To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Ogólne - ASX 2020

Michauek22 - 14-03-2019, 12:56

Ten Leon to pewnie jakaś podstawowa wersja i dlatego takie braki w wyposażeniu.
Foka2011 - 17-03-2019, 22:28
Temat postu: Spalanie
Czy ktoś z forumowiczów zna z autopsji wyniki spalania ASX z silnikiem 2.0, w miarę możliwości z manualną skrzynią biegów? Wydaje mi się, że gdzieś kiedyś czytałem o wartościach rzędu 8-9 l/100 km w cyklu mieszanym (fakt, że tam chyba chodziło o skrzynię automatyczną). Jeżeli to prawda, to chyba jest to trochę za dużo.
sla - 18-03-2019, 09:41

Foka2011 napisał/a:
czytałem o wartościach rzędu 8-9 l/100 km w cyklu mieszanym
A w/g Ciebie ile ma palić? Lancer 2,0 w mieście palił mi nawet 12l/100 km. Co prawda miał silnik z epoki kamienia łupanego ale nie do zajeżdżenia.
Foka2011 - 18-03-2019, 13:41

Nie wiem ile palił Lancer 2.0, ale po pierwsze przytoczyłem dane o spalaniu w cyklu mieszanym (jeszcze raz, o ile dobrze pamiętam) a nie miejskim a po drugie mój ASX 1,6 pali w cyklu mieszanym poniżej 8 l. a w trasie od 6,5 do 7,5 (przy jeździe bez szaleństw ale i nie po emerycku) w zależności od siły i kierunku wiatru. Z tego co wiem, to są tacy, którzy potrafią zejść ze spalaniem poniżej 6 l/100 km. Nie miałem do czynienia z benzynowym silnikiem 2.0 a tylko z dieslem o takiej pojemności, stąd moje pytanie.
Michauek22 - 18-03-2019, 14:22
Temat postu: Re: Spalanie
Foka2011 napisał/a:
Czy ktoś z forumowiczów zna z autopsji wyniki spalania ASX z silnikiem 2.0.

hehe szykujesz sie na zakup wersji 2020 ? :p

Arteck - 18-03-2019, 14:30
Foka2011 napisał/a:
Czy ktoś z forumowiczów zna z autopsji wyniki spalania ASX z silnikiem 2.0, w miarę możliwości z manualną skrzynią biegów?

Mam automat, w którym po dwóch tygodniach od zakupu założyłem gaz. W tym czasie spalanie wyszło równo 10 l/100 km. Spalanie gazu w tych samych warunkach (dom-praca-dom) wynosi 11,5-12,5.

Foka2011 - 18-03-2019, 14:44
Michauek22 napisał/a:
Foka2011 napisał/a:
Czy ktoś z forumowiczów zna z autopsji wyniki spalania ASX z silnikiem 2.0.

hehe szykujesz sie na zakup wersji 2020 ? :p

No właśnie myślę o tym. Mój obecny ASX 1,6 jest dla mnie prawie wystarczający. Brak mu między innymi lepszych świateł drogowych (mam ksenonowe światła mijania), skrzyni biegów 6-stopniowej i trochę więcej mocy. Z tego koncertu życzeń, model 2020 może załatwić lepsze światła drogowe (oby) i więcej mocy tyle, że nie kosztem drastycznego wzrostu zużycia paliwa. :twisted: . Poza tym nie chciałbym być beta testerem i kupować samochód, który dopiero wejdzie na rynek. Firmy samochodowe mają ostatnio manię testowania swoich nowych produktów na "żywych organizmach" swoich klientów. Coś wyprodukują, nie bardzo wiedzą co im wyszło i jak działa, a klient słyszy: "paaanie tak ma być, ten typ tak ma", a ty człowieku domyślaj się i udowadniaj, co im nie wyszło.

Jarl - 18-03-2019, 15:21

2.0 to zdaje się będzie stara jednostka Mistubishi sprawdzona w ASX już na wielu rynkach, z pośrednim wtryskiem (mivec). Nie uważam tym samym, żebyś kupując ASX 2020 musiał obawiać się roli królika doświadczalnego. To jest raczej los nabywców różnych przekombinowanych R3 1.0 T i temu podobnych downsizingowych wynalazków.

Co do spalania - lepsza w długiej perspektywie eksploatacji, jest mało wysilona i prosta jednostka, która trochę więcej spali, niż przekombinowany do bólu silniczek ze wszystkim bajerami i skomplikowanym osprzętem typu bezpośr. wtrysk, turbo, start/stop, EGR, dwumas, GPF i co tam jeszcze. Koszt dodatkowego 1-2 l benzyny jest finalnie kosztem akceptowalnym. Ja tam w każdym razie z chęcią zamieniłbym 1.6 na 2.0 (ale nie stara budę w stylu "jet fighter").

Przy czym wielka niewiadoma to cena ASX 2020 :) .

krzychu - 18-03-2019, 15:23
Foka2011 napisał/a:
Czy ktoś z forumowiczów zna z autopsji wyniki spalania ASX z silnikiem 2.0, w miarę możliwości z manualną skrzynią biegów?

Nie sądzę aby był w sprzedaży z manualną. A jeśli 4x4 to na 99% będzie to tylko CVT.

Michu9 - 18-03-2019, 15:26

Dokładnie, mechanicznie to będzie to samo co było. Widać zresztą po środku,że jest to ta sama konstrukcja (co jest moim zdaniem na plus). Ciekawe tylko, czy silnik 2.0 nie będzie dostępny jedynie z automatem. Jeśli 2.0 będzie połączony ze starą skrzynią 5 biegową bez wydłużonych przełożeń, to będzie to trochę bez sensu...
Jarl - 18-03-2019, 15:38

Z materiałów prasowych:

Na rynkach europejskich ASX będzie oferowany z benzynowym 16-zaworowym silnikiem MIVEC *2 o pojemności 2 litrów, współpracującym z pięciobiegową manualną skrzynią biegów, lub z 6-biegową skrzynią automatyczną INVECS-III CVT z trybem sportowym*3.

Michu9 - 18-03-2019, 15:43

Najciekawszą opcją wydaje się 2.0 + automat, ale ciekawe jak z ceną..
baart77 - 18-03-2019, 15:53

mnie za to interesuje, czy AWD będzie tylko z skrzynią CVT czy może z manualem również, jeśli tylko CVT to cena takiego "zestawu" wzrośnie konkretnie i wróżę ze szklanej kuli cenę w granicach 97tyś zł minimum...
Foka2011 - 29-03-2019, 18:26

Byłem dzisiaj na Poznań Motor Show i obejrzałem dokładnie ASX 2020. Wrażenia hmmm... kontrowersyjne. Na zdjęciach wydawał się ładniejszy. Przód moim zdaniem nie pasuje do "starej" reszty. Wnętrze, wiedziałem jak wygląda ale gdy je zobaczyłem po wcześniejszym zwiedzeniu kilku innych, bardziej współczesnych aut tej klasy, stwierdziłem, że to faktycznie inna epoka. Niestety w dalszym ciągu nie ma cennika a sądzę, że od niego w dużej mierze zależeć będzie sprzedaż. Dodatkowo dowiedziałem się, że właśnie padła jedna z cech dotychczas przemawiających za ASX - nowe Miśki w układzie klimatyzacji będą miały już czynnik YF1234 :evil: Na razie zapisałem się na jazdę próbną jak tylko dealer dostanie egzemplarz testowy, czyli coś koło września.
Jarl - 30-03-2019, 22:37

Nowy czynnik to ASX ma już od MY'2017.