Komputery, RTV, AGD, Komorki - a jakich komóreczek używacie??
mjsystem - 11-02-2013, 18:42
Rafal_Szczecin napisał/a: |
ja wlasnie przesiadlem sie do Lumii800, narazie nie moge nic o niej powiedziec, poniewaz mam ja dopiero 4h. wczesniej zarznalem E52, po ktorej byla kolejna E52. jezeli chodzi o baterie to bardzo ok, natomiast jezeli mowimy o wytrzymalosci na uzytkowanie, to niestety miernota. urywajace sie przyciski, padajace glosniczki, telefon przed zmiana softu dosyc czesto sie zawieszal lub gubil zasieg, a po walnieciu o kafelki odszedl do nieba |
Bo to Rafał słynny telefon z papierową płytą główną
[ Dodano: 11-02-2013, 18:50 ]
A swoją drogą co macie do Androida???
londolut - 13-02-2013, 09:43
Zrobiłem trochę porządku.
Od tej pory tutaj telefony a w innym temacie operatorzy.
jaca71 - 14-02-2013, 08:50
Marcin-Krak napisał/a: | Znajdź czas, bom ciekaw co napiszesz o mym telefonie |
Nie zamierzam pisać recenzji bom za mało doświadczony w Androidowych wynalazkach. bardziej mi chodziło o wrażenie po przesiadce z E50, E51, E52 (taka była droga mojej ewolucji "smartfonowej") na Galaxy ACE.
Jak wiadomo ACE szczytem myśli technologicznej nie był nawet w momencie wejścia na rynek - wot tania wersja Galaxy'ów S-ów i jako konkurent i-phona?
E52 używałem do wszystkiego: dzwonienia, e-maili, www i for internetowych i jako rejestrator GPS i szlakowy na rowerze. Nie używam SMS'ów bo nie lubię.
- Dzwonił dobrze, jakość rozmów ok, głośność dożo lepsza od E51.
- GPS i mapa na rowerze - genialne urządzenie wytrzymywało cały dzień.
- www dało się przeglądać (po zainstalowaniu Opery Mobile - Wi-Fi i Mini Opery po pakietach) ale męczarnia ogromna.
- poczta tragedia skonfigurowałem konta pocztowe w kliencie i wywaliłem wszystkie poza firmową. napisać coś droga przez mękę
- fora internetowe koszmar.
A ACE?
- dzwoni, jakość rozmów ok, głośność też.
- www - w końcu da się internet przeglądać z jako takim komfortem
- Poczta? Tutaj jest mistrzostwo świata. Integracja z kontami Googla i MS Exchange rewelacja. Nawet poczta na POP chodzi jak ta lala, nie mówiąc już o pisaniu maili, załącznikach, dokumentach.
- GPS nie przetestowałem jeszcze dobrze na rowerze ale Google Maps - mówisz gdzie chcesz jechać, potwierdzasz i jedziesz. Jak dojedziesz to pojawia się zdjęcie punktu docelowego
- Fora internetowe - Tapatalk i nic więcej nie trzeba dodawać (szkoda że mitsumaniaki zostały na starym enginie)
Wrażenia? Nie ma szansy powrotu do klasycznego telefonu z mechaniczna klawiatura telefoniczna, nawet mechaniczne qwerty nie jest rozwiązaniem. A bateria? cóż moje użytkowanie telefonu zabijało baterię w E52 już trzeciego dnia dlatego ładowałem co dwa dni. Obecnie w ACE bateria wytrzymuje na styk (jak poniżej 25% zaczynam się ograniczać) jeden dzień, jak się nie ograniczę to muszę doładować w ciągu dnia gdy mam wolne to spokojnie 2 opędza Witamy w świecie smartfonów.
Alternatywa?
1. i-phone mam porównanie z 3 generacją (tą jak mydelniczka) i tam jest wszystko tak samo tylko że lepiej. Wszystko w porównaniu z Androidem bardziej poukładane, naturalne i tam gdzie trzeba. Bierzesz do reki pierwszy raz zanim poszukasz wiesz gdzie to jest. Pewnie jakbym miał wybór to bym sie poważnie zastanowił.
2. Windows phone tutaj mam mieszane uczucia. Miałem kontakt z Lumią 820 i 920. Kolejne fajne urządzenia. Fajnie działające, wszystko mające co potrzeba od pierwszego uruchomienia, działające szybko jak diabli. Jedyne co mnie zadziwiło to... książka adresowa. Napis Kontakty wielki jak diabli, o połowę mniejsze opisy kontaktów i najgorsze czcionka numeru mikroskopijnych wymiarów - co za kretyn to projektował? Pewnie jakiś młodzieniaszek z sokolim wzrokiem. Poza tym drobnym ale telefon ideał (Lumia 920) tylko ze nie porównałem tego z Galaxy SIII czy choćby z SII, porównałem z S+ i S Advance oraz Experią S więc trudno wyrokować co lepsze.
W moim przypadku zamiana tylko na plus.
Marcin-Krak - 14-02-2013, 09:19
jaca71 napisał/a: | GPS nie przetestowałem jeszcze dobrze na rowerze ale Google Maps - mówisz gdzie chcesz jechać, potwierdzasz i jedziesz. Jak dojedziesz to pojawia się zdjęcie punktu docelowego |
Przydałaby się jakaś ładowarka na dynamo
Tutaj jak wybierzesz się na wypad dłuższy niż 3 godziny, włączysz gps i neta - to nie zadzwonisz już będąc tuż przed domem żeby obiad podali
Jak już ktoś złapie "wirusa smartfona" - to chyba nie ma opcji powrotu do zwykłego telefonu.
mam drugi telefon zwykły i ostatnio musiałem napisać długiego smsa - no droga przez mękę
londolut - 14-02-2013, 09:31
Marcin-Krak napisał/a: | Przydałaby się jakaś ładowarka na dynamo | http://www.tosieprzyda.pl...c-16-zapas.html
Marcin-Krak napisał/a: | mam drugi telefon zwykły i ostatnio musiałem napisać długiego smsa - no droga przez mękę | Miałem tak jak była przesiadka z Galaxy3 na One S- używałem Nokii 6303 classic i to był dla mnie szok
fj_mike - 14-02-2013, 11:05
jaca71 napisał/a: | GPS nie przetestowałem jeszcze dobrze na rowerze ale Google Maps - mówisz gdzie chcesz jechać, potwierdzasz i jedziesz. Jak dojedziesz to pojawia się zdjęcie punktu docelowego |
Powinien dać radę długi czas. Ważne, żeby ekran wyłączyć.
Sports Tracker zjadł jakieś 12% baterii po godzinie działania.
karolgt - 14-02-2013, 23:42
jaca71 napisał/a: |
- GPS nie przetestowałem jeszcze dobrze na rowerze
|
nie wiem jak wygląda sprawa map "terenowych" ale podejrzewam że może być z tym ciężko, ale to chyba nie zależy od telefonu, w każdym razie polecam Runkeepera/Endomoto - to Ci rejestruje trasę, potem możesz wrzucać na strone, udostepniać, masz całą społeczność, komentujesz komuś że ta samą trasę zrobił w gorszym czasie itp, bardzo fajna sprawa, znam osoby co po instalacji runkeepera zrezygnowały całkowicie z liczników.
Co do baterii to podczas takiej jazdy gdy masz wyłączony ekran i tylko rejestrujesz trasę można powiedzieć że schodzi koło 2-3% baterii za godzinę, więc wystarczy nei sprawdzać co chwilę trasy albo nie oglądać sobie na zywo gdzie się jest na google maps (szczególnie w opcji widoku terenowego) i będzie ok.
Jak Ci bardzo ależy to można ewentualnie wyłączyć na czas jazdy synchronizację maila i wtedy baterii znika tyle co nic
Ładowarki na dynamo nie polecam, nie wiem w sumie czy są takie, ale są takie bardzo proste rozwiązania - wygląda to jak mała latarka, wkładasz 1-2 paluszki które można kupić wszędzie, z tego czegoś wychodzi kabelek USB i ładujesz telefon
nawet mechaniczne qwerty nie jest rozwiązaniem.
|
ja od dłuższego czasu mam tylko smartfon+qwerty (np. obecnie Xperia Pro, poprzednio HTC Desire Z, Motorola Milestone), ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia, klawiature ekranową da się znośnie używać np ze swypem ale wg mnie 4'' ekran to minimum.
Zaleta qwerty sprzętowej jest to że masz cały ekran dla siebie, np na forum i klawiatura nie zabiera tego miejsca, szczególnie w pozycji poziomej widac różnicę oraz ekranach 3,7’’ i mniej
Wrażenia? Nie ma szansy powrotu do klasycznego telefonu
W moim przypadku zamiana tylko na plus.
|
londolut napisał/a: |
Marcin-Krak napisał/a: | mam drugi telefon zwykły i ostatnio musiałem napisać długiego smsa - no droga przez mękę | Miałem tak jak była przesiadka z Galaxy3 na One S- używałem Nokii 6303 classic i to był dla mnie szok |
smsy to archaizm, 168 znaków, zero formatowania, żadnych zdjęć i jeszcze są płatne, po co to pisać jak można 10 razy wygodniej napisać z komórki maila oferującego o wiele większe możliwości i to za darmo
jaca71 - 15-02-2013, 06:12
karolgt napisał/a: | nie wiem jak wygląda sprawa map "terenowych" ale podejrzewam że może być z tym ciężko, |
Jest TrekBuddy za free w markecie a mapy Jury ze szlakami rowerowymi mam jeszcze z E52 Działa ale jak sie spisze w terenie to sie okaże.
karolgt napisał/a: | w każdym razie polecam Runkeepera/Endomoto |
Od Endomondo wolę SportsTrakera, a Runkeepera nie sprawdzałem.
karolgt napisał/a: | Zaleta qwerty sprzętowej jest to że masz cały ekran dla siebie | Chodziło mi bardziej o rozwiązanie typu E61 Dalej trzeba się kursorem brenzlować.
Marcin-Krak - 15-02-2013, 07:54
karolgt napisał/a: | smsy to archaizm, 168 znaków, zero formatowania, żadnych zdjęć i jeszcze są płatne, po co to pisać jak można 10 razy wygodniej napisać z komórki maila oferującego o wiele większe możliwości i to za darmo |
Ale jeszcze nie wszyscy są na wyższym etapie wtajemniczenia technicznego;) Albo u mnie w pracy służbowe komórki dla wybranych, to stare Nokie. Bo ceglaste HTC-ki leżą nie używane
Z tą ładowarką na dynamo, to raczej taki żart był Ale ja jednak używam nawigacji (jeśli używam) jako nawigacji, a nie rejestratora trasy i wtedy bateria leci dość szybko przy dłuższym wypadzie.
karolgt napisał/a: | Ładowarki na dynamo nie polecam, nie wiem w sumie czy są takie, ale są takie bardzo proste rozwiązania - wygląda to jak mała latarka, wkładasz 1-2 paluszki które można kupić wszędzie, z tego czegoś wychodzi kabelek USB i ładujesz telefon |
Rozumiem, że na akumulatorki też działa?
karolgt - 15-02-2013, 09:25
Marcin-Krak napisał/a: |
Ale jeszcze nie wszyscy są na wyższym etapie wtajemniczenia technicznego;) Albo u mnie w pracy służbowe komórki dla wybranych, to stare Nokie.
|
no jasne, ale jak np. wyśle do "biznesmena" jakiś plik PDF a ten mi oddzwoni i powie że odpowie wieczorem bo nie ma dostępu do komputera albo żebym mu skrócił o co chodzi przez telefon to dla mnie to po prostu brak profesjonalizmu
Obecnie z smsami jest jak z IE, IE służy do ściagania Firefoxa, a sms do wysłania adresu e-mail
londolut - 15-02-2013, 09:51
karolgt napisał/a: | wygląda to jak mała latarka, | Popatrz 2 posty wyżej niż ta twoja litania
karolgt - 15-02-2013, 10:01
londolut napisał/a: | karolgt napisał/a: | wygląda to jak mała latarka, | Popatrz 2 posty wyżej |
wiem widziałem, ale to ma wbudowany akumulator a mi chodziło o takie co się paluszki wkłada
raddex - 27-02-2013, 23:29
Widzę, że się tak przepychacie w tą i w tamtą, a ja potrzebowałbym Waszej porady.
Jako, że kończy mi się umowa i będę przedłużał ją dalej, potrzebuję zakupić nowy telefon, gdyż mój HTC HD2 pocałował płytę chodnikową i jest lekko zdeformowany, chociaż działa.
Mówię z góry, że nie stać mnie na górną cenowo półkę telefonów jak S3, i-Phony, One X itp.
Jako, że telefon, który teraz mam, mi dosyć odpowiada, oprócz zainstalowanego w nim Windowsa, chciałbym w dalszym ciągu posiadać smartfona. Jestem w sieci T-mobile i po raz kolejny oferują mi nowe warunki, które już mi odpowiadają, z tym, że muszę teraz wybrać aparat.
Do dyspozycji jest parę telefonów. Zapytacie na pewno do czego używam telefonu.
Więc tak: rozmowa, sms, mms, zdjęcia aparatem, nawigacja, google mapy, internet, odtwarzacz MP3, radio, pogoda, wi-fi. Marki jakie biorę pod uwagę to HTC, Sony, ewentualnie inne propozycje z bieżących ofert.
Na dzisiaj zaproponowano mi HTC Desire X za 149 zł i Sony Xperia J za 1 zł.
Pomożecie?
londolut - 28-02-2013, 07:20
http://www.mgsm.pl/pl/por...5857/6524/4046/
Wział bym DesireX ale Advance też wchodziłby w rachubę. Zastanów się
Hubeeert - 28-02-2013, 08:39
londolut popatrz na to
http://www.mgsm.pl/pl/por.../6531/129/6806/
|
|
|