To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Zloty i Spoty - ZLOT 2011 - Gadka Szmatka

SPIDER-ek - 31-08-2011, 10:05

Aga, no to pojechałaś, że nie chciałaś mnie poznać. Szkoda, no cóż przeboleję.

Gwoli przypomnienia cytat od MITSI: "wypij moje zdrowie z mitsumaniakami, a szczegolnie AGA z Czestochowy!!! "

Aga jednak kobiety myślałem że są bezinteresowne, a tutaj jednak chodziło o prezent, czyli wychodzi jak zwykle:) Chodziło o wypicie wspólnego kielicha, a nie żaden materialny prezent. Widzę jednak że kobietką tylko prezenty w głowie:)

Aga - 31-08-2011, 10:09

ja - bezinteresowna?
widać, że mnie nie znasz :twisted:

wszystko co robię ma drugie dno...

SPIDER-ek - 31-08-2011, 10:10

:lol:
MITSI - 31-08-2011, 12:14

SPIDER-ek napisał/a:
Aga, z nadmiaru atrakcji zapomniałem, coś tam mówiła, ale kto by pamiętał przy takiej ilości atrakcji/ludzi/autek:) 99% ludzi w ogóle nie poznałem, bo za duży ośrodek i wszyscy byli porozstrzelani, a jeszcze ludzie z zewnątrz którzy przyjeżdzali nad wodę, więc w sumie gubiłem się kto jest MM a kto nie:)

Seichan :) wolałem nie ryzykować i posłuchałem rady:)

Tak ,Tak teraz tłumacz sie Nie spełniłeś mojej goracej prośby, a obiecałeś? miałeś okazje i taaaaaaaka szansa na poznanie MM Czestochowa!
Byłam z Wami mentalnie to dlatego miałam kaca, bo okazało sie, ze same sobie lałam. nie ładnie nie ładnie SPIDE-ek :axe: ,

SPIDER-ek - 31-08-2011, 13:56

No zobacz co Aga napisała. Ona nie chciała mnie poznać, tylko chciała od Ciebie prezent.
A co ja jestem chłopiec na posyłki albo na dostawę flaszki.
Oj to nie ze mną takie numery.

MITSI - 31-08-2011, 14:43

Twoja strata! widocznie moja prośba była za trudna dla SPIDER-a!
Juiceman - 31-08-2011, 14:48

Albo niewarta tego trudu :mrgreen: :p
SHARK1979 - 31-08-2011, 14:50

Juiceman,
Czytałeś PW :?: :wink:

SPIDER-ek - 31-08-2011, 14:51

Mam kaca po zlocie i mały niedosyt bo za mało zdjęć zrobiłem:)
Juiceman - 31-08-2011, 14:52

Tak czytałem ; ) napisz mi na pw co bys chcial dokladnie im napisac a ja to tam wrzuce ; )
junior81 - 31-08-2011, 18:07
Temat postu: Nowa lista na falgi MM
Kochani , po zlocie troszkę więcej ludzi śledzi co się dzieje na forum ,a skoro sporo osób dopytywało się o flagi to zapuszczam nową listę , zamknę ją w listopadzie albo w grudniu. Zapewne jeszcze ruszy kolejna edycja, pewnie gdzieś w okolicy kwietnia, ale może ktoś inny wtedy przejmie temat.

Temat :
http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=15

Anonymous - 31-08-2011, 22:19

volve napisał/a:
koszmarek napisał/a:
o co chodziło z myjnią ?

Panowie na myjni używali mocnego specyfiku do mycia(pewnie do usuwania muszek z maski) i niektórym osobom z czerwonym autem niestety lakier zrobił się matowy :/ Ogólnie przy czerwonym aucie zawsze należy uważać na myjni, jak ktoś niedoświadczony myje, to może właśnie w ten sposób nam załatwić lakier.

No to kochani wam wyjaśnię otóż:

lakiery akrylowe(jednoskładnikowe) mają miały i będą miały tendencje do"płowienia" zobaczcie jak ten lakier z tygodnia na tydzień jaśnieje i staje się mętny taki jest i tylko od warunków atmosferycznych więc nic nie mają tu umiejętności myjni ten lakier zawsze po myciu chemią trzeba woskować wtedy będzie dłuższy efekt.

a lakiery bazowe czyli kolor bez ziarna i metaliczne są zawsze przykrywane bezbarwnym(dwuskłądnikowe) co znacznie przedłuża ich żywotność ponieważ sam kolor nie jest podatny na chemię.

różnica jest taka że akryl jest to bezbarwny żywiczny z pigmentem, pigment osłabia właściwości żywicy akrylowej. A sam bezbarwny nie jest osłabiony bo jest czysty.

To moja teoria potwierdzona latami praktyk najpierw jako kolorysta w dobieralni lakierów, a potem i aktualnie wasz blacharz lakiernik

Pozdrawiam wszystkich i życzę mniej zdziwień po wyjeździe z jakichkolwiek myjni.

volve - 31-08-2011, 22:39

manieklakmech napisał/a:
nic nie mają tu umiejętności myjni

Nie do końca się zgodzę. Otóż tam gdzie kiedyś pracowałem stosowaliśmy:

1. Mycie pianą(szampon nakładany na auto poprzez specjalną dyszę do Karchera)
2. Na większe zabrudzenia dawaliśmy środek bardziej "żrący"

Przy myciu aut z lakierem akrylowym(tutaj faktycznie nie tylko auta czerwone) zawsze pomijaliśmy punkt 2. I dzięki temu nie pamiętam, aby kiedykolwiek lakier "wypłowiał" (a auta często później czekały na klientów, którzy akurat byli w restauracji).
Przed zlotem na myjni widziałem, jak Panowie na moje auto nakładali właśnie ten bardzie żrący środek(przynajmniej mniemam że to było to), ale akurat ja mam lakier metalik ;)

Ale mimo wszystko dzięki za ciekawy wykład, akurat od strony chemicznej to aż tak dobrze się na tym nie znałem ;)

SiMa - 31-08-2011, 22:52

No to już wiem, czemu mój czerwony SS się tak błyszczał...

Mam nadzieję, że nic mi się z lakierem nie stanie :)

Anonymous - 31-08-2011, 23:33

volve napisał/a:
manieklakmech napisał/a:
nic nie mają tu umiejętności myjni

Nie do końca się zgodzę. Otóż tam gdzie kiedyś pracowałem stosowaliśmy:

1. Mycie pianą(szampon nakładany na auto poprzez specjalną dyszę do Karchera)
2. Na większe zabrudzenia dawaliśmy środek bardziej "żrący"

Przy myciu aut z lakierem akrylowym(tutaj faktycznie nie tylko auta czerwone) zawsze pomijaliśmy punkt 2. I dzięki temu nie pamiętam, aby kiedykolwiek lakier "wypłowiał" (a auta często później czekały na klientów, którzy akurat byli w restauracji).
Przed zlotem na myjni widziałem, jak Panowie na moje auto nakładali właśnie ten bardzie żrący środek(przynajmniej mniemam że to było to), ale akurat ja mam lakier metalik ;)

Ale mimo wszystko dzięki za ciekawy wykład, akurat od strony chemicznej to aż tak dobrze się na tym nie znałem ;)

zgodzę sie ale powiem Tobie tak weź coś cokolwiek pomalowane akrylem i użyj jakiej chcesz chemii obojętnie zobacz efekt, a weź dwuskładnik i polej nawet nie rozcieńczoną chemią i zobacz efekt. Małe doświadczenie a obiecuje zmieni twoje zdanie:D wiem bo próbowałem tak stosując np środek do mycia alufelg po którym nie tylko muchy schodzą i uwierz mi dlatego to napisałem. Jak sprawdzisz daj znać i opisz efekt:) Pozdrawiam was Miśki

Dorzuce jeszcze będzie to czerwony ale baza uni przykryta tzw klarem i będzie to samo co z metalikiem czyli nic. Z dyszami szczotkami, gąbkami itp podpowiadam żeby bardzo uważać na kolorach czarnych. To są kolory bardziej nie wybaczające błędu niż czerwony:)