To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

kamilek - 22-03-2015, 02:56

Hugo napisał/a:
Nie wyobrażam sobie co się będzie działo jak wygłuszę drzwi i tapicerki drzwi matami...

Nic
Wygłuszyłem drzwi u siebie. Efekt - 0. ZERO. Jeśli głośnik gra pod samym radiem, wygłuszenie nic nie da. Co innego jeśli zamontujesz wzmacniacz, wtedy gra warta świeczki.

Bizi78 - 22-03-2015, 09:31

kamilek napisał/a:
Wygłuszyłem drzwi u siebie. Efekt - 0. ZERO.

Przy cichym słuchaniu pewnie nie ma różnicy dźwiękowej ale jak ktoś lubi głośniej posłuchać to powinno być odczuwalne, blach nie będzie rezonować :wink: .
Z drugiej strony przy wygłuszonym aucie przy słuchaniu nie przeszkadzają dźwięki dochodzące z zewnątrz :D .

kamilek - 22-03-2015, 10:11

Nie, nie ma różnicy (a jeśli jest to nieodczuwalna). Jeśli Hugo nie planuje wzmacniacza (a nawet nie wiem czy ma bo nie jestem z tematem na bieżąco :oops: ) to odradzam wygłuszanie, szkoda zachodu i pieniędzy.
Przy głośniejszej muzie rezonuje...podnośnik od szyby :D Na tym etapie odpuściłem przygodę z car audio w Galancie :D

WreX - 22-03-2015, 10:31

kamilek, jest różnica i to kolosalna. Są tylko dwie możliwości że nie miałeś efektu no dobra może 3, albo masz ultra beznadziejne radio albo głośniki albo po prostu słabo wyszło wygłuszenie w Twoim wykonaniu. Ja u siebie nałożyłem nouxodol na jedne drzwi i boczek to po godzinie już sprawdzałem różnicę między drzwiami wygłuszonymi i niewygłuszonymi kręcąc balansem itd i to NIE SAM i różnice każdy z słuchających słyszał, fakt, ze subtelną ale słyszalną głównie w basie i niższym zakresie tonów, bas był taki bardziej mięsisty taki pełny i powiedzmy "satysfakcjonujący" (bo nie było wtedy wzmaka i nouxodol długo się utwardza i nabiera mocy i sam jako wygłuszenie dupy nie urywa) ale była, później przy większym angażu pracy i materiałów wszelakich w wygłuszenie różnica była jeszcze większa.
Poza tym 2 główne aspekty wygłuszenia to USZCZELNIENIE DRZWI co daje bardzo dużo, a druga kwestia to akustyczne "powiększenie" przestrzeni w której gra głośnik, dzięki temu wygłuszenie "imituje" większą "skrzynie" czy tam po prostu przestrzeń która jest w drzwiach. Co często jest na korzyść bo zwyczajowo głośniki nie dają swoich 100% na tak małej niewygłuszonej przestrzeni w drzwiach samochodu. No i jeszcze kolejnym ważnym aspektem wygłuszenia jest samo zatrzymanie dzwięków z zewnątrz i np rezonacji blachy, która przy mocniejszym basie czy głośniejszym graniu dość znacznie psuje odsłuch.

I tak btw odkąd mam wzmaka na głośniki na przód nie wyobrażam sobie jak to mogło grać pod radiem ;p

Hugo - 22-03-2015, 11:27

kamilek, powiem Ci, ze głównie chodziło mi o lepszy dźwięk zamykania drzwi i wyciszenie wnętrza.
kamilek napisał/a:
Przy głośniejszej muzie rezonuje...podnośnik od szyby
Nic takiego nie zauważyłem. Mi rezonuje jedynie plastikowy uchwyt do zamykania drzwi pasażera z przodu, ale olewam to, bo robi to tylko w pewnym przedziale głośności, ogarnę to podczas wygłuszania drzwi.
WreX napisał/a:
główne aspekty wygłuszenia to USZCZELNIENIE DRZWI co daje bardzo dużo
Co masz na myśli?
WreX - 22-03-2015, 12:00

Hugo napisał/a:
Co masz na myśli?

Nie wiem czy widziałeś, w drzwiach od spodu np masz otwory gdzie woda może wypływać jak tam do środka woda naleci np, cała blacha od wewnętrznej strony drzwi jest dziurawa, w sensie masz te wycięcia na dojście prowadnicy szyby i mechanizmu zamykania itd i to jest tylko dociśnięte boczkiem, ale to żadna szczelnośc to raz a dwa jak obkleisz w miarę dokładnie drzwi i pozaklejasz te dziury

Tak jak tutaj, tworzysz swego rodzaju puche a raczej "skrzynie" głośnikową, no a dalej chyba nie muszę tłumaczyc, jak masz w domu z kolumne wykręć niskotonowy i wyjmij go nie odłączając kabli z obudowy i zobacz jak gra i pozniej wloz go z powrotem.

Hugo - 22-03-2015, 12:27

WreX, wiem o co Ci chodzi. W ogóle to planuję jeszcze dać uszczelkę piankową naokoło po krawędzi boczków drzwi w miejscu gdzie stykają się z drzwiami, więc będzie bardzo szczelnie, no chyba, że lepiej zostawić szpary żeby ciśnienie się nie robiło.
WreX - 22-03-2015, 12:53

Hugo, no tu już się zaczyna wyższa szkoła jazdy, bo generalnie bas-reflex to jedne z fajniejszych rozwiązań audio, może po prostu załóż uszczelkę i uszczelnij jedne drzwi a drugie zostaw dla porównania i sobie sprawdź różnice i co lepiej gra ;> szczególnie zwracaj uwagę w którym momencie zejście i skuteczne pasmo się kończy bo tutaj może być różnica, albo może się okazać że na jednych drzwiach przy danym dzwięku jest bas a na drugich go nie ma albo jest mniej. Poza tym szpara jakaś na pewno zostanie, chociażby tam gdzie szyba wychodzi 100% szczelność to raczej nie możliwe ale jestem ciekaw czy ta uszczelka coś da, ja boczek też przesmarowałem nouxodolem.
Hugo - 22-03-2015, 13:26

WreX napisał/a:
ja boczek też przesmarowałem nouxodolem
I jakie wrażenia?
Założę uszczelki, sprawdzę jak piszesz, zawsze można później odkleić.

xluki - 22-03-2015, 13:40

WreX, rozumiem, że te dolne otwory przez które wylatuje woda mają zostać szczelne?
Hugo - 22-03-2015, 13:53

http://www.strefatestow.p...-w-samochodzie/
Fajny opis, dokładnie tak chcę to zrobić u siebie, z tą różnicą, że na zewnętrznej połaci drzwi mam już Noxudol, więc musi zostać.

WreX - 22-03-2015, 16:20

xluki, tego Ci nie powiem, pewnie cześć zaleca zaklejenie ale ja nie podpiszę się pod tym bo nie wiem czy woda sie nie bedzie zbierac na dnie drzwi i nie wiem jakie jest tego rozwiązanie.

Hugo napisał/a:
I jakie wrażenia?

Ogólnie bez boczku drzwi grają dużo gorzej, pewnie różnice usłyszysz bez smarowania go nouxodolem. Ja miałem go sporo więc stwierdziłem że nie pożałuje sobie i wysmarowałem i te boczki ale aż tak wnikliwie nie sprawdzałem różnicy między boczkiem bez i z tym środkiem.

Hugo napisał/a:
z tą różnicą, że na zewnętrznej połaci drzwi mam już Noxudol, więc musi zostać.

Na nouxodol chyba też można przykleić wygłuszenie ;>

sveno - 22-03-2015, 19:26

Hugo, pisałeś, że masz oryginalnego haka do Galanta. Powiesz mi którędy wpuszczona jest wiązka do bagażnika?
Juiceman - 22-03-2015, 20:17

U mnie też gal wyłożony dynamatami ;-) różnica kolosalna - co do samych drzwi. Jak wymieniałem szybę to musiałem wszystko wywalić w pieruny i tak zostało do tej pory. Uwierzcie różnica jest duża wygłuszonych drzwi ;-)
Hugo - 22-03-2015, 20:47

WreX napisał/a:
Na nouxodol chyba też można przykleić wygłuszenie ;>
No nie wiem, jak montowałem głośniki to dość łatwo się kruszył, wystarczyło palcem przejechać choć na blasze nie próbowałem tylko na wiązkach przewodów i profilach, tam gdzie psiknąłem przypadkowo.
Juiceman napisał/a:
Uwierzcie różnica jest duża wygłuszonych drzwi
Co szczególnie się poprawia?