To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Zmiana ogumienia na letnie (latem) i zimowe (zima)

arekp - 11-11-2007, 10:32

Jogurt napisał/a:
jaki masz rozmiar opon? bo po 190 za sztuke to przeciez znajdziesz markowe gumy

Coopery sa bardzo markowe, ale nie na naszym rynku ;)

raddex - 11-11-2007, 10:57

U mnie zamontowane od piątku 4 szt. nowych Kleberów Krisalp HP 175/70/13 - po 139 pln za sztukę. Zobaczymy jak się sprawują jak śnieg spadnie.
saphire - 11-11-2007, 12:00

Ja właśnie miałem okazję wczoraj zrobić na Savach Eskimo S3 coś koło 500km po mokrym i suchym asfalcie z odrobiną śniegu z deszczem no i powiem że pierwsze 300km to strasznie ciężko auto na nich szło - jak pod górę, szumiały mocno, opory toczenia bardzo duże ale z czasem było coraz lepiej i tak mniej więcej od 250km od założenia tych kapci jak się dotarły, ułożyły i wypracowały to już było OK.

Oponki ciche, wodę wypompowują solidnie (za mną kurzawa na maxa), idą jak przyklejone do drogi aczkolwiek w porównaniu do letnich ciut jakby zwiększyły nadsterowność - mocniej mi auto skręca niż przy takim samym skręcie na letnich :) - coś jakby lekko zacieśniały zakręty. Po dotarciu opory toczenia już spadły i są prawie jak na letnich i generalnie z jazdy po suchym i mokrym jestem zadowolony. Zobaczymy jak będzie na śniegu bo zapowiadają że wkrótce zalegnie :badgrin:

Jogurt - 11-11-2007, 13:54

arekp napisał/a:

chodzilo mi bardziej o dostepnosc tym bardziej ze ceny sa podobne. rozetniesz jedna gume i bedziesz mial problem a michelina, conti itd bez problemu dokupisz a masz wiekszy wybor i mozesz znalezc testy takich opon.

Anonymous - 11-11-2007, 13:59

saphire napisał/a:
no i powiem że pierwsze 300km to strasznie ciężko auto na nich szło - jak pod górę, szumiały mocno, opory toczenia bardzo duże ale z czasem było coraz lepiej i tak mniej więcej od 250km od założenia tych kapci jak się dotarły,

hehe raczej sie przyzwyczailes do innego komfortu (w tym co piszesz do gorszego) bo opony nie mogly sie dotrzec, co najwyzej zdarles warstwe ochronna ktora pokryte sa nowe oponki. :D

arekp - 11-11-2007, 14:21

Jogurt napisał/a:
arekp napisał/a:

chodzilo mi bardziej o dostepnosc tym bardziej ze ceny sa podobne. rozetniesz jedna gume i bedziesz mial problem a michelina, conti itd bez problemu dokupisz a masz wiekszy wybor i mozesz znalezc testy takich opon.

Mam je dostepne na pstrykniecie palcem. Bardziej obawiam sie o ich sprawnosc w naszych warunkach ... no ale wychodzi na to, ze nikt z forum nie mial z nimi nic wspolnego.

Dam znac na co sie zdecydowalem.

mlun - 11-11-2007, 15:14

A co sądzicie i Yokohamah? Mam okazje kupic takie w niezłym stanie. Model to chyba Winter S480 ale nie pamiętam eraz dokładnie(wiem że bieżnik coś w tym stylu jest właśnie).
saphire - 11-11-2007, 15:15

arturro napisał/a:
saphire napisał/a:
no i powiem że pierwsze 300km to strasznie ciężko auto na nich szło - jak pod górę, szumiały mocno, opory toczenia bardzo duże ale z czasem było coraz lepiej i tak mniej więcej od 250km od założenia tych kapci jak się dotarły,

hehe raczej sie przyzwyczailes do innego komfortu (w tym co piszesz do gorszego) bo opony nie mogly sie dotrzec, co najwyzej zdarles warstwe ochronna ktora pokryte sa nowe oponki. :D

Nie sądzę bo zwiększony opór był jednoznacznie widoczny także w chwilowym spalaniu - jadąc stówką po płaskim tam i z powrotem spalanie miałem niemal 9l/100 a po tych 400km ten sam kawałek sprawdziłem 4h później i spalanie przy stówie miałem już tylko 6.5l/100 :) więc albo się dotarły albo się lamelki uelastyczniły czy ułożyły - nie wiem - grunt że tak było. Dwóch innych kumpli niezależnie ten sam objaw mi dziś potwierdziło tyle że z innych autek - z paska i astry - w pasku kumpel ma idenstyczne Savy w tym samym rozmiarze co ja a w astrze trzynastki. Po kilkuset km dopiero te kapcie zaczynają dobrze jechać. :mrgreen:

mlun - 11-11-2007, 18:07

Czyli co oceniasz je pozytywnie? Warto kupić bo w necie komentarze to sobie czasem można wsadzić w d....
saphire - 11-11-2007, 21:49

No po tych 500km jazdy na suchym i mokrym asfalcie i w lekkim deszczu ze śniegiem po dość krętych drogach z górkami i prostymi gdzie można pójść tak do 140 bo więcej to już strach takie koleiny i pralka no to generalnie podobają mi się te oponki. Na pewno na asfaltach są dużo lepsze niż Dębice Frigo Directional czy Frigo2 bo tamte przy takiej jeździe to mi na zakrętach płynęły a te jadą przyklejone. Może w poniedziałek zobaczę jeszcze jak będzie na śniegu (o ile napada) bo tez z 500km mam do zrobienia - tą samą trasę zresztą.

Kumpel zza Wrocka jechał dziś paskiem na nich po mokrym i lekko przyprószonym i też zeznał że dużo lepsze niż Frigo2 - bo takie miał dotąd.

arekp - 12-11-2007, 15:28

Wybor padl ostatecznie na Sava ESKIMO S3 w rozmiarze 185/65/14 indeks predkosci T w cenie 164 zl brutto/sztuka i bezplatny kurier.

edit: cena 157 zl/szt + bezplatny kurier

Anonymous - 12-11-2007, 17:21

Ja natomiast na nimoweczkach jezdze juz 2 tygodnie i nie zaluje ze zalorzylem bo o 6 rano droga lubi byc sliska, ja natomiast kupilem opony Gislaved (Continental) po 111zl za sztuke 165\70\r13 promocja byla w hurtowni to wziolem i nie zaluje :mrgreen: dobrze miec chrzestnego w hurtowni opon :P
mlun - 12-11-2007, 18:22

Dobra to na szybko bo nikt nie odpowiedział co z tymi Nokianami WR? Bardziej się je opłaca niż Sawy czy nie? Jazda to głównie miasto jest,czasem jakieś boczne uliczki ale to sporadycznie(ja studiuje w wawie matka tam tez pracuje więc na dojazd jest najczęściej wykorzytywany samochód).
arekp - 12-11-2007, 19:00

mlun napisał/a:
Dobra to na szybko bo nikt nie odpowiedział co z tymi Nokianami WR? Bardziej się je opłaca niż Sawy czy nie? Jazda to głównie miasto jest,czasem jakieś boczne uliczki ale to sporadycznie(ja studiuje w wawie matka tam tez pracuje więc na dojazd jest najczęściej wykorzytywany samochód).

Ja nie wiem jak te Nokiany, Save wybralem patrzac na poprzednie lata u nas ... zima to glownie mokra lub sucha droga. Sporadycznie zdarzalo sie, ze zalegal nierozjezdzony snieg wiec Savy wydaja sie byc najlepszym wyborem.

Wybieralem miedzy Continental, BFG, Sava, Michelin, Dunlop i Barum. Znajomego prowadzacego warsztat tym razem olalem, bo jak go bardziej pomeczylem to wyszlo, ze poleca tylko dlatego ze slina mu na jezyk przyniosla i ma w zasiegu:

- co bys mi polecil?
-Point S, Kleber lub Fulda

- jak bys mial zalozyc sobie to ktore z tych trzech bys wybral
- ja wiem ... moze Point S

Continental, Michelin i Dunlop odpaly z powodu ceny, na zimowkach nie zalezy mi az tak jak na letnich wiec wydawanie 240-270 zl/sztuka byloby przesada. Zostawie kase na wymiane letnich za kilka miesiecy.

Z analizy testow dostepnych w sieci z 2006 i 2007 - co prawda dla innego rozmiaru - wyszlo mi, ze najlepszym wyborem na moje warunki drogowe bedzie Sava, ktora z pierwszej ceny 168 zl/sztuka udalo mi sie zbic do 157 zl po przeszukaniu sieci :)

mlun - 12-11-2007, 19:39

A co na takie oponki powiecie Yokohama W Drive V902 ? Znalazłem w necie po 175 zł. szt. nie wiem czy to leżaki ale chyba nie bo nic nie jest napisane oprócz tego że to promocja