To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Lubelskie - Lubelskie OT

matunio20 - 18-04-2011, 22:08

andrew84 napisał/a:
że jazda bez uprawnień może się źle skończyć...

teraz było dobrze. poza tym dlaczego mieli by nas kontrolować jeżeli nawet byśmy ich spotkali na drodze?

Seichan - 18-04-2011, 22:10

Jaro1974 napisał/a:
Tak zwany opr należy ci się za to. Ale ja nie jestem tu za bardzo władny i zostawię to bez komentarza. Wiedz tylko żeto co robimy to robimy zgodnie z obowiązującymi przepisami i tyle.

Jarku, siostrze. Jakbyś dostał samochód też byś się cieszył i korzystał z okazji, prawda?
Tylko, że siostra jako osoba starsza i teoretycznie odpowiedzialniejsza, powinna przewidywać możliwe następstwa. I nie powinna zgodzić się na prowadzenie samochodu. Zabrakło wyobraźni.

Jaro1974 - 18-04-2011, 22:11

A tak dla tak zwanej rutynowej kontroli i co wtedy :?: tylna część ciała blada.
Seichan - 18-04-2011, 22:12

matunio20 napisał/a:
andrew84 napisał/a:
że jazda bez uprawnień może się źle skończyć...

teraz było dobrze. poza tym dlaczego mieli by nas kontrolować jeżeli nawet byśmy ich spotkali na drodze?

A czemu nie? Mnie zatrzymali ot tak, bo chcieli zobaczyć moje uprawnienia. Nie przekroczyłam prędkości, jechałam z 2 dzieci, a jednak zostałam poproszona o zatrzymanie się. Mają prawo? Mają. Więc korzystają ze swoich uprawnień. Policja zatrzymuje nie tylko piratów drogowych, ale również samochody do tzw. rutynowej kontroli.

Jaro1974 - 18-04-2011, 22:13

Renata zgadza się ale i on też wiedząc ze nie ma kwitu i świadomie łamie przepis.
matunio20 - 18-04-2011, 22:14

Seichan napisał/a:
Ale o fakt narażenia na możliwość wystąpienia niebezpieczeństwa i zagrożenia utraty zdrowia czy życia

Ale to może się zdarzyć nawet jak ma się kwity. jest to wiejska droga, na której nie ma ruchu, a przepisy znam, bo od małego się tym interesuje, jeździć też się nauczyłem , co prawda po podwórku, ale jednak.

Jaro1974 - 18-04-2011, 22:15

matunio20 napisał/a:
Ale to może się zdarzyć nawet jak ma się kwity. jest to wiejska droga, na której nie ma ruchu, a przepisy znam, bo od małego się tym interesuje, jeździć też się nauczyłem , co prawda po podwórku, ale jednak.

Ale zrozum to wcale cię nie tłumaczy z tego że łamiesz przepis.

matunio20 - 18-04-2011, 22:16

Jaro1974 napisał/a:
Ale zrozum to wcale cię nie tłumaczy z tego że łamiesz przepis.

A kto ich nie łamie...

Andrew - 18-04-2011, 22:19

Heh, a co by było jakbyś nie chcąc kogoś przypadkiem potrącił??? Uwierz jak miałem taki przypadek, dobrze, że nic poważnego się nie stało. Ale zachodu później co nie miara i kary olbrzymie :?
Seichan - 18-04-2011, 22:20

Owszem, może się zdarzyć, ale:
1. spowodowałeś kolizję. Ubezpieczyciel nie płaci za szkody, bo siostra przekazała samochód osobie młodocianej, która nie ma uprawnień. Zatem za szkodę w 2 samochodzie płaci siostra z własnej kieszeni.
W przypadku posiadania papierów - nic takiego nie ma.

2. Ktoś wjechał w Ciebie. Ubezpieczyciel sprawcy kolizji idzie w kierunku przyczynienia się do szkody w co najmniej 50%. Więc nie ma pełnego odszkodowania.
W przypadku posiadania papierów - nic takiego nie ma.

3. Utrata zdrowia lub życia. Odpowiadacie oboje. Ten zamiar ewentualny,o którym już pisałam..

matunio20 - 18-04-2011, 22:22

Ja też uczestniczyłem w wypadku a którym jest opisane w temacie lantry, dużo jest zachodu, ale zmieńmy temat bo zaraz się pokłócimy i drugi Śląsk będzie :p
Andrew - 18-04-2011, 22:23

Odpowiada ten, kto daje auto osobie nie uprawnionej oraz osoba, która prowadziła auto bez uprawnień oraz dodatkowo w przypadku kolizji za jej spowodowanie...
Seichan - 18-04-2011, 22:24

Matunio, siadając kiedyś za kierownicą, miej w głowie jedno: "jeśli będę jechał jak debil, mogę kogoś zabić". Może to wpłynie na wyobraźnię. Bo nikt sobie nie wyobraża, że akurat on może być sprawcą, bo przecież jeździ super.
Więc dlaczego giną ludzie? Dlaczego są wypadki? Bo ludzie jeżdżą jak debile.

matunio20 - 18-04-2011, 22:26

Ale ja nie jechałem jak debil... założę się, że ktoś posiadający prawo jazdy uczy się jeździć przed kursami, więc też łamał prawo i był w podobnej sytuacji...
Jaro1974 - 18-04-2011, 22:26

ale widzę że ty nie dopuszczasz do siebie myśli że zrobiłeś źle. Wierz mi chłopie ja jeżdżę już od 1992 roku i różne rzeczy już widziałem na drodze.Nawet jak ktoś jedzie według przepisu to znajdzie się taki drugi co ma to wszystko gdzieś. Ja nie mam tylko jednej kategorii prawka bo mam jeszcze C i D. Jestem kierowcą wozu bojowego straży pożarnej, widziałem już nie jeden wypadek z udziałem młodych i gniewnych i oczywiści mądrych. Ja jadąc na akcję mam na swojej pace 6 strażaków i ja odpowiadam za nich. Wierz mi jadąc na wypadek lub do pożaru nie jadę jak przepis mówi bo każda minuta ważna. Ale jadę z tą świadomością że mam nad sobą łapę proroka.I nie mów mi takiego tekstu
matunio20 napisał/a:
A kto ich nie łamie...
. Jak będą tak wszyscy myśleć no to skutki takiego myślenia są widoczne właśnie na naszych drogach.