To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Zachodniopomorskie - Gdzie naprawiamy miśki ?

Anonymous - 20-05-2008, 18:23

hey!
czytalem, w tym watku, o gazowniku na zielonogorskiej (post dosc dawny), generalnie opinie byly pozytywne. pytanie wiec brzmi czy ktos jeszcze mial jakies doswiadczenia z tym warsztatem?? czy moze jakis inny teraz polecacie?? czy tamten jeszcze istnieje w ogole i czy jest ta sama ekipa, i czy warto?? prosze o pomoc. pozdr

Anonymous - 23-05-2008, 21:11
Temat postu: Naprawa
Witam

Póki co to nie mam, żadnych problemów z samochodem, ale na wszelki wypadek zapytam się już doświadczonych forowiczów, gdzie najlepiej naprawiać swojego miśka, mam tylko naturalnie na myśli jakieś poważne usterki. Jeśli chodzi o olej to już wiem, że najlepiej zamawiać w Niemczech, a co z ewentualnym kupnem nowych części?. Proszę o poradę.

Zamierzam wymienić filtr powietrza i paliwa, który sklep polecicie?

Pozdrawiam

steve69 - 27-05-2008, 08:52

Polecam PB AUTO przy ul. Witkiewicza 60 (os. KALINY), sklep z częściami do aut japońskich i koreańskich, duży wybór i dobre ceny a w przypadku braku części w magazynie panowie ściągają na nastepny dzień.
stary alfer - 27-05-2008, 10:40

pet napisał/a:
gdzie najlepiej naprawiać swojego miśka, mam tylko naturalnie na myśli jakieś poważne usterki.

Niestety w Szczecinie tylko: http://www.autoars.pl/

No chyba, że użytkownicy rekinów mają inne zdanie.

Anonymous - 27-05-2008, 11:32

A co z serwisem Mitsubishi, o którym tak głośno na forum było swego czasu, mam na myśli serwis na ulicy Kurzej 4?!
arekp - 11-06-2008, 22:25

Przyszlo mi przezyc blizsze spotkanie z serwisem AutoArs, wiec wypada napisac kilka slow.

Przed wyjazdem w trase pojawilem sie u nich zaniepokojony naglym wystapieniem metalicznych odglosow z przedniego zawieszenia. Serwis mimo braku mocy przerobowych wcisnal mnie na fajrant na sprawdzenie. Poniewaz przyczyna nie byla niebezpieczna a jedynie malo komfortowa na serwis umowilismy sie na wtorek.

Pechowo sie stalo w czasie drogi 'tam', gdzie zacisnal sie tylny zacisk hamulcowy i spowodowal ogromne nagrzanie sie wszystkiego w okolicy. Jakos dojechalismy na miejsce, droga powrotna rowniez jakos minela ... a misiek poszedl na kanal we wtorek.

Serwis zajal sie wymiana lacznikow stabilizatora, ktore byly przyczyna metalicznych dzwiekow oraz gumy stabilizatora ktore mialem juz kupione i czekaly na wymiane.

Do tego zajeli sie problematycznym zaciskiem, ktory sprawial im wiele problemow bo po przeczyszczeniu i uruchomieniu dalej sie blokowal. Skonczylo sie na wymianie zacisku na drugi uzywany zakupiony w Xedos.

Jestem pozytywnie zaskoczony podejsciem serwisu, poniewaz napracowali sie aby uruchomic moj zacisk a dopiero w ostatecznosci siegneli po drugi. Do tego konieczna byla wymiana klockow, poniewaz ten z zacisnietego zacisku zdazyl sie caluski zetrzec. Zaproponowano mi klocki, ktore mieli na stanie, a gdy zapytalem o te ktore mogli miec dopiero na drugi dzien (drozsze od proponowanych) uslyszalem, ze szkoda przeplacac. Mogli tez zarobic na wymianie tarcz, poniewaz wyrazilem duza obawe o stan tej przegrzanej jednak uznali, ze wyglada OK, a jesli cos bedzie nie tak w czasie jezdzenia to dopiero wtedy wymienimy.

Autko ostatecznie stalo u nich 2 dni podczas ktorych walczyli z zaciskiem i dokladnie szukali przyczyny. Do tego najprawdopodobniej wyregulowano tez prace wybieraka biegow, bo sprawniej dziala (albo w ciagu dwoch dni sie odzywczailem ;) ).

Podsumowujac,

- klocki tyl (85zl)
- zacisk (250zl)
- laczniki stab. (120zl)
- robocizna (300zl)
- smar + plyn do hamulcow (45zl)

W sumie 800 zl i bezproblemowo otrzymalem FV.

Do mojej pozytywnej opinii dolozyc moge Dominika, ktory przed przekazaniem dziewczynie Colta (kupil sobie w koncu nowego Lancerka ;-) ) oddal autko do nich na warsztat. Zadzwonil do mnie po odbiorze i byl bardzo zadowolony z wykonanej pracy jak i ceny jaka zaplacil, ale detali co do zakresu nie znam.

[ Dodano: 05-07-2008, 00:13 ]
Dzis odebralem Cari po drugiej wizycie w Auto Ars. Misiek chyba polubil ten serwis calkowicie nie przejmujac sie tym, ze bez autka bardzo ciezko bylo mi pracowac ;-) - w ciagu 3 tygodni miskiem prawie wcale nie jezdzilem.

Coz moge powiedziec, jestem bardzo zadowolony z obslugi i ceny za usluge.

Generalnie po poprzedniej awarii zacisku lekko po tylku dostala tarcza i mi delikatnie obciera w jednym miejscu. Przewrazliwiony odstawilem autko na serwis, aby sprawdzili czy nie ma problemu.

Dobrze, ze nie zdecydowalem sie na sugerowana wymiane tej tarczy, bo nastepnego dnia padla w czasie jazdy ... skrzynia biegow :/ Jakos doczlapalem sie o wlasnych kolach do serwisu. Pierwsza diagnoza ze sluchu: skrzynia, i lepiej wymienic na uzywke niz naprawiac bo bedzie pewnie taniej (wspomnieli o kwocie uzywki 800-1000zl, w Xedosie 1800 zl). Rece mi opadly - nie mowiac o tym, ze w serwisie musieli patrzec na mnie jak na wariata co dzien po dniu przyjezdza z kolejnym problemem ;-)

Zdecydowalem sie na opcje +200 zl za rozebranie skrzyni, ocene co sie popsulo i ew. probe reanimacji. Na moje szczescie padlo jedno lozysko, a drugie popiskiwalo juz od dluzszego czasu. Skonczylo sie na wymianie dwoch lozysk o wartosci w sumie 320 zl.

Do tego doszedl cyrk ze sprzeglem (bylo juz na wykonczeniu, wiec od razu wymiana) bo serwis sciagnal kilka roznych i nie pasowaly. Nasz klubowy dostawca spisal sie na medal i dostarczyl w dobrej cenie idealnie pasujace sprzeglo (o dziwo ten sam producent i symbol co te niepasujace z hurtowni w Szczecinie).

Koszty w sumie 1441 zl (w tym 900 robocizna przy skrzyni) + 416 sprzeglo od Marka.

Do tego wyregulowali mi pieknie obroty, ktore mialem za niskie - a w cale o to nie prosilem. Widac serwis zwraca tez uwage na takie detale.

Po raz kolejny jestem zadowolony z tego serwisu.

stary alfer - 26-11-2008, 09:04

Odkleiła mi się szyba przednia w lewym dolnym rogu.

Nie jest oryginalna, więc zakładam, że jest to wynik pracy "fachowców", którzy ją wklejali.

Dzwoniłem dziś na ul. 26 kwietnia i w najgorszym wypadku będzie to koszt 150 zł (obejmie wycięcie całej szyby i ponowne jej wklejenie).

Zastanowił mnie jednak czas wykonania usługi czyli 2,5 h, który uważam za zbyt krótki...

Ma ktoś kogoś sprawdzonego w tej kwestii?

Allais - 26-11-2008, 12:36

Jeśli mówisz o "Auto-szybach" to szczerze ich odradzam. Mi w Talonie wymieniali szybę i nie dość , że robili to po prostu "na chama" (szybę starą po prostu ciagnęli do góry zapierając się np. o progi auta...). Gdy zapytałem czy tak to się robi to mówili że to jest stary klej i stary samochód więc inaczej nie da rady zrobić.... czyli co mam rozumieć że najlepiej do nich przyjeżdżać nowymi autami prosto z salonu ? Poza tym właśnie przy "zdejmowaniu" szyby "fachowiec" stanął na progu bocznym i opierając się piętami na listwie plastikowej zerwał ją z zawiasów... dobrze że nie pękła bo wtedy byłby problem... na miejscu kazałem im przykręcić ją tymczasowo na śrubę od dołu (miejsce na śrubę oczywiście było - nic nie wierciłem :P ). Jeszcze szef całej "firmy" wyszedł i zaczął mówić, że to przecież stary samochód i pewnie jak jechałem do nich to mi odpadła listwa... Aż miałem ochotę zrobić krzywdę mu albo jego Cadillacowi :evil:
Odradzam więc stanowczo korzystanie z ich usług. Kaleos wymieniał szybę w innym miejscu i z tego co wiem to dobrze ma zrobione. Może zasięgnij jego rady.
Pozdrawiam

Rafal_Szczecin - 26-11-2008, 13:41

Allais napisał/a:
Jeśli mówisz o "Auto-szybach" to szczerze ich odradzam. Mi w Talonie wymieniali szybę i nie dość , że robili to po prostu "na chama" (szybę starą po prostu ciagnęli do góry zapierając się np. o progi auta...). Gdy zapytałem czy tak to się robi to mówili że to jest stary klej i stary samochód więc inaczej nie da rady zrobić.... czyli co mam rozumieć że najlepiej do nich przyjeżdżać nowymi autami prosto z salonu ? Poza tym właśnie przy "zdejmowaniu" szyby "fachowiec" stanął na progu bocznym i opierając się piętami na listwie plastikowej zerwał ją z zawiasów... dobrze że nie pękła bo wtedy byłby problem... na miejscu kazałem im przykręcić ją tymczasowo na śrubę od dołu (miejsce na śrubę oczywiście było - nic nie wierciłem ). Jeszcze szef całej "firmy" wyszedł i zaczął mówić, że to przecież stary samochód i pewnie jak jechałem do nich to mi odpadła listwa... Aż miałem ochotę zrobić krzywdę mu albo jego Cadillacowi
Odradzam więc stanowczo korzystanie z ich usług. Kaleos wymieniał szybę w innym miejscu i z tego co wiem to dobrze ma zrobione. Może zasięgnij jego rady.
Pozdrawiam

kurcze a ja tam szyby do 3 miśków wstawiałem i zawsze robota profi, tak samo z podejściem do klienta... :roll: dlatego też zadzwonilem do Marcina i mówie mu zeby jechał bo spoko... a Ty mi tu takie histori opowiadasz... hmm no to już sam nie wiem... :roll: :|

EDIT: pisał Derpin z konta rafiego :D

stary alfer - 26-11-2008, 13:47

Podzwonię jeszcze, zobaczymy co powiedzą gdzie indziej...

Generalnie wolałby, blisko domu (26 kwietnia jest blisko), gdyż te 2,5 godz. mnie przeraża i nie uważam, że szyba jest już w 100% nie narażona na przesunięcia itp.

Rafal_Szczecin napisał/a:

Dzielenie konta, ban na 33 lata. Nie ma zmiłuj :P

ps. Dziękuję Dominik za telefon!

Allais - 26-11-2008, 20:36

Rafal_Szczecin napisał/a:

kurcze a ja tam szyby do 3 miśków wstawiałem i zawsze robota profi, tak samo z podejściem do klienta... :roll: dlatego też zadzwonilem do Marcina i mówie mu zeby jechał bo spoko... a Ty mi tu takie histori opowiadasz... hmm no to już sam nie wiem... :roll: :|

Piszę ze swojego doświadczenia... być może i są profi... Napisałem tylko jak było w moim przypadku... Nie robiłbym im antyreklamy bez powodu bo niby czemu ? :wink: ... tamtego dnia jak już od nich wracałem to powiedziałem sobie, że każdemu będę odradzał tam jeździć... Sam już na pewno tam nie pojadę :P

kaleos - 30-11-2008, 11:22

Wczoraj Ada przestawila mi tylne kolo w golfie :? odgielo sie do tylu i troche w bok.
Porysowalo jeszcze dzwi i pogela troche blotnik, ale to pikus, najgorsze te kolo bo auto jedzie bokiem.
Moze cie mi polecic jakies magika ktory mi to jakos wyprostuje... help

Rafal_Szczecin - 30-11-2008, 12:38

Przemek dzwon do mnie lub Dominika, nie takie rzeczy robilismy :)
Astre pewno widziales, tam to cala cwiara byla wspawywana i w zyciu bys nie powiedzial ze tak bylo gdybys nie wiedzial :)
auto jezdne ? bo to troszke daleko ( police )

stary alfer - 04-12-2008, 07:20

Byłem na 26 kwietnia w minioną sobotę tj. 29.11.08.

Niczym szczególnym panowie się nie wyróżniają.

Wzięli auto, oddzwonili jak było gotowe.

Plusem jest to, że dostałem rachunek :) To zdarza się rzadko ;)

Trochę musiałem podociskać listwy przy szybie i dachu, może trochę źle trzyma się listwa i podszybie w prawym dolnym rogu, ale nie jest tragicznie - poprawię.

Niestety sam dałem du... Zrywając taśmy z szyb i dachu, zrobiłem to za szybko i zeszło deko lakieru z dachu :evil:

Anonymous - 04-12-2008, 18:12

Witam !

Mam pytanie dotyczące cen robocizny przy wymianie rozrządu w Cari 1.6 . Obdzwoniłem kilka Szczecińskich warsztatów polecanych w tym wątku i ceny kształtują sie następująco :

- Auto Ars 340zł

- serwis Mitsubishi 415zł

- Czajka na Pomorskiej około 350zł (nie potrafił powiedzieć konkretnie)

Ceny dotyczą wymiany rozrządu + pompy wody .

Pytania :

- warto dopłacić i zrobić w serwisie mitsu ?
- macie może kogoś kto potrafi to zrobić dobrze i taniej ?