Nasze nieMiśki ;-) - Infiniti Q50
robertdg - 13-11-2025, 19:01
| ledziu napisał/a: | | Niestety jest sprawdzony ale z psucia się. | Jeżeli ktoś jezdzi na dozywocie, jak producent zalecił to jak najbardziej, swiadomych uzytkowników znam kilku co maja przebiegi miedzy 200-600tyś km
| ledziu napisał/a: | | Do tego volvo i tanio ba nawet ekonomicznie dziwnie to się wypowiada. | P3 jest na płycie fordowskiej, wiec zawieszenie, hamulce i układ kierowniczy jest powielony, wiadomo że nie jest to fiat tipo, ale nie jest to tez BMW
Napewno lepsze to niż OPEL
| Tomek napisał/a: | | ~10 letnie A4 Allroad? |
B9 nie łapie sie na cene, a B8 to okres 07-15, kwestia jaki silnik
ledziu - 14-11-2025, 08:17
| robertdg napisał/a: | Jeżeli ktoś jezdzi na dozywocie, jak producent zalecił to jak najbardziej, swiadomych uzytkowników znam kilku co maja przebiegi miedzy 200-600tyś km
ledziu napisał/a:
P3 jest na płycie fordowskiej, wiec zawieszenie, hamulce i układ kierowniczy jest powielony, wiadomo że nie jest to fiat tipo, ale nie jest to tez BMW
Napewno lepsze to niż OPEL |
Troszeczkę kolego powtarzasz randomowe historie z których ochoczo korzystają Ci co już dokonali "udanych" zakupów.
Oczywiście biorąc pod uwagę dokonania producentów aut z dzisiejszych czasów to problematyczny automat nie jest jeszcze najgorszą awarią jaka może Cię spotkać ale piszemy o starym aucie za około 50k.pln.gdzie już inny jest przelicznik napraw w stosunku do wartości niz byłby np.przy 100k.pln.
Teraz idąc bardziej szczegółowo tam są dwie skrzynie w zależności od rocznika i obie mają sporo za uszami. Znam xx przypadków wysypania się tych skrzyń notabene aktualnie mojemu koledze się wysypała i zmieniał olej co 60k.km.
Trzeba sprawdzić dokładnie od którego roku była ta opcja nowsza i jakie miała oznaczenie ale (nie pamiętam fokładnie) coś...aisin tf....
Możesz spokojnie wyszukać i wpisać na wyszukajkach info.dające Ci pogląd w sprawie. Nawet gdzieś kolega mi pokazywał że kiedyś skrzynia z jego Volvo była na liście najbardziej awaryjnych automatów obok takich tytanów jak seelspeed
A co do motywu współpracy z Fordem to pominę ten aspekt bo można duuużo o nim pisać i niekoniecznie w superlatywach.
P.s.
Pomijam to że ten automat kastruje jazdę Volvo nawet w najfajniejszych opcjach.
robertdg - 14-11-2025, 19:57
| ledziu napisał/a: | | Troszeczkę kolego powtarzasz randomowe historie z których ochoczo korzystają Ci co już dokonali "udanych" zakupów. | Znam tez zajechane przypadki, ale wiem ze posiadanie takiego auta od nowości albo od niskiego przebiegu i jego prawidlowe serwisowanie nie przysparza problemow.
| ledziu napisał/a: | Teraz idąc bardziej szczegółowo tam są dwie skrzynie w zależności od rocznika i obie mają sporo za uszami. Znam xx przypadków wysypania się tych skrzyń notabene aktualnie mojemu koledze się wysypała i zmieniał olej co 60k.km.
| Czyli nie wiesz o jakiej skrzyni pisze ale sie wypowiadasz - jasno okresliłem to w pierwszej swojej wypowiedzi, czego dotyczy. Nie interesuje mnie jakiego strupa kupił kolega, jak napisałem wyzej jezeli auto było prawidłowo serisowane to robi duze przebiegi, a do tego jest tanie w eksploatacji bo ma wspólna plyte podłogowa, jezeli Tomek szuka auta w okreslonym przedziale cenowym z okresonymi wymaganiami, to przy tej cenie można znalezc auto które napewno bedzie mialo historie serwisowa. Albo można kupic strupa za polowe ceny, zrobic remont skrzyni czy calego zawieszenia - co kto woli
Zamiast wylewac swoje żale zaproponuj cos, a nie tłuczesz piane bo masz jakies urazy motoryzacyjne, Tomek wybierze to co mu sie podoba i napewno nie kupi zajechanego strupa
ledziu - 14-11-2025, 23:32
| robertdg napisał/a: | | Zamiast wylewac swoje żale zaproponuj cos, a nie tłuczesz piane bo masz jakies urazy motoryzacyjne, Tomek wybierze to co mu sie podoba i napewno nie kupi zajechanego strupa |
Żywiołowo zareagowałeś, idąc dalej powinienem inaczej napisać ale sorki nie będę "papugował"
Podsumuje: skrzynia Aisin starsza i nowsza jest "sprawdzona" ale w złym tego słowa znaczeniu a xc60 jest fajnym autem ale nie było/jest tanim w serwisie i naprawach.
Tomek wklejanie Ci linka całkowicie ogólnego i dalej możesz przewertować temat. Nie jest straszny ale warto o nim pamiętać.
https://www.wyborkierowco...krzynie-biegow/
Do tego płyta podłogowa Forda jak najbardziej ułatwia serwis ale wszystko to co się powtarza awaryjnie jest już w volvowych cenach.
Podam Ci kilka pozycji które ogólnie dotyczą Volviaków, sprawdź to tanio.
Stacyjka z programowaniem kluczyka
Tylny zamek albo klameczka z mikrostykirm
Przepustnica od 3,2 albo ceweczka OEM
I pewnie bym Ci jeszcze zapodał kilka smaczków.
Piszę to dla dopełnienia wiedzy o danym aucie a nie że to auto jest złe.
Tak jak wspominałem wcześniej przy dzisiejszych wynalazkach typu miękkie hybrydy albo mikro pojemność silnika z pięcioma turbinami (dotyczy to też Volvo) nie ma tam nic strasznego ale ...
robertdg - 15-11-2025, 03:33
ledziu, jak dojrzejesz i nauczysz się obiektywnie patrzyć na motoryzację to przestaniesz cytować to co wyczytasz w jakichś artykułach i usłyszysz od kolegów, bo tym stwierdzeniem | ledziu napisał/a: | | a xc60 jest fajnym autem ale nie było/jest tanim w serwisie i naprawach. | zaprzeczasz wszystkiemu co dotąd napisałeś, udowadniając że nie masz pojęcia o czym piszesz,
Idąc Twoim tokiem rozumowania plulbym na kazde auto czy to Renault, audi, BMW, Mercedes, Toyota, Lexus, Honda etc bo znam przypadki serwisowania, które decydowały o odsprzedaniu za bezcen problemu, a to: | Cytat: | Stacyjka z programowaniem kluczyka
Tylny zamek albo klameczka z mikrostykirm
Przepustnica od 3,2 albo ceweczka OEM
I pewnie bym Ci jeszcze zapodał kilka smaczków.
| jest w wielu przypadkach zwykła eksploatacja
Zejdź na ziemię, mówimy o motoryzacji ostatniej dekady(klameczka z mikrostykiem/ami jest bolączką wielu marek) czy też 1.5 dekady, czyli o okresie gdzie samochody budowało się z kalkulatorem w ręku. Uważasz że każdy posiadacz takiego auta serwisuje go w salonie z logiem marki? Jakieś naciągane i naiwne dyrdymaly, skoro już w tym kierunku idziesz, to absolutnie każdy samochód takiego segmentu przy awarii automatycznej skrzyni i próbie naprawy jej w ASO nadaje się do kasacji ze względu na koszty
Kiedy znajomemu padła stacyjka w audi różnica w cenie jaka była przy kalkulacji niezależnej a ASO 8krotna .
Proszę sobie porównać
https://www.vsklep.com/ce...(30684245).html
https://sklep.toyota.pl/produkt/90919-02258-cewka-zaplonowa.html
Wszystko co jest w eksploatacji psuje się, chcąc być obiektywnym dla motoryzacji swoją wiedzy warto oprzeć nie tylko na literaturze ale też na doświadczeniu wynikającym z tego jak coś jest użytkowane, serwisowane.
ledziu - 15-11-2025, 08:34
Spokojnie nie masz co się tak strasznie unosić bo cała dyskusja wzięła się z tego że największa wadę tego auta wymieniłeś jako zaletę co raczej nie sugeruje znajomości modelu
Usterki które wymieniłem nie dotyczą każdego auta i nie są serwisem. Dotyczą niemalże każdego modelu Volvo z małymi technologicznymi zmianami.
Dalej uważam że to jak na dzisiejsze czasy nie jest źle a samo w sobie auto jest ok.tylko trzeba mieć świadomość kosztów USTEREK i dopiero do tego liczyć serwis/eksploatację.
robertdg - 15-11-2025, 10:47
Wyciągasz źle wnioski, nigdzie nie napisałem że jest to zaleta.
Jest mi to ambiwalentne jaki jest to samochód, odnoszę się do opinii które są mi znane i potwierdzone.
Twoim tokiem rozumowania, skoro mój znajomy ma serwis skrzyń biegów i na obecną chwilę naprawiają najwięcej skrzyń do Toyota i Lexusa, powinienem uznawać te auta za wyjątkowo wadliwe? Bo skoro coś się psuje to jest to wyjątkowa wada
ledziu - 15-11-2025, 14:25
| Cytat: | | Wyciągasz źle wnioski, nigdzie nie napisałem że jest to zaleta. |
A tak sorki to jest zły wniosek
| Cytat: | | tymbardziej skrzynia PowerSHIT, volvo ma sprawdzonego AISINA hydrokinetyk, |
| Cytat: | | odnoszę się do opinii które są mi znane i potwierdzone |
Tu sądzę że kolegja Tomek sobie sprawdzi
| Cytat: | | Twoim tokiem rozumowania, skoro mój znajomy ma serwis skrzyń biegów i na obecną chwilę naprawiają najwięcej skrzyń do Toyota i Lexusa, powinienem uznawać te auta za wyjątkowo wadliwe? |
To pojedź do kolegi i zapytaj czy naprawia skrzynie eCvt z hybryd czy cvt ze zwykłych pb?
Zapytaj czy skrzynia 6b z np.lexus sc430/ls430 fl to to samo co "taka sama" skrzynia 6b z Gs MK3 a na końcu zapytaj o skrzynie z nowszego RX 200t i is200t...Ciekawe czy jest takie pojęcie jak skrzynia lepsza i gorsza ?
| robertdg napisał/a: | | Bo skoro coś się psuje to jest to wyjątkowa wada |
Nie ściemniaj że nie zrozumiałeś. 2jz się psuje, 4g63 też się psuje i 1,6thp albo 1,0 ecoboost też się psuje
Widzisz jakąś różnicę?
robertdg - 15-11-2025, 14:38
| ledziu napisał/a: | To pojedź do kolegi i zapytaj czy naprawia skrzynie eCvt z hybryd czy cvt ze zwykłych pb?
Zapytaj czy skrzynia 6b z np.lexus sc430/ls430 fl to to samo co "taka sama" skrzynia 6b z Gs MK3 a na końcu zapytaj o skrzynie z nowszego RX 200t i is200t...Ciekawe czy jest takie pojęcie jak skrzynia lepsza i gorsza ? | Jakie to ma znaczenie skoro | Cytat: |
A co do motywu współpracy z Fordem to pominę ten aspekt bo można duuużo o nim pisać i niekoniecznie w superlatywach.
|
| Cytat: | Usterki które wymieniłem nie dotyczą każdego auta i nie są serwisem. Dotyczą niemalże każdego modelu Volvo z małymi technologicznymi zmianami.
| Sam splaszczasz marke Volvo,
Pogadamy o samochodach jak wyrosniesz z piaskownicy | Cytat: | Nie ściemniaj że nie zrozumiałeś. 2jz się psuje, 4g63 też się psuje i 1,6thp albo 1,0 ecoboost też się psuje
Widzisz jakąś różnicę? | oczywiscie, do Ciebie nie trafia czym jest zużycie eksploatacyjne a wada technologiczna, jak się czyta wybiórczo to tak wyglada
ledziu - 15-11-2025, 15:19
| robertdg napisał/a: | | Jakie to ma znaczenie skoro |
| Cytat: | | Sam splaszczasz marke Volvo, |
Zapętlasz się
Temat jest prosty wszystko się psuje tylko są elementy/auta które się częściej psują niż średnia i nie z powodu wieku czy przebiegu.
| Cytat: | | oczywiscie, do Ciebie nie trafia czym jest zużycie eksploatacyjne a wada technologiczna, jak się czyta wybiórczo to tak wyglada |
Do mnie nie dociera
Już chyba jaśniej Ci nie wytłumaczę dlatego, zapytaj kolegi o skrzynie które pisałem. Czy wszystkie są tak samo trwałe
Masakra.
robertdg - 15-11-2025, 16:44
| ledziu napisał/a: | | Temat jest prosty wszystko się psuje tylko są elementy/auta które się częściej psują niż średnia i nie z powodu wieku czy przebiegu. |
https://www.youtube.com/w...&themeRefresh=1
Gośc powieddział co jest czesta przyczyna awarii tych skrzyń
| ledziu napisał/a: | | Już chyba jaśniej Ci nie wytłumaczę dlatego, zapytaj kolegi o skrzynie które pisałem. Czy wszystkie są tak samo trwałe | Jak będe zainteresowany Toyota to bede pytał co się w jakich kosztach naprawia, a nie jakie są niezawodne skrzynie, bo tak rynek funkcjonuje że teraz naprawia sie wszystko decyduje o tym przebieg i obsluga.
Tomek szuka auta, a Ty bijesz piane nie wiem po co, bo naprawde nie napisales niczego ciekawego, ani nie poleciles mu zadnej alternatywy. jestes tutaj tylko po to by trolowac.
Bizi78 - 15-11-2025, 19:08
Panowie proszę wyluzować troszeczkę .
ledziu - 15-11-2025, 20:14
| Cytat: | | proszę wyluzować troszeczkę |
Ok. Robi się
Zmieniam zdanie XC 60 jest tani w serwisie a Aisin sprawdzony.
P.s.
W 15min trochę mnie zmartwiło stwierdzenie przy okazji pokazania gdzie ukryto filtr oleju iż żeby przy 200k.km.zrobić tak żeby skrzynia zrobiła następne 200k.km.to trzeba wyjąć skrzynie i ją rozpołowić.
Może faktycznie niewiele osób idzie tą ścieżką "serwisowa" i potem gotowe problemy.
Znalazłem jeszcze jeden filmik i tak szczegół po szczególe można coś wywnioskować:
https://youtu.be/RDrWgIkzjKE?si=V3TzBdsDc5LnyJ8k
Tu dla odmiany skrzyniasz nie upatruje wielkich różnić w skrzyni 5 i 6b.
Mówi o wymianie oleju ale skrzynia na stole ma 200k.km. Pokazuje problem zapchanego filtra bo ktoś nie wymieniał często oleju ale dynamicznie. Podejrzewam że w związku z umiejscowieniem tego filtra trzeba ten olej wymieniać dynamicznie i często hmm tylko co to znaczy często jak auto było w miarę serwisowane i ma około 200k.km.
Do tego od 7.30min jest mowa o usterkach nie związanych z olejem a b.częstch. Sekwencja od kuszą C1...
Ogólnie sporo to wyjaśnia i mnie utwierdza że przy starym aucie lepiej jednak nie liczyć na poprzednich właścicieli.
robertdg - 15-11-2025, 21:04
| Bizi78 napisał/a: | Panowie proszę wyluzować troszeczkę . |
Tu się nic nie naciąga
| Cytat: | | W 15min trochę mnie zmartwiło stwierdzenie przy okazji pokazania gdzie ukryto filtr oleju iż żeby przy 200k.km.zrobić tak żeby skrzynia zrobiła następne 200k.km.to trzeba wyjąć skrzynie i ją rozpołowić |
Dziwne, wczesniej wypowiadałes się jakby te skrzynie nie były Ci obce, to chyba uprzedzenia wzięły górę.
Napisałbyś w końcu jakiś swój typ auta zgodny z wymaganiami autora tematu i zakończył te gierki.
Pozdrawiam i dużo zdrowia życzę.
robertdg - 15-11-2025, 21:15
Aktualne Aisiny serii AF też mają jednakową budowę, montowane są nawet w BMW, usterki konwerterów są dla nich ponoć norma przy przebiegach 200+, należy jednak brać pod uwagę że każde z tych skrzyń (zarówno TF jak i AF)najcześniej zabija długi interwał wymiany i przegrzany olej. Jednostkowe przypadki - jak to powiadają w naturze, jedna jaskółka wiosny nie czyni.
W obecnych skrzyniach automatycznych elementy koszy albo kosze wykonują z aluminium, i to też jest często przyczyną awarii, po prostu o wiele szybciej się zużywają, kapitalizm - co by robili gdyby dobrze zrobili.
|
|
|