[96-02]Colt CJ0 - [CJ1A 1.3] uwagi odnośnie wysokiego spalania
Kuriozal - 20-03-2010, 18:28
s3b napisał/a: | Moja dziewczyna też od niedawna jest posiadaczem Colt CJ1 1997 rok z silnikiem 1.3, autko chodzi w porządku, jedyną jego wadą jest to, że falują obroty na jałowych, ale delikatnie. No i najgorsze jest to, że auto bardzo dużo jej pali. Cały bak starcza na około 350 km i spalanie średnie wyszło 10.29 litra po mieście, nie wiem ile w trasie. Auto jeździ na takich dystansach około 10-12 km. Co to może być? Czytałem, że może być sonda, albo przelot gdzieś w układzie wydechowym. Jeśli chodzi o auto to wszystkie filtry, paski itd zostały wymienione. Jedynie świece i przewody nie były ruszane, ale sprawdzałem je wieczorem i nie ma przebicia. |
Mam to samo. Chwilowo planuje wymienic przepustnice (podobno calkowicie rozregulowana i zniszczona) i ustawic TPS/IPS (vide http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=15)
Moze pomoze
tom17 - 23-03-2010, 22:48
s3b napisał/a: | Moja dziewczyna też od niedawna jest posiadaczem Colt CJ1 1997 rok z silnikiem 1.3, autko chodzi w porządku, jedyną jego wadą jest to, że falują obroty na jałowych, ale delikatnie. No i najgorsze jest to, że auto bardzo dużo jej pali. Cały bak starcza na około 350 km i spalanie średnie wyszło 10.29 litra po mieście, nie wiem ile w trasie. Auto jeździ na takich dystansach około 10-12 km. Co to może być? Czytałem, że może być sonda, albo przelot gdzieś w układzie wydechowym. Jeśli chodzi o auto to wszystkie filtry, paski itd zostały wymienione. Jedynie świece i przewody nie były ruszane, ale sprawdzałem je wieczorem i nie ma przebicia. |
miałem tak samo jak opisujesz. lekkie falowanie, wysokie spalanie nawet auto jeździ podobne odcinki . sprawdzałem wszystko co było możliwe i opisane na forum. na koniec wymieniłem moduł zapłonowy i narazie jest ok (przynajmniej jeżeli chodzi o obroty bo spalanie ciężko powiedzieć - na razie zrobiłem 80km od zatankowania i spalił 1,5 "kreski")
Miroslaw1305 - 28-03-2010, 17:01
koledzy to spalanie jest normalne w naszych coltach w zimie ,przy niskich temperaturach i krótkich trasach.Latem także ciagnie klima ok 1 litra na 100 km wiecej benzyny .Na trasie musi sie zmieścić w 6 litrach .
Pexu - 28-03-2010, 17:37
Miroslaw1305 napisał/a: | Na trasie musi sie zmieścić w 6 litrach . |
wszystko zależy od stylu jazdy...
mystek - 28-03-2010, 20:39
No i zrobiłem znowu test spalania. Nie pamiętam jednak ile km zrobiłem dokładnie kurde :/ na liczniku było gdzieś 430km zrobione, a zalałem mu 43,4l wczoraj, także rezultat mamy około 10,1l. Ale muszę przyznać, że czasami ostro go kręciłem, nawet bardzo ostro... Rezultat raczej średni o ile nie bardzo słaby, zważywszy, że ostatnio na 43l zrobiłem 505km. Na tym baku postaram się jeździć w miarę ekonomicznie
ed: jaaa, co za głupoty gadam w ogóle na Coltmani napisałem wczoraj
"Dzisiaj dolałem misiaka.... 43,4l zatankowane, przejechane 465km jakoś, więc 10,5l spalił "
skąd ja wziąłem to 10,5l?! ... 9,33l mi spalił skurczybyk, także jestem zadowolony, zważywszy, że ostro go kręciłem ))
Agrafka - 30-03-2010, 14:32
Czyli jednak mój Colt nie pali najwięcej w Europie, jak wynikało z danych na spritmonitor.de
Pewne pocieszenie w tym jest.
I szczerze, po przedzieraniu się przez zaspy z wyciem mordowanego silnika, wynik poniżej 10l/100km nie wydaje mi się zły.
mystek - 30-03-2010, 22:41
Ale mimo wszystko w przypadku 1.3 to i tak chyba mocna przesada? Ja teraz patrzę na silniki 1,6 takie jak moje i tak na oko średnie spalanie to około 7-7,5l także u mnie też jest przesada. Należy jednak zaznaczyć, że to są Niemcy i większość tych samochodów jeździ na trasach mieszanych. Zauważ, że każdy ma wpisane praktycznie przy każdym tankowaniu, że jeździł na autostradach. To ja się nie dziwię, ze spala im po 7l. Jak ja jechałem 200km z Opola autostradą cisnąć po 130-160km/h i później jeszcze ostro dawałem mu po garach po mieście, to mi spalił 7,5l. Normalnie by z 7l też wyszło.
Jak jeździ się na krótkich odcinkach w dodatku po mieście, to nie dziwmy się spalaniem wysokim. Choć przyznam, że 10l w Twoim przypadku Agrafka to chyba jednak przesada :/.
Nefre - 03-05-2010, 14:53
Mój aktualnie pali 9,6 l/100. Filtry i świece wymienione, badanie komputerowe stwierdzilo "no problems found", wydech jest ok.
Zauważyłam, że po zdjęciu nogi z gazu bardzo szybko traci prędkość. Ktoś mi wspomniał o oporze jaki może stawiać "coś" co może powodować zwiększone spalanie.
Moje pytanko: czym może być to "coś"?
Hugo - 03-05-2010, 22:34
Nefre napisał/a: | Moje pytanko: czym może być to "coś"? | Układ hamulcowy.
Fragu - 04-05-2010, 07:53
mystek, ja śmigam po mieście, spala mi od 6,8 do 7,5. Przy bardzo dużych mrozach ze 2 razy średnia tygodniowa pokazała mi ponad 8.
Fakt, że nie dusze jak nie muszę
9-10 l w 1.3 - paranoja. Na bank jest coś nie tak.
mipel - 04-05-2010, 08:35
sprawdz jak się toczy autko na luzie,jak działa ręczny,jakie opony,spawdz ustawienie zapłonu,potem pokaż jak jezdzisz a ja powiem ci ile autko pali-tak mówią
Nefre - 04-05-2010, 08:42
Hugo napisał/a: | Nefre napisał/a: | Moje pytanko: czym może być to "coś"? | Układ hamulcowy. |
A można to precyzyjniej określić czy za dużo możliwości żeby wymieniać? Lubie wiedzieć takie rzeczy, bo nie ufam mechanikom - są tacy co chcą kobiecie wymianę połowy części wcisnąć
Pexu - 04-05-2010, 08:47
Nefre napisał/a: | Hugo napisał/a: | Nefre napisał/a: | Moje pytanko: czym może być to "coś"? | Układ hamulcowy. |
A można to precyzyjniej określić czy za dużo możliwości żeby wymieniać? Lubie wiedzieć takie rzeczy, bo nie ufam mechanikom - są tacy co chcą kobiecie wymianę połowy części wcisnąć |
po przejażdżce możesz sprawdzić sama czy Ci się jedna z felg nie grzeje. któryś zacisk może trzymać, ewentualnie szczęka któraś.
Fragu - 04-05-2010, 09:55
Nefre, właśnie przerabiałem nie powracający tłoczek w zacisku. Samochód wyraźnie szybciej zwalnia na luzie, na niewielkich (bardzo) pochyłościach po puszczeniu hamulca w ogóle się nie rusza. No i to co Pexu napisał - sprawdź po dłuższej jeździe czy jakaś felga nie jest wyraźnie cieplejsza. Dotykaj ostrożnie, bo może być naprawdę bardzo gorąca.
mystek - 05-05-2010, 05:28
#Fragu - to masz niezłe wyniki. Jaki masz styl jazdy?
|
|
|