Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] 1 "nieobowiązkowa" wymiana oleju
rezon - 18-05-2009, 18:57
dab napisał/a: | A ile juz przejechales na tym 5w30 | 15kkm niedawno dolałem 1l, ale to po kilku dość szybkich trasach. Nawet Octavia 1,6benzyna brała mi w takich warunkach olej. Zwróć uwagę, że mieszkam w tym samym mieście co Hiszpan, a zużycie średnie mam o 1l większe i nie narzekam jak to dużo mój Outek pali. Ma prawo Konie pracują, niech piją.
Nie napisałem, że to druga wymiana. Poprzednio przejechałem 15kkm bez dolewania.
dab - 20-05-2009, 13:00
cebull napisał/a: | u mnie pora na dolewke przyszla po okolo 5500km i wtedy by nie drazyc co za olej wymienilismy na Shella, choc pan w servisie vspominal cos moze nie o "tehnicznym" ale o pierwszym oleju "rzadszym" co by to nie mialo znaczyc, ponoc teraz juz tak nam szybko poziom oleju nie zniknie |
A jakiego dokladnie Shella wlales?
niezawodny - 20-05-2009, 17:11
A jak to faktycznie jest z tą koniecznością wymiany oleju po pierwszych 2000 km? Znajomy mechanik powiedział mi że najnowsze silniki w ogóle tego nie wymagają. Producent też nic o tym nie wspomina w instrukcji. Czy to aby nie jest tak że taka wymiana była konieczna kiedyś w silnikach, które wymagały "docierania" więc pozostał nawyk? O ile wiem w Outlanderze 2 HDI/TDI nie ma czegoś takiego jak docieranie a jeśli nie ma docierania to i wcześniejsza wymiana oleju wydaje się mało celowa
cebull - 20-05-2009, 22:51
dab, juz chyba pisalem wczesniej ale prosze: Helix Ultra Extra 5W-30
a tu masz info od producenta:
http://www.shell.com/home...ia_ga_0312.html
dab - 21-05-2009, 01:48
niezawodny napisał/a: | A jak to faktycznie jest z tą koniecznością wymiany oleju po pierwszych 2000 km? Znajomy mechanik powiedział mi że najnowsze silniki w ogóle tego nie wymagają. Producent też nic o tym nie wspomina w instrukcji. Czy to aby nie jest tak że taka wymiana była konieczna kiedyś w silnikach, które wymagały "docierania" więc pozostał nawyk? O ile wiem w Outlanderze 2 HDI/TDI nie ma czegoś takiego jak docieranie a jeśli nie ma docierania to i wcześniejsza wymiana oleju wydaje się mało celowa |
niby nie ma docierania a w instrukcji jest napisane na ten temat....
Powtorze po kims, przy koszcie auta 100tys zl lepiej dla swietego spokoju wymienic, napewno tym nie zaszkodzisz a bedziesz wiedzial na czym jezdzisz
[ Dodano: 21-05-2009, 01:54 ]
dzieki, w miedzyczasie dotarlem do twojej wczesniejszej informacji w innym watku...
Chyba tez zaleje (sie tym shellem, bo castrola nie uznaje (zbyt wiele jednomyslnych ma opinii - negatywnych a w dodatku siostra takiego leje do swojego 2 letniego paska rowniez z naszym silnikiem i na biezaco widze co sie dzieje...dolewki non stop, po odpaleniu puszcza piekna i gesta chmure niebieskiego dymu...dziekuje) chcialem motula ale w moim miescie nigdzie nie moge go kupic, a allegrowi sprzedawcy nie wchodza w rachube w dobie olejowych oszustw....pozostaje shell, ma takie same parametry i jest bardziej dostepny. Kupuje tego VX'a
rezon - 21-05-2009, 08:03
dab napisał/a: | motula ale w moim miescie nigdzie nie moge go kupic | motula możesz kupić np. u elemenateur@o2.pl to osoba dobrze znana na forum Octavii. Faktura, wysyłka, itp. pełny profesjonalizm. Na oszustwach chyba za szyhbko by stracił klientów, o dobrej opinii na znacznie liczniejszym forum nie wspominając. Po za tym masz we Wrocku InterCars też mają. Na dodatek klub ma zniżki w IC. więcej na http://forum.mitsumaniaki...p=494585#494585
dab - 21-05-2009, 11:30
rezon napisał/a: | dab napisał/a: | motula ale w moim miescie nigdzie nie moge go kupic | motula możesz kupić np. u elemenateur@o2.pl to osoba dobrze znana na forum Octavii. Faktura, wysyłka, itp. pełny profesjonalizm. Na oszustwach chyba za szyhbko by stracił klientów, o dobrej opinii na znacznie liczniejszym forum nie wspominając. Po za tym masz we Wrocku InterCars też mają. Na dodatek klub ma zniżki w IC. więcej na http://forum.mitsumaniaki...p=494585#494585 |
Dzieki za info. niestety w Inter-Carsie maja kosmiczne ceny Chca za 5l 290zl Z klubowa znizka sprzedadza za 266zl...cenia sie.
Za to znalazlem w innym sklepie za 220zl.
Co ciekawe u autoryzowanego dealera 5l kosztuje 209zl - niestety najblizszy jest w Legnicy niesamowite jak to wszyscy chca na tym oleju zbic majatek
Rezon - wymieniajac pierwszy raz olej na swoj koszt, kupiles oryginalny filtr oleju czy odpowiednik? Czyb trzeba poki gwarancja jechac na oryginalach?
rezon - 21-05-2009, 14:35
dab napisał/a: | wymieniajac pierwszy raz olej na swoj koszt, kupiles oryginalny filtr oleju czy odpowiednik? Czyb trzeba poki gwarancja jechac na oryginalach? | nie chcąc ryzykować ew. dyskusji o utracie gwarnacji z powodu zastosowanie tańszego o 10zł filtra jego zakup pozostawiłem ASO. W końcu wymiany nie robi się co 1kkm. dab napisał/a: | Inter-Carsie maja kosmiczne ceny Chca za 5l 290zl | faktycznie cena z kosmosu. Wyślij maila na adres, który podałem. Na forum Octavii to jeden z dwóch sprzedawców - u niego kupowałem. Cena była ok. 210zł+15zł przesyłka, ale teraz kursy są inne.
dab - 21-05-2009, 15:16
Jeszcze a propo gwarancji, moge - na legalu - te wymiane oleju (przy 2kkm) zrobic sobie poza ASO? Czy wszelkie ingerencje/wymiany musze w okresie gwarancyjnym robic w ASO? Zreszta zadnej informacji o tym nigdzie nie bedzie....
rezon - 21-05-2009, 16:35
dab napisał/a: | Zreszta zadnej informacji o tym nigdzie nie bedzie | dokładnie. Tylko filtr oleju będzie inny
cebull - 21-05-2009, 21:09
ja kupowalem olej w shell auto serv a wlasciwie to chyba juz feuvert i wymiana oleju jest u nich gratis jak sie kupuje olej ale wolalem dla swietego spokoju zaplacic dodatkowe 120PLN w ASO
Anonymous - 22-05-2009, 16:01
Mam świeżą informację dla lubiących Shela, ASO w Tychach leje właśnie taki olej a nie Castrol
dab - 22-05-2009, 18:19
Dziaders napisał/a: | Mam świeżą informację dla lubiących Shela, ASO w Tychach leje właśnie taki olej a nie Castrol |
Mi obecnie posmakowal Motul A tego napewno w zadnym ASO nie leja...
rezon - 22-05-2009, 19:47
dab napisał/a: | Mi obecnie posmakowal Motul | a jednak Witamy na pokładzie użytkowników
tomekrvf - 22-05-2009, 21:41
dab napisał/a: | Mi obecnie posmakowal Motul |
Tak z ciekawości zapytam czy Motul do diesla tez pachnie herbatą ?(tak jak np motule motocyklowe)
|
|
|