To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - FELGI

Anonymous - 31-01-2008, 17:39

Byłem na przeglądzie po 15.000 km. Felgi 17 cali. Serwis nie miał żadnych uwag na ten temat. Potwirdzili tym samym to co mówili dwa miesiące wcześniej przez telefon, najważniejsze aby miały dopuszczenie producenta i te same parametry co 18.
Anonymous - 31-01-2008, 18:47

obawiam się, że teraz owszem, nie mają nic przeciwko, ale jak przyjdzie co do czego to będzie problem (w przypadku spraw okołogwarancyjnych). Bo generalnie można sobie jeździć na czym się chce i nikt nic nie powie... Ale jak będzie jakaś awaria, to wtedy najmniejszy szczegół może mieć decydujące znaczenie - zwłaszcza w przypadku gdy producent ma płacić :-)

ps. a te 17 ki spełniają parametry 18tek (ciekaw jestem jak?) i czy są dopuszczone przez producenta?

tomek.rzepek - 02-02-2008, 14:37

nie no nie mówcie że felgi mają wpływ na gwarancje (nie mówie tu o łożyskach itd.) To co jak przebije 3 opony i kupie całkowice inne o np innym profilu to tez trace gwarancje? chyba przesadzacie... Jezeli zepsuje mi sie skrzynia biegów to co do tego mają felgi? Nie przesadzajcie.
Anonymous - 02-02-2008, 16:55

Koła nie maja nic do gwarancji co to kogo obchodzi jak kupujesz auto na 16 a włożysz 19 to kogo to interesuje jest to twoje auto i twoje pieniądze
nigdzie nie pisze ze koła mają coś do gwarancji .
zgadzam sie całkowicie z tomek.rzepek

Anonymous - 02-02-2008, 21:54

nie, nie koledzy, nie z tej strony do tego tematu...

gwarancja a koła ma się na tyle, na ile jest to zapisane w umowie gwarancyjnej, co znaczy, że owszem , pewnie z technicznego punktu widzenia (czyt. kierowcy) rozmiar kół nie ma wpływu na przykład na pęknięcie klocka hamulcowego (co ostatnio mi się przytrafiło), natomiast wg producenta samochodu ma. "Ma" oznacza w tym momencie nic innego jak tylko furtkę za pomocą której nie usunie się awarii w ramach gwarancji, tylko klient zapłaci za nowe klocki...

Oczywiście przykład takiej błachostki jak klocki tylko pokazuje sposób na obciążenie klienta kosztami, a co w przypadku poważniejszej awarii? Gdzie straty będą większe? Skoro homologacja jest na felgi "16 i "18, to jeżeli klient jechał na "17, to sam sobie winien - niech płaci. Jest to na rękę gwarantowi...

Nie mówię, że tak zawsze będzie, ale tak może być... Ot i cała filozofia :-)

PAMIĘTAĆ należy, że gwarancja obowiązuje pod warunkiem, że Klient używa auta ZGODNIE Z ZALECENIAMI PRODUCENTA... A producent np. nie zaleca felg "17... Proste :-)

Anonymous - 02-02-2008, 22:43

wątpie zeby koła miały coś do gwarncji poprzednie moje auto wyjeżdzajac z salonu stało na 16 po jakimś czasie zmieniłem na 18 i jak było wymieniane coś na gwarancji nawet na to nie patrzyli,myśle ze np. skrzynia biegów czy coś z silnikiem to nie jest spowodowane przez to ze koła sa większe :) przecież nigdzie nie pisze zakaz zmiany kół na inny rozmiar niz podaje producent ? .
Wydaje mi sie ze jest to takie przyczepienie przez serwis jak by było takie zdarzenie ze coś sie stało i to napewno przez koła :) jak będzie chciał sie przyczepić to sie przyczepi .Chyba ze jest gdzieś napisane zakaz zakładania większych kół do samochodu to wtedy sie zgodze jak sie coś stanie czy coś to płacisz sam

To jest to samo jak byś im zlecił zadanie ze w lewych przednich drzwiach coś ci sie tłucze a pózniej im wmawiał ze przez to ze rozkrecali ci lewe drzwi to piszczy ci tapicerka od prawych drzwi :)

Anonymous - 02-02-2008, 23:03

a ja chciałbym się zapytać, gdzie jest napisane, że np 17" nie można założyć ??
Anonymous - 02-02-2008, 23:07

własnie nigdzie nie ma przynajmniej w outlanderach ja napisałem że moga sie przyczepić jak gdzieś pisze zakaz zmiany kół na inne ale chyba nie ma w zadnym samochodzie czegoś takiego :)
tomek.rzepek - 03-02-2008, 00:04

powiem tak: jezeli dałes sie naciąć to współczuje... tym sposobem to zadnej naprawy gwarancyjnej by nie zrobili bo zawsze jest jakieś ale... Teraz konsument ma b. szerokie prawa, czasem i za duże.. I mi gdyby nie chcieli wymienić na gwarancji, od razu daje sprawę do biura ochrony konsumenta oni tam maja metody... a jak nie to dalej nagłasniam sprawę. Po to jest gwarancja żebyś przez rok nie miał zadnych zbędnych wydatków. I nie można się dawać tak wykorzystywać... a swoją drogą serwis Mitsu jest do bani...
Anonymous - 03-02-2008, 00:22

Gene napisał/a:
...ale jesli masz kola z homologacją nikt nie moze Ci zarzucic, ze stosujesz elementy nie odpowiednie do tego modelu i w razie jakichkolwiek klopotów podpierasz sie TUV'em.
Rozwalisz tarcze albo polosie, piasty sam nie wiem co i upomnisz sie o gwarancyjna naprawe a w warsztacie a tam powiedza, ze to z powodu zastosowania nieodpowiednich kol i juz masz klopot.

"Homologacja - to pozwolenie na użytkowanie urządzenia na terenie kraju, wydającego pozwolenie, przyznawane przez uprawnioną instytucję. Korzystanie ze sprzętu, który jej nie posiada powoduje, że za uszkodzenia lub szkody spowodowane użytkowaniem odpowiada użytkownik.

Obowiązkowi homologacji podlegają jedynie urządzenia określone we właściwych przepisach prawa.
"

Anonymous - 06-03-2008, 09:43

Tu znalazłem rozbudowaną przymierzalnię felg. Można wybrać wersję samochodu, kolor, rozmiar felg. Jeśli ktoś wie coś o Gimpie, Photoshopie itp to świetny punkt wyjściowy, żeby przymierzyć swoje typy.
Ja przymierzyłem 17" Mam Nuvo Black i tak to wygląda.

A tu w ramach ciekawostki piękny Outlander Limited na 20" chromach.

pozdrawiam
Abacuss

Hiszpan - 06-03-2008, 16:15

Abacuss napisał/a:
A tu w ramach ciekawostki piękny Outlander Limited na 20" chromach.

Hehe, ale to ostatnie zdjęcie jest najlepsze. Pewno zawadził tą piękną, 20" felgą o malutki, kanciasty krawężnik :mrgreen:

Anonymous - 07-03-2008, 13:09

Sorka ze moze troche off topci ale szkoda na to pytanei zakladac oddzielnego tematu.

Jak szerokie opony można założyc do Outka II ??? Chodzi mi o najszersze mozliwe zeby nie przycierało :) Sa jakies specyfikacje od producenta?

Gene - 07-03-2008, 13:52

Mati2, czywiscie sa specyfikacje ale tez wszystko zalezy od szerokosci felgi ktora planujesz zakladac. Jesli to ma byc homologowany zestaw to dopuszczalny rozmiar wynosi 225/55/R18
(tyle mojej wiedzy)

Anonymous - 07-03-2008, 17:30

No wlasnie do tej 18 ( Outek Invite plus) na standardowe felgi ile mozna zalozyc?

Nie sadze ze przez zwiekszenie szerokosci opony zmieniaja sie jakies sily w ukladzie jezdnym. Raczej zmieniaja sie sily kolo-droga reszta pozostaje ta sama wiec mysle ze tu kwestie gwarancji jakos nie koliduja. Kwestia jest taka czy np. przy 230 czy 235 przednie kolo nie bedzie tarło przy mocnym skrecie czy np. przy mocnym ugieciu amortyzatora? Oczywiscie opona na standardowej feldze.