[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Skrzynia manualna ciężko wchodzą biegi
artufcb - 10-11-2015, 13:29
Galant ea2a, problem ze skrzynią mam mały. Tj cieknie na łączeniu dwóch połówek. Tez na zimnej zgrzyta trzeci bieg, oraz zawsze ciężko wrzucić jedynke podczas jazdy, nawet wolnego toczenia. Mam zalany olej 75w90 valvoline czerwony gl4. Na forum przeczytałem ze bodaj 75w85 motula jest najlepszy. Ale czy on nie jest rzadszy i czy wyciek się nie nasili? Ile kosztowała by naprawa skrzyni tych wszystkich usterek czy lepiej kupić już zregenerowana od japaneze?
Lubię to!
milo - 10-11-2015, 14:57
artufcb napisał/a: | cieknie na łączeniu dwóch połówek. |
Jeśli skrzyni to słabe uszczelnienie jesli wogóle jest, śruby dokręcone
artufcb napisał/a: | Tez na zimnej zgrzyta trzeci bieg, oraz zawsze ciężko wrzucić jedynke podczas jazdy |
Jesli zgrzyta to synchronizator juz nie domaga lub nawet nie ma dostatecznego wysprzeglania tak jak na półsprzegle , jedynkę zawsze będzie cięzko wrzucić podczas wolnej jazdy chyba że na innym oleju typu ATF jedynka wchodzi podczas wolnej jazdy ( sprawdzone )
artufcb - 10-11-2015, 21:35
Tam nic nigdy nie odkręcalem i wcześniej nie cieklo, tak jakby po zalaniu tym valvoline zaczęło. Sprzęgło i cały jego osprzęt w miarę nowy, nawet gdy było świeżo założone to było to samo.
Tylko że podczas redukcji tego nie ma.
[ Dodano: 10-11-2015, 21:36 ]
Tzn z tym zgrzytaniem to może przesadzam bo nie słychać tego, tylko delikatnie czuć na dłoni.
czarny.marcin - 11-11-2015, 03:06
Marcino napisał/a: | czubekxx napisał/a: | Cytat:
A co powiesz o oleju 75w90 full synth gl4/gl5?
ale 75W90 będzie bardziej gęsty niż 75W80 więc gorzej będzie się sprawiał zwłaszcza w niższych temperaturach |
Masz rację W90 jest bardziej gęsty. |
czytam te bzdury i dziwie się dlaczego nikt dotychczas na to nie zareagował . Od kiedy to literka W dotyczy drugiego członu . To co przed ''W'' dotyczy niskich temperatur .
Nie róbcie wody z mózgu tym co szukają tu pomocy
Funny_igor napisał/a: | m6riano napisał/a: | A co powiesz o oleju 75w90 full synth gl4/gl5? |
klasa lepkości gl-5 to zdaje się oleje mineralne |
kolejna bzdura po pierwsze to klasa jakości a nie lepkości a po drugie gl-4 to niby jakie oleje ?
Maciejos - 11-11-2015, 17:13
sampler napisał/a: | Jest rożnica. 75W80 jest to olej do francuzów czyli rzadszy. W zimie bedzie super spełniał zadanie. Ale w lecie przy duzych temperaturach bedzie na nim lepiej slychac efekt zuzytych łozysk. 75W90 jest delikatnie za gesty i znowu w zimie moze powodowac ciezsza prace chyba ze to bedzie prawdziwy syntetyk do -45 st C. Fabryka zalewa 75W85 czyli cos pomiedzy |
A tego Red line`a ktoś próbował ?
http://www.topendpower.pl...gl-4+0-94l.html
Marcino - 12-11-2015, 08:28
czarny.marcin napisał/a: | czytam te bzdury i dziwie się dlaczego nikt dotychczas na to nie zareagował . Od kiedy to literka W dotyczy drugiego członu . To co przed ''W'' dotyczy niskich temperatur .
Nie róbcie wody z mózgu tym co szukają tu pomocy |
Bo każdy to wie, a się pomyliłem, ozywiście że drugi człon jest od wyższych temp. ale spójrz a parametry oleju 80 a 90 to zobaczysz który ma inną gestośc a to się w skrzyni przekłada na łątwość zmiany biegów.
bialyjayz - 12-11-2015, 19:30
Maciejos napisał/a: | A tego Red line`a ktoś próbował ? |
ja mam strasznie drooogo, musiałem zakupić trzy buteleczki nie wiem czy wart swojej ceny
Maciejos - 13-11-2015, 12:31
OMG ! ...bialyjayz, dopiero teraz zauważyłem cenę za 1 l.
Faktycznie nie czujesz większej zmiany po wymianie oleju ?
Zapytałem się o ten, gdyż ciężko znaleźć jakiś firmowy olej przekładniowy o specyfikacji 75W85...
Torp12 - 13-11-2015, 13:48
Maciejos napisał/a: |
Zapytałem się o ten, gdyż ciężko znaleźć jakiś firmowy olej przekładniowy o specyfikacji 75W85... |
A czemu chcesz akurat 85? 80 w zupełności wystarczy. Ale skoro sie upierasz:
http://www.maardekeskus.e...40f0a7e8dd75e5a
http://www.budgetautopart...5w-85-2.5L.html
Maciejos - 13-11-2015, 18:01
sampler napisał/a: | 75W90 jest delikatnie za gesty i znowu w zimie moze powodowac ciezsza prace chyba ze to bedzie prawdziwy syntetyk do -45 st C. Fabryka zalewa 75W85 czyli cos pomiedzy |
milo napisał/a: |
Powinien być 75W-85 GL-4 2,2 L
|
Torp12 - ano dlatego...ale żebym się zaraz upierał, to trochę za dużo powiedziane
...w każdym razie dziękuję Ci za te linki, chociaż biorąc po uwagę, że podane ceny są w Euro, kwota za te oleje wyjdzie, mniej więcej, jak za tego Redline...o ile w ogóle można nabyć je w Polsce.
bialyjayz - 14-11-2015, 17:32
Maciejos napisał/a: | Faktycznie nie czujesz większej zmiany po wymianie oleju ? |
niestety nie
jak chodziły płynnie tak i teraz chodzą, żadnej zmiany na lepsze
[ Dodano: 31-12-2015, 10:40 ]
Dzisiaj wkońcu wybrałem się do mechanika w celu zweryfikowania/skonsultowania z Nim co może dolegać mojej skrzynii, że bieg nr. 2 niechce wchodzić powyżej 10km/h. Opowiedziałem o co chodzi, że każdy inny bieg wchodzi raczej normalnie tylko ta nieszczęsna dwójka. Chyba jakiś ogarnięty mechanik bo padło z jego strony pytanie a właściwe to stwierdzenie......
-wymianiałeś olej w skrzynii!?
-Tak trzy miesiące temu
-Aha i tutaj jest największy błąd, kierowcy manuali niepotrzebnie wymieniają olej w skrzynii tzn. że często po wymianach oleju skrzynie siadają, zaczynają się problemy że to może być prawdopodobną jedną z przyczyn awarii.
I tutaj zacząłem sobie pluć w twarz, że po co wymieniałem ten olej skoro skrzynia działała dobrze, a wymiana nie zmieniła nic na lepsze mimo zalania oleju z najwyższej półki, być może gdybym tego nie zrobił do dziś skrzynia chodziłą by bez zarzutu.
Koniec końców, stwierdził, że na 99% będą to synchronizatory, że niema sensu wymieniać płynu w ukł. sprzęgła bo gdyby problem dotyczył wszystkich biegów sprawa wydawała by się oczywista i wymiana płynu by pomogła a w tej sytuacjii radziłby mi sprawdzić te synchronizatory.
Jaki mniej więcej to koszt? I jak to, się zabrać za to?
Hugo - 31-12-2015, 10:50
Jeden synchronizator w ASO z tego co pamietam to coś koło 700 zł.
milo - 31-12-2015, 14:49
bialyjayz napisał/a: | stwierdził, że na 99% będą to synchronizatory |
Jeśli stożek na kole zębatym będzie mocno wyrobiony to synchronizator nic nie pomoże w serwisówce jest podane jak ma być odległość między synchronizatorem a kolem zębatym
bialyjayz - 31-12-2015, 17:23
Cytat: |
Jeden synchronizator w ASO z tego co pamietam to coś koło 700 zł. |
wow
czyli ile takich bym potrzebował?
milo napisał/a: | Jeśli stożek na kole zębatym będzie mocno wyrobiony to synchronizator nic nie pomoże w serwisówce jest podane jak ma być odległość między synchronizatorem a kolem zębatym |
jak to sprawdzić ?
milo - 31-12-2015, 17:56
bialyjayz napisał/a: | jak to sprawdzić ? |
Po rozebraniu skrzyni
|
|
|