nie widzę (sprawdzałem podczas pracy silnika) co to może być? :/

rosomak1983 - 06-12-2011, 16:14

zdecydowanie za mała felga teraz malujac jeszcze w kolorze kontrastowym bardziej sie uwydatnia, gdyby to było min 14'' byłoby bosko... A tak to mam mieszane uczucia.
Ale ładnie pomalowane to jest. :D

idas - 06-12-2011, 16:30

Faktycznie na zdjęciach wygląda na małą (na żywo jest lepiej, tutaj jeszcze dodatkowo trochę kontrast zwiększyłem krzywymi :-) ), szału nie ma, ale na pewno wygląda lepiej niż z kołpakami które miałem wcześniej :-)
j-rules - 06-12-2011, 18:00

oj tam, ja szczerze owle kołpaka ;p jakosmalowane stalówki, zlwaszcza w inny kolor niz czanre, mnie nie przekonuja - kojarza mi sie z tymi okropnymi dojazdówkami ktore teraz wszedzie sa standardem..

Idas, ty nie masz komu tego auta zostawic w spadku? komus kto ebdzie dbal i bedziesz mial go pod okiem? Moj jest w o wiele gorszej kondycji ale za nic go nie sprzedam bo i tak sporo w niego wlozylem. Bede jzdzil ja, pozniej moja dziewczyna - az lancer umrze calkiem.
Chyba ze masz jakis inny plan, np kupic gala :D a za sprzedanego alncera wstawic mu sekwencje do v6 :)
Jak bys sprzedawal mimo wszystko - to dawaj info - auta zadbane sa porzadane :D

m6riano - 06-12-2011, 18:49

rosomak1983 napisał/a:
gdyby to było min 14'' byłoby bosko

15'' min...;-)

idas - 06-12-2011, 18:54

Z większymi niż 15 to już w lancerze problem:P Druga sprawa, że na zimę podobno lepiej mieć węższy kapeć bo łatwiej po śniegu jeździć:P Tak więc zostały fabrycznie 13 i fabryczny rozmiar opon :D Ale na lato to się zgodzę, że przydałoby się jednak inną felgę... i na pewno byłoby to 15'
j-rules napisał/a:
Jak bys sprzedawal mimo wszystko - to dawaj info - auta zadbane sa porzadane :D

Spoko pewnie będzie wystawione na mitsumaniakach :]
j-rules napisał/a:
Chyba ze masz jakis inny plan, np kupic gala :D

nie ma szans :P już mi się przejadł (chyba przez forum). Zapewne byłoby to coś pokroju accorda z lat 2000-2004.
rosomak1983 napisał/a:
Ale ładnie pomalowane to jest. :D

Dzięki, strasznie się trzeba było namęczyć przy takiej wilgotności :)

rosomak1983 - 06-12-2011, 19:15

idas napisał/a:
nie ma szans już mi się przejadł (chyba przez forum).

dokładnie te gale Ea to nuda straszna :P przez forum wszystko...

j-rules - 06-12-2011, 19:57

btw zapomnialem spytac. Te Winterhawki to model 1 czy 2?
idas - 06-12-2011, 22:01

Winterhawk pierwsza wersja. Ale jestem zły... Coś mi właśnie podpadało, że chodzi głośniej i chyba faktycznie gdzieś jest rura niedospawana bo przy jeździe 120km na trasie i 43km w mieście zatankowałem 15,3l benzyny... spalanie rzędu 9,3l/100 :/ No tak będzie poprawka jak nic (chyba, że mi sondę uszkodzili, albo plecionka którą kupiłem razem z przednim odcinkiem, a która miała być prawie nowa jest dziurawa :/ ). Nic w każdym razie jestem stratny na paliwie i będę jeszcze więcej póki nie poprawią. Jutro dzwonię do "mechanika" bo już nie mam nerwów :/
Co do oponek to są bardzo ciche i komfort jazdy się zwiększył.

j-rules - 07-12-2011, 16:19

Cytat:
Co do oponek to są bardzo ciche i komfort jazdy się zwiększył.

Wlasnie o to mialem pytac. Ja mam WH2 i glosne sa.. ale na w zimowych warunkach radza sobie na serio niezle