Zloty i Spoty - ZLOT 2011 - Gadka Szmatka
SPIDER-ek - 31-08-2011, 10:05
Aga, no to pojechałaś, że nie chciałaś mnie poznać. Szkoda, no cóż przeboleję.
Gwoli przypomnienia cytat od MITSI: "wypij moje zdrowie z mitsumaniakami, a szczegolnie AGA z Czestochowy!!! "
Aga jednak kobiety myślałem że są bezinteresowne, a tutaj jednak chodziło o prezent, czyli wychodzi jak zwykle:) Chodziło o wypicie wspólnego kielicha, a nie żaden materialny prezent. Widzę jednak że kobietką tylko prezenty w głowie:)
Aga - 31-08-2011, 10:09
ja - bezinteresowna?
widać, że mnie nie znasz
wszystko co robię ma drugie dno...
SPIDER-ek - 31-08-2011, 10:10
MITSI - 31-08-2011, 12:14
SPIDER-ek napisał/a: | Aga, z nadmiaru atrakcji zapomniałem, coś tam mówiła, ale kto by pamiętał przy takiej ilości atrakcji/ludzi/autek:) 99% ludzi w ogóle nie poznałem, bo za duży ośrodek i wszyscy byli porozstrzelani, a jeszcze ludzie z zewnątrz którzy przyjeżdzali nad wodę, więc w sumie gubiłem się kto jest MM a kto nie:)
Seichan wolałem nie ryzykować i posłuchałem rady:) |
Tak ,Tak teraz tłumacz sie Nie spełniłeś mojej goracej prośby, a obiecałeś? miałeś okazje i taaaaaaaka szansa na poznanie MM Czestochowa!
Byłam z Wami mentalnie to dlatego miałam kaca, bo okazało sie, ze same sobie lałam. nie ładnie nie ładnie SPIDE-ek ,
SPIDER-ek - 31-08-2011, 13:56
No zobacz co Aga napisała. Ona nie chciała mnie poznać, tylko chciała od Ciebie prezent.
A co ja jestem chłopiec na posyłki albo na dostawę flaszki.
Oj to nie ze mną takie numery.
MITSI - 31-08-2011, 14:43
Twoja strata! widocznie moja prośba była za trudna dla SPIDER-a!
Juiceman - 31-08-2011, 14:48
Albo niewarta tego trudu
SHARK1979 - 31-08-2011, 14:50
Juiceman,
Czytałeś PW
SPIDER-ek - 31-08-2011, 14:51
Mam kaca po zlocie i mały niedosyt bo za mało zdjęć zrobiłem:)
Juiceman - 31-08-2011, 14:52
Tak czytałem ; ) napisz mi na pw co bys chcial dokladnie im napisac a ja to tam wrzuce ; )
junior81 - 31-08-2011, 18:07 Temat postu: Nowa lista na falgi MM Kochani , po zlocie troszkę więcej ludzi śledzi co się dzieje na forum ,a skoro sporo osób dopytywało się o flagi to zapuszczam nową listę , zamknę ją w listopadzie albo w grudniu. Zapewne jeszcze ruszy kolejna edycja, pewnie gdzieś w okolicy kwietnia, ale może ktoś inny wtedy przejmie temat.
Temat :
http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=15
Anonymous - 31-08-2011, 22:19
volve napisał/a: | koszmarek napisał/a: | o co chodziło z myjnią ? |
Panowie na myjni używali mocnego specyfiku do mycia(pewnie do usuwania muszek z maski) i niektórym osobom z czerwonym autem niestety lakier zrobił się matowy :/ Ogólnie przy czerwonym aucie zawsze należy uważać na myjni, jak ktoś niedoświadczony myje, to może właśnie w ten sposób nam załatwić lakier. |
No to kochani wam wyjaśnię otóż:
lakiery akrylowe(jednoskładnikowe) mają miały i będą miały tendencje do"płowienia" zobaczcie jak ten lakier z tygodnia na tydzień jaśnieje i staje się mętny taki jest i tylko od warunków atmosferycznych więc nic nie mają tu umiejętności myjni ten lakier zawsze po myciu chemią trzeba woskować wtedy będzie dłuższy efekt.
a lakiery bazowe czyli kolor bez ziarna i metaliczne są zawsze przykrywane bezbarwnym(dwuskłądnikowe) co znacznie przedłuża ich żywotność ponieważ sam kolor nie jest podatny na chemię.
różnica jest taka że akryl jest to bezbarwny żywiczny z pigmentem, pigment osłabia właściwości żywicy akrylowej. A sam bezbarwny nie jest osłabiony bo jest czysty.
To moja teoria potwierdzona latami praktyk najpierw jako kolorysta w dobieralni lakierów, a potem i aktualnie wasz blacharz lakiernik
Pozdrawiam wszystkich i życzę mniej zdziwień po wyjeździe z jakichkolwiek myjni.
volve - 31-08-2011, 22:39
manieklakmech napisał/a: | nic nie mają tu umiejętności myjni |
Nie do końca się zgodzę. Otóż tam gdzie kiedyś pracowałem stosowaliśmy:
1. Mycie pianą(szampon nakładany na auto poprzez specjalną dyszę do Karchera)
2. Na większe zabrudzenia dawaliśmy środek bardziej "żrący"
Przy myciu aut z lakierem akrylowym(tutaj faktycznie nie tylko auta czerwone) zawsze pomijaliśmy punkt 2. I dzięki temu nie pamiętam, aby kiedykolwiek lakier "wypłowiał" (a auta często później czekały na klientów, którzy akurat byli w restauracji).
Przed zlotem na myjni widziałem, jak Panowie na moje auto nakładali właśnie ten bardzie żrący środek(przynajmniej mniemam że to było to), ale akurat ja mam lakier metalik
Ale mimo wszystko dzięki za ciekawy wykład, akurat od strony chemicznej to aż tak dobrze się na tym nie znałem
SiMa - 31-08-2011, 22:52
No to już wiem, czemu mój czerwony SS się tak błyszczał...
Mam nadzieję, że nic mi się z lakierem nie stanie
Anonymous - 31-08-2011, 23:33
volve napisał/a: | manieklakmech napisał/a: | nic nie mają tu umiejętności myjni |
Nie do końca się zgodzę. Otóż tam gdzie kiedyś pracowałem stosowaliśmy:
1. Mycie pianą(szampon nakładany na auto poprzez specjalną dyszę do Karchera)
2. Na większe zabrudzenia dawaliśmy środek bardziej "żrący"
Przy myciu aut z lakierem akrylowym(tutaj faktycznie nie tylko auta czerwone) zawsze pomijaliśmy punkt 2. I dzięki temu nie pamiętam, aby kiedykolwiek lakier "wypłowiał" (a auta często później czekały na klientów, którzy akurat byli w restauracji).
Przed zlotem na myjni widziałem, jak Panowie na moje auto nakładali właśnie ten bardzie żrący środek(przynajmniej mniemam że to było to), ale akurat ja mam lakier metalik
Ale mimo wszystko dzięki za ciekawy wykład, akurat od strony chemicznej to aż tak dobrze się na tym nie znałem |
zgodzę sie ale powiem Tobie tak weź coś cokolwiek pomalowane akrylem i użyj jakiej chcesz chemii obojętnie zobacz efekt, a weź dwuskładnik i polej nawet nie rozcieńczoną chemią i zobacz efekt. Małe doświadczenie a obiecuje zmieni twoje zdanie:D wiem bo próbowałem tak stosując np środek do mycia alufelg po którym nie tylko muchy schodzą i uwierz mi dlatego to napisałem. Jak sprawdzisz daj znać i opisz efekt:) Pozdrawiam was Miśki
Dorzuce jeszcze będzie to czerwony ale baza uni przykryta tzw klarem i będzie to samo co z metalikiem czyli nic. Z dyszami szczotkami, gąbkami itp podpowiadam żeby bardzo uważać na kolorach czarnych. To są kolory bardziej nie wybaczające błędu niż czerwony:)
|
|
|