Forum ogólne - Opony na sezon letni
Grześku - 04-03-2007, 17:30
Nowy sezon, stary temat dlatego pozwolę odświeżyć sobie temat.
Kto z forumowiczów ma/miał toyo PROXES T1R ?
Zbieram wszelkie info - czeka mnie kupno nowych kapci na lato.
Inne opony w moim kręgu zainteresowań to:
Nokian H oraz Yokohama C DRIVE AC 01
saphire - 04-03-2007, 19:11
Co do Nokianów to jeździłem Corsą na NRT2 - wielce zacne opony i mam o nich jak najlepsze zdanie - w przeciwieństwie do serii Michelin Energy czy Dunlop SP - więc zapewne Nokiany H lub i3 także będą jak najbardziej OK. Ja preferuję opony z dużymi kanałami do odprowadzania wody a te modele Nokianów bardzo dobrze sobie z wodą radzą szczególnie w naszych koleinach. Teraz mam niestety prawie nowe japońskie Dunlop EC201 (w europie chyba są im najbliższe SP30) ale IMHO nie dorastają Nokianom do pięt. Jak tylko je zjeżdżę (a nie będę ich żałował nic a nic) to wezmę Nokiany.
McDoune - 05-03-2007, 00:54
a ja miałem Nokiany NRH2 w Toye (185/70 R14) i były zwłaszcza badziewne jeśli chodzi o trzymanie na mokrym Też kupiłem ja jako chwalone przez wszystkich a powiem szczerze u ujeżdzanym teraz przeze mnie tworom rosyjskiego przemysłu gumowego o nazwie KAMA nie dorastały nawet do pięt Na prawdę nie wiem dlaczego tak było, ale bardzo się zraziłem do NOKIANów
Następne to chyba bedą jakieś Yokohamy, też dużo dobrego o nich słyszałem, mam nadzieje że te opinie potwierdzą się w codziennym użytkowaniu.
mlun - 23-05-2007, 15:42
Hymm widze że w temacie się nic nie ruszyło od dłuższego czasu. Ciepło się strasznie zrobiło a opony dogorywają i przynajmniej trzeba zmienić na jednej ośce a za miesiąc na drugiej(wszytsko ta z racji funduszy).I co byście polecili za około 200zł? Patrzyłem na Dunlopy SP Sport 01 ale one troche więcej kosztują.Czy są w takiej cenie opony o rozsądnych parametrach? Rozmiar 185/65/14.
Hymm tak zobaczyłem teraz że są promocje na te Dunlopy i są po 200zł ale piszą też że dosyć szybko się scierają.Niby wskaźnik ścieralności według www.opony.com stoi na podobnym stopniu co Kleber DYNAXER HP 2 a kolega maj chyba juz 3 lata i nie wyglądają na zniszcozne bardzo.
A mam jeszcze takie pytanie czy te felig które są zamontowane na przedniej osi mozna założyć na tył a tył na przód? Czy to jest jakieś znaczenie czy nie ma żadnego?
Anonymous - 14-07-2007, 17:01
No ja właśnie zakupiłem cztery nowe oponki marki Yokohama A.drive AA01 za 170zł/szt . Jak trochę potestuję to dam znać
Wymianę miałem gratis
harpagan - 14-07-2007, 17:44
Ja wczoraj przyodzialem misia w nowe Nokiany H 185/60/14
Szukalem Toyo ale w poszukiwanym rozmiarze nic od reki sie nie znalazlo
Potestuje to dam znac, jak narazie moge powiedziec ze w zakretach trzymaja baaardzo
Cena z montazem 195/szt
PS Dzieki Matejko za pomoc przy szukaniu
cider55 - 17-07-2007, 19:44
witajcie, ja mam z przodu nowe NOKIANY H 195/60R15 Narazie przejechałem ok 600 km i są bardzo ciche, a na mokrym bardzo dobrze trzymają.Po wjechaniu w duże rozlewisko wody nie czuje się szarpnięcia na kierownicy,ponadto mają bardzo dobre odprowadzanie wody z pod opony cena z przesyłką 515,zł za pare.
Anonymous - 25-07-2007, 17:56
Ja mogę Wam polecić opony Firestone FHSZ 80 po prostu nie ma różnicy w jeździe po suchym czy w ulewnym deszczu, trudno zerwać tą oponę, a wchodzenie w zakręty nawet z przydużą prędkością po prostu rewelacja. Wyglądają również świetnie, jedyne co moge zaliczyć im na minus to że są bardzo głośne... ale coś za coś
Anonymous - 25-07-2007, 19:18
radgol napisał/a: | jedyne co moge zaliczyć im na minus to że są bardzo głośne... ale coś za coś |
minus? dla mnie bylaby to kompletna dyskwalifikacja,
ja polecam uniroyal'e rainsport, bardzo ciche, doskonale na mokrym, dobre na suchym, jedyny minus to brzydka rzezba bieznika (o to jest minus )
akbi - 09-08-2007, 14:58
eh, tym razem tak trochę na odwrót
Właśnie sobie zamówiłem Dunlopy SP Sport 9000 po 410/szt (215/45/17).
Bardzo proszę o jakieś info użytkowników tych opon??
Anonymous - 09-08-2007, 15:33
mi zawsze na popularnej jodelce dobrze sie jezdzilo
trafny wybor
Matejko - 10-08-2007, 09:35
potwierdzam, najlepsze w nich jest to czego nie ma w innych, ze jedziesz bierzesz zakret i opona trzyma a nagle jeb i jestes w rowie, na dunlopach tego nie ma, poczujesz ze powoli puszczaja jesli predkosc za duza, wtedy na zakretach noga z gazu
akbi - 10-08-2007, 10:25
... tak dal informacji, wczoraj zamówiłem przez internet te opony na opony.com.pl (firma z Bydgoszczy) a dzisiaj dostaję informację, że ilości promocyjne się skończyły i mogą mi te opony sprzedać (po kosztach) w cenie 510 ... fakt ... generalnie i tak taniej aniżeli u większości sklepów, ale mimo wszystko 100zł/szt drożej aniżeli wczoraj
Na szczęście dzisiaj znalazłem kolejny fajny sklepik w Krakowie - oponysklep.pl ... gdzie dostałem te Dunlopy tylko 8zł drożej na sztuce.
Rafal_Szczecin - 10-08-2007, 10:30
a ja wlasnie przed chwila zamowilem Continentale ContiPremiumContact 2 195/60/15 w cenie 270 zl/szt
no i chcialbym podziekowac Mateuszowi za pomoc
Matejko - 10-08-2007, 11:03
eee dales mniej ale wysylka taka
napisz za ile w szczecinie mogles je miec
|
|
|