[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A 2.5] huczenie skrzyni biegów!!
Marcino - 20-04-2016, 13:20
Krzyzak napisał/a: | W Roltechu sprawdzałeś? |
Jeszcze nie.... no i Japaneze zostaje. Moje słychac coraz bardziej w koncu trzeba się wziąć za to.
Krzyzak - 20-04-2016, 14:06
Będziemy działać - mam nadzieję, że zaprosisz o podzielisz się szczęściem rozmontowania skrzyni.
robertdg - 20-04-2016, 18:36
Marcino napisał/a: | Koszt 5 łóżysk w PREMA to około 450zł | Nie zapominaj że na mechaniżmie róznicowym są 2 łożyska więc potrzebujesz w sumie 6 łożysk
Bajer - 02-06-2016, 11:06
Witam,
Podłączę się pod temat bo wygląda na to, że u mnie nadszedł czas skrzyni. Opiszę wszystko, może się to komuś przyda, może ktoś coś do tego doda.
Kiedy odpalam auto to słychać rzężenie. Ktoś użył na forum bardzo trafnego określenia „śrubka w mikserze”. Gdy dodaję gazu rzężenie narasta. Gdy wcisnę sprzęgło odgłos milknie.
Pod obciążeniem oczywiście rzęzi jeszcze bardziej.
Na jedynce - rzęzi strasznie,
na dwójce - rzęzi strasznie,
na trójce - rzęzi,
na czwórce - trochę rzęzi,
na piątce - tu jest najciszej ale jednak słychać, że coś tam gdzieś trochę rzęzi,
na wstecznym - nie wiem nie testowałem.
Oczywiście najgorzej jest gdy dodaję gazu/przyśpieszam albo hamuję silnikiem na dwójce. Gdy auto się spokojnie toczy (na biegu) rzęzi trochę mniej. Gdy podczas jazdy wcisnę sprzęgło jest cisza i odgłos rzężenia znika. Co ciekawe jeśli podczas jazdy wrzucę luz i auto się toczy na luzie to też jest cisza bez względu na to czy wciskam sprzęgło czy nie, ale może szum zagłusza lekkie rzężenie.
Dodam, że biegi wchodzą idealnie i bez najmniejszego problemu. Problem z wrzuceniem biegu w zasadzie nie występuje. Jedyne co to jedynka. Ta od zawsze wchodziła tylko po całkowitym zatrzymaniu auta.
Po lekturze tego tematu (swoją drogą bardzo dobrze opisanego tematu) nie ma złudzeń i wiem, że czeka mnie remont skrzyni :q I teraz pytanie brzmi dokąd wysłać swoją skrzynie? Do Pana Marka Malika czy Tomasza Michalaka? Tego pierwszego kilka osób już polecało. Ale czy ktoś robił skrzynie u tego drugiego? Jakieś wrażenia opinie?
Z góry dziękuję za pomoc.
Owczar - 02-06-2016, 12:05
I jeden i drugi zna te skrzynie. Ale ja bym wysłał do Marka.
milo - 02-06-2016, 12:42
Bajer napisał/a: | Kiedy odpalam auto to słychać rzężenie |
Sandard najszybciej padają łozysko wałka srzęgłowego i łozysko wałka posredniego -wałeczkowe - głównie wżery na bieżni
Bajer napisał/a: | wygląda na to, że u mnie nadszedł czas skrzyni |
Przy okazji obejrzyj sprzęgło docisk i łozysko koszty moga wzrosnąć
Bajer - 02-06-2016, 15:37
Cytat: | I jeden i drugi zna te skrzynie. Ale ja bym wysłał do Marka. |
Dzięki za wskazówkę.
milo napisał/a: | Przy okazji obejrzyj sprzęgło docisk i łozysko koszty moga wzrosnąć |
I tak zakładałem, że warto przy okazji zrobić sprzęgło. Jeśli wyślę skrzynie do Marka Malika to odrazu zamówie u niego kompletne sprzęgło.
A tak przy okazji. Czy przy wymianie skrzyni na regenereowaną, będę potrzebować jeszcze jakiś części? Chciałbym kupić wszystko co potrzebne i dostarczyć komplet mechanikowi.
milo - 02-06-2016, 22:25
Bajer napisał/a: | Czy przy wymianie skrzyni na regenereowaną, będę potrzebować jeszcze jakiś części? |
Olej Gl -4
Martin_W - 04-06-2016, 09:19
Witam wszystkich Mitsumaniaków!
W ubiegłym tygodniu ja również stałem się posiadaczem mitsubishi 2.5 V6.
Poszukuję używanej skrzyni czy macie jakieś namiary na ludzi handlujących takim towarem?
W mojej skrzyni mechanik zdiagnozował wałek główny. Auto chrupie na luzie i każdym biegu, 4 bieg dodatkowo wyskakuje. Po wciśnięciu sprzęgła wszystko cichnie.
Numer mojej skrzyni to F5M4222F6N7XT1593.
Na allegro znalazłem jedną ale numer skrzyni zgadza się tylko do litery N następnie jest 2UT3211. Ile tego numeru ma się pokrywać?
Owczar - 04-06-2016, 10:30
Oddaj ja do regeneracji kupno używki to jak kupno kota w worku.
Martin_W - 04-06-2016, 11:35
Czy możecie polecić mi jakąś firmę z terenu śląska lub małopolski specjalizującą się regeneracją?
Owczar - 04-06-2016, 13:08
Marek Malik Japaneze się tym zajmuje. Wysyłasz swoją a on przysyła Ci zregenerowana. Kontakt znajdziesz na forum.
milo - 04-06-2016, 13:26
Martin_W napisał/a: | W mojej skrzyni mechanik zdiagnozował wałek główny. Auto chrupie na luzie i każdym biegu, 4 bieg dodatkowo wyskakuje |
Bardziej łozysko wałka srzęgłowego
Owczar napisał/a: | Oddaj ja do regeneracji kupno używki to jak kupno kota w worku. |
To prawda i tak trzeba remont robic czy w swojej czy w używce
Najważniejsze są tylko numery F5M422F6N7 reszta bez znaczenia, skrzynia od 1998 r
|
|
|