[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Stuki w ukladzie kierowniczym
lucho - 31-05-2012, 16:14
z nacięciem masz rację ale chyba wolałbym nie ryzykować zsunięcia naszego dorabianego zacisku podczas jazdy.
a u mnie zeby przestało stukać to trzeba sie zaprzeć ( w kabinie oczywiście) nogą o kolumnę pomiędzy pedałami i juz nie stuka.
Owczar - 31-05-2012, 16:16
Przekaszasz wtedy wałek. U mnie jest tak samo.
lucho napisał/a: | z nacięciem masz rację ale chyba wolałbym nie ryzykować zsunięcia naszego dorabianego zacisku podczas jazdy. |
Ten wałek wsuwa się w tuleję na sporej długości. Wystarczy zrobić nacięcie na 3cm i ścisnąć na końcu. Nawet jeśli się zsunie to nie ma ryzyka
lucho - 31-05-2012, 16:26
zastanawiam sie w takim razie czy przekoszenie wałka o 1/4 mm nam coś zepsuje?
bo wałek z wieloklinem jest przecież pomiędzy dwoma krzyżakami, które i tak sie ruszają w każdą stronę.
zastanawiam sie co można by tam takiego cienkiego wbić delikatnie żeby ten luz skasować?
Owczar - 31-05-2012, 16:31
A jak chcesz go przekosić?
Według mnie wbijanie cienkich drucików nie zda egzaminu, bo luz wynosi dziesiąte części milimetra. Ale próbować można.
SPIDER-ek - 01-06-2012, 09:43
Sprawdziłem wczoraj u siebie, i mam te zabezpieczenia, ale pomimo tego czuć luz na wałku i te zabezpieczenia się ruszają. Z biegiem czasu musiało się to wyrobić.
Ciekawe jak w innych samochodach to jest rozwiązane.
Nie można tego usztywnić jakimiś obejmami na stałe? tych dwóch części, jak była by potrzeba złożenia kolumny kierowniczej, to sądzę że przy takiej sile udeżenia to i tak by sie to puściło i poskładało. Przy okazji można by przetestować czy to właśnie w tym problem.
Bo nie chciałbym ciaprać tam jakimś poxipolem czy tym podobnymi usztywniaczami.
Owczar - 01-06-2012, 09:46
Jak widać wykryliśmy kolejną wadę galanta. Co ciekawe dla wielu taki luz jest akceptowalny....
Powiem Wam szczerze, że nie chce mi się tego wyciągać. Spróbuję chyba wjechać małą szlifierką zrobić nacięcie, a potem to zacisnąć. Rzecz jasna nacięcie na samym końcu tulei.
Można to też ścisnąć na tzw chama, ale wtedy będzie docisk tylko na 2 punktach styku.
polaff - 01-06-2012, 09:50
Owczar, nie nazywał bym tego tak brutalnie: Owczar napisał/a: | Jak widać wykryliśmy kolejną wadę galanta. |
Mam całą przednią belkę z EA2A razem z przekładnią. Na wielowypuście przekładni są "po obwodzie" wylane dwa teflonowe paski (nie wiem czy to teflon czy poliamid czy poliuretan). Myślę, że ich zadaniem było kasowanie tego luzy i tłumienie ewentualnych drgań. Uważam, że ich zużycie jest przyczyną problemu.
Owczar - 01-06-2012, 09:53
polaff, ale to nie o tym luzie mówimy. Ten luz jest na kolumnie kierowniczej.
Krzyzak - 01-06-2012, 09:57
Marcin - porób zdjęcia co i jak - nie tylko by rozwiać wątpliwości, ale i dla potomnych.
U mnie luzu nie ma, ale czasem słychać ten stuk o którym pisałem - wyraźnie w kabinie, wyraźnie coś z kolumną kierowniczą. Podejrzewam, że masz rację z tą wadą.
Owczar - 01-06-2012, 10:01
U mnie też na początku było słychać tylko stuki od czasu do czasu, a teraz jest już bardzo słabo.
Zobaczymy co wyjdzie po usztywnieniu. Napiszę o efektach.
SPIDER-ek - 01-06-2012, 10:10
Marcin, zrób tak jak mówisz, i jak zadziała to zrobisz u mnie:)
A nie ma takich okrągłych obejm, mocnych jak np ściska się gumowe węże? Może taka obejmą mocną ścisnąć na całym obwodzie
Owczar - 01-06-2012, 10:13
SPIDER-ek, muszę najpierw zdobyć szlifierkę i 230V w samochodzie
SPIDER-ek - 01-06-2012, 10:14
ile wat ma ta mała szlifierka, mam przetwornice z gniazdka 12v na 220v do 75W
Owczar - 01-06-2012, 10:18
Ni da rady z przetwornicą. Pewnie zrobię to jak będę u brata w garażu. :/
SPIDER-ek - 01-06-2012, 10:30
Wiem co zrobię chyba. Założe cybant i mocno to ścisnę. Co wy na to? Zda to egzamin?
http://allegro.pl/uchwyt-...2357370329.html
Albo, na jednym wałku cybant, i na drugim wałku cybant, i pomiędzy nimi jakąś blaszkę.
To będzie dobre, jadę dzisiaj do sklepu:)
|
|
|