Forum ogólne - Samochód poszukiwany
krzypolo - 22-05-2019, 12:38
Po bardzo, bardzo.....bardzo długiej przerwie wracam, chcę wrócić w wasze szeregi. Muszę mieć jednak auto....
Nie co już zapomniałem o moich miśkach...wpadło mi w oko takie autko, zna ktoś może? Jest ktoś z podkarpackiego?
https://www.otomoto.pl/of...html#d1c5edfd8b
Krzyzak - 22-05-2019, 12:44
Marcino napisał/a: | kup kolejnego 20 letniego a nawet starszego weź dzieci i jedz nocą na drugi koniec polski | a jak myślisz - czym pojechałem do Przesieki?
Marcin, jedyne czego się boję w Galancie V6 to cewka, którą mam nową i zapasowy aparat w garażu
a swoim bordowym przejechałem Europę i problemu nie było
patrząc od strony projektu nie ma co generalizować - mazda jest zrobiona tanio, bez dbania o detale, które zabierają czas, typu te filce wygłuszające na każdym duperelki na desce jak mam Galant
Olivia - 23-05-2019, 21:02
Miałam pobyt w Lipsku. Z racji że wyszło mi się na jedzonko, przetupałam obok salonu Mazdy. No nie tylko Mazdy bo to taki lokalny dealer. Nie przyglądałam się na ceny ale używanych egzemplarzy po leasingu było ok 25 różnych modeli. Polski rynek jest biedny. Mało kogo stać na takie auto więc i oferta aut używanych jest mierna. Proponuję popatrzeć na giełdy niemiecką i szwajcarską. Tam marka Mazdy ma sporo użytkowników.
RalfPi - 24-05-2019, 19:03
Olivia napisał/a: | Miałam pobyt w Lipsku. Z racji że wyszło mi się na jedzonko, przetupałam obok salonu Mazdy. No nie tylko Mazdy bo to taki lokalny dealer. Nie przyglądałam się na ceny ale używanych egzemplarzy po leasingu było ok 25 różnych modeli. Polski rynek jest biedny. Mało kogo stać na takie auto więc i oferta aut używanych jest mierna. Proponuję popatrzeć na giełdy niemiecką i szwajcarską. Tam marka Mazdy ma sporo użytkowników. |
Nie wiem skąd Ty bierzesz te opowieści i teorie, ale już się czytać tego nie chce Olivia.
Mało kogo to stać na Lamborgini.
krzychu - 24-05-2019, 22:18
RalfPi napisał/a: |
Mało kogo to stać na Lamborgini. |
Ale trochę w tym jest prawdy. Dużo ludzi kupuje Tipo albo innego Forda czy Opla. A jak kogoś stać to trzeba kupić Audi żeby sąsiad wiedział że to droższe auto... Z drugiej strony masz ludzi którzy wolą kupić lepiej wyposażone auto ale np. bez chromów i ściągnąć oznaczenia wyposażenia/silnika żeby nie razić sąsiadów po oczach... A tak Mazda to nawet nie wiadomo czy droga czy tania (za dobrze wyposażoną CX-3 kupujesz bez problemu średnio wyposażoną 6-skę). A i jeszcze rdzewieją, a diamenty nie rdzewieją tylko czemu nie dotyczy to mojego Lancera?
Ostatnio jak przeczytałem że gość z forum sobie dokleił "4x4" pod oryginalnym napisem AWD bo się go ludzie pytali czy AWD to diesle to spadłem z krzesła. Ale cóż taki mamy klimat.
Olivia - 25-05-2019, 07:52
Cytat: | Nie wiem skąd Ty bierzesz te opowieści i |
Skątowni
robertdg - 25-05-2019, 08:18
Olivia napisał/a: | oferta aut używanych jest mierna | I tak i nie, jest co przebierać, ale nie ma w czym wybrać, bo najczesciej okazuje sie taki scenariusz:
kupujacy: Dzień dobry jaki stan auta, bezkolizyjnosc?
sprzedajacy: Dzień dobry, Prosze Pana/Pani stan idealny, bez wkładu, pierwszy własciciel, serwisowany, etc
W rzeczywistosci: Własciciel pierwszy, auto po historii parkingowej, wnętrze bufetowe, silnik lub skrzynia chodzi watpliwo itd.
To nie ważne czy auto ma 100 czy 300tyś km ogólem te auta sa w jakims stopniu zaniedbane, własciciel nawet nie mysli zrobić prania wnetrza by odswiezyc, ale na słowo negocjacja widac jak mu żyłka na czole skacze, a żal wydac na pralnie
Olivia - 25-05-2019, 10:23
Moja wypowiedź odnosiła się do rozmowy o Mazdach, podobnież ich w Polsce nie ma jako auta poflotowe lub poleasingowe. Więc zasugerowałam spoglądnięcie na bardziej zamożny rynek pod względem oferty jak i zasobności portfeli pierwszych właścicieli którzy mają więcej pieniędzy na utrzymanie auta. I tyle. To w jakim stanie owe Mazdy stały w komisie przy ASO, jakie dokładnie modele czy roczniki jest dla mnie nieistotne z uwagi na to że nie chce nabyć żadnego auta. Jedynie dałam propozycje aby spoglądnąć na inne rynki aut używanych gdzie ta marka występuje zdecydowanie częściej.
robertdg - 25-05-2019, 20:07
Olivia napisał/a: | Moja wypowiedź odnosiła się do rozmowy o Mazdach | Moja między innymi także
Tomek - 05-06-2019, 14:39
Trochę czasu minęło, odkąd założyłem temat.
Byłem już prawie zdecydowany na Dodge Durango i prawie bym kupił, ale niestety wdałem się w dyskusję z prezesem firmy, w której pracuję, zrobiła się z tego mała kłótnia
Gość generalnie pół życia spędził w USA, więc conieco wie o rynku samochodów amerykańskich i twierdzi, że Jeep i Dodge to straszne gówno, że oni to źle składają, i takie tam.
Generalnie przeciwnik w rozmowie ciężki, bo miłośnik Porsche (obecnie Macan).
Generalnym zarzutem jest to, że lista akcji serwisowych na te auta jest bardzo długa i tutaj niestety miał rację. Jest sporo usterek z elektroniką, niektóre dość mocno wpływające na bezpieczeństwo i nie to byłoby największym problemem, a bardziej dostęp do ASO, żeby akcję serwisową wykonać, o ile nie była zrobiona. A jak wiadomo może być z tym różnie.
Chyba odpuszczę warunek pt. "silnik benzynowy-gazowalny" i będzie szerszy wybór.
Skłaniam się ku BMW X5 E70 z silnikiem podobnym jak mam obecnie w E61.
Ktoś się orientuje czy były jakieś różnice w tych 3 litrowych dieslach pomiędzy E60 a E70?
Marcino - 06-06-2019, 09:32
Ja ostatnio 5008 z 2017 jezdziłęm, disel 3kkm ptzrjechane. Fajne ale manual w wersji GT no i samochód po "udokumentowanych" przejściach. Odpuściłem temat bo duza kasa za niego.
Zaczynam sie zastanawiać nad Fordem Edge, 2.0 240km ale bezpośredni wtrysk, lub 3.5 v6 turbo MPI ale to już 285 koni. Oczywscie trzeba zagazować. Mam się umówić ze znajomym bo ma takiego 2.0 w lpg. Chce zobaczyć jak to wyglada. Nestety cena poza 80kkm.
sampler - 06-06-2019, 12:40
Tomek napisał/a: | Trochę czasu minęło, odkąd założyłem temat.
Skłaniam się ku BMW X5 E70 z silnikiem podobnym jak mam obecnie w E61.
Ktoś się orientuje czy były jakieś różnice w tych 3 litrowych dieslach pomiędzy E60 a E70? |
W E60 siedziały diesle serii M57. Generalnie bardzo udana rzędowa 6.
Można trafić te silniki w E70 z tego co widzę.
Ale są też nieudane N57 z rozciągającym się łańcuchem od strony skrzyni biegów. Może niema takiej tragedii jak w N47 ale lepiej wybrać M57.
Krzyzak - 06-06-2019, 16:10
Marcino napisał/a: | Fordem Edge | zgrabne auto, podoba mi się z zewnątrz, ciekawe czy środek typowo fordowski (zobacz np. S-Max, wg mnie wnętrze tragedia)
Marcino - 07-06-2019, 10:42
Krzyzak napisał/a: | Marcino napisał/a: | Fordem Edge | zgrabne auto, podoba mi się z zewnątrz, ciekawe czy środek typowo fordowski (zobacz np. S-Max, wg mnie wnętrze tragedia) |
Dokładnie tak myśle ze zgrabne auto jak na ten segment. I w porównianiu do silnika mitsubishi 2.0 powinno się odpychać. Umawiam się w weeknd ze znajomym na ogledziny i jazade Edgem. Ma własnie takiego 2016 z lpg na dotryskach. Zobacze co to za cuda tam są.
Tomek - 07-06-2019, 13:42
sampler napisał/a: | W E60 siedziały diesle serii M57. Generalnie bardzo udana rzędowa 6.
Można trafić te silniki w E70 z tego co widzę.
Ale są też nieudane N57 z rozciągającym się łańcuchem od strony skrzyni biegów. Może niema takiej tragedii jak w N47 ale lepiej wybrać M57. |
właśnie tego się obawiałem
że trzeba uważać na to co się trafi
podobnie ma się sprawa z 5GT - tam siedzi właśnie N57 z rozrządem od strony skrzyni
na szybko przegląd ofert na otomoto i po podanych VINach można znaleźć i te i te jednostki, więc nie powinno być większego problemu, niemniej jednak z moich obseracji wynika, że M57 jest raczej w wersji 286 KM, czyli takie M57 jak w E60 535d na dwóch turbinach
i w E70 ten silnik szedł chyba na USA, przynajmniej polskie katalogi online nie podają takiego silnika w poliftowych E70
Z tego co wyczytałem gdzieś to wersja 35i, czyli 3 litrowa benzyna 306KM nie jest gazowalna (w sensie silnik prawdopodobnie nadawać się nadaje do gazu, ale przez zastosowanie bezposredniego wtrysku wymaga opracowanej instalacji gazowej, czego jeszcze żaden producent LPG nie zrobił)
Więc benzyna w BMW raczej odpada.
Pytanie o Mercedesa ML W166
350 benzyna - gazowalne to jest? po ofertach gazowników widzę, że chyba tak
350 diesel - jakieś doświadczenia/informacje w tym temacie?
|
|
|