Nasze Miśki - Podkarpacki Lancer Ralliart
jacek11 - 21-06-2020, 21:45
Oj kółeczka wystają delikatnie, i faktycznie wygląda lepiej. Ale za to autko będzie brudne
Mazin89 - 21-06-2020, 21:47
jacek11 napisał/a: | Ale za to autko będzie brudne |
Efekt pierwszej, krótkiej jazdy z dystansami:
dlatego właśnie wertuje intenety i szukam jakiś sensownych chlapaczy.
HUGIO - 21-06-2020, 22:03
Mazin89,
Unikaj szutrów, bo kamienie to dopiero zrobią Ci sitko na lakierze .
Od razu Ci powiem, że masz listwy progowe i takie uniwersalne nie będą pasowały z przodu - używki, albo ASO jedynie :/.
Zawsze jest opcja zrobić je samemu: https://www.youtube.com/watch?v=L1Ci18yLAIE
PS. Na tych dystansach, to dopiero widać jak Lancery stoją wysoko, z jeden zwój przydałoby się zabrać .
Mazin89 - 21-06-2020, 22:15
HUGIO napisał/a: | Od razu Ci powiem, że masz listwy progowe i takie uniwersalne nie będą pasowały z przodu - używki, albo ASO jedynie :/.
Zawsze jest opcja zrobić je samemu: https://www.youtube.com/watch?v=L1Ci18yLAIE |
Kupie chyba takie jak na tym filmiku, tylko że już wycięte, i sam nawiercę otwory. Jest tego trochę na necie.
Cytat: | PS. Na tych dystansach, to dopiero widać jak Lancery stoją wysoko, z jeden zwój przydałoby się zabrać . |
Zawsze można gwint założyć
Mazin89 - 20-07-2020, 19:21
Jako, że poprzedni adapter zegara nie wyszedł tak jak chciałem, a zdecydowałem, że założę też wskaźnik temperatury oleju zabrałem się za rzeźbienie kolejnego słupka.
Najpierw skleiłem uniwersalny adapter zegarów żywicą i włóknem szklanym:
Następnie szpachla i sporo zabawy w równanie:
a na koniec oddałem do flokowania na czarno:
Tak to wygląda na koniec.
HUGIO - 20-07-2020, 20:33
Fajnie, moim zdaniem czerwony kolor zegarów super pasuje do takiego słupka .
Ciekawe jakby wyglądał z całą czarną podsufitką .
Jeśli byś kiedyś zmieniał/obszywał fotele, to moim zdaniem dobrze by wyglądały czarne (w odcieniu i teksturze podobnej do tego floku) z czerwoną nicią .
Mazin89 - 20-07-2020, 20:50
HUGIO napisał/a: | Fajnie, moim zdaniem czerwony kolor zegarów super pasuje do takiego słupka . |
To wyszło trochę przypadkiem, bo kolor zegarów dopasowywałem do koloru wyświetlacza na desce rozdzielczej. Ja mam jeszcze ten starszy, czerwony, stąd taki kolor podświetlenia.
O podsufitce myślałem ale to dużo roboty, nie wiem czy bym to ogarnął. Do tego by trzeba było pozostałe słupki poflokować. To jest spory koszt, a ciągle przymierzam się do swapa hamulców. Może kiedyś.
HUGIO napisał/a: | Jeśli byś kiedyś zmieniał/obszywał fotele, |
Marzą mi się Recaro z Evo
Mazin89 - 06-09-2020, 20:32
Chwilę się zbierałem żeby opisać ostatni mod jaki wprowadziłem do auta. Półtorej roku zajęło mi skompletowanie wszystkich elementów układanki z różnych powodów, ale w końcu się udało i mogę zaprezentować pierwszego Ralliarta z hamulcami Brembo na forum (przynajmniej nie widziałem jeszcze innych). Jako, że w Outlanderach Turbo mod ten siada bez problemu, a jak wiadomo hamulce w obu autach są te same, pomysł zapożyczyłem od Outlanderowców.
Pierwsze co, potrzebne były adaptery, które zakupiłem od kolegi Pawel1988, pasowały jak trzeba.
Następnie zakupiłem komplet zacisków 4 tłoczkowych Brembo z BMW E38. Udało mi się dorwać komplet w dobrej cenie - 350 zł.
Stan jak widać - do regeneracji. Przynajmniej wizualnie. Technicznie ok (później wyszło że jeden z gwintów jest trochę zjechany ale udało się mimo tego). Mimo stanu zakupiłem komplet reparaturek i jeden tłoczek, gdyż oryginalny był pęknięty.
Następnie zaciski zostały wypiaskowane
pomalowane proszkowo
i zyskały nowe napisy
Do końca układanki brakowało paru elementów, które zakupiłem jakiś czas temu, a mianowicie:
- tarcze Textar 320/28 (KIA Optima, Sportage itp)
- klocki Ferodo dedykowane do zacisku czyli do BMW E38 (np do modelu 728)
- przewody w stalowym oplocie o odpowiednich gwintach - długość 640 mm (tutaj inaczej niż w O1T)
- śruby i podładki
Tak zaopatrzony udałem się do warsztatu kolegi Staszq2, któremu bardzo dziękuję za warsztat, fachową pomoc i cierpliwość bo prace i testy trwały od godziny 17 do 3 nad ranem.
Problemów było sporo bo uszkodzony gwint w zacisku, i 3 cieknące tłoczki. Nie wiem czy źle wyczyszczone zaciski czy wadliwe reparaturki się trafiły, ale 2 wewnętrzne uszczelki i 1 zewnętrzna.
Po pokonaniu problemów przystąpiliśmy do testów drogowych (lub może bardziej polowych biorąc pod uwagę rodzaj drogi). Po pierwszym ostrzejszym hamowaniu cieszyłem się, że nie wybiłem sobie zębów o kierownicę - nie spodziewałem się aż tak kolosalnej różnicy. Po przejechanych kilkudziesięciu kilometrach tylko utwierdziłem się w przekonaniu, że wymiana hamulców była słuszną decyzją. OEM hamulce jednak są zbyt słabe. 4 tłoczki, większa tarcza i węże w oplocie robią robotę.
Obecnie prezentuje się to tak:
Na chwilę obecną wszystko działa jak należy, tarcze nie telepią się przy hamowaniu z większych prędkości. Siła hamowania jest nieporównywalnie większa niż poprzednio. Na wszelki wypadek co jakiś czas kontroluję czy nie poluzowało się nic i czy zacisk jest odpowiednio zamontowany. Na razie jest ok.
Także jeszcze raz dzięki wszystkim z grupy Outlanderowcy MM, którzy udzielali mi wskazówek, oraz Staszkowi za pomoc przy montażu i udostępnienie warsztatu.
Turbocbr - 06-09-2020, 21:27
Bardzo dobrze to Wygląda . Gratuluję hamulców
Jak znajdę chwilę wolnego czasu zakładam Brembo do Mojego
Bzyk_R1 - 06-09-2020, 21:37
Co tu dużo mówić, mod jak najbardziej na plus, efekty znają tylko Ci którzy mają okazje korzystać z tych zacisków. Na torze ten hebel potrafi nadnosić tył w O1T. Marcin robota super, dopatrzyłem się tylko niedokręconych odpowietrzników. Nie wiem czy to malowanie proszkowe czy kupiłeś ze zbyt długim gwintem? W sprzedaży są dostępne takie gumeczki ochronne na odpowietrzniki. Kup sobie bo fajnie z nimi wygląda zacisk.
Juiceman - 06-09-2020, 21:41
Pinkne )
Mazin89 - 06-09-2020, 21:57
Dzięki panowie.
Turbocbr - jak masz możliwość montuj. Nie pożałujesz.
Bzyku - odpowietrzniki są dokręcone, tyle że za długie trochę. Takie dostałem od znajomego, więc nie wybrzydzałem. Akurat gwinty do malowania były zabezpieczone starymi odpowietrzniki. Gumki mam już założone. Zdjęcia są z przed tygodnia.
Co do efektów to trzeba się przekonać na własnej skórze - auto staje dęba. To powinno być w serii.
HUGIO - 08-09-2020, 11:48
Najs
Widzę na przedostatnim zdjęciu, że masz między błotnikiem, a progiem trochę syfu, warto tam przeczyścić, bo u mnie tyle błota i liści tam kiedyś było:
A szkoda, żeby próg zaczął gnić.
PS. Hmm, przy ciemniejszej feldze Bremobo by się bardziej w oczy rzucało .
PSS. Odnośnie chlapaczy, o których kiedyś rozmawialiśmy, to w przednich dedykowanych wycinają dziurę na to wybrzuszenie nadkola:
Mazin89 - 09-09-2020, 17:23
HUGIO napisał/a: | Najs
Widzę na przedostatnim zdjęciu, że masz między błotnikiem, a progiem trochę syfu, warto tam przeczyścić, bo u mnie tyle błota i liści tam kiedyś było:
A szkoda, żeby próg zaczął gnić.
|
No z tej ziemi to byś kwiata w donicy zasadził. Jak będę miał możliwość to oczyszczę progi.
HUGIO napisał/a: | PSS. Odnośnie chlapaczy, o których kiedyś rozmawialiśmy, to w przednich dedykowanych wycinają dziurę na to wybrzuszenie nadkola: |
Problem wybrzuszenia rozwiązałem bo też wycinałem dziury. Problem jest inny. Koło z dystansem haczy o chlapacz przy skręcie. Może dedykowane inaczej się ułożą.
grzesiopol - 12-09-2020, 11:14
Gratki Marcin. W końcu to zrobiłeś
To chyba teraz moja kolej ale ja mam troche innego pomysła. Sprawdze jak pójdzie i dam znać. Ale na razie cichosza.
|
|
|