Outlander III Ogólne - Outlander PHEV
mohinder - 13-12-2023, 14:22
Z tego co pamiętam to oznaczenie modelu z elektrycznym ogrzewaniem miało czwórkę w symbolu, jak na przykład mój ma Gx4hs. Te co mają trójkę to mają grzanie silnikiem. Tak czy inaczej silnik odpali się do ogrzewania nawet gdy jest zainstalowany moduł vtech jeśli różnica tempertur jest chyba większa niż 15 stopni. Czyli jak ustawisz ogrzewanie na 25 stopni a na dworze jest 11 to nie powinien się silnik włączyć tylko grzać elektrycznie jeśli jest taka możliwość ale gdy bedzie na dworze 9 to już sie włączy tak czy inaczej. Nie jestem tylko pewny czy to była różnica 15 czy 10 stopni ale jeśli nie masz grzania elektrycznego to nie ma wyjścia, ślinik musi się zagrzać żeby grzać.
Możesz też sprawdzić czy masz w ustawieniach samochodu możliwość zaprogramowania nagrzania kabiny lub odszronienia szyby. Jeśli to jest to masz grzanie elektryczne.
Wydaje mi się też, że te z elektrycznym grzaniem miały moduł WiFi ale tego nie jestem pewny czy to było powiązane.
kubakuznicki - 13-12-2023, 19:52
mohinder napisał/a: | Z tego co pamiętam to oznaczenie modelu z elektrycznym ogrzewaniem miało czwórkę w symbolu, jak na przykład mój ma Gx4hs. Te co mają trójkę to mają grzanie silnikiem. Tak czy inaczej silnik odpali się do ogrzewania nawet gdy jest zainstalowany moduł vtech jeśli różnica tempertur jest chyba większa niż 15 stopni. Czyli jak ustawisz ogrzewanie na 25 stopni a na dworze jest 11 to nie powinien się silnik włączyć tylko grzać elektrycznie jeśli jest taka możliwość ale gdy bedzie na dworze 9 to już sie włączy tak czy inaczej. Nie jestem tylko pewny czy to była różnica 15 czy 10 stopni ale jeśli nie masz grzania elektrycznego to nie ma wyjścia, ślinik musi się zagrzać żeby grzać.
Możesz też sprawdzić czy masz w ustawieniach samochodu możliwość zaprogramowania nagrzania kabiny lub odszronienia szyby. Jeśli to jest to masz grzanie elektryczne.
Wydaje mi się też, że te z elektrycznym grzaniem miały moduł WiFi ale tego nie jestem pewny czy to było powiązane. |
Dziękuję za odpowiedź. Nie wiem gdzie znaleźć oznaczenia modelu, ale wygląda na to że nagrzewnicy elektrycznej nie ma bo nie ma opcji grzania. Czy jest może możliwość dołożenia nagrzewnicy żeby podgrzewać samochód przed wyjazdem i nie uruchamiać silnika w trakcie jazdy? Czy ktoś to robił?
mohinder - 14-12-2023, 12:24
Czy da się dołożyć, pewnie tak ale o więcej pytaj człowieka o nicku Tokyo tutaj na forum.
Podgrzewanie przed wyjazdem z domu czy z pracy to super sprawa. Szczególenie teraz kiedy szyby są oszronione. Ustawiam godzinę na jakieś 20minut przed wyjściem z pracy i wsiadam i jadę a nie skrobię szyb. W domu czasem trudno ocenić o której będzie się wychodziło i dlatego wtedy aplikacja pomaga bo powiedzmy że wiem, że zaraz wychodzę to włączam odszranianie z apki i za 10 minut gotowe, można jechac be skrobania. Z funkcji schładania w sumie raz dla testów korzystałem.
waran73 - 14-12-2023, 13:59
Witam.ja mam pheva bez ogrzewania elektrycznego..Bardzo jestem zadowolony że nie posiada auto tego udogodnienia. Bardzo duzo egzemplarzy ma problem-auto w ogóle nie grzeje..! A zawzieta walka z ty polegająca na grzebaniu w bebechach,płukaniu,czyszczeniu filterka itp.. rózne odnosi skutki.. Dodam że nie zbankrutowałem z powodu załączania się silnika by ogrzać wnętrze.. Pozafabryczne zakładanie tego ustrojstwa to i koszta i ryzyko że urodzą się problemy których nie ma teraz..pozdrawiam
MiG25 - 22-12-2023, 18:49
Webasto dołożyć ...
Ja mam już wszystkie części , tylko jakoś się zabrać nie mogę do tego.
Damiano88 - 25-12-2023, 18:16
Czy to normalne że ogrzewanie postojowe (ustawione w harmonogramie) działa tylko gdy auto nie jest podpięte do ładowania?
MiG25 - 25-12-2023, 18:27
Nie , może się jednocześnie ładować i ogrzewać , musi mieć tylko zamknięte drzwi ( w sensie żeby ciepło nie uciekało ,a nie zamknięte "na kluczyk" )
Michauek22 - 28-12-2023, 14:09
MiG25 napisał/a: | Webasto dołożyć ... |
a to było kiedykolwiek w montażu fabryczna jako opcja przy produkcji ?
czy potem jakoś "na dziko" u dilera ?
mohinder - 26-01-2024, 22:27
Czy ktoś wie jak można odczytać jaką temperaturę mamy w kabinie? Układ klimatyzacji musi wiedzieć jaka jest więc zakładam, że można tylko nie wiem jak?
Spootnick - 28-01-2024, 21:24
Jak chcę przełączyć z save na normal to po drodze na chwilę włącza się charge. Trochę to uciążliwe jak na przykład stoję już w korku i mi silnik odpala na wysokich obrotach. Da się jakoś bezpośrednio z save na normal?
mohinder - 29-01-2024, 21:43
Wchodząc w tryb Save wciskasz raz przycisk Save, a chcą wyjść czyli wrócić do Normal lub Eco wciskasz znowu przycisk Save. Jeżeli auto zachowuje się inaczej to to sugeruje, że coś jest nie tak.
waran73 - 29-01-2024, 23:06
W pierwszych rocznikach O3 phev jest osobny przycisk dla /save/ i /charge/ ale w tych końcowych rocznikach jest jeden przycisk obsługujacy te dwie funkcje. Rozumiem że jadąc w trybie /save/ gdy chcemy z niego wyjśc to trzeba- szybko- nacisnąć przycisk dwa razy. Raz-przeskoczy na /charge/ i dwa- przeskoczy na /normal/ zanim odpali /charge/.-
Spootnick - 01-02-2024, 21:05
waran73 napisał/a: | Rozumiem że jadąc w trybie /save/ gdy chcemy z niego wyjśc to trzeba- szybko- nacisnąć przycisk dwa razy. Raz-przeskoczy na /charge/ i dwa- przeskoczy na /normal/ zanim odpali /charge/.- |
Jakoś ten trik mi nie wychodzi silnik zawsze na moment odpali. Jak robię szybki dwuklik to soft tego nie rozpoznaje i traktuje jako jedno kliknięcie czyli odpala charge, jak dam pół sekundy przerwy to robi po kolei charge i normal. Muszę chyba jeszcze poćwiczyć
A mogliby zrobić charge po dłuższym przytrzymaniu, tego i tak rzadko się używa.
waran73 - 01-02-2024, 21:35
Ja osobiscie to nie praktykowałem pieszczot z tym przyciskiem -dwa w jednym-- ale na twoim miejscu po jakiejś przejażdzce gdy silnik i tak jest rozgrzany, cóż szkodzi powciskać na różne sposoby aż do skutku..
Michalj - 23-04-2024, 22:02
Witam.
Posiadam Mitsubihi Outlander Phev z 2013 roku. Przebieg 166 tyś. I mam dwa pytania:
1. Posiadam model z elektrycznym ogrzewaniem. Chciałem ustawić nagrzewanie kabiny zanim uruchomię samochód. Wszedłem w Setting pod ekranem i otworzyłem zdalnie sterowanie układem klimatyzacji. Nastawiłem godzinę i niestety po wejściu rano do samochodu wogole nie było czuc zeby coś się nagrzało. Nie było także nic słychać w samochodzie ani poza nim. Samochód podłączony do ładowarki dodmowej, która wciąż pokazywałą naładowany samochód z mrugającym światełkiem (charging).
2. Jak kupilsmy auto to poprzedni właściciel powiedział że był robiony reset baterii za 300 zł celem zwiększenia zasięgu u Patryka w Radomiu. Mechanik powiedział że samochód musi się nauczyc przełączać na tryb hybrydowy. U poprzedniego właściciela zaczeło samo się przełączać. Niestety u mnie juz nie. Jeżdzę tym samochodem już 1,5 miesiąca a samochód nie chce się przełączać i trzeba kombinować z przeciskiem charge. Prosze o jakieś rady.
|
|
|