To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy

Mazin89 - 08-12-2018, 21:47

Bzyk_R1 napisał/a:

Co do knechta to nie odpowiem. Sugerowałem się opinią bardziej doświadczonych użytkowników i taki używam. Podobno jest bardzo dobry.

Hm czyli zrobiłeś tak jak i ja. No nic, pożyjemy zobaczymy czy będzie jakaś różnica.

Bzyk_R1 napisał/a:
Daj spokój Marcin, wiesz że zamierzam robić "karierę" tylko w służbie nigdzie więcej. A to traktuje jako ciekawe doświadczenie.

Żartowałem sobie tak tylko :mrgreen: Ale linka, jak coś nagracie, możesz wrzucić.

Bzyk_R1 napisał/a:
A poza tym mojemu outkowi brakuje jeszcze dużo żeby ludzie mieli się czym podniecać.

Nie bądź już taki skromny, jest na co popatrzeć. I czym pojechać. Myślę, że wielu tak zmodzonych (sensownie oczywiście) Outlanderów Turbo nie ma w PL.

nahar - 09-12-2018, 22:15

Bzyk_R1 napisał/a:
Po przejażdżce staszq2 rozmyślam nad nowymi podporami wału bo mam podobno delikatny luz, a zawsze opinia z zewnątrz jest cenna bo człowiek się przyzwyczaja do auta i nie czuje.

To jak będziesz coś robił to daj znać. Ja też miałem luz wał poszedł do wyważania i od 1,5 roku jeżdżę.
Choć jak dawałem do mechaników to mówiłem co mają kupić i wymienić - przegub elastyczny.

Przy najbliższej okazji wlezę pod auto i zobaczę co i jak z luzem.

Piotrek_crx - 16-12-2018, 22:04

Cytat:
W najbliższym czasie muszę zająć się przewodami olejowymi które są już bardzo schrupane przez korozję zwłaszcza przy filtrze oleju.

Jak będziesz coś ogarniał w tym temacie to poproszę o info to bym się podłączył pod zamówienie jeśli można 8) moje też już dogorywają a nowe w serwisie to kosmos :twisted:

Bzyk_R1 - 17-12-2018, 17:21

Witam.

Co do luzu na wale to temat odpuszczony, nie ma źle. Ale na przewody oleju mam już kilka pomysłów. U mnie i u Was zapewne też przewody oleju (te sztywne) są jeszcze w fabrycznym ocynku ale problem jest z końcówkami elastycznymi oraz tymi stalowymi z końcówką oczkową. Wymyśliłem że mógłbym skopiować pomysł Zwierza i chłodnice oleju zamocować w miejscu intecoolera nad silnikiem i dorobić przewody w oplocie stalowym od niej do podstawy filtra.
Jest to fajne rozwiązanie jak ktoś ma lub planuje FMIC. Pomysł drugi bardziej budżetowy (skłaniam się ku niemu) to zastąpienie całkowicie tych krótkich węży gumowych wraz ze stalowymi końcówkami oczkowymi, przewodami w oplocie. Zostawiamy wtedy chłodnice oleju i sztywne przewody fabryczne a zmieniamy tylko końcówki.
Nie mam problemu z temperaturą oleju, fabryczne rozwiązanie jest w miarę wystarczające. Czasem na strojeniu czy ekstremalnej jeździe na autostradzie było gorąco ale outek nie służy mi do tego. Jeżeli koszt dorobienia 4 krótkich przewodów będzie odbiegał znacząco od dwóch uniwersalnych to zastanowię się nad chlodnicą oleju Mocal lub Turbo Works.

Piotrek_crx - 18-12-2018, 20:18

Z tego co się dowiedziałem to problemu z zakuciem nie ma i w mega dobrych pieniądzach to robią, problem jest tylko z tymi oczkowymi końcówkami właśnie, tego nigdzie nie znalazłem...
Bzyk_R1 - 21-12-2018, 19:44

Temat dorabiania węży wydaje się być ogarnięty, ponieważ firma gdzie będzie to robione posiada wszystkie rodzaje końcówek (tak twierdzą przez telefon) jak również wyginają je w odpowiednim kształcie. Czekam na przesyłkę z wzornikami oem i będę produkował masowo :twisted:

Tymczasem przebieg wynosi prawie 188.888km. Dzisiaj rozwiązałem problem gwiżdżącego zaworu blow-off. Od jakiegoś czasu bov firmy ProPerfect zaczął piszczeć przy dużym doładowaniu. Przyczyną było spore zabrudzenie wewnątrz oraz zużyte o-ringi. Po konsultacji z producentem zakupiłem smar syntetyczny oraz o-ringi w rozmiarze 40x2. Wg producenta do bov.a w outlanderze trzeba kupić 3sztuki jednak mój jest od saaba i wewnątrz były tylko 2sztuki.

Po dokładnym umyciu, przesmarowaniu i poskładaniu ProPerfect trafił znowu pod maskę, przy okazji zmieniłem stare opaski na FMIC. Jazda próbna potwierdziła że problem znikł więc Mitsubishi może dalej latać w święta po kraju ;-)

Zakupiłem również zestaw xenonów od m.techa. Mam pomysł na ich "zalegalizowanie" Montaż wkrótce jak przyjdą adaptery no bo przecież w tym aucie nic nie jest P&P :-P

lolo.lolo - 21-12-2018, 20:04

Baaarrrrrrdzo dobbbrrrraaaa rrooobbootttaaaa 8)
W@sio - 21-12-2018, 20:29

Jak je zalegalizujesz tzn wyłożysz hajs na homologację lamp do żarówek wyładowczych oraz dołożysz automat sterujący wysokością świecenia to daj znać Krzysiu - z chęcią dowiem się ile to wszystko kosztowało... A póki tego nie zrobisz to życzę Ci byś nie miał żadnej przygody związanej z odszkodowaniem, bo ubezpieczyciel może (więc na pewno to zrobi) odmówic wypłaty odszkodowania ze względu na nieprzepisowe oświetlenie :-)

A z BOV'em to barrrrrrrdzo dobrrrrra rrrrrobota

staszq2 - 21-12-2018, 20:30

Bzyk_R1 napisał/a:
jednak mój jest od saaba

To trzeba było mi sprzedać i kupić sobie nowy dedykowany do Outlanderka :P
Widzę Krzysiu, że nie ma możliwości aby temat LSRG spadł z pierwszej strony :thumbup:

staszq2 - 21-12-2018, 20:33

W@sio napisał/a:
A póki tego nie zrobisz to życzę Ci byś nie miał żadnej przygody związanej z odszkodowaniem, bo ubezpieczyciel może (więc na pewno to zrobi)

Piotrku przewrażliwiony jesteś, taka sytuacja ma miejsce raz na kilka tysięcy przypadków/wypadków - jak wchodzi prokurator, biegły sądowy i relatywnie wysokie odszkodowanie, itp, itd...

Bzyk_R1 - 21-12-2018, 20:38

Kto wie może w LSRG będzie kontrowersyjna lampa Hella? :twisted: i wtedy nikt tego nie zakwestionuje? Temat spadł z pierwszej strony raz i to w celach badawczych, więcej już nie spadnie bo...JESZCZE NIE SKOŃCZYŁEM :twisted:
staszq2 - 21-12-2018, 20:41

Bzyk_R1 napisał/a:
JESZCZE NIE SKOŃCZYŁEM

A ile razy ja słyszałem/czytałem że to już koniec... nie ma już nic/nic nie będę robił :P spoko, drąż dalej temat i działaj :twisted: :wink:

mkm - 21-12-2018, 22:09

Bzyk_R1 napisał/a:
Kto wie może w LSRG będzie kontrowersyjna lampa Hella? :twisted:

Ona jest tak brzydka, że aż ładna - fajniej wygląda na ciemnych kolorach, ale na srebrnym też ujdzie :D
Jak trafisz w dobrych pieniążkach (i niepołamane) to bierz :wink:

Bzyk_R1 - 22-12-2018, 13:04

Do ideału brakuje porządnej polerki lamp. Barwa 4300K.

W@sio - 22-12-2018, 22:35

staszq2 napisał/a:
W@sio napisał/a:
A póki tego nie zrobisz to życzę Ci byś nie miał żadnej przygody związanej z odszkodowaniem, bo ubezpieczyciel może (więc na pewno to zrobi)

Piotrku przewrażliwiony jesteś, taka sytuacja ma miejsce raz na kilka tysięcy przypadków/wypadków - jak wchodzi prokurator, biegły sądowy i relatywnie wysokie odszkodowanie, itp, itd...

Wiem Stasiu, ale przeżyłem właśnie taki "jeden na kilka tysięcy przypadków" na własnej skórze...