To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Outuś

jacek11 - 05-04-2025, 17:01

Chłodno dzisiaj się zrobiło na zewnątrz, ale trzeba skończyć prace przy dojazdówce. Chemia zrobiła swoje, i nie było potrzeby jeszcze raz jej kłaść. Lekko przematowałem no sucho, i pomalowałem epoksydem. Nie chciało mi się brudzić pistoletu do jednej felgi, więc zrobiłem to niewielkim pędzelkiem. A tak właściwie to dwoma, ze względu na trudną dostępność pewnych miejsc. Zdjęcie pokazuje felgę po nałożeniu drugiej warstwy farby.

Epoksyd dosyć szybko schnie, więc łatwo przegapić moment w którym można malować kolejne warstwy. Ja już nie dałem żadnych dodatkowych podkładów, ze względu na powód o którym pisałem na początku tego wpisu :mrgreen: Poleciał od razu kolor, bez zbędnych rozczulań, ze spreja który krzyczał do mnie z półki, że bardzo chce :P Kolor czarny metalik 8)

Czy to odpadnie? Zobaczymy. Myślę teraz nad zabezpieczeniem koła przed warunkami drogowymi. Pod podłogą to ono dostaje niezły tentam. Może zapakuję je w mocny czarny worek, i dodatkowo pasowałoby też lepiej odizolować od podłogi bagażnika którą jednak dotyka.
Ja to sobie jednak potrafię utrudnić życie :mrgreen:

Hugo - 06-04-2025, 09:31

Cytat:
Ja to sobie jednak potrafię utrudnić życie
Dokładnie, trzeba było zdjąć oponę, a felgę dać do piaskowania i malowania poliuretanem na czarno i byś mógł spać spokojnie i nie martwić się o rdzę.
jacek11 - 06-04-2025, 16:53

Hugo napisał/a:
Dokładnie, trzeba było zdjąć oponę, a felgę dać do piaskowania i malowania poliuretanem na czarno i byś mógł spać spokojnie i nie martwić się o rdzę.

Mogłem tak zrobić oczywiście. Jest to nadal możliwe, bo wraz z pojazdem otrzymałem taką właśnie felgę, ale bez opony, i jeśli na tej malowanej szybko coś wyjdzie, to zapewne uruchomię piaskarkę, i felga zostanie zrobiona profesjonalnie.
Dopowiedzieć jeszcze muszę, że to auto nie jest moim oczkiem w głowie, jak to ma miejsce z Galantem, i niechętnie inwestuję w niego jakikolwiek szmal. Są oczywiście pewne plany, i jeśli wszystko pójdzie zgodnie z oczekiwaniami, to może wtedy moje nastawienie zmieni się.

Marcino - 06-04-2025, 21:49

jacek11 napisał/a:
Dzisiaj przyjechało koło zapasowe. Nie prezentuje się zbyt okazale.

Z kolem od syrenki się skojarzyło.

jacek11 - 06-04-2025, 22:04

Marcino, Nawet wzór felgi podobny :mrgreen:
Marcino - 07-04-2025, 10:11

jacek11 napisał/a:
Marcino, Nawet wzór felgi podobny :mrgreen:

No tak, i zuk miał takie. Młodzi na forum nie kojarzą, nie wiedzą o czym mówimy.

Hugo - 08-04-2025, 21:29

Marcino, gimby nie znajo :mrgreen:
jacek11 - 08-04-2025, 21:30

Dzisiaj zaświeciła się inspekcja olejowa. Po skasowaniu mam 12 miesięcy, i cztery tysiące trzysta kilometrów. Dosyć dziwna ta druga wartość. Muszę to przestawić jakoś na dziesięć tysięcy. Wtedy będzie to miało sens.
Koło zapasowe zamontowałem na swoim miejscu, choć nie obyło się bez zacięć. Zacięta,a dokładnie to zardzewiała jest śruba dociągająca kosz z kołem. Choć udało się ją rozkręcić na odpowiednią długość, to i tak czeka mnie wyjmowanie całego systemu, i czyszczenie go, bo za jakiś czas ciężko będzie koło wyjąć. Dzisiaj tego nie robiłem, bo zimno się zrobiło, a w garażu Galant mieszka, i nie chciałem go dzisiaj wyciągać.
Podciągnąłem również linkę hamulca ręcznego, i dziabka łapie teraz prawidłowo.
Pod podłokietnikiem znalazłem wiązkę kabli, zakończoną kostką, nie podpiętą do niczego. Jest w niej pięć przewodów. Zastanawiam się do czego można jej użyć. W podłokietniku jest przygotowane miejsce na jakieś gniazdo, ale nie mam pojęcia na jakie.
Jestem mocno zawiedziony długością ładunkową bagażnika. Jest sporo mniejsza niż u jego starszego brata Galanta, a do tego te dziwnie składające się tylne fotele też nie pomagają. To bardzo duża wada tego pojazdu. W trzeciej generacji lepiej jest to rozwiązane, z tego co zauważyłem.

Bizi78 - 08-04-2025, 23:30

jacek11 napisał/a:
Zastanawiam się do czego można jej użyć.

Tutaj Jacku masz rozpiskę kostek.
http://mmc-manuals.ru/man...70115500ENG.HTM

jacek11 - 17-04-2025, 22:11

Wygląda na to, że jest to wiązka audio. Albo coś źle czytam.

Dzisiaj w przypływie emocji, a tak że chwili wolnego czasu, pojechałem do znajomego oponiarza, i zmienili mi opony. Zaryzykowałem, i jednak wpadły kormorany które dostałem w komplecie z pojazdem. Fachowcy od spraw oponowych po oględzinach stwierdzili, że bez ryzyka można je montować, bo są w dobrym stanie.
Jedna z opon była już wcześniej naprawiana, ale w sposób jutubowy. Czyli tak, jak to pokazują w monitorze.
Opona w tym miejscu została naprawiona ponownie, tym razem w sposób profesjonalny.
Teraz odczucia po zmianie. Opony są twarde i głośne. Auto jak by lepiej pilnuje drogi. Jest sucho, więc jeszcze testy na mokrym są potrzebne.
Ale i tak osiemnaście cali ciągle mnie prześladuje :roll:

Hugo - 18-04-2025, 22:23

18" do takiego auta to minimum :wink:
jacek11 - 20-04-2025, 16:51

Fakt. Na szesnastkach wygląda mizernie. Jeszcze poprzedni właściciele wybrali kolor klockowo-hamulcowy, gdzie może jest to wygodne, bo nie widać na nich pyłu z klocków, ale optycznie obręcz się zmniejszyła.
Hałas z opon jeszcze mnie denerwuje. Zimowe chińskie imperiale są sporo cichsze, ale za to są też śliskie :evil: Tak że teraz jest bezpieczniej, ale mniej komfortowo :roll:

jacek11 - 24-04-2025, 18:48

Dziwną usterkę mam. Od kilku dni, jadąc rano do tyry, nie mogę uruchomić tempomatu. W sensie, że nie mogę ustawić zadanej prędkości. Jak wracam z pracy, to wszystko działa prawidłowo :roll:
Ewidentnie nie lubi jeździć do roboty :mrgreen:

Bizi78 - 24-04-2025, 19:46

Może aku słabe i oszczędza prąd :wink:
jacek11 - 24-04-2025, 20:43

Sprawdzić można. Wyłączę na chwilę światła, i spróbuję go uruchomić. Chociaż kręci żwawo, więc nie nastawiam się na sukces. Właściwie, to mogę przecież sprawdzić czy zgłasza jakieś błędy.
Nie wiem czy pisałem, ale wywaliłem uszkodzony moduł telefonu. Fajnie by było go czymś zastąpić, ale one są nienaturalnie drogie, i często ulegają uszkodzeniu, więc istnieje spore ryzyko przy zakupie. Po za tym kupując używany element, nigdy nie wiadomo czy jest sprawny, lub czy za kilka dni nie skopci się jak jego poprzednik.