Carisma - Ogólne - co lejemy do baku??
Anonymous - 26-09-2009, 16:50
Również nie zauważyłem różnicy między zwykłym paliwem (Pb 95) ze stacji renomowanych koncernów a pędziwem np. z Shella V - Power Racing.
Ale tankowałem kilka razy pod rząd właśnie ze stacji Shella V - power Racing aby przepłukać ewentualne zanieczyszczenia w układzie paliwowym.
Anonymous - 26-09-2009, 17:23
Moim zdaniem, znaczącą różnicę robi nie tyle 95, 98 czy V-power a to czy stacja nie "chrzci" paliwa i produkt sam w sobie ma odpowiednie właściwości.
Zawsze staram się tankować na większych stacjach, unikac wynalazków - od dłuższego czasu tankuje na Shell'u koło domu.
Co do zmiany ilości spalanego paliwa w zależności od tego czy to 95, 98 czy inne to tak jak ktoś już pisał, najtaniej wychodzi 95.
A raz na jakiś czas (po zataknowaniu Racing'a) fajnie mieć uczucie, że masz w baku swojego autka cos na prawdę dobrego - a przynajmniej drogiego
Morfi - 27-09-2009, 07:31
Im lepsze paliwo tym silnik czystrzy założe sie, że jak ktos tankuje 95 na najtańszych stacjach do GDI to wkrótce będzie miał problemy z obrotami cztli z przepstnicą.
Nie ma cudów GDI lubi dobre paliwo i jest różnica.
Ja nie kupiłem benzyny by oszczędzać na cenie paliwa. Wole te 20 gr dopłacić i wiedzieć, że autko się zbierze wtedy kiedy ja będe chciał.
mlun - 27-09-2009, 07:55
Hymm od trzech lat lejemy bardzo często na neste i na wielu innych stacjach i nic się nie dzieje z obrotami:P
Paliwo jak paliwo jak nie chrzczone nic silnikowi nie będzie.
Morfi - 27-09-2009, 08:00
Ale na takim Shellu czy BP, jest mniejsza szansa aby chścili paliwo.
laskadan - 27-09-2009, 23:20
Na takim NESTE też są małe szanse aby chrzcili paliwo bo nawet nie ma kto tego zrobić i wogóle napiszczie co macie na mysli "Chrzczone Paliwo" bo chyba nie rozrabiane z wodą
Ja tankuje przeważnie na Statoil EuroSuper 95
mkm - 30-09-2009, 02:52
laskadan napisał/a: | i wogóle napiszczie co macie na mysli "Chrzczone Paliwo" bo chyba nie rozrabiane z wodą
|
Wpisz w google "chrzczenie paliwa" i poczytaj, bo jest za duzo linkow, zeby przeklejac.
mis_smis - 30-09-2009, 12:32
im lejecie lepsze paliwo tym lepiej dla silnika szczególnie dla GDI który wymaga dobrego paliwa nie można mówi że na 95 nie pojedzie ale 98 przynajmniej moja chodzi równiej i ciszej pozdrowienia dla wszystkich
SHARK1979 - 05-10-2009, 15:09
A na Statoil wycofali 95 bezołowiową ostatnio w Łodzi chciałem zalać a tam wymiana "produktu"
mlun - 05-10-2009, 17:08
To nie to. ja ostatnio jak tankowałem właśnie 95 to na zwykłym dieslu tak było naklejone i facet się pytał czy nie wiem co to znaczy. Niestety nie dowiedziałem się o co chodziło.
A - 05-10-2009, 17:17
Lałem w tamtym tygodniu na statoilu rzgowskiej przy kurczakach, na jednym stanowisku było tylko "awaria" czy coś takiego, ale na innym bez problemu zatankowałem eurosuper 95 Btw nie wiedzieć czemu na tamtym statoilu jest zawsze 3-4gr taniej niż na innych statoilach w Łodzi ?
laskadan - 05-10-2009, 22:52
SHARK1979 napisał/a: | A na Statoil wycofali 95 bezołowiową ostatnio w Łodzi chciałem zalać a tam wymiana "produktu" |
prawdopodobnie bedzie nowy rodzaj diesla zamiast tej supremy
kam_k - 10-10-2009, 00:13
A napisał/a: | Lałem w tamtym tygodniu na statoilu rzgowskiej przy kurczakach, na jednym stanowisku było tylko "awaria" czy coś takiego, ale na innym bez problemu zatankowałem eurosuper 95 Btw nie wiedzieć czemu na tamtym statoilu jest zawsze 3-4gr taniej niż na innych statoilach w Łodzi ? |
Ja też słyszałem, że będzie nowy diesel w dystrybutorach.
A jeśli chodzi o stacje Statoil w Łodzi, akurat też na nich tankuję to najdroższy jest Statoil właśnie na Kurczakach np obecnie ES95 kosztuje 4,40 zł, a np stacja na Przybyszewskiego w dniu 9.10 kosztuje 4,35 zł, podobnie na Al. Piłsudskiego za stadionem. Z obserwacji wiem, że te stacje są przeważnie najtańsze, wymiennie Przybyszewskiego i Piłsudskiego.
skull - 10-10-2009, 10:04
od jakiegoś czasu zacząłem lać do swojego GDI tylko 98,i przestał mi puszczać bąki przy odpalaniu z rana
SHARK1979 - 12-10-2009, 13:54
skull napisał/a: | przestał mi puszczać bąki przy odpalaniu z rana |
A to nie wina świec że tak robi
|
|
|