To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Znikający płyn do chłodnicy w Outku II

rezon - 17-02-2011, 14:10

ichi napisał/a:
Teraz po 80 tys. wreszcie zdiagnozowano pękniętą głowicę, dodatkowo do wymiany jest blok silnika. Jak dla mnie to w takiej sytuacji gwarant powinien wymienić cały silnik.
przy zakwalifikowaniu do wymiany bloku i głowicy to powinni wymieniać całość. Przecież przejechałeś 80kkm i teraz będą wpasowywać zużyte tłoki, pierścienie itd. do nowego bloku?
ichi napisał/a:
Szczęśliwie dostałem bezkosztowo samochód zastępczy - Lanser 1.8 naprawdę miło się jeździ i żal będzie oddawać
są serwisy, gdzie jeśli na prawa trwa dłużej niż jeden dzień to jest to standard
ichi - 19-02-2011, 12:47

rezon napisał/a:
przy zakwalifikowaniu do wymiany bloku i głowicy to powinni wymieniać całość. Przecież przejechałeś 80kkm i teraz będą wpasowywać zużyte tłoki, pierścienie itd. do nowego bloku?

Układ korbowo-tłokowy jest w komplecie z nowym blokiem - chyba niemożliwe byłoby spasowanie tych elementów po przekładce. Ale cała reszta - przekładanka.
Stąd moje pytanie do Was co warto przy okazji wymienić, lub czemu się szczególnie przyjrzeć.
A może jednak upierać się żeby np. dostać również w komplecie nowy rozrząd.
Teoretycznie wymiana rozrządu nawet jeśli byłaby na mój koszt to odpada koszt robocizny bo i tak muszą to zrobić... Podobnie z innymi elementami osprzętu.

rezon - 19-02-2011, 13:14

ichi napisał/a:
A może jednak upierać się żeby np. dostać również w komplecie nowy rozrząd.
Przy tym przebiegu to chyba warto faktycznie wymienić, bo do planowanej raptem 40kkm zostało. Warto wymienić również pompę wody - wiele osób wymienia razem z rozrządem (w grupie VW).
mr_kister - 24-02-2011, 11:14

Mam pytanie, jaki poziom płynu utrzymywać min czy max i czy kontrolować na zimnym czy gorącym silniku. pzdr.
mitsu00 - 24-02-2011, 11:32

mr_kister napisał/a:
Mam pytanie, jaki poziom płynu utrzymywać min czy max i czy kontrolować na zimnym czy gorącym silniku. pzdr.
Musi byc pomiędzy skalą tak jk na bagnecie olejowym. Jeśli w zbiorniczku wyrównawczym wlejesz powyzej Max, to nadmiar po prostu odparuje.
mr_kister - 24-02-2011, 11:46

Kontrola poziomu na zimnym czy gorącym? Bo na gorącym chyba się trochę podniesie.
mitsu00 - 24-02-2011, 11:59

mr_kister napisał/a:
Kontrola poziomu na zimnym czy gorącym? Bo na gorącym chyba się trochę podniesie.
Nie odkrecaj na gorącym bo sie poparzysz. Wszystko tam jest pod ciśnieniem.
rezon - 24-02-2011, 12:37

mr_kister napisał/a:
Na zimnym. To nie apteka, jak będziesz miał nieco powyżej kreski to nic się nie dzieje. Jak dużo za dużo to go wywali przez korek. Jak poniżej, to dolej płynu (lub wody destylowanej) - można kupić w ASO, ale można trzy razy taniej poza siecią. Ja kupiłem w Auchan zalecany w instrukcji płyn BASF G30 do wymiany. Jak dolejesz więcej niż 0,5l w ciągu miesiąca to gdzieś Ci ucieka. Ja dolewałem raz w ciągu 2 lat jakieś 0,5l. Miałem też wymianę płynu zgodnie z instrukcją serwisową.
mitsu00 - 24-02-2011, 12:52

rezon napisał/a:
Ja kupiłem w Auchan zalecany w instrukcji płyn BASF G30
A to nie raptem Glysantin G33 zalecają? Ja kupiłem Castrola tej specyfikacji do przeglądu 80kkm i szrot jeszcze sie nie przegrzewa :D Co ciekawe to płyn Castrola jest przezroczysty, a ten zalany w fabryce był różowy. Jakie to ma znaczenie?
rezon - 24-02-2011, 13:29

Ja mam wpisany w instrukcji Glisantin G30. Ale mogło się zmienić - tak samo chociażby jak ze specyfikacją oleju - mam w instrukcji VW 50501/50601, a obecnie zalecają VW 504.00/507.00 Kolor do płynu jest dodawany z prostej przyczyny - łatwiej lokalizować wycieki. Nie wiem jak w naszych płynach, ale oleje hydrauliczne stosowane w lotnictwie przynajmniej kiedyś miały dodatki świecące w świetle UV z tych samych przyczyn.
mitsu00 napisał/a:
Ja kupiłem Castrola tej specyfikacji do przeglądu 80kkm i szrot jeszcze sie nie przegrzewa
co się ma przegrzewać. Nawet wodą można przecież zalać układ z punktu widzenia sprawności chłodzenia. Tylko korozja Al i innych metali pewnie by się pojawiła - nie wiem czy nie byłoby jakiegoś ogniwa Al z czymś innym.
mitsu00 - 24-02-2011, 13:34

rezon napisał/a:
co się ma przegrzewać. Nawet wodą można przecież zalać układ z punktu widzenia sprawności chłodzenia. Tylko korozja Al i innych metali pewnie by się pojawiła - nie wiem czy nie byłoby jakiegoś ogniwa Al z czymś innym.
Jakby wodą zalać to szrot mrozów by nie wytrzymał :mrgreen:
rezon - 24-02-2011, 14:06

mitsu00 napisał/a:
Jakby wodą zalać to szrot mrozów by nie wytrzymał
to oczywista oczywistość :)
mitsu00 - 24-02-2011, 14:15

rezon napisał/a:
mitsu00 napisał/a:
Jakby wodą zalać to szrot mrozów by nie wytrzymał
to oczywista oczywistość :)
Nie zawsze i nie dla każdego. Ja kiedyś na początku mojej przygody samochodowej dodałem glykolu do płynu do wycieraczek zima..... :butthead: Myślałem że to zapobiegnie jego zamarzaniu. Efekt? Musialem wymienić caly zbiorniczek, bo po spryskaniu cała szyba byla tłusta jak masło, a oczyścić zbiornik nie dało rady.
mr_kister - 24-02-2011, 14:42

Dzięki Panowie. Mam płyn na zimnym na minimum, kupiłem Febi G12+, uzupełniam i zaczynam obserwować. Samochód ma dopiero 18kkm i jeszcze ponad rok gwarancji. Wolałbym jednak pozostać przy fabrycznej głowicy i fabrycznym jej montażu. pozdr.
rezon - 24-02-2011, 19:17

mr_kister napisał/a:
Mam płyn na zimnym na minimum, kupiłem Febi G12+, uzupełniam i zaczynam obserwować. Samochód ma dopiero 18kkm i jeszcze ponad rok gwarancji.
Jeśli to pierwsza dolewka to nie masz raczej powodów do zmartwień. Płyn paruje, a samochód ma prawie dwa lata, więc mu się należało.
mr_kister napisał/a:
Wolałbym jednak pozostać przy fabrycznej głowicy i fabrycznym jej montażu. pozdr.
Nawet gdybym miał dolewać co pół roku litr płynu wolałbym dolewać niż zlecać rozbiórki i wymiany - nawet na gwarancji.