To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - co lejemy do baku??

Anonymous - 26-09-2009, 16:50

Również nie zauważyłem różnicy między zwykłym paliwem (Pb 95) ze stacji renomowanych koncernów a pędziwem np. z Shella V - Power Racing.
Ale tankowałem kilka razy pod rząd właśnie ze stacji Shella V - power Racing aby przepłukać ewentualne zanieczyszczenia w układzie paliwowym.

Anonymous - 26-09-2009, 17:23

Moim zdaniem, znaczącą różnicę robi nie tyle 95, 98 czy V-power a to czy stacja nie "chrzci" paliwa i produkt sam w sobie ma odpowiednie właściwości.

Zawsze staram się tankować na większych stacjach, unikac wynalazków - od dłuższego czasu tankuje na Shell'u koło domu.

Co do zmiany ilości spalanego paliwa w zależności od tego czy to 95, 98 czy inne to tak jak ktoś już pisał, najtaniej wychodzi 95.

A raz na jakiś czas (po zataknowaniu Racing'a) fajnie mieć uczucie, że masz w baku swojego autka cos na prawdę dobrego - a przynajmniej drogiego :)

Morfi - 27-09-2009, 07:31

Im lepsze paliwo tym silnik czystrzy założe sie, że jak ktos tankuje 95 na najtańszych stacjach do GDI to wkrótce będzie miał problemy z obrotami cztli z przepstnicą.
Nie ma cudów GDI lubi dobre paliwo i jest różnica.
Ja nie kupiłem benzyny by oszczędzać na cenie paliwa. Wole te 20 gr dopłacić i wiedzieć, że autko się zbierze wtedy kiedy ja będe chciał.

mlun - 27-09-2009, 07:55

Hymm od trzech lat lejemy bardzo często na neste i na wielu innych stacjach i nic się nie dzieje z obrotami:P
Paliwo jak paliwo jak nie chrzczone nic silnikowi nie będzie.

Morfi - 27-09-2009, 08:00

Ale na takim Shellu czy BP, jest mniejsza szansa aby chścili paliwo.
laskadan - 27-09-2009, 23:20

Na takim NESTE też są małe szanse aby chrzcili paliwo bo nawet nie ma kto tego zrobić :) i wogóle napiszczie co macie na mysli "Chrzczone Paliwo" bo chyba nie rozrabiane z wodą :)

Ja tankuje przeważnie na Statoil EuroSuper 95

mkm - 30-09-2009, 02:52

laskadan napisał/a:
i wogóle napiszczie co macie na mysli "Chrzczone Paliwo" bo chyba nie rozrabiane z wodą :)

Wpisz w google "chrzczenie paliwa" i poczytaj, bo jest za duzo linkow, zeby przeklejac.

mis_smis - 30-09-2009, 12:32

im lejecie lepsze paliwo tym lepiej dla silnika szczególnie dla GDI który wymaga dobrego paliwa nie można mówi że na 95 nie pojedzie ale 98 przynajmniej moja chodzi równiej i ciszej pozdrowienia dla wszystkich :)
SHARK1979 - 05-10-2009, 15:09

A na Statoil wycofali 95 bezołowiową :?: ostatnio w Łodzi chciałem zalać a tam wymiana "produktu" :shock:
mlun - 05-10-2009, 17:08

To nie to. ja ostatnio jak tankowałem właśnie 95 to na zwykłym dieslu tak było naklejone i facet się pytał czy nie wiem co to znaczy. Niestety nie dowiedziałem się o co chodziło.
A - 05-10-2009, 17:17

Lałem w tamtym tygodniu na statoilu rzgowskiej przy kurczakach, na jednym stanowisku było tylko "awaria" czy coś takiego, ale na innym bez problemu zatankowałem eurosuper 95 :) Btw nie wiedzieć czemu na tamtym statoilu jest zawsze 3-4gr taniej niż na innych statoilach w Łodzi ?
laskadan - 05-10-2009, 22:52

SHARK1979 napisał/a:
A na Statoil wycofali 95 bezołowiową :?: ostatnio w Łodzi chciałem zalać a tam wymiana "produktu" :shock:

prawdopodobnie bedzie nowy rodzaj diesla zamiast tej supremy

kam_k - 10-10-2009, 00:13

A napisał/a:
Lałem w tamtym tygodniu na statoilu rzgowskiej przy kurczakach, na jednym stanowisku było tylko "awaria" czy coś takiego, ale na innym bez problemu zatankowałem eurosuper 95 :) Btw nie wiedzieć czemu na tamtym statoilu jest zawsze 3-4gr taniej niż na innych statoilach w Łodzi ?

Ja też słyszałem, że będzie nowy diesel w dystrybutorach.
A jeśli chodzi o stacje Statoil w Łodzi, akurat też na nich tankuję to najdroższy jest Statoil właśnie na Kurczakach np obecnie ES95 kosztuje 4,40 zł, a np stacja na Przybyszewskiego w dniu 9.10 kosztuje 4,35 zł, podobnie na Al. Piłsudskiego za stadionem. Z obserwacji wiem, że te stacje są przeważnie najtańsze, wymiennie Przybyszewskiego i Piłsudskiego.

skull - 10-10-2009, 10:04

od jakiegoś czasu zacząłem lać do swojego GDI tylko 98,i przestał mi puszczać bąki przy odpalaniu z rana :biggrin:
SHARK1979 - 12-10-2009, 13:54

skull napisał/a:
przestał mi puszczać bąki przy odpalaniu z rana :biggrin:

A to nie wina świec że tak robi :?: