Pajero III - [3.2 DID] 2H, 4H, 4HLC, 4LLC, R/D LOCK
watcher79 - 25-02-2010, 12:47
Fakt.
toms0201 - 25-03-2010, 22:20
U mnie nie ma włącznika R/D, ot taka sobie wersja
Grzegorz77 - 18-08-2010, 16:53
Gene mam pytanie to w jaki sposób blokuje sie przednią oś w pajero III
zbyszekm2 - 18-08-2010, 21:16
Grzegorz77 napisał/a: |
Gene mam pytanie to w jaki sposób blokuje sie przednią oś w pajero III |
Jedna półoś w przednim moście spięta jest na stałe. jak przełączasz na 4H pneumatyka załącza drugą półoś. i napęd zaczyna ciągnąc. Wtym samym czasie w reduktorze łańcuch zaczyna napędzać przedni wał m który napędza przedni most. To tak w skrócie.
Grzegorz77 - 24-08-2010, 18:14
zbyszekm2 napisał/a: | Grzegorz77 napisał/a: |
Gene mam pytanie to w jaki sposób blokuje sie przednią oś w pajero III |
Jedna półoś w przednim moście spięta jest na stałe. jak przełączasz na 4H pneumatyka załącza drugą półoś. i napęd zaczyna ciągnąc. Wtym samym czasie w reduktorze łańcuch zaczyna napędzać przedni wał m który napędza przedni most. To tak w skrócie. |
To u mnie to nie działa a zrobiłem taką rzecz wymontowałem siłownik blokady i ręcznie sterowałem i w jednym położeniu kręcąc wałem kardana kardan obracał się luźno (koła się nie obracały) a jak przesunąłem ten bolec to się kręciły ale nie były zblokowane tylko mechanizm różnicowy działał i jestem ciekaw czy jest może jakiś inny jeszcze siłownik aby zblokować je lub mam awarie
Geronimo - 26-03-2015, 16:56
Witam.
Czy po przełączeniu dźwigni na pozycje 4HLC powinna zapalić się środkowa kontrolka reduktora ?
zbyszekm2 - 26-03-2015, 17:08
tak. pod warunkiem, ze nie jest przepalona żarówka.
Geronimo - 26-03-2015, 17:42
Dzięki.
W pajero II SS środkowa zapalała się tylko na reduktorze.
Heilsberg - 26-03-2015, 17:58
Chyba popsute coś miałeś w tym Pajero II bo zapala się tak samo jak w Pajero III.
Tkaczy - 25-07-2015, 19:34
Witam wszystkich!
Dzisiaj miałem czas żeby przejechać się (Pajero III, 3.2 did, manual) i przetestować nowe opony Michelin Latitude Cross. Ku mojemu największemu zdziwieniu, tam gdzie wcześniej na szerszych o 3cm kiepskich oponach przejeżdżałem na nowych utknąłem na amen - godzina machania łopatą.
W linku zdjęcie gdzie utknąłem (lewe przednie koło mocno zakopane, prawe tylne w powietrzu):
http://zapodaj.net/299c4923b60c8.jpg.html
Teraz opiszę co się działo na poszczególnych napędach (na żadnym nie udało mi się wyjechać!):
2H - tutaj wszystko ok, czyli przód bez ruchy, tył: koło w powietrzu kręci, koło z przyczepnością bez ruchu.
4H - tył: w powietrzu kręci, drugie nie; przód - kręci lewe zakopane (buksuje), prawe bez ruchu. Czyli teoretycznie też ok, zgadza się?
4HLC oraz 4LLc - tak samo jak zwykłe 4H tutaj zdecydowanie coś nie tak - od czego zacząć?
R/D - mruga na pomarańczowo i nie chce się załączyć więc nie udało mi się sprawdzić lub zabrakło cierpliwości (ponoć trochę trwa zanim zblokuje?)
Proszę o pomoc, za 3 dni wyjeżdżam do Rumunii a tutaj taka niespodzianka!! Dodam, że wcześniej było OK! Mechanicy uzupełnili olej w napędach, chyba z tyłu, oraz zamontowali dodatkową osłonę pod silnikiem w miejscy gdzie jest mechanizm (kable?) od napędów...
Pozdrawiam i życzę bezawaryjnej jazdy!
zbyszekm2 - 26-07-2015, 07:20
Wszystko ok. Tylko llc przełączaj to neutralu. A masz blokadę tylnego mostu?
Tkaczy - 26-07-2015, 09:21
zbyszekm2 napisał/a: | Wszystko ok. Tylko llc przełączaj to neutralu. A masz blokadę tylnego mostu? |
Nie powinno na 4HLC oraz 4lcc kręcić wszystkimi kołami bez względu na przyczepność? Czym sie w takim razie różni 4H od 4HLC?
Blokada tylnego mostu chyba jest, jak to sprawdzic? Jest przycisk i zaczyna migać wiec chyba jest.
Grzegorz76 - 26-07-2015, 11:38
Jak masz 4H to rozdział mocy jest chyba 70% tył 30% przód przy 4Hlc jest 50% na 50% z fotki wynika że nie miałeś zblokowanego mostu bo lewe tylne koło nie kręci. Lampka od tylnego mostu powinna się zapalić wtedy jest blokada. Sprawdzić możesz to tak; poszukaj utwardzonego gruntowego placyku i przejedz się powolutku parę metrów na max skręcie, tylne koła powinny zostawić ślad coś w rodzaju delikatnego buksowania wtedy jest blokada mostu.
Heilsberg - 26-07-2015, 22:29
Blokada tylnego mostu się nie zapięła. A wszystkie cztery nigdy się kręcić nie będą bo brakuje do tego jeszcze blokady przedniego mostu.
ruks - 28-07-2015, 21:59
Tkaczy napisał/a: | zbyszekm2 napisał/a: | Wszystko ok. Tylko llc przełączaj to neutralu. A masz blokadę tylnego mostu? |
Nie powinno na 4HLC oraz 4lcc kręcić wszystkimi kołami bez względu na przyczepność? Czym sie w takim razie różni 4H od 4HLC?
Blokada tylnego mostu chyba jest, jak to sprawdzic? Jest przycisk i zaczyna migać wiec chyba jest. |
4H to napęd na 4 koła na twarde drogi (3 otwarte dyfry) gdzie nie ma zwykle takiej sytuacji że jedno koło ma 0% przyczepności bo wtedy auto stanie w miejscu i mieli tym kołem
4HLC to włączona blokada centralnego mechanizmu różnicowego czyli gdy jedno koło będzie miało 0% przyczepności to pojedziesz ale jeśli już dwa będą bez przyczepności to stoisz
Sytuacje może ratować blokada któregoś z mostów (w Pajero tylko z tyłu były) która pozwoli odjechać wtedy kiedy 3 koła będą bez przyczepności ale w tym wypadku też zależy które
Co do opon weź pod uwagę że na piasku szersza opona będzie lepsza bo się tak nie zakopuje (mniejszy nacisk jednostkowy na powierzchnię), można też obniżyć ciśnienie przed wjazdem w taki teren zwiększając w ten sposób powierzchnię styku opony z "nawierzchnią"
|
|
|