To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Łańcuch rozrządu - Lancer CYxA - wymiana, części, porady.

mjsystem - 08-12-2014, 16:24

pablo diablo napisał/a:
Auto krak to dobry serwis i z ich sugestii wynika że należało by przy większych serwisach poprosić by przyjrzeli sie łańcuchowi
Paweł. No proszę Cię. Takich serwisów jak AK nie ma zbyt wiele w Polsce. Jak nie zrobisz larma, to nawet nie pomyślą, że coś jest nie tak. Panowie, sami sprawdzajcie lub proście znajomych mechaników, obeznanych z głosem pracy łańcucha. Licho nie śpi - w przeciwieństwie do ASO(nie piszę o tych solidnych - nielicznych).
qubek999 - 09-12-2014, 20:18

Pierwszy raz słysze zeby wymiana oleju miała wpływ na łańcuch rozrządu

Skoro tak jest to dlaczego sam łańcuch został zmieniony .

Mitsubishi boi sie wiekszej afery bo jak inaczej to nazwać , wczesniej czy pozniej kazdy bedzie musiał zmienic łańcuch , tylko dlaczego wiekszośc zmienia przed 100 tyś

RalfPi - 09-12-2014, 20:44

qubek999 napisał/a:
... wczesniej czy pozniej kazdy bedzie musiał zmienic łańcuch , tylko dlaczego wiekszośc zmienia przed 100 tyś

A skąd ta wiedza kolego qubek999? Jakieś konkretne dane..?

tutoslaw - 10-12-2014, 09:24

Łańcuch wymieniony. Jest taki sam jak poprzedni.

Kosmiczna jest cena uszczelki pod pokrywę. Dałem 100zł. Koszt robocizny 300zł.

Bizi78 - 10-12-2014, 09:39

tutoslaw napisał/a:
Kosmiczna jest cena uszczelki pod pokrywę. Dałem 100zł.

Jeśli oryginał, to tanio jak barszcz :wink: .
Tutaj masz ceny zamienników:
http://www.czesciauto24.p...okrywy_zaworoew

tyku - 10-12-2014, 09:48

Ja spokojnie i bez nerwów poczekam na akcję serwisową, jak było w przypadku paska osprzętu. :P
tutoslaw, Napisałbyś, gdzie kupiłeś części, kto Ci to robił, jaki koszt :?:
:wink:

tutoslaw - 10-12-2014, 10:55

Link do lancucha wczesniej podawalem, Febi za 180zl (identyczny znalazlem tez w innym sklepie o 100 drozej). Dwa slizgi w ASO po okolo 30zl / sztuka. Uszczelke pod pokrywe kupowal mechanik, zaplacilem 100zl, robota 300zl. W tym kontrola luzow. Tyle placilem z rabacikiem.
Całość wyszła mnie więc okolo 650zł
Mechanika polecam. Pod Krakowem. Szwagra Zony Kuzyn, w okolicy ma bardzo dobra opinie, ktora potwierdzam. Japonczykow pod warsztatem stalo cale stado..

mjsystem - 10-12-2014, 11:07

tutoslaw napisał/a:
Całość wyszła mnie więc okolo 650zł
Cena - jak za święty spokój na następne lata - przyzwoita. :wink:
qubek999 - 14-12-2014, 22:03

a wiedze mam stąd ze kiedy zamawiałem a Aso częsi to Pan sam powiedział ze oni wymienili multum łańcuchów na gwarancji bo jak to powiedział winny wyciąganiu łańcucha był jeden ze ślizgów który sie luzował , i i dlatego teraz łańcuch jest mocniejszy
W życiu większej bzdury nie słysząłem
, ale cóz wydałem ok 1 tys na kpl. częsci do tego uzywana głowica , mam nadzieje ze to dziadostwo zrobi jeszcze z 50 tys . i bede mógł nim kogoś uszczęsliwić

Cielo - 11-02-2015, 00:06

Zainteresował mnie ten temat.
Mam ponad 3-letniego lancera, przejechanych 30 tyś km i też zepsuł się łańcuch rozrządu, w serwisie wymiana kosztowała mnie 4455zł. Chyba przepłaciłam patrząc po wcześniejszych wpisach.
Po 2 tygodniach od odebrania go z serwisu samochód ma tą samą usterkę (tak myślę) i nie odpala.
Czy jest możliwe, że zepsuła się ta sama część? A jeśli tak to czy mając fakturę serwis naprawi mi to w ramach gwarancji?

Dodam, że jestem kobietą i nie znam się.

RalfPi - 11-02-2015, 06:14

Witaj Cielo - myslę, że w kontekście tego, że się wcale nie znasz, to poproś jakiegoś faceta (dobrego kolegę lub poleconego, znajomego (!) mechanika, który powie Tobie co i jak - serwis bez wątpienia powinien Tobie to na gwarancji wymienić, w mojej opinii!
A cena 4450 :shock: :shock:
Zadzwoń do innego ASO i zapytaj ile chcą za konkretną usługę ( taką jak zrobili wcześniej w serwisie i wpisali [jeżeli wogóle to rzetelnie zrobili - może i tak..]) - np. wymiana łańcucha rozrządu z częściami - ale lepiej żeby facet dzwonił co się zna!

mjsystem - 11-02-2015, 08:20

Cielo napisał/a:
wymiana kosztowała mnie 4455zł.
W jakim ASO/warsztacie? :shock: Podjedź do AutoKraka na trasie na Olkusz, przedstaw się jako forumowicz tego forum i opowiedz o swoim problemie. Jeśli mechanik zepsuł Ci auto, to ma obowiązek doprowadzenia do stany sprzed szkody.
Cielo - 11-02-2015, 09:47

Serwis PGD w Bielsku-Białej.
Mieszkam w Krakowie i na mnie jest samochód, ale jeździ nim mój młodszy brat, który mieszka w Bielsku.

mjsystem:
Rozmawiałam z mechanikiem z poleconego od Ciebie serwisu i się zdziwił - miał takie same 2 przypadki, ale zdołali je naprawić bez wymiany tego całego koła rozrządu.
Dodał, że z fakturą każdy autoryzowany serwis ma obowiązek naprawić, bo jest na gwarancji.

RalfPi:
Poprosić kolegę nie jest łatwo, bo albo się na tym nie znają, albo mają samochody służbowe, albo są niejeżdżący. Dodatkowo każdy wypomina mi od idiotek kupujący młodszemu bratu samochód. I tak zostałam z tym sama.

Dziękuję Wam za pomoc.

tyku - 11-02-2015, 10:19

Cielo napisał/a:
I tak zostałam z tym sama.
Nie do końca sama :wink: ,koledzy już podpowiedzieli co zrobić. Zostaje jedno wyjście, reklamować wykonaną usługę, za którą sporo zapłaciłaś. Kompletna wymiana rozrządu w ASO to koszt 2200-2400zł. W skrócie (koszt części: łańcuch,2x ślizgi, napinacz, uszczelki, uszczelniacze, silikon - 1550 zł, wymiana 790 zł).
Cielo napisał/a:
i nie odpala.
- Kręci, ale nie odpala :?: Jak nie kręci, to akumulator rozładowany. :roll:
Powodzenia.

JCH - 11-02-2015, 10:35

tyku napisał/a:
Zostaje jedno wyjście, reklamować wykonaną usługę, za którą sporo zapłaciłaś
Nie do końca wiadomo czy obecna usterka związana jest z tamtą sprawą, bo:
Cielo napisał/a:
Po 2 tygodniach od odebrania go z serwisu samochód ma tą samą usterkę (tak myślę) i nie odpala.
Powodów, że nie odpala, może być wiele, choć jak to mówią.... "nie ma przypadków" :? :roll:
Lancer jest dość młody (3 lata), przebieg niski.... nie masz przypadkiem jeszcze gwarancji i pakietu MAP albo jakiegoś Assistance tak, aby dało się zawieźć samochód do innego ASO (JAPAN Kraków) :?: