To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Komputer w Cari DI-D

dewu123 - 11-10-2011, 10:52

No a u mnie cały czas coś nie działa, nie ma nikt pojęcia o co chodzi:(?

[ Dodano: 12-10-2011, 00:16 ]
Panowi apeluje o pomoc, problem dalej istnieje i 0 pomysłów.

slawek st - 12-10-2011, 11:28

Cytat:
Jak to zrobiłeś przy baku 60l? Rozumiem, że trochę paliwa mieści się we wszelakich przewodach, ale chyba już zaczynał się "dławić
Pojemność zbiornika i całego układu paliwowego wynosi 65l. Sprawdzone praktycznie. Przy wyliczaniu spalania warto to brać pod uwagę. Mam na myśli tankowanie do pełna.Pozdrawiam.
drtymf - 14-10-2011, 13:24

dewu123, sprawdzałeś połączenia? Nie mam pojęcia gdzie jest centralka ale jak dla mnie to :
1. komputer nie dostaje sygnału zliczającego przebyty dystans i nie wie do czego odnieść dane o zużytym paliwie
2. ma dane na temat dystansu ale nie ma danych na temat paliwa,
3. nie ma żadnych z tych danych.

Czasami może jest odpowiednie połączenie i działa a czasem nie.

Teraz trzebaby sprawdzić czy ma wszystkie dane wejściowe ale nie mam pojęcia skąd je bierze - o dystansie może z ABS-u, robertdg zdaje się kiedyś pisał że dane o ilości paliwa dostarczonego do silnika wylicza na podstawie czasu otwarcia wtrysków. Ale dokładnie nie mam pojęcia, jak dla mnie to trzeba by posiedzieć nad schematem elektr. i posprawdzać połączenia i czujniki które biorą w tym udział.
Istnieje też opcja że gdzieś na centralce sterownika jest zimny lut czy coś i tu się sypie. Możliwości sporo jest.

dewu123 - 15-10-2011, 16:34

Nie wiem, spróbuje rozkręcić może pulpit i wyciągnąć kompa, może odłączanie od zasilania by pomogło? Akumulatora nie chce odłączyć bo podobno może być potem problem z poduszkami, sprawdzę na początek kabelki, dobry pomysł :P ?
volve - 15-10-2011, 19:03

dewu123 napisał/a:
Akumulatora nie chce odłączyć bo podobno może być potem problem z poduszkami

??????? Problem z poduszkami ???? Już tyle razy odłączalem akumulator i nigdy zadnego problemu z poduszkami nie miałem :roll: To jak Ci sie akumulator rozładuje to tez masz problem z poduszkami ?

No chyba, że w DIDach sa zupełnie inne sterowniki...

dewu123 - 16-10-2011, 11:14

Z innego tematu:

502marian napisał/a:

W mojej carismie rok. 2004 od ok. 2 miesięcy temu przestała działać funkcja wskazujaca średnie spalanie, zasięg, oraz średnia prędkość. Problem w tym że po zresetowaniu komputera nie wyświetla żadnych wartości. Jedyna możliwośc aby komputer rozpoczął przeliczanie to bardzo szybkie wyłączenie silnika i następnie bardzo szybko jego właczenie. Niestety po kolejnym postoju i nastepnie uruchomieniu silnika wartości pozostają niezmienione np. jezeli zatankowałem do pełna i komputer wksazywał zasięg powiedzmy ok. 800 km to po przejechaniu 600 km wartośc na wyświetlaczu ciągle jest ta sama czyli 800 km do przejechania. Sprawdzałem wszystkie bezpieczniki w samochodzie, robiłem reset przez odłaczenie akumulatora, lecz problem cały czas pozostał nie rozwiązany. Samochód użytkuję od ponad 4 lat, poprzednio tez miałem carismę (1.6 rok 2000) i wszelkie wskazania na komputerze' wbrew niektórym przeczytanym opiniom uzytkowników carism, u mnie nie odbiegały od rzeczywistych. Reszta funkcji na wyswietlaczu działa bez zazutu. Radio jest oryginalne.

Bardzo proszę o jakieś sugestię i porady w rozwiazaniu problemu.

[ Dodano: 13-10-2011, 17:09 ]
Przepraszam za błąd.
Uzytkownik, który prosił o pomoc to Dewu123.

Poniżej zamieszczam zapozyczony link przedstawiajacy problem.

http://img687.imageshack.us/img687/3852/wyws.jpg

Wyczytałem w innym temacie gdzie kolega ma taki sam problem, że odłączanie kompa nic nie daje...:/. Podobnie jak kolega jak szybko włączę, wyłączę i jeszcze raz odpalę samochód to spalanie działa.

drtymf Twoje rady na pewno pomocne ale brzmią trocce "Hardcorowo" nie wiem nawet w sumie jak się do tego zabrać, nie licząc wykręcenie komputera:/

[ Dodano: 17-10-2011, 23:40 ]
Wpadłem na jakiś pomysł, może sprawdzić bezpieczniki. Wimem że to nie jakieś mega logiczne ale chyba spróbuje.

drtymf - 18-10-2011, 13:22

dewu123, to tylko tak wygląda. Jeśli umiesz jako tako schematy czytać, miałeś w reku lutownicę i masz miernik powinno nie być problemu.

"komputer" to zdaje się w SS i Cari jest płytka drukowana pod wyświetlaczem, Tam jest wszystko. Ja bym najpierw posprawdzał czy w jej okolicy jest wszystko w porządku, czy się trzyma i przygrzał lutownicą każdy odkryty lut który jesteś w stanie. Pozbędziesz się jakiejś tam liczby zimnych lutów. Jak to nic nie da to dopiero zostaje rozejrzenie się po schemacie w temacie czujników potem namierzenie ich fizycznie w samochodzie i sprawdzenie połączeń.

Mi to wygląda na problem typu coś nie łączy ( wskazuje na to że raz działa a raz nie). Bezpiecznik czy coś innego spowodowałby jak dla mnie brak jakichkolwiek napisów one nie są od tego.

A może najprościej byłoby gdybyś mógł przepiąć wyświetlacz z cała płytką drukowana z innego wozu gdzie działa. Wyeliminowałbyś jeden element z układanki.

dewu123 - 18-10-2011, 18:18

Lutownica i miernik to dla mnie nie problem, ale ze schematami może być większy problem. Jak na razie postaram się rozebrać, obudowę i posprawdzać czy nic nie jest luźne i uzdatnić luty, napisze potem czy coś pomogło. BTW co do bezpiecznika to dlatego mówiłem że to w sumie głupota :P
plecho1 - 18-10-2011, 18:49

W tym temacie kolega volve odnośnie problemów z kompem opisał ciekawą sprawę:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=67761

502marian - 15-11-2011, 19:30

Dewu123. Udało się może Tobie rozwikłać coś z tym wyswietlaniem danych o spalaniu ???
witus86 - 18-12-2011, 16:42

dewu123 napisał/a:
Już tu ktoś poruszał ten temat ale nie dostał odpowiedzi. Potrzebuje pomocy. Mam Cari 1,9 DI-D 130. I komputer wyświetla mi następujące dane...

[url=http://img687.images...yws.jpg]Obrazek[/URL]

tyle co jest na liczniku 240 zostało przejechane na ciągle tych samych kreskach... resetuje komputer i dalej kreski... raz miałem tak ze jak za 2 dni odpalając 3 raz samochód, policzył mi 1 trasę i potem zatrzymał sie na wyniki 7,2 przez 3 dni... Wie ktoś co się może dziać? teraz już 5 dni jeżdżę bez resetowania i ciągle takie wyniki...

[ Dodano: 09-10-2011, 13:39 ]
Ponawiam prośbę, samochód kompletnie przestał cokolwiek liczyć.

[ Dodano: 10-10-2011, 09:05 ]
Dzis jadąc na uczelnie wtałem w korku spowodowanym swiatłami sterującymi ruchem wachadłowo, wyłączyłęm silnik bo wiedziałem ze to ponad 2 minuty stania, i co? Po włączniu komputer odziwo zaczął liczyć spalanie, ale na krótko... po następnym znowu przestał :( ... Ma ktos jakieś pomysły?

dewu123 ja mam dokładnie ten sam problem co Ty! :(

dewu123 - 18-12-2011, 16:52

Tylko ja nie mam dla nie go rozwiązania :( ostatnio co jakiś czas (rzadko), zaskakuje ale dalej nie liczy cały czas :( .
witus86 - 18-12-2011, 17:40

U mnie też komputer bardzo rzadko liczy spalanie ale już się do tego przyzwyczaiłem, to chyba wada fabryczna i nie ma na to rady. :?
Saqu - 18-12-2011, 18:23

może gdzieś na jakiejś kostce macie zimne luty, które czasami łączą a czasami nie... tylko weź znajdź gdzie takie są.. :D
plecho1 - 18-12-2011, 22:43

Zawsze można wszystkie przelutować :)