FAQ & How to? - Podłączenie ECU-PC i ECU-Palm
Anonymous - 15-02-2007, 20:33
Panowie mam problem z palmem Zmontowałem kabelek, podłączyłem wszystko a nie mam żadnych wskazań Coś się na dole w lewym rogu zmienia (kolejne parametry) ale wszystko poprzedza 0Hz Natomiast kiedy wziąłem odczyt błędów pojawiło się "ECU comm error"
Wie ktoś może co z tym zrobić?
tomusn - 15-02-2007, 21:53
X Hz oznacza czestotliwość sygnałów z czujników czyli 0Hz - brak odczytu, a po dwóch pustych seriach MMCd samo załącza pauzę.
wnioski:
- błąd w kablu...
- błąd w podłączeniu...
- błąd w konfiguracji MMCd...
Anonymous - 15-02-2007, 22:26
no tak Ale kabel zrobiłem według schematu Podłączyłem również a przed podłączeniem przeczytałem pożyteczne informacje ze strony adams'a12. Nic mi chyba nie zostało jak polutować wszystko jeszcze raz Tyle że nie wiem czy to coś zmieni
A i jeszcze jedno Kiedy odłączyłem jedną ze wtyczek z pinów pojawiło się "SERIAL comm error"
Bartek - 15-02-2007, 22:44
Dziś dzięki pomocy Tomusn'a uruchomiłem kolejnego palma (poprzedni razem z szybą zmienił właściciela ). Mogę jedno zasugerować - kontakt kabla z palmą
Anonymous - 15-02-2007, 23:30
przelutuję kabelek jeszcze raz Jeśli to nie kabelek to może gniazdo mam popsute Jutro się znowu za to wezmę
Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc
tomusn - 15-02-2007, 23:52
Powiem szczerze, że kiedyś próbowalim podłączyć PalmV pod CAx i też nam nie szło, może tam jest troszku inaczej?
Jak ktoś ma doświadczenie proszę o sygnał.
Bartek - 16-02-2007, 09:47
W niedzielę spróbuję do CAO 1.3 '95
Krzyzak - 16-02-2007, 09:57
CAx 94- nie bylo juz chyba ALDL, wiec pozostaje sprobowac z tym 1 pinem, ktory tam sie pojawia lub bezposrednio do ECU
zreszta - zdasz relacje, bo ja kiedys podlaczylem do CA4 '95, ale jak sie okazalo mial on zlacze ALDL i stare ECU (jak w 92/93)
Anonymous - 16-02-2007, 17:09
Mój jest '93 Mam złącze koło bezpieczników z 3 bądź 4 pinami Ale ja też czekam z niecierpliwością na wynik niedzielnego podłączania palma do CAO '95 Jak będą jakieś wskazówki proszę o publikację
[ Dodano: 21-02-2007, 19:17 ]
I jak z tym podłączeniem Palma w CAO? Macie jakieś porady ? Bo ja dalej walczę i nic Nie mam pojęcia o co chodzi Będę wdzięczny za wszelką pomoc, bo jak już go mam to szkoda żeby leżał tak nieprzydatny
Anonymous - 01-03-2007, 22:00
a tak przy okazji - czy cos takiego do BMW E36 tez istnieje? znaczy sie program, kabelek i palm? bo widziałem, ze sprzedaja za cos ok 199zl interfrejs diagnostyczny, ktory wpina sie miedzy ECU i komp w BMW ale moze to mozna jakos tanszym domowym sposobem zrobic?
tomusn - 01-03-2007, 22:13
ciechan napisał/a: | a tak przy okazji - czy cos takiego do BMW E36 tez istnieje? znaczy sie program, kabelek i palm? bo widziałem, ze sprzedaja za cos ok 199zl interfrejs diagnostyczny, ktory wpina sie miedzy ECU i komp w BMW ale moze to mozna jakos tanszym domowym sposobem zrobic? |
www.google.pl/search?q=BMW+palm+datalogger
nie próbowałem szukać nawet... nie wiem
Anonymous - 02-03-2007, 08:53
jak wpiszesz to w google to nic konkretnego nie wyskoczy, nie chodzi mi o sprzet "fabryczny" tylko jak juz mam palma do mojego mitsu to czy nie ma podobnego oprogramowania jak MMCd i kabelka jak do BMW bo gotowe dataloggery to mozna i w polsce kupic a tak to bym przy okazji ojcu auto zdiagnozowal
Anonymous - 04-03-2007, 18:45
Jak można podłączyć sie inaczej niż przez gniazdo Bo może moje jest uszkodzone Wszystko niby dobrze według wskazówek a jak nic nie działało tak nadal nie działa
Anonymous - 10-03-2007, 11:26
Poszukuje schematu kabla PC > ECU przez OBD II i programu, który będzie działał z tym kablem Czytałem cały temat, ale kilka linków (istotniejszych) nie działa
Takie cos się nada?
Wiem już, że to jest kabel do interfejsu, ale mam pytanie, czy komputer może być interfejsem? Pewnie nie, ale zapytać wolno
Interfejsu typowo do Mitsubishi nie widzę na Allegro, jedynie z tych do aut europejskich, ale one obsługują jedynie Space Stara (wg opisu) lub inne Miśki, ale po 1996 roku
Mitsubishi Eclipse 1997
Mitsubishi Eclipse Spyder 2002
Mitsubishi Galant 2003
Mitsubishi Lancer 1999
Mitsubishi Lancer Evolution 2003
Mitsubishi Mirage 1999
Mitsubishi Montero 1995
Szukam czegoś co by "łapało" wszystkie Miśki z OBD II w szczególnej uwadze mając auta do 2000 roku.
Jeszcze jedno pytanie - jest sens kupować jakiegoś starszego laptopa do diagnostyki? Jakie są minimalne wymagania?
Anonymous - 12-03-2007, 08:57
Witam, w moim Galu mam obok złącza 16 pinowego, drugie widoczne na zdjęciu poniżej. Wygląda na ALDL ale ma tylko dwa piny, czy da sie podłączyć Palma?! Może tylko brak masy?!
Pozdro!
|
|
|