Carisma - FAQ - [Carisma] Sterownik centralnego - montaż sterownika pilotów
pawelsonx - 24-04-2010, 16:51
można się wpiąć bezpośrednio w wiązkę do siłowników idących do drzwi kierowcy tylko trzeba rozkminić jak są sterowane czy poprzez zmiane biegunów czy w inny sposób miernik w rekę i do dzieła
jaxan - 24-04-2010, 18:13
M@teusz607, a masz centralny zamek? Działa Ci? Jak działa centralny to musi gdzieś być i trzeba się do niego podpiąć. Jak nie działa, to znaczy, że go nie ma i trzeba było kupić sterownik z siłownikami.
M@teusz607 - 24-04-2010, 19:25
Mam centralny ale nie działa. Dawałem prąd na kable przy kierowcy- dwa niebieskie- działa zamek od pasażera (bieguny odwrotnie-zamyka/otwiera), pozostałe (chyba czerwony i napewno czarny) było zwarcie ale nic się nie działo (odwrotnie bieguny-też zwarcie bez reakcji). Siłownik lewy tył kable niebiesko/czarny i niebiesko/czerwony- zamek pasażer przód, odwrotne bieguny- zamyka/otwiera. Innych nie sprawdzałem, niewiem czy od pasażera (przód) też jest master czy nie. MOIM zdaniem, a wcale tak być nie musi, master kolo kierowcy jest zepsuty, pasażer przód dobry a co do tyłu to niemam pojęcia...
Więc czy można tą centralkę (BX10) podłączyć bezpośrednio pod mastera?
pawelsonx - 24-04-2010, 19:44
ja mam master tylko w drzwiach kierowcy i w klapie bagażnika u pasażera tylko otwiera i zamyka drzwi
możesz się podpiąć pod master
M@teusz607 - 25-04-2010, 11:25
A co z działaniem tych siłowników? Muszę kupić nowe?
penmar - 29-04-2010, 11:16
To, co powiecie na to. Jak kupiłem cari to gostek gadał ze centralny ze bajery ( srata tata ) centralki od centralnego nie znalazłem, sam centralny nie działa, bo niema centralki. Kupiłem alarm ze sterowaniem centralnym Pan sprzedawca dobra firma z allegro w szczecinie potwierdził ze z cari działa. No to jadę najpierw Forum szukam mam fotki pięknie fajnie, niestety niema w tej białej tablicy ani kabli ani przekaźnika . Szukam dalej widzę ktoś podpiął się wcześniej do kabli centralnego, bo zostały 2 kable biały i biało czarny wpięte do brązowego i seledynowego takie same jak sa na przełączniku przy ręcznym. Wiec podpiąłem się pod te kabelki i co nic zero działania .
Teraz pytanko czy ten przekaźnik musze zamontować miedzy alarmem i tymi kabelkami, czy może jest jakaś inna rzecz do sprawdzenia lub zrobienia. Nadmienię, że jak podczepiłem się pod te kabelki żaróweczka wiadomo jeden do zasilania nad hamulcem a drugi, czyli masa do tych wystających kabelków oczywiście osobno i naciskałem ten przełącznik koło ręcznego to zroweczka sie zapalała.
pawelsonx - 29-04-2010, 11:29
M@teusz607 napisał/a: | A co z działaniem tych siłowników? Muszę kupić nowe? |
lepiej podjedz do jakiegoś elektromechanika jak masz problem z podłączeniem.
Jezeli siłowniki sa w drzwiach to prawdopodbnie idą do nich przewody wystarczy się w nie wpiąć jak masz problem to poprwac kable ze sterownika do kazdeych drzwi
Na schemacie od centralki jest rozpisane wszystko jak zrobić zęby sygnał sterujący był plus minus czy zmieniał sygnał i
na początku tego wątku jest tylko schemat do podłączenia się do sterownika seryjnego jak go nie masz to twoja centralka powinna przejąc zadanie seryjnego i rozprowadzać impuls do każdych drzwi .
jaxan - 29-04-2010, 11:40
pawelsonx napisał/a: | i rozprowadzać impuls do każdych drzwi . |
albo pod przełącznik koło ręcznego. Stamtąd już chyba kable do wszystkich drzwi są podprowadzone. Jeśli oczywiście ten przełącznik jest sprawny i uruchamia siłowniki.
plecho1 - 29-04-2010, 12:27
Ten przełącznik koło ręcznego jest tylko od sterowania i idą do niego kable od centralki, są tam 3 przewody, masa i dwa sterujące. Przełącznik złancza tylko masę albo z jednym albo z drugim kablem sterującym co powoduje albo zamknięcie albo otwarcie. A przewody od drzwi idą tam gdzie jest sterownik i jeśli brak sterownika to należy go podłączyć właśnie tam gdzie jest orginalny bo właśnie tam są wszystkie potrzebne przewody. A siłowniki bardzo łatwo sprawdzić, do tylnych i do przednich pasażera idą po 2 kable,do nich na przemian podłanczamy + i - co skutkuje raz otwarciem a raz zamknięciem. Natomiast do drzwi kierowcy i do klapy bagarznika też idą te 2 przewody i jeszcze 3 sterujące takie jak do przełącznika przy ręcznym. Kiedy otwieramy lub zamykamy kluczykiem to masa jest zwierana z jednym lub z drugim sterującym co powoduje zamknięcie lub otwarcie wszystkich drzwi. Jeśli ktoś ma problem z odnalezieniem wlasciwych przewodów to proponuję rozebrać każde drzwi i sprawdzić kolory przy samych siłownikach i tam też sprawdzić czy siłowniki działają. Bo jeśli siłowniki nie działają to albo sprawdzane były niewłaściwe kable albo jest problem z połonczeniami po drodz np. przy przejściu przewodów do drzwi.
M@teusz607 - 29-04-2010, 18:21
Koło ręcznego nie mam żadnego przełącznika, ale pod obudową między ręcznym a dźwignią zmiany biegów jest czarne pudełko z którego idą 3 kabelki.
Narazie nowe siłowniki są w drodze, zobaczymy co będzie jak je podłączę
[ Dodano: 05-05-2010, 13:48 ]
Sytuacja jest nie ciekawa....
Kupiłem takie siłowniki: http://moto.allegro.pl/it..._gwarancja.html
i mam centralke do której jest instrukcja: http://zapodaj.net/cd3cc9891722.jpg.html
i teraz jak to podłączyć? przyjmując że nie miałem wcześniej centralnego bo niemam przekaźnika. pawelsonx czy napewno da się podpiąć centralkę bezpośrednio pod mastera? jak tak to którymi kablami pod które (kolory w siłownikach widać na zdjęciach z allegro)
[ Dodano: 06-05-2010, 17:57 ]
Dzieki za odpowiedzi :/ w końcu się udało. Ale działa tylko z pilota (lepiej tak niż wcale)
Anonymous - 07-05-2010, 20:54
jaxan pewnie w tym tygodniu będę się tym bawił dzięki za wskazówki nie będę musil rozkręcać deski żeby dostać się do awaryjnych, a może powiesz mi jeszcze które kabelki są od sterowania szybami jeśli nie to chyba z acznę wrzucać kabel od lewych drzwi do sterownika
jaxan - 10-05-2010, 08:45
CZarNY86 napisał/a: | a może powiesz mi jeszcze które kabelki są od sterowania szybami jeśli nie to chyba z acznę wrzucać kabel od lewych drzwi do sterownika |
Jeszcze się do tego nie zabierałem, bo jakoś mi czasu brakuje a myślę, że trochę go trzeba będzie, bo za bardzo nie mam na to koncepcji. W moim mniemaniu są dwa problemy. Pierwszy to taki, że szyby można domknąć tylko przez chwilę, dlatego trzeba będzie podpiąć domykanie jakoś na ostro tzn. tak żeby było napięcie cały czas. No i drugi problem to taki czy przy jednym przyciśnięciu pilota domkną się do końca szyby.
Może moje obawy są głupie, ale laikiem trochę jestem i nawet nie wiem za bardzo jak wygląda cały ten układ do sterowania szybami. Ale ja się tu dowiem Albo CZarNY86, mnie oświeci
plecho1 - 10-05-2010, 09:08
Zależy co odcina, czy napięcie na silniczki czy napięcie na sterownik czyli możliwość sterowania, bo jeśli możliwość sterowania a napięcie na silniczkach by było to można zastosować przekaźnik na przewodzie sterującym zamykaniem, który normalnie ma zwarte styki a gdy włączymy domykanie z pilota to rozłącza orginalny obwód i złącza masę z przewodem domykającym. A jeśli rozłączane jest również napięcie na silniczki to można zastosować drugi taki przekaźnik na zasileniu silniczków który będzie załączał również zasilanie silniczków. Sygnał ze sterownika domykającego zawsze trwa kilka sekund, tyle aby wystarczyło domknąć szyby.
Anonymous - 14-05-2010, 00:30
koledzy w następnym tygodniu mam nadzieje ze będzie trochę lżej w robocie,posiedzę i pomyślę jak to zrobić aktualnie mam totalny młyn ;/ brak czasu na cokolwiek
[ Dodano: 14-05-2010, 00:31 ]
plecho dobrze gada tylko sporo zabawy przy tym ale pomysł ok
plecho1 - 14-05-2010, 08:35
Często też moduły domykania są przewidziane na takie sytuacje że immo odcina napięcie i nie trzeba nic kombinować.
|
|
|