[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Galant EA z automatyczną skrzynią biegów
radek79 - 17-02-2011, 17:52
pompec napisał/a: | pozostało tylko jedno pytanie bez odpowiedzi:
- jakie mniej więcej obroty silnika są na 4 biegu przy prędkości 120km/h? |
nigdy nie z wróciłem na to uwagi ale 3tyś na pewno
[ Dodano: 17-02-2011, 17:53 ]
jutro sprawdzę
Krzyzak - 17-02-2011, 19:18
pompec napisał/a: | - jakie mniej więcej obroty silnika są na 4 biegu przy prędkości 120km/h? |
zależy od rozmiaru opon i silnika - w manualu jest nawet wykres dla sytuacji fabrycznej
w moim jest V6 i przy 120 mam 2500 rpm
3000 rpm jest przy 140, szybciej nie jechałem
pompec - 17-02-2011, 21:57
a powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz, bo to mnie zastanawia... czy te 4 biegi w tiptronicu to nie jest trochę mało? nie brakuje wam jednego biegu... zwłaszcza, że jak czytam to podstawowe są pierwsze trzy...
mar111cin - 18-02-2011, 02:10
kick-down jakoś nie zauważyłem żeby redukował o dwa biegi w dół, zresztą przy 4biegach nie ma co szaleć (chyba że ktoś powoli wciska pedał gazu w tym czasie skrzynia zredukuje bieg, a na sam koniec dociśnie kick down i wtedy poleci jeszcze jeden w dół)
prędkości obrotowe silnika a prędkości pokazane na liczniku nie zmieniają się przy założeniu innych opon (rzeczywista tak, ale według wskazań idzie tak samo)
prędkość obrotowa silnika przy danej prędkości pojazdu zależy od tego czy olej jest rozgrzany w skrzyni czy nie. Na zimnym silniku przy 2tys obr mam 80km/h, po pewnym czasie jest już normalnie i przy 2tys obr jest 90km/h (można w przybliżeniu powiedzieć że 45km/h na każde tysiąc obrotów na ostatnim biegu, w przyblizeniu bo wiadomo są straty na sprzęgle hydrokinetycznym) przy ok 3,5tys obr jest 160km/h
Obroty przy silniku 2.5 V6
czy brakuje biegu? i tak i nie. trzeba zauważyć że 3 i 4 to tak jak 4 i 5 w manualu. Natomiast jedynka jest dość znacznie wydłużona w stosunku do manuala, a dwójka to troche krótsza trójka z manuala. Tak że w trasie to nie przeszkadza, w mieście w sumie długa jedynka też się spisuje, natomiast jakby ktoś się chciał ścigać na 1/4 to jednak lepiej jakby biegów było więcej, bo jednak na starcie traci troche na przyśpieszeniu.
I-80km/h
II-140km/h
III- 210km/h i nie pamiętam czy by i więcej nie pociągnął
IV- nie sprawdzałem
kiedyś mnie kusiło żeby sprawdzić przyśpieszenie to chyba coś koło 10,3s wychodziło, tylko o ile dobrze kojarze to na prinsie na oponach 225
radek79 - 18-02-2011, 06:21
Cytat: | I-80km/h
II-140km/h
III- 210km/h i nie pamiętam czy by i więcej nie pociągnął
IV- nie sprawdzałem |
a umnie wygląda to tak
1 bieg do 80km
2 bieg 120km
3 bieg 180km
4 bieg 210km
[ Dodano: 18-02-2011, 06:23 ]
w mieście czy na trasie nawet nie poczujesz czy nasz 4 czy 5 biegów wiec nie przeszkadza
Krzyzak - 18-02-2011, 07:31
pompec napisał/a: | czy te 4 biegi w tiptronicu to nie jest trochę mało? |
a widziałeś przełożenie? 1 bieg automatu jest pomiędzy 1 a 2 manuala natomiast 4 bieg automatu jest dużo dłuższy niż 5 bieg manuala i bardziej odpowiada biegowi 6-emu z nowych aut niż biegowi 4-emu starych...
sampler - 18-02-2011, 08:13
porownujac AT do MT trzeba tez zaznaczyc ze obie skrzynie maja inne przelozenia glowne. I tak jesli chodzi o ostatnie biegi to po przemnozeniu koncowych biegow przez przelozenie glowne wychodzi ze MT ma minimalnie dluzsze przelozenie na kola. Jak jest z nizszymi biegami trzeba przeliczyc.
yaro1976 - 18-02-2011, 08:34
mar111cin napisał/a: | kick-down jakoś nie zauważyłem żeby redukował o dwa biegi w dół, |
redukuje, redukuje, spróbuj przy 60-70 na IV zapodać kick`a to zobaczysz, mi na poprzednich kiepskich oponach w takiej sytuacji przy 60 -> kick i opony zdrowo zapiszczały...
mar111cin - 18-02-2011, 10:46
czy was też irytuje to, że skrzynia biegów bardzo szybko wrzuca czwórke? na dobrą sprawę to mi się zdarza że skrzynia w mieście jeździ na 4tym biegu (prędkość ok 60km/h). Troche to denerwujące bo taka jazda nie jest wcale ani ekonomiczna ani efektywna. Tak samo jak na trasie też skrzynia sama niechętnie schodzi z tej 4ki przy przyśpieszaniu jak np. wyjeżdżamy z miasta.
pompec - 25-02-2011, 11:20
a jak to jest z nazewnictwem skrzyni w Galu? To jest automat czy półautomat. W necie można znaleźć informacje, że sekwencyjnie zmieniane biegi to półautomaty... a druga rzecz, to czy guzik do wciskania na wajsze (hmm dziwne słowo ) nie jest niewygodnie umiejscowiony? W znakomitej większości automatów jest z lewej strony (wciska się kciukiem, moim zdaniem w bardziej naturalnej pozycji) a nie od góry... swoją drogą to ta wajcha za piękna nie jest... nikt nigdy nie myślał o "tuningu" tego elementu (np. wymianie, ew. skróceniu)?
Hugo - 25-02-2011, 16:45
pompec napisał/a: | nie jest niewygodnie umiejscowiony? | Jest bardzo niewygodny, ale co zrobić...
radek79 - 25-02-2011, 17:21
mi tam w niczym nie przeszkadza przyzwyczaiłem się i sama ręka odruchowo układa na przycisku i lewarku
Sticker - 25-02-2011, 22:31
Ten guzik zupełnie nie ma znaczenia.
Włączam drive i zapominam o jego istenieniu
wonsz - 30-03-2011, 21:27
mar111cin napisał/a: | czy was też irytuje to, że skrzynia biegów bardzo szybko wrzuca czwórke? na dobrą sprawę to mi się zdarza że skrzynia w mieście jeździ na 4tym biegu (prędkość ok 60km/h). Troche to denerwujące bo taka jazda nie jest wcale ani ekonomiczna ani efektywna. Tak samo jak na trasie też skrzynia sama niechętnie schodzi z tej 4ki przy przyśpieszaniu jak np. wyjeżdżamy z miasta. |
Strasznie mnie to irytuje. Jadę spokojnie, to zaraz czwórka. Muszę kiedyś zrobić 100 kilometrów na manualnej, żeby tej czwórki nie wrzucać i nie zmieniać tak często biegów jak w trybie auto. Może spalanie się zmniejszy.
pompec - 07-04-2011, 22:53
pytanie do użytkowników tiptronica: czy jak skrzynia jest w trybie D to powinny świecić się kontrolki przy numerze aktualnego biegu? czy tylko w trybie sekwencyjnym?
|
|
|