To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Ranking awaryjności.

Moomin - 20-01-2008, 17:59

Ja też nie rozumiem na co ludzie narzekają z tym zawieszeniem i hamulcami. U mnie również zawieszenie pracuje cichutko i hamulce są ok (tarcze przód i tył). Większość mówi o Carismie sprzed liftingu, a po liftingu dużo poprawiono i to jest też Carisma, a nie co innego. Nie powiem, że jest zupełnie bezproblemowa bo miałem duży wydatek w związku z wymianą głowicy, na której stwierdzono wadę fabryczną. Ale można się tez dopatrzyć pozytywnej tego strony - auto nakręciło ponad 130 tys, km przy braku smarowania w jednym miejscu głowicy. Mechanik klubowy nie mógł się nadziwić, że on dawno temu się nie zatarł - to chyba świadczy o jakości materiałów. Gdybym go nie rozbierał to pewnie jeździłbym tak dalej nic o tym nie wiedząc. Z rdzą problemów też nie mam, oprócz miejsca gdzie była uderzona. Jeździłem kilkoma japończykami do tej pory i ten uważam za najwygodniejszy, najbardziej komfortowy, najlepiej wykonany, czy najbardziej bezawaryjny to się jeszcze okaże. W każdym razie zostałem fanem Mitsubishi po jej zakupie i nawet ta wpadka z głowicą mnie nie zniechęciła. I nie wiem skąd ta nagonka ze strony posiadaczy Coltów i Lancerów, nie mieli takiego auta, ale fajnie sobie pokrzyczeć...
sla - 20-01-2008, 18:01

Daj spokój, cieszyć się z 68 miejsca to trochę wstyd, miejsce Lancera i Colta to kompromitacja.
Anonymous - 20-01-2008, 18:14

ja wiem jedno za dwa miesiace w golfie minie rok jak go juz mam i nie bylem w aso ani razu (oprocz momentu gdy dokupywalem do niego ledy).
natomiast z carisma bylem ok 4 razy przez pierwszy rok, nie wspominajac o tym ze pierwszy raz trafilem po 50km bo mi wyciekl plyn od wspomagania.
ja bardzo sie ciesze ze zmienilem swoje preferencje co do marki samochodu, wkoncu jezdze i nic mnie nie obchodzi, oprocz paliwa i przegladow.

Moomin - 20-01-2008, 18:16

arturro napisał/a:
ja wiem jedno za dwa miesiace w golfie minie rok jak go juz mam i nie bylem w aso ani razu (oprocz momentu gdy dokupywalem do niego ledy).
natomiast z carisma bylem ok 4 razy przez pierwszy rok, nie wspominajac o tym ze pierwszy raz trafilem po 50km bo mi wyciekl plyn od wspomagania.
ja bardzo sie ciesze ze zmienilem swoje preferencje co do marki samochodu, wkoncu jezdze i nic mnie nie obchodzi, oprocz paliwa i przegladow.

Ty jesteś ewenementem, trafiłeś na jakiś uwalony egzemplarz. Nikt inny nie miał tu takich problemów. Zdarza się każdej marce.

Robson86 - 20-01-2008, 18:18

arturro napisał/a:

Artur wszyscy doskonale znamy twoja historie z Carisma....
I cieszymy sie razem z toba z bezawaryjnosci twoich samochodow

Swoja droga ciekawe co brali pod uwage w tym raporcie...
Pozdroo

saphire - 20-01-2008, 18:19

No popatrz, to samo powiedział poprzedni właściciel mojego miśka po tym jak mi go sprzedał. Tyle że miał na myśli fakt, że przez ponad 8 lat lał oleje, paliwo, zmieniał filtry, paski i tyle co robił przy Carismie :-) a ja nadal kontynuuje ten trend. Co ciekawe po Carismie kupił wymarzone wypasione wszystkomające Mondeo automat 2.5V6 i powiem że po roku już coś stęka i kwęka na to auto ;) tak że jak to mówią - w każdej marce trafi się czarna owca...
Anonymous - 20-01-2008, 18:28

Cytat:
Ty jesteś ewenementem, trafiłeś na jakiś uwalony egzemplarz. Nikt inny nie miał tu takich problemów. Zdarza się każdej marce.

wiesz nie bede tu pisal o takich sprawach jak padniety sterownik poziomowania swiatel bo to faktycznie moze sie zepsuc po kilku kilometrach (tak mialem) ale walki ze stukami i dziwnymi dzwiekami z tylnego zawieszenia nie zrozumiem, a tym bardziej nie rozumiem przechodzenie obok tego problemu jako TTTM (ten typ tak ma), w moim przypadku sprawa oparla sie o MMC Poland ale ogolnie mowiac zostalem "zlany" i machnalem reka.

Robson86 napisał/a:
Artur wszyscy doskonale znamy twoja historie z Carisma....

znacie i odbieracie mnie jako pierwszy wrog carismy a ja mam wrazenie ze tylko ja podchodze do tego auta ze zdrowym rozsadkiem.
a jako ciekawostke powiem wam ze na ostatnim spocie IGI mi powiedzial ze kolejni wlasiciele moje samochodu sobie go bardzo chwala.

Robson86 napisał/a:
I cieszymy sie razem z toba z bezawaryjnosci twoich samochodow

ja tym bardziej :)

Robson86 - 20-01-2008, 18:34

saphire napisał/a:
No popatrz, to samo powiedział poprzedni właściciel mojego miśka po tym jak mi go sprzedał. Tyle że miał na myśli fakt, że przez ponad 8 lat lał oleje, paliwo, zmieniał filtry, paski i tyle co robił przy Carismie

zdecydowana wiekszosc uzytkownikow Carism leje tylko paliwo a maske otwiera tylko w przypadku dolewania plynu do spryskiwaczy, w tym Ty Bartku i ja :)
...a wyjatki sa wszedzie...Mercedes tez sie ich nie ustrzegl :wink:

Znajomy mial golfa4 , 4-5 letniego i zaczal mu sie pocic, skrzynia zaczela zgrzytac (biegi wyskakiwaly) itd (juz nie pamietam, ale bylo cos jeszcze), teraz kupil passka B6(po lifcie) uzywanego i nic sie nie dzieje. Gdyby tak przez jeden egzemplarz tracic szcun do marki to po kilku latach nie bylo by czym jezdzic bo zawsze mozna cos na sile znalezc :?

arturro napisał/a:
wkoncu jezdze i nic mnie nie obchodzi, oprocz paliwa i przegladow.

ale zeby zatrzasnac kluczyki przy nowym samochodzie (dach-tylna klapa)....ja juz bym nie kupil VW za to :P :D
Pozdroo

Moomin - 20-01-2008, 18:38

Owszem, z tego co czytam tu i w prasie te stuki w zawieszeniu 1-ej generacji Carismy to jej bolączka, ale takie rzeczy jak wykwity rdzy, które miałeś na pewno nie są normalne dla tego modelu i coś było nie tak po prostu z Twoim egzemplarzem. Poza tym, tak jak napisałem, jest jeszcze II generacja, która już tych wad jest pozbawiona, dlaczego nikt o tym nie mówi, wszyscy skupiają się tylko na jedynce. Wierz mi, że gdybym nie był zadowolony ze swojego auta to bym o tym powiedział. Na forum Mazdy mieli mnie niektórzy dość jak ciągle psioczyłem na 323BA bo tamten samochód mnie po prostu zawiódł. Z Carismą jest inaczej, chociaż swoje wady ma.
saphire - 20-01-2008, 18:38

arturro po prostu masz inne wymagania co do auta i tyle :-) bo mnie np. to że czasem hałasuje zawieszenie to kompletnie nie przeszkadza i nawet na to uwagi nie zwracam aczkolwiek niektórym by to przeszkadzało że coś tam z tyłu czasem popuka, postuka, popiszczy itp. natomiast strasznie mnie męczą w helmutowych dizlach dudnienienia w kabinie i bujanie zawieszenia. Najbardziej mnie zmęczyło kiedyś jak się ze znajomym przejechałem na trasie Przemyśl - Sanok (jakieś 75km po górkach i serpentynach) jego turbodizlem Toyotą Cariną II - normalnie to auto tak mnie wymęczyło dziwnymi dudnieniami i rezonansem w kabinie że po tych 75km wysiadłem z auta wymordowany jak spłuczka i czułem się jak bym przejechał nim ze 2000km non stop - po prostu masakra - a znajomy był tym autem zachwycony i mimo że po nim kupił Avensisa to i tak ciągle wspomina ta Carinę. :badgrin:
Anonymous - 20-01-2008, 18:39

Cytat:
ale zeby zatrzasnac kluczyki przy nowym samochodzie (dach-tylna klapa)....ja juz bym nie kupil VW za to :P :D

ale gdybys zobaczyl ta kobietke jak ona wyglada :) pozwolibys na wszystko, a doatkowo dostalem kilka pierdolkow wiec ogolnie jest OK.

[ Dodano: 20-01-2008, 18:47 ]
Cytat:
Poza tym, tak jak napisałem, jest jeszcze II generacja, która już tych wad jest pozbawiona,

ale co z tego jak wyglada strasznie :) bez urazy ale w salonie moglem kupic nowy model lub ostatni wypust starego i wybralem I-sza gen bo zdecydowanie bardziej mi sie podobala.

saphire napisał/a:
arturro po prostu masz inne wymagania co do auta i tyle :-) bo mnie np. to że czasem hałasuje zawieszenie to kompletnie nie przeszkadza i nawet na to uwagi nie zwracam

wiesz co i tu masz w 100% racje :) dopoki w "rodzinie" nie pojawilo sie A3 tez jakos podchodzilem do tego tematu w ogolny sposob, jak to sie mowi apetyt rosnie w miare jedzenia.

saphire - 20-01-2008, 18:48

hehehe, mój kumpel ma ciekawe i zdrowe podejście do aut - otóż auto ma max trzy szanse - jak się pierwszy raz co kolwiek zepsuje to kumpel to naprawi ale auto ma już pierwsze ostrzeżenie, przy drugim numerze - tez zrobi co trzeba ale auto ma już żółta kartkę, trzeci numer i auto idzie bezwarunkowo na sprzedaż :badgrin: i w ten sposób jak go znam od kilku lat to średnio co 5-6 miesięcy zmienia samochód :rolleyes: a inni kumple twierdzą że on tak od zawsze... :finga:
Anonymous - 20-01-2008, 18:53

saphire napisał/a:
hehehe, mój kumpel ma ciekawe i zdrowe podejście do aut - otóż auto ma max trzy szanse

u mnie carisma miala baaardzo duzo szans bo oglnie nie jest to zle auto, szale goryczy przelalo MMC Poland jak mi odmowilo reklamacji na perforacji, firma stracila bardzo w moich oczach i stracila klienta.

saphire - 20-01-2008, 18:58

Może od początku ta twoja Cari była ,,z lawety spadnięta'' czy coś w ten deseń stąd ta początkowa masa problemów z nią. Różnie to po serwisach bywa w transporcie tez cuda się dzieją.
Robson86 - 20-01-2008, 19:05

saphire napisał/a:
Różnie to po serwisach bywa w transporcie tez cuda się dzieją.

w uwaga kamera jakis tydzien-2 temu wypowiadali sie byli serwisanci ASO. Mowili (ze zmienionymi glosami itp) ze jak samochody przyjezdzaly na lewecie do salonow, to bezposrednio po zdjeciu ich z tamtad, wsiadali do tych autek i np. robili sobie zaklady ze np z Wawki do Gdanska dojada w 3,5 godziny itp :shock:
Mowili tez ze czesto samochody wracaly na lawetach z powyrywanymi drazkami kierowniczymi, wybitymi wahaczami itd :shock:
Pozniej tylko zamiana czesci, przekrecali licznik, pucowali autka i wydawali je kupujacym...a ci nie wiedzieli ze autko juz mialo porzadna jazde testowa za soba i pare nowych elementow zamiennych :?
no szok poprostu, jestem ciekawy kto na to zezwolil :?
arturro napisał/a:
ale co z tego jak wyglada strasznie

a wolisz blondynki czy brunetki :?: a moze rude :P
Artur o gustach sie nie dyskutuje :wink:
pozdroo