To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II Ogólne - Dedykowane radio android do outlander II

supeer - 12-06-2020, 22:17

Dziekujemy za opinie, ktos inny cos o swoim sprzecie? Warto brac chinczyka?
miron - 12-06-2020, 22:50

Niech się wypowie ten co kupił z pamięcią 4/64.Ja jestem zadowolony. Następne będzie podobne.
m_przemek - 13-06-2020, 10:44

1sysko1 napisał/a:
Witam. W roku ubiegłym zakupiłem z ali taki oto sprzęt:
https://pl.aliexpress.com/item/32851072707.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.57885c0f0svvDu
Wszystko jest niby ok: radio, multimedia aplikacje działają bez zarzutów, dźwięki fajne czy wydobyły głębie nie wiem :D mały problem ze sterowaniem głośnikami z poziomu korektora,ale to szczegół. Najbardziej irytujące jest to że urywa komunikaty głosowe nawigacji :x czy to janosik, czy sygic czy navigator czy nawet systemowe mapy google ten sam problem. Może ktoś przerabiał ten temat i go jakoś rozwiązał

Napisz do chińczyka od którego kupiłeś radio o swoim problemie niech podeśle ci oprogramowanie do radia może po roku mają już zaktualizowane. Albo pomoże wgranie na nowo.

titolr10 - 24-07-2020, 10:44

A ja mam pytanie o kamery do tych stacji EBILAEN, czy używaliście standardowych z Outlandera, czy kupowaliście w tym sklepie? Montowaliście je w dedykowane miejsce czy gdzieś indziej?
Potargany - 25-07-2020, 00:19

titolr10 napisał/a:
A ja mam pytanie o kamery do tych stacji EBILAEN, czy używaliście standardowych z Outlandera, czy kupowaliście w tym sklepie? Montowaliście je w dedykowane miejsce czy gdzieś indziej?

Dostałem w zestawie a oryginalnej niestety nie miałem bo był ze zmieniarką na 6 płyt ale z małym wyświetlaczem

titolr10 - 07-08-2020, 18:45

Tak więc zakupiłem to radio:
https://pl.aliexpress.com/item/4000096781872.html?spm=a2g0s.12269583.0.0.6ee216f7BhkPVR

Niby wszystko w porządku ale.. nie działa dźwięk. Czy ktoś ma jakiś pomysł?

W Outku mam nagłośnienie Rockford Fosgate, więc dokupiłem też canbus:
https://pl.aliexpress.com/item/4001114029308.html?spm=a2g0s.12269583.0.0.26647368UJM4bO

Na aukcji z canbusem jest taka informacja:
"some car would have amplifier in the car ,would need to connect amp blue color wire from rca cable to blue color amp wire on the power cable ,the amplifiier sound would be ok ."

Czy to może być powodem? Tam jest taki niebieski kabelek, trzeba go wcisnąć samemu we wtyczkę?

EDIT:
Tutaj jeszcze całe podłączenie, poza tym co widać są dwie wtyczki do samochodu

[ Dodano: 07-08-2020, 22:14 ]
Dla przyszłych pokoleń i dla siebie na później:

1. Niebiesko-biały przewó AMP-C trzeba spiąć z niebiesko-białym przewodem wchodzącym do Canbusa.

2. Mimo, że na canbusie jest napisane XPH, to w ustawieniach tego radia trzeba wybrać XP(L), bo przy XPH nie działa sterowanie głośnością.

supeer - 07-08-2020, 22:57

Poza tym wszystko dziala? Dzwiek lepszy? Radio dobrze zbiera? Kupilbys ponownie?

Pozdro

titolr10 - 08-08-2020, 18:52

Nie jestem w stanie wydać osądu czy dźwięk lepszy, bo prawie nie używałem standardowego radia. Mogę tylko powiedzieć że dźwięk jest bardzo dobry.

Jeśli ktoś jest pro, to może sobie wszystko wysterować w bardzo szerokim equalizerze.

Kupiłbym ponownie, ale nie wiem czy od nich, bo słaby kontakt ze sprzedawcą. Z tego co wiem, co najmniej kilka firm sprzedaje praktycznie te same stacje z softem od jednej rosyjskiej firmy.

Kamery na przód i tył kupiłem gdzie indziej, ale to już nie ma znaczenia, bo ważna jest wtyczka RCA. Kamera cofania włącza się po wrzuceniu wstecznego.

Jedyne czego jeszcze nie zrobiłem, to zewnętrzny mikrofon. Jest złącze, ale po podłączeniu jednego mikrofonu nie chciało mi go wykryć. Muszę pobawić się z innymi mikrofonami i ewentualnie pogrzebać w ustawieniach. Mikrofon wbudowany w stację działa nieźle.

[ Dodano: 08-08-2020, 19:37 ]
Co do mikrofonu, prawdopodobnie trzeba tam mikrofon mono, a ja mam same stereo.

Swoją drogą, czy wie ktoś które piny w kostce bluetooth to piny od mikrofonu? Czy da się je podłączyć pod jacka 2.5mm i używać po prostu jako mikrofon mono?

Bizi78 - 08-08-2020, 19:54

Cytat:
Swoją drogą, czy wie ktoś które piny w kostce bluetooth to piny od mikrofonu?

http://mmc-manuals.ru/man...5E17AC00ENG.pdf

titolr10 - 08-08-2020, 20:37

Bizi78
Dziękuję Ci dobry człowieku!
Jeśli dobrze patrzę, to we wtyczce powinny to być piny 22, 23 i 24.
Czy to znaczy, że to mikrofon stereo?

22 to masa, a 23 i 24 to dźwięk?

msokol - 03-09-2020, 12:01

titolr10, siema, ogarnąłeś ten mikrofon? Też będę chciał wpiąć oryginalny.
titolr10 - 03-09-2020, 12:44

Mi się nie udało. Rozebrałem całość, w środku jest zwyczajny mikrofon, ale po podłączeniu go bezpośrednio do laptopa grał bardzo cicho. Może był uszkodzony, a może potrzebuje przedwzmacniacza. Porzuciłem temat :)
msokol - 03-09-2020, 21:04

Stałem się posiadaczem takiego o to radyjka:
https://motoland84.pl/pl/p/Radio-Nawigacja-Mitsubishi-Outlander-64GB/81?utm_source=shoper&utm_medium=shoper-cpc&utm_campaign=shoper-kampanie-google&shop_campaign=5911664227&gclid=CjwKCAjwqML6BRAHEiwAdquMnR6RCriKDkiMqmB67gT93sPmYGK0AQ7a6MIbzjzPGKSDrTZTXMA7ahoCzYYQAvD_BwE

Może i kwota nie jest mała, ale warto. Ja je akurat dostałem.

Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Działa szybko. Nie ma problemu z podłączeniem Rockforda. Podłączałem bez instrukcji. Wszystko jest dobrze opisane. Jedyna rzecz, która słabo działa, to balans dźwięku przód i tył, ale to może być wina ustawień dźwięku - pokombinuje. Tak naprawdę, to nie wiem, czy trzeba coś mieszać w tej opcji. W standardzie jest ok.
Drugi mankament, to pewnie wina egzemplarza - ciężko chodzi przycisk awaryjnych. Delikatnie obciera plastik w środku. Rzecz do ogarnięcia - jak się nie wyrobi do czasu, kiedy będę podłączał kamerkę, to podszlifuję delikatnie i będzie git.
Połączenia telefoniczne są bardzo dobre. Myślałem, że będę podłączał zewnętrzny mikrofon, ale chyba nie ma takiej potrzeby. Osoba po drugiej stronie słyszała mnie dobrze i czysto. Nie miała również efektu echa, a jest na to uczulona.
Dźwięk z głośników, jak ktoś już napisał - jakby się coś "odetkało". Sądzę, że to sprawa equalizera. Ogólnie jest lepszy i to znacznie, chociaż melomanem nie jestem.
Wszystkie przyciski kierownicy działają - trzeba je zaprogramować w ustawieniach.
Jedyny brak, jaki ma ta stacja, to brak wejścia na kartę SIM. Poza tym polecam.
Nie wiem na razie, jak działa z kamerą cofania. Jak podłączę, to napiszę. Pewnie gdzieś na forum jest jakaś wskazówka którędy i jak najlepiej poprowadzić kabel do kamery. Radio działa na kamerę z wyjściem na chinch.
Ogólnie bardzo polecam. Auto zyskało nowe życie.

titolr10 - 03-09-2020, 22:11

Super, nie znalazłem tego przy swoich poszukiwaniach, pewnie bym się skusił!
Co do prowadzenia kamery, to według mnie, najlepsze rozwiązanie to podsufitka. Odkręcasz słupki i bez problemu da się przeciągnąć przewody.

Jedna rzecz, na którą ja nie zwróciłem uwagi: jeśli fabrycznie nie miałeś kamery, to dedykowane miejsce w klapie jest, ale nie ma dziury do poprowadzenia przewodów. Bez wiertarki się nie obejdzie!

Carbon_owy - 05-09-2020, 18:05

Czesc, mam pytanie odnosnie podlaczenia canbusa z radiem 2din android 8.1 . Posiadam lancera z rockfordem, dostalem canbusa, lecz po podlaczeniu go wedlug instrukcji to canbus kradnie mi prad z aku i nie ma roznicy czy jest podlaczony czy nie. Nie moge sterowac subem, reszta eq dziala. Bylbym wdzieczny za jakakolwiek pomoc.