To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy

szpala85 - 04-01-2010, 22:59

Faza napisał/a:
jkrzysztof80: jak rozumiem to Ty kupiłeś u nestora?

ja też kupiłem od nestora :mrgreen: i grzecznie czekam na przesyłkę :lol:

mar111cin napisał/a:
trzeba to jakoś programować czy coś ?

owszem cza :wink: ale wszystkie potrzebne części możesz kupić :mrgreen:

mar111cin napisał/a:
i czy to faktycznie działa ? ; )

no właśnie :lol:

:shock: gdzie ja ten wyświetlacz zamontuję u siebie w E54A :shock: :roll:
chyba trzeba będzie zrobić jakiś manual w dziale Galant E5x :mrgreen:

zuku3210 - 05-01-2010, 23:07

Jest ktoś teraz w trakcie montażu i ma na "stole" rozebrany zegarek?? Jak tam jest z miejscem??Widze ze wyswietlacz Nestora 2x16 pasuje bardzo ładnie.Może ktoś mógłby zmierzyć jak ma już rozebrane czy nie wejdzie ten 4x20?? http://nestor19.webd.pl/s...products_id=106

[ Dodano: 05-01-2010, 23:18 ]
pogrzebałem na jego stronie i znalazłem nawet panele z kwasówki dopasowane pod wejscie DIN na radio, z wycietym otworem na przyciski i wyscwietlacz :) mozna smialo komputer wsadzic w konsole pod radio i oszczedzic zegarek :wink:

szpala85 - 05-01-2010, 23:52

zuku3210 napisał/a:
i znalazłem nawet panele z kwasówki dopasowane pod wejscie DIN na radio,

zuku3210, uwierz mi to nie jest najlepszy pomysł :mrgreen:
z resztą ..... chcesz iść na łatwiznę :roll: .... nieeee.... :twisted:

[ Dodano: 05-01-2010, 23:58 ]
zuku3210 napisał/a:
mierzyć jak ma już rozebrane czy nie wejdzie ten 4x20??

zuku3210, weź jeszcze pod uwage to że pewnie kupujesz sterownik też od nestora ,a jego sterowniki obsługują wyświetlacze 2x16 znaków ... więc kupując ten 4x20 będziesz miał wykorzystane dwie pierwsze linie znaków ,a dwie następne będą wolne ( chyba że sam napiszesz oprogramowanie do sterownika ) :wink:

na alledrogo masz wyświetlacze różnego rodzaju właśnie pod ten sterownik :
http://www.allegro.pl/lis...g=0&string=2x16

ps. i to dużo tańsze :wink:

[ Dodano: 06-01-2010, 00:00 ]
zuku3210 napisał/a:
wejdzie ten 4x20??

raczej ci nie wejdzie :wink:

zuku3210 - 06-01-2010, 00:27

szpala85 napisał/a:
a jego sterowniki obsługują wyświetlacze 2x16 znaków ... więc kupując ten 4x20 będziesz miał wykorzystane dwie pierwsze linie znaków
i nad tym sie wlasnie zastanawiałem,czy da rade zrobic aby 4 linie czyli wiecej danych pokazywalo. A co do ramki z kwasówki to zastanawiam sie nad tym z uwagi iz lubie mój zegarek to raz a dwa podrywanie sie z fotela i naciskanie na nim przyciskow w czasie jazdy aby sprawdzic spalanie czy cos innego, nie bedzie ani przyjemne ani bezpieczne podejrzewam bo ostatnio ustawialem go w czasie jazdy :wink:
mar111cin - 06-01-2010, 02:03

pogubiłem sie, gdzie to można kupić u Nestora? i ile sie ceni?
swinks_UK - 06-01-2010, 02:25

zuku3210 napisał/a:
A co do ramki z kwasówki to zastanawiam sie nad tym z uwagi iz lubie mój zegarek to raz a dwa podrywanie sie z fotela i naciskanie na nim przyciskow w czasie jazdy aby sprawdzic spalanie czy cos innego, nie bedzie ani przyjemne ani bezpieczne podejrzewam bo ostatnio ustawialem go w czasie jazdy :wink:

Daruj sobie, ta ramka nie wygląda super. Mądrzej zrobisz jak dopadniesz jakieś radio padakę ze szrotu, wyprujesz bebechy zostawiając samą skrzynkę i wykorzystasz frontowy panel wycinając otwory pod wyświetlacz i przyciski, a potem okleiną do drewna.
Efekt, moim zdaniem będzie lepszy.

szpala85 - 06-01-2010, 09:30

tak jak napisał kolega swinks_UK, odpuść sobie tą blachę z kwasówki .... po prostu nie pasuje takie coś do Galanta ... tu musisz użyć własnej inicjatywy i gdzieś ten wyświetlacz wpasować :wink:

zuku3210 napisał/a:
czy da rade zrobic aby 4 linie czyli wiecej danych pokazywalo.

jak przerobisz oprogramowanie nestora z 2 na 4 linie to tak :wink:

[ Dodano: 06-01-2010, 09:38 ]
mar111cin napisał/a:
pogubiłem sie, gdzie to można kupić u Nestora? i ile sie ceni?

wszystko kupisz na Alledrogo ...
http://www.allegro.pl/sho...hp?uid=13195324 do wyboru do koloru :wink:
http://www.allegro.pl/lis...g=0&string=2x16 i wyświetlacze :wink:
od różnokolorowych wyświetlaczy do różnego rodzaju sterowników ( takie z przekaźnikami np. do załącznia świateł i innych pierdół albo bez przekaźników najprostsze wersje tylko do pokazywania spalania ,temp. , i innych )

albo u samego nestora .....
http://nestor19.webd.pl/sklep/index.php?cPath=57 wersje mini :wink:
http://nestor19.webd.pl/sklep/index.php?cPath=54 wersje podstawowe :wink:

zuku3210 - 06-01-2010, 19:17

szpala85 napisał/a:
odpuść sobie tą blachę z kwasówki .... po prostu nie pasuje takie coś do Galanta
nie myślałem o zostawieniu tego tak sobie tylko okleinka odpowiednia.Tak sie zastanowiłem że jak sie zdecyduje na to rozwiazanie to zrobie coś takiego sam z pleksy która mi została po przeróbce reflektorów.
Btw to pochwali sie ktoś jak zdecyduje sie podpinac gdzies w desce rozdzielczej przed ECU?? Czyli jak ktoś znajdzie sygnały i będzie działać :wink: Bedziemy niezmiernie wdzieczni :mrgreen: bo mysle ze wiekszosc osob nie podoła samemu podpiecia tego :|

[ Dodano: 06-01-2010, 20:15 ]
Znalazłem na forum Nestora gdzie można znaleźć czujnik VSS, jakieś tam Galanty są w wykazie :wink: może się przyda http://rpacia.netcontrol....iki_vss/vss.zip z tego co zrozumiałem to kostka jest w środku konsoli tak??

Zajc3w - 06-01-2010, 20:19

Szkoda, że sam komputerek taki wielki, całość(może bez modułu dopasowującego) można spokojnie zmieścić na płytce wielkości wyświetlacza 16x2.
Ciekaw jestem dokładności, bo ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej nie mierzy(czy mierzy?), a jest zależne od podciśnienia w dolocie(przynajmniej w sigmie). Więc bez tego parametru stała wtrysku będzie jakąś uśrednioną wartością zależną od typu trasy i preferowanych przełożeń. Czyli 2 kierowców 2 stałe wtrysków.

Testowaliście dokładność wskazań już?

P.S dorzuciłbym do wskazań temperaturę zewnętrzną - przydatne jak jesienią nagle spada poniżej 0 po deszczu.

zuku3210 - 06-01-2010, 20:53

Po podlaczeniu kompa trzeba przeprowadzic konfiguracje, co do wtrysków ma sie to tak:
"Potem przejdziemy do ustawienia stałej wtrysku. Komputer zapyta się nas ile nasz samochód
średnio spala na 100 KM.
Wiec, jeśli na 100 KM spalasz 9 litrów to tyle ustawiasz z klawiatury możliwość ustawienia z
dokładnością do 0.5 Litra. Jeśli jechałeś w cyklu miejskim i wtedy Twój samochód spala
troszkę więcej to tez podajesz więcej wszystko zależy, w jakich warunkach jechałeś. Po
ustawieniu ilości paliwa przyciskamy OK., wtedy komputer obliczy stałą wtrysku i wyświetli ją
na wyświetlaczu.
W wersjach powyżej 4.5 ( na przykład na atmega32) komputer poprosi jeszcze o pojemność
Twojego zbiornika paliwa.
Po tym komputer pokładowy poinformuje ze zapisał wszystkie dane."
Więc z tego wychodzi że aby to "w miare" dokladnie pokazywalo jakiekolwiek parametry spalania musisz podczas "jazdy próbnej konfiguracyjnej" podac mu ile mniej więcej wyniosło srednie spalanie na tym odcinku i on według tego bedzie obliczał parametry :| więc przejade 5km z predkoscia 80km/h i muszę mu coś wpisac, tylko co? 8l/100km, 10l/100km :P mniej wiec dokladnosc wskazan zalezy od tego jak dobrze znasz swoj samochód :wink: tak ja to rozumiem :P

szpala85 - 06-01-2010, 22:45

ja dzisiaj dostałem przesyłkę z wyświetlaczem ( http://www.allegro.pl/ite..._blackline.html )
czekam jeszcze na resztę gratów od nestora i będziemy działać :twisted:

Zajc3w napisał/a:
P.S dorzuciłbym do wskazań temperaturę zewnętrzną - przydatne jak jesienią nagle spada poniżej 0 po deszczu.

do galantów które nie mają climatronika ( bo te co mają to jak jest 0 stopni to piszczy ) .... tak dla sprostowania :wink:

ps. znalazłem idealne miejsce na umieszczenie wyświetlacza kompa :

i obok te trzy przyciski zamontować i gitara .... a sam komp dam tam gdzie jest światełko .. kiedyś to rozbierałem i jest tam sporo miejsca właśnie na takie rzeczy :badgrin:

Anonymous - 06-01-2010, 23:36

Wg mnie ten komputerek nigdy nie bedzie pokazywal rzeczywistego spalania bo zbiera za malo informacji. To spalanie jak napisal zuku3210 jesto mocno orientacyjne. Szkoda ze nie ma w nim zegarka :/.
Zajc3w - 07-01-2010, 13:35

Zuku3210 spalanie jest liczone na odstawie czasów otwarcia wtrysków. O ile w dieslu ciśnienie jest prawie idealnie stałe w miśkowym GDI około 50bar +-3bar w całym zakresie obrotów i obciążeń.W benzynowym ECI-MULTI już nie jest tak stabilnie, wahania ciśnienia na listwie dochodzą do 30%, czyli przy takim samym czasie otwarcia wtrysku mamy bardzo duże różnice w ilości podanego paliwa(przepływ rośnie wykładniczo ze wzrostem ciśnienia). I dlatego komp skalibrowany ze mną za kółkiem (2000-3000rpm)będzie pokazywał bzdury jak wsiądzie szwagier(3000-5000 rpm), lub chociażby jak skalibruję w mieście i wyskoczę na trasę.
Gdyby zastosować coś z tych czujników (są do 10 bar) i zmienić algorytmy to mierzyłoby zawsze dokładnie, niezależnie od kierowcy czy trasy. Koszt wtedy rośnie o około 80zł i trzeba pisać program samemu.

Tak czy inaczej komp to fajna sprawa - kiedyś znajdę czas i zrobię u siebie :D

mar111cin - 07-01-2010, 14:27

czytam instrukcje od nestora i nie rozumiem jednego, wychodzi na to że jak się ma lpg, to i tak podłącza się cały ten komputerek do wtryskiwacza benzynowego. Jednak przecież one podczas jazdy na gazie nie pracują prawda? czyli raczej trzeba by sie podłączyć pod wtryskiwacz lpg?

teraz druga sprawa, zabrudzenie filtra gazowego itp. nie powoduje przypadkiem spadku ciśnienia? tak że wydaje mi się że przez to też by były przekłamania w pokazywanych wartościach.

ostatnia sprawa, podłączając się przez ELM327 i program scanmaster, tam mogłem widzieć spalanie chwilowe jakie występuje w samochodzie (chociaż troche to dziwnie wyglądało, bo a)słabe odświeżanie b)pokazywało dość często 0.0 jeżeli jechało się ze stałą prędkością. ) tak że zastanawiam się czy nie lepszym rozwiązaniem by było kabel+tanie PDA+jakiś dobry programik do tego.

jkrzysztof80 - 07-01-2010, 18:23

szpala85 napisał/a:
ps. znalazłem idealne miejsce na umieszczenie wyświetlacza kompa :

Szkoda że ja nie mam takiego miejsca :(